tisdag, mars 15, 2005

Ungdomar, skatter och drev

Metro/Sifo har också undersökt viljan att betala mer skatt för att finansiera välfärden. Apropå de stora mediernas enstämmiga ”analyser” att socialdemokraternas fall i opinionen beror förslaget om eventuell skattehöjning någon gång i framtiden. Det stämmer helt enkelt inte särskilt väl. 57 procent kan tänka sig att betala mer i skatt. Intressant med undersökningen är också att bland ungdomar (18-29) så är hela 64 procent beredda att betala högre skatt.

Detta bekräftar ett mycket tydligt mönster, som har gällt i några år nu – ungdomar står långt och tydligt till vänster. Det skrämmer borgerligheten. Har så gjort ett bra tag.

I valet 2002 röstade 58% av väljarna 18-21 på (s), (v) eller (mp), varav 18% på vänsterpartiet. 13% i denna grupp röstade på moderaterna. Detta enligt Valu. Då ska vi komma ihåg att valdeltagandet alltid är mycket lägre just bland ungdomar och just bland dem som kommer från sociala grupper, där stödet för (s) och (v) är starkast. Mönstret bekräftades i EMU-folkomröstningen där motståndet mot EMU var starkast bland ungdomar (kring 60%). I europaparlamentsvalet, där många EU-motståndare valde att avstå, var vänsterpartiets siffror i den yngsta gruppen nära 20%.

I valet 2002 fanns de största övergripande rörelserna i opinionen mellan blocken. Moderaterna tappade till folkpartiet och vänsterpartiet tappade till socialdemokraterna. Men det var inte så bland de unga väljarna. Fastän socialdemokraterna gick framåt bland unga väljare (där man 1998 och 1994 gjort katastrofval) gick vänsterpartiet inte tillbaka, utan tvärtom något framåt. För den som deltog i valrörelsen bland ungdomar var läget mycket kännbart. Ung Vänster flyttade ramarna för hela debatten åt vänster – i kraft av en egen skarp politik, god organisering och ett objektivt läge där många ungdomar radikaliserats av en mängd skäl (USA:s bombpolitik, osäkra anställningar, sämre förväntade ekonomiska villkor än föräldragenerationen). SSU fick till exempel taktiskt anpassa sig. Till och med en sådan till utplåning utslätad figur som Mikael Damberg lät ibland upprörd över orättvisor och envisades med att beteckna sig som ”vänster”.

Fredrik Reinfeldt menade att detta berodde på att skolan misslyckats. Samma tongångar kunde senare höras när företaget Ungdomsbarometern förskräckt konstaterade att ”bara var tredje ungdom tror på marknadsekonomin”.

Att vi skulle få se massiva försök att vända opinionen bland ungdomar har varit uppenbart. Det gjorde enorma satsningar mot ungdomar just i EMU-omröstningen. Men eftersom de till exempel gick ut på att göra dataspel där en dalahäst försökte tuta i folk en massa skit så misslyckades det rätt grovt. Under många år har också högern och hippa förståsigpåare massivt bankat in budskapet att ”ungdomar är inte intresserade av att organisera sig”, ”ungdomar vill inte köpa hela paket”. Det är självuppfyllande profetior som det är uppenbart vem som tjänar och vem som förlorar på.

När nu drevet går och en blandning av ensidiga ”avslöjanden” och direkta lögner som aldrig hinner korrigeras får utgöra bilden av verkligheten för befolkningen i stort – en verklighetsbild som inte kan ifrågasättas i normala mediala kanaler, där dagordningen redan är fix – då finns två ord för den som inte vill vara obegränsat naiv, utan undrar varför massa saker som tycks hänga ihop händer på en och samma gång: Go figure.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, det här var lustigt. Roland säger att vishet kommer med åren varpå han skriver ett helt makalöst infantilt inlägg. Av detta kan vi dra en av följande två slutsatser:

1. Roland är en 13-årig medlem av Moderat Skolungdom (MSU).

2. Roland snackar skit.

Anonym sa...

