onsdag, augusti 30, 2006

Gammal och ung – bilder från valrörelsen

Idag har jag kört lite torgmöten. Efter en avslutad appell kom det fram en gammal dam, som ville hälsa att hon för första gången i livet – hon berättade att hon snart skulle fylla nittio – tänkte rösta på vänsterpartiet, för vi har ”den bäste partiledaren och de bästa talarna”.

Det var över huvudtaget ganska många som ville komma fram och berömma Lasse Ohlys insats i tv igår.

På tunnelbanan därifrån var det två tjejer – nånstans mellan 16 och 19 gissar jag – som pratade politik. Ena tjejen sa att hon inte var så intresserad av demokrati. Hon tyckte att det viktiga var att det gjordes ett ”bra jobb”. Men hon ogillade sossarna. Och så tyckte hon att biltullar var en ok idé, men hennes pappa hade talat om för henne att det skulle bli jättemånga biltullar överallt och till och med i innerstan om det blev ja, så nu var hon tveksam. Hennes kompis förklarade metodiskt att det där var fel. Sen dissade hon folkpartiet för att de bara snackar massa skit om skolan. Och hon tillade: ”Jag fattar inte att de kan säga att de både ska sänka skatten och göra sjukvården bättre. Det är ju helt sjukt. Det är två motstridiga åsikter”. Den första tjejen nickade lite motvilligt – ändå något klokare inför nästa samtal med pappa vid matbordet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Fast hennes pappa hade ju rätt om biltullarna. Det kommer bli fler biltullar, det har ju flera ledande förespråkare sagt. Det kommer troligtvis bli zoner eller tullar för att köra över gamla stan. Sedan ligger en tull på Essingeleden inte heller långt bort...

Anonym sa...

Dynamiska effekter du menar som Vänsterpartiet hade tänkt finansiera 200 000 nya jobb i offentlig sektor :)

Anonym sa...

Uffe,

Det går inte att förklara hur ekonomi fungerar för en kommunist. Så fort han fattar slutar han nämligen vara kommunist. Vill du fatta, eller vill du fortsätta tro på kommunistsagorna? (Svara gärna!)

Anonym sa...

Uffe,

Det står dig fritt att ifrågasätta sanningshalten i mitt påstående. Men ännu har jag aldrig sett något tecken på att någon kommunist förstår ekonomi. (Och då menar jag inte "kommunistisk ekonomi" i form simpel statisk plus- och minustänkande.)

Kommunisters enorma avstånd mellan vad dom tror dig förstå och vad de faktiskt förstår är inget att vara glad över precis.

Anonym sa...

Kommunister kritiserar ekonomin och kritiken avslöjar att ekonomin är poltisk och baseras på kristet moraliserande sagor om hur både världen och människor fungerar.
Faktum är att kapitalisterna rånar arbetarklassen dagligen.
Och att arbetarklassen skapar allt värde.
"Simpelt statiskt plus- och minustänkande" har inget med saken att göra. Även om det vore bra om borgare, som gör anspråk på ekonomi, att kunna räkna.

Anonym sa...

"dra in 251 miljarder på verksamhet som inte är sjukvård"

Och hur ska det gå till? Vilka nya finurliga sätt att exploatera arbetana på ska ni hitta på då? Sänka löner och sjukpenning, öka arbetstakten och därmed stressen ytterligare så att vi får ännu fler utbrända och utslagna? Göra så att ännu fler blir arbetslösa och sen sänka deras a-kassa?

"samtidigt effektivisera sjukvården"

Hur då? Sänka lönerna för personalen? Öka takten vid perationsborden och vid efterbehandlingar och rehabiliteringar?

Att effektivisera sjukvård innebär att forska fram nya mediciner opch behandlingsmetoder, samt att anställa fler och ge mer tid med patienter.
Inte att skära ner och exploatera hårdare

Ludde sa...

Re: effektivitet i svensk offentlig sektor.
http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=367

Anonym sa...

F"in inställning det där att billigare [b]alltid[/b] måste betyda sämre,"

Det måste det verkligen inte.

Däremot så vet jag att det är det du borgare menar.
Eftersom du vill öka exploateringen av arbetarna, det tycker du är bra. Ni representerar arbetsköparnas intressen, dom som levera av andras merarbete. Klart att ökad exploatering av arbetarna är "effektivt" och "bra" - för er. Inte för arbnetarna, inte för patienterna, inte för samhället.

"Ja. Eftersom dessa metoder och mediciner gör sjukvården billigare."

Ja. På låg sikt, inte på kort kapitalisisk vinstdrivande sikt. Därför behövs stora expansiva och långsiktiga investerningar, som måste kunna gå med förlust under längre tiod För detta krävs höga skatter, något ni borgare är emot.

"Hur lyckas du få med "anställa fler" som en del i konceptet "effektivisera"?"

Effektivisera sjukvård betyuder inte att göra den för mindre pengar, uan att göra mer och bättre vård. Detta kan man få bl a geno att anställa fler.

"Mer tid med patienter kan man få om man minskar ner tiden utan patienter, det vill säga effektiviserar."

Javisst, men det finns en gräns för det. Om man avskedar all adminisartionspersonal, så måste sjukvärdspersonalen sköta administrationen. Det måste få finnas tid även för allt det nödvändiga som inte är ren sjukvård också.

"Givetvis kan man inte skära ner på det som gör sjukvården bra, då blir den definitionsmässigt inte bättre."

Oj. Jag håller med. Otroligt.
Borgaren har fattat EN sak. urra.

"Men man kan skära ner på sådant som patienterna inte efterfrågar."

Så där säger borgare alltid när dom ska skära ner på allt och alla.
Till exempel?

"Exploatera hårdare är alltid bra"

Arbetarnas värde skapar allt värde, det är riktigt.
Se ovan.

Anonym sa...

Arbetarnas arbete skulle det förstås vara.