fredag, september 08, 2006

Integrera den vita överklassen

Lätt att vara stolt över vänsterpartiet en dag som denna. En genuint viktig politisk fråga lyfts till diskussion. Ur pressmeddelande:
Vissa i Sverige blir allt rikare och får mer makt, medan andra hålls utanför och förblir maktlösa. Dagens svenska klassamhälle har en tydlig etnisk prägel. Det märks genom diskriminering och utanförskap. Den integrationspolitik som hittills förts har till stora delar misslyckats.

- Det är dags att skrota integrationspolitiken och tid för en ny politik, säger Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Tillsammans med riksdagsledamoten Kalle Larsson besökte Ohly idag ett av Sveriges mest segregerade områden, Östermalm, för att presentera rapporten Integrera också den vita överklassen.
Läs vidare. Hela rapporten här.

37 kommentarer:

Anonym sa...

vackra ord. men varför driver (v) tillsammans med (s) en rasistisk flyktingpolitik?

anon sa...

va? på VILKET sätt driver (v) någon som helst flyktingpolitik tillsammans med (s)?

Det är ju för fan (s) och (m) som tillsammans bildar en rasistisk flyktingpolitisk järnaxel i svensk politik!

Anonym sa...

Helt sant. Vänsterpartiet har inget samarbete med sossarna när det gäller flyktingpolitik.

Anonym sa...

hur kan (v) samarbeta med ett parti som driver en rasistisk flyktingpolitik?

allt för makten...

Mr. JB sa...

Ja jävlar, hur inskränkt kan man bli som kommunist med en genuin och plågsam historia av ständiga misslyckanden under Lenin,Stalin, Castro, Pol Pot m fl. Marxismen är död och ett totalt misslyckande för annat än ett fåtal virrpannor som fortsatt framhärdar om den "sanna kommunismen".

Det är vänstern inklusive sossarna som är ansvariga för den nuvarande segreationen. Vad tänker ni göra? Mera av samma medicin?

Anonym sa...

Apropå ingenting lyssnar jag just nu på GP och Rain-feldt i P1, tycker HSB beter sig som om han var Fredriks farsa, moraliserande och ledsamt otrevlig

Anonym sa...

"HSB beter sig som om han var Fredriks farsa, moraliserande och ledsamt otrevlig"

en pappa i ett nötskal. ;)

Anonym sa...

Häftigt!

Tack för tidningen som du gav mig idag utanför Åhléns, jag är en av de där som stannade och sa att jag läser din blogg dagligen! :)

::David

Anonym sa...

Ingerö:

Vänsterns problemformulering är alltså att problemet med segregation i Sverige består i att det fortfarande efter decennier av socialdemokratiskt styre fortfarande finns områden där folk är välmående och välbärgade. Det är, milt uttryckt, en något märklig analys.

Anonym sa...

Ali skriver:
"Lätt att vara stolt över vänsterpartiet en dag som denna."

Klart du är stolt över att Lars Ohly förespråkar att man med våld och tvång flyttar människor från deras hem.

Lars Ohly:
"Människor ska inte kunna bosätta sig i områden där man stänger in sig och stänger ute andra, utan vi ska se till att få en mångfald,"
"roblemet med Östermalm och liknande områden är, enligt Ohly, att många människor som bor där inte tar del av den verklighet som andra lever i, till exempel i ytterområden."


Bara en sjuk människa kan vara stolt över detta.

Men så ligger ni ju där nere, 5.7% enligt senaste Temo, och är Görans dörrmatta.

Klart du är stolt.

Anonym sa...

Jättebra idé Ali, verkligen.

Vi ska använda våld och tvång för att driva ut människor från deras hem och förbjuda svenskar från att bosätta sig i vissa områden, och sedan bygga ett integrerat samhälle.

Jag har en bättre idé:

Vi låter alla bo var de vill!

Anonym sa...

Klart du är stolt över att Lars Ohly förespråkar att man med våld och tvång flyttar människor från deras hem.
---------------------
Kan du vara bussig och visa exakt var han säger att någon md våld ska flyttas?

Han sa ordagrant att det bör byggas mer HYRESLÄGENHETER.

Det är inte riktigt samma sak så frågan är varför du ljuger?

Anonym sa...