Anders, det var ju ett intelligent och sakligt svar du kom med på Rolands argument, men tyvärr typiskt för många vänsterdebattörer.
Esbati, jag delar definitivt inte dina vänsteråsikter, men jag vill ge dig en eloge för din roliga blogg, som varje dag utvecklas till ett festligt debattkalas.
Apropå SIFO-undersökningen undrar jag bara i mitt stilla sinne vad resultatet hade blivit, om frågan varit: "Tror du verkligen att högre skatter skulle ge oss någon bättre vård, skola, omsorg?"
lotta

Anonym sa...

Oh my god! Jag blir alltså anklagad för att inte svara "intelligent och sakligt" på ett inlägg som i sig är en sådant tragikomisk svada struntprat att det nog skulle ge upphov till en hel del tagande för pannan även hos den mest inbitna golfklubbsordförande.

Menmen, jag lovar bot och bättring. Här i stan finns en man som hela dagarna står med en skylt med texten "Carl-Erik Rosén mördade Olof Palme". Jag ska nu genast (inspirerad av Lotta) gå ut och lugnt och metodiskt förklara för mannen att tillgängliga fakta faktiskt talar emot hans antagande... jag menar, ställd inför rationella argument lär han ju upphöra med sin vanföreställning, eller hur?

Anonym sa...

Oh my god! Jag blir alltså anklagad för att inte svara "intelligent och sakligt" på ett inlägg som i sig är en sådant tragikomisk svada struntprat att det nog skulle ge upphov till en hel del tagande för pannan även hos den mest inbitna golfklubbsordförande.

Menmen, jag lovar bot och bättring. Här i stan finns en man som hela dagarna står med en skylt med texten "Carl-Erik Rosén mördade Olof Palme". Jag ska nu genast (inspirerad av Lotta) gå ut och lugnt och metodiskt förklara för mannen att tillgängliga fakta faktiskt talar emot hans antagande... jag menar, ställd inför rationella argument lär han ju upphöra med sin vanföreställning, eller hur?

Anonym sa...

Hmmm...ja? Detta är förstås en stor nyhet!? Ungdomar har väl varit mer vänstervridna än genomsnittet hur länge som helst. Inget nytt, och om man inte gör någon koppling till om det är mer så eller mindre så än tidigare förstår jag inte vad du vill säga. En hel del av unga vänstervridna kommer också mycket riktigt röra sig mot höger när åren kommer.

Detta kan man förstås ha många åsikter kring varför det är så. Kanske att man vid en ålder kring 25-35 blir som duktigast på analytiskt tänkande och är intresserad av och klarar av att tänka i många följder av olika policyreformer. Kanske inte...vem vet...någon nyhet är det dock knappast.

Anonym sa...

Men Ali, var inte dagens stora nyhet i din intressevärld UngVänsterns bidragsmygel?
Men du kanske inte kände för att blogga om hur dessa förfrågan avvisas blankt av dina polare, redan innan revisorn presenterat underlaget?

Anonym sa...

Esbati,

Igen, vänligen skriv ner ett konkret manifest med dina politiska idéer så att vi kan få bevandra oss i dina förslag.

/ Nick

Anonym sa...

Sedan kan man tycka att Ali skriver inlägget på ett märkligt sätt. 57% kunde tänka sig högre skatter om det ledde till BÄTTRE skola,vård och omsorg.

Det är givetvis i sig en helt ointressant frågeställning. Jag skulle också kunna svara ja på frågan under vissa omständigheter.

Skulle skolan förbättras med 10% om vi hade något mått på detta, med en skattehöjning på 1 promille...så javisst, go for it! Absurt givetvis, precis som själva frågeställningen.

Med sådana här frågor får man svar som i bakgrunden i princip bygger på ideologi och att respondenterna vet om hur deras svar kommer tolkas. Om inte frågorna ställs mer seriöst eller analyseras mer seriöst bör man givetvis inte ens bry sig om att dra några slutsatser på sådant här material...

Att Ali slår upp det säger ju en del.

Anonym sa...

Nyhet!

5-åringar är vänsterpartister! Inga bråk i sandlådan, torka av snoret innan du äter, tvätta nappen, dela med dig av allt.

Med tiden kommer en förståelse om en verklighet, en förståelse av att utopin man så fint drömde om inte finns i verkligheten, och då tillkommer en pragmatisk, verklig lösning av samhällsproblemen, och då rör man sig åt höger.

Utveckling av individen = riktning högerut.

/ Nick

Anonym sa...

Pasqualito,

Jag föreslår att du delar med dig av allt du äger, delar ut gratis exemplar av Das Kapital, färgar håret rött och går med i SSU Skåne. På så sätt gör du oss kommunismen en tjänst och bevisar att det inte är en politisk ideologi, utan ett begrepp för en sinnesjukdom. "Kommunistas Psychosis"? Kanske lämplig klinisk beteckning.

/ Nick

Anonym sa...

Får nog ta tillbaka det där jag sa om festligt debatt- kalas på Esbatis blogg. Idag blev det visst ett riktigt råkurr istället... Varför måste vissa ta till fula ord och invektiv, när argumenten inte räcker till?
Lotta

Tobias Lindberg sa...

Svar till Nick...

Ett annat sätt att se det på är att med åldern då folk får familjer och har massa ansvar så föbleknar viljan och man blir fegare och mer försiktig vilket gör att man ger upp sina ideal. Själv har jag glidit längre åt vänster med åren, ju mer jag lär mig ju mer övertygad är jag om att vänsterblocket har rätt och borgarna fel!

Anonym sa...

För den som över huvud taget vet någonting om socialism var det väl lite svårt att ta den första posten på allvar. Därav spårade det ur lite. Men den får en också att undra om den faktiskt speglar en vanlig uppfattning bland människor i allmänhet. Skrämmande.

Tobias Lindberg sa...

Svar till Adam...

Du har helt rätt, det är svårt att ta någon på allvar som säger det Roland sa i första kommentaren. Om det han säger är en vanlig uppfattning bland folk? Nej knappast, Roland står vad jag vet väldigt långt högerut på den politiska skalan och därmed kan man knappast anse honom som representativ för gemene man.

Anonym sa...

När vänstersekteristernas "argument" tar slut (vilket sker snabbt och ofta), kommer de aggressiva inektiven fram. Och sen lär väl Ali kliva in i sedvanlig partianda och radera alla inlägg, utom just de som innehöll smädelser och personangrepp framförda av partifränderna.

Fast man ska vara glad att detta bara är informationsutbyte på nätet. I verkligheten är ju stenkastarvänstern aldrig sena med att utrycka sina ståndpunkter medelst våldskravaller gentemot oliktänkande.

Anonym sa...

"Rimligt hade varit att notera, att demonstrationerna var mångdubbelt större än dem som krävde Syriens uttåg och regeringens avgång. (TT gör så i en bisats idag)."Detta enligt Esbati

Att du inget skriver om den senaste demonstrationen i Libanon.

Anonym sa...

"Vad det gäller den anonyme människan (guuuud, vad fegt att uppträda anonymy) kan jag säga så här."...

Och sen följer en rad illa dolda testosteron skrävel, från den tillika anonyma internet-nicket Pasqualito, (som fegt nog inte ens har en egen blogg, till trots av vad det registrerade nicket kan i menlös motsats låtsats påskina) om vad dennes eventuella morbida våldsfantasier nu har lyckats koka ihop som exempel av vänster-"debatt".

Dags att föregå med exempel.
Vad heter du, och vad har du för person-nummer, du ooooh så modiga föredömme "Pasqualito"?

Anonym sa...

Så här många röster fick vänsterpartiet(2002) för olika åldersgrupper.

18–21 år 19%
22–30 år 12%
31–40 år 9%
41–50 år 10%
51–60 år 8%
61–70 år 5%
71–80 år 2%

"A man who isn´t a socialist at 20 has no heart, and a man who is a socialist at 40 has no head."

Valu2002

Ali Esbati sa...

:-)

Bra "analys", Nyliberal.

Men... då ska vi alltså konstatera att Moderaternas framsteg i början av 90-talet främst drevs av idioter (huvudlösa ungdomar), samt att partier med de smartaste väljarna, som har mest välgrundade åsikter, är kristdemokraterna och socialdemokraterna.

Eller så kanske man kan analysera faktiska livsvillkor och svängningar i vem som lyckas tillkämpa sig problemformuleringsinitiativet. Men då blir det väl popcorn i det nyliberala medvetandet.

Anonym sa...

Jo, det är sant! Om man med intelligentast menar 'den som har kommit över mest makt och hållit fast vid den' då är ju onekligen sossarna 'intelligenta'.

För att inte tala om Saddam, eller Castro, Amin, eller Mugabe! Wow vilken uthållig intelligens.