Låt folk bo var de vill. De flesta vill bo bland sina nära och kära. Att bygga hyreslägenheter på Östermalm skulle inte hjälpa. Ingen från Tensta skulle vilja bo där till de höga hyror som finns i nyproducerade lägenheter. Tror man dessutom att ett sämre områdes status skulle höjas genom att villor byggdes där? Det hela skulle bara leda till att samma människor bor i respektive område ändå. Förslaget är således helt meningslöst.

Nog måste V ha något vettigare att komma med!

Anonym sa...

Vad jag säger är att Ohly inte säger att det ska ske någon etnisk rensning på Östermalm baserad på förmögenhet och jag tror du kan vara lugn därvidlag.

Segregationen på Östermalm är och förblir.


Detta kommer ni att kunna vidmakthålla utan att ens behöva tänka tanken uniform.

Bra va?

Anonym sa...

Men, för sjutton, metoden är ju att bygga hyreslägenheter. Om det är stalinism vete fan om det går att driva någon politik överhuvudtaget.

Anonym sa...

Svenska samebyar utgör de starkast monoetniska samhällena i Sverige idag. Inte en kurd eller somalier så långt ögat kan se. Vad ska (v) göra för att bryta den segregationen?

Anonym sa...

Ja det känns mycket viktigare än att bygga hyresrätter på Karlaplan.

Definitivt.

Antar att Alliansen kommer att driva Skotrar till Turkar kampanjen hårt dom sista dagarna innan valet.

Anonym sa...

"I debatter med socialister/kommunister kan man inte bara bemöta det som sägs."

Du tror inte att det så att säga gör det rätt meningslöst att föra en debatt överhuvudtaget? Om så är fallet kan du ju fråga dig vilka som är ett hot mot demokratin i Sverige? Vänstern som försöker föra ett politiskt samtal, eller högern som anser det vara sin uppgift att "förklara" det vänstern egentligen vill. Den här tråden är ett fint exempel. Vänstern har gjort ett utspel om att bryta segregationen genom att bygga fler hyresrätter. Högerns ljushuvuden börjar tala om folkförflyttningar och stalinism.

"Förklara vad vänstern egentligen menar" blir ju bara en fånig omskrivning för "ljuga om sin politiska motståndare".

Anonym sa...

@Jim
"Apropå ingenting lyssnar jag just nu på GP och Rain-feldt i P1, tycker HSB beter sig som om han var Fredriks farsa"

Eftersom Fredrik inte vill veta av sin egen far kanske det inte är så dumt med en plastpappa för hans del. :)


En eftersom den lille pojken Fredrik ljuger och hittar på en massa hyss är han tydligen i behov av lite styrning

KAS

Anonym sa...

Jag undrar på vilken plats i Östermalm dessa hyreshus skall byggas och hur skall medelklassen och överklassen nekas att bosätta sig där. Ni förstår väl att dessa eventuella lägenheter skulle säljas och köpas svart precis som alla andra hyreslägenheter i innerstan.

Jonas N sa...

Majsan
Du har förstås helt rätt. Ohly menar inte något med det han säger i praktiken (skulle han ensamt få bestämma, tex själv välja vilka metoder som vore rimliga, skulle vi dock vara där ganska snabbt)

Nej, det handlar om en enda sak:

Iom (fp)-debaklet och tupparna Reinfeldt/Persson tar upp det mesta av medieutrymmet behövde Ohly göra något lite drastiskt för att själv hamna där igen. Det blev att Östermalm och krav på att "integrera den vita överklassen". Det han faktiskt pratade om är så stolligt att det knappt är värt att funderas över, än mindre bemötas.

Och var (v) menar egentligen är inget mer än:

'Hallå, titta på oss, vi finns också och vill synas i media, titta nu går och säger modiga saker på Karlaplan'

Anonym sa...

Hehe, "liberala hjältar"? Ja vissa "liberala hjältar" här cyklar ju fint i tandem med andra "liberala hjältar" som Johan Jakobsson, i sina försök att försöka erövra makten genom en så smutsiga valrörelse som möjligt...

Det är roande att se hur reaktionerna blir när vänstern sätter fokus på de kvarvarande vita överklassghettona, när egentintresset hotas så är inga brösttoner för skärande. Ett förslag om att bygga fler hyresrätter liknas vid stalinism. Jag vet inte riktigt om den här diskussionen kommer så mycket längre...

Men till Majsan, som ju ändå har sina goda stunder ibland; vi låtsas att du faktiskt inte förstod Ohlys uttalande utan är genuint oroad. Läs Ohlys uttalande igen och försök påminna dig själv om att den som talar är en svensk politiker med fötterna djupt förankrad i parlamentarisk demokrati och folkrörelsearbete. Tror du inte att en rimligare tolkning är att han säger; människor kommer inte att kunna bosätta sig i vita segregerade överklassghetton därför att vi kommer att se till att även dessa i framtiden kommer att vara etniskt och klassmässigt heterogena? Speciellt med tanke på att han på den direkta frågan från en reporter "ska ni förbjuda någon att flytta nånstans?" svarade "Nej, men vi ska bygga fler hyresrätter så att även vanliga människor kan flytta in!"

Anonym sa...

Jasså, det är dags att debattera hur ni skall röka ut Östermalmsbor igen
--------------------

Jag kan inte påminna mig att jag nånsin sett en Vänsterpartist (eller sosse för den delen) stå på Karlaplan och kräva fler hyresrätter just där eller hävda att segregation är nåt som inte begränsar sig åt ett håll.

Jag kan ha fel dock.

Anonym sa...

Det står ju bland annat i partiprogrammet hur vänstern vill gå tillväga
----------------------

Står det i ert partiprogram hur ni ska gå tillväga när ni lämnar över "våldsapparaten" till ett minimum av ansvariga samtidigt som ni släpper kapitalet totalt fritt?

Anonym sa...

'Hallå, titta på oss, vi finns också och vill synas i media, titta nu går och säger modiga saker på Karlaplan'
-----------------------

Inte mer konstigt än att Alliansen gör samma sak i Tensta eller nån annanstans där dom inte har 70 procent stöd.

Jonas N sa...

Micke,

Du har rätt såtillvida att när borgerliga partier håller tal och gör utspel i tex Tensta vill de också få medial uppmärksamhet.

Men liknelsen slutar där. Här handlar det om 'utspelets' innehåll. För att hitta på något analogt skulle ett utspel i Tensta handla om nå't inte alls gillas av människorna där. Och det skulle dessutom behöva handla om utopiska visioner som påstås vara gynsamma för (stereotyper av egna väljar-) grupper någon helt annanstans än där i Tensta.

Och du är givetvis medveten om att så'na utspel får du inte se. Dels för att de vore så uppenbart stolliga, och dels för att borgerliga idéer inte bygger på att olika grupper i sammhället står mot varandra, att man måste utkämpa en 'kamp', och att visionen om det 'goda samhället' består av att man där har 'vunnit över' motståndarna, .

Tex. Reinfeldt skulle inte försöka värva röster på Östermalm genom att lova att bygga patriciervillor på Järvafältet, och genom att tvinga stadsdelsnmämnden där att hålla sig med välmanikyrerade grässmattor och blomrabbater längs vägarna mellan dessa!

Varför inte? Jo, för att han inte skulle mena det och för att förslagen vore uppenbart idiotiska och av symbolkaraktär (och det är där du har den korrekta liknelsen)


(och Staffan W argumenterar fortfarande som om Ohlys utspel var allvarligt menat och innehöll förslag med någon bäring alls på verkligheten)

Anonym sa...

Vad är problemet med att 14% av Östermalmsborna är födda utomlands när det är 12% totalt i riket? Det måste väl rimligen betyda att det är mycket mindre på andra ställen? Varför inte ta upp de områdena istället för att hacka på ett område som ligger mycket när "idealet"? Minst sagt snurrigt.

Jonas N sa...

Vem är det som menar att man skall kvotera folks boende beroende på deras födelseland?

Menar vänstern det verkligen?

Vad väntar härnäst? Rödhåriga? Röda åsikter kanske? Inkomstkvotering i bostadsområden? Och varför inte i livsmedelsbutiken också då? På charterresorna? Snart fattas bara att väljarsympatier behöver kvoteras bara (men hos vissa kliar det säkerligen i fingrarna redan nu)

Anonym sa...

Om Johan Jakobsson har kommenterat någon gång på denna blog (inte så troligt) är det inte så troligt att han sa något liberalt. Han är ju folkpartist.
-----------------------

Det där är lika kul som när Kfmlr talade om för SKP vilka som var riktiga kommunister 1974.

Anonym sa...

Men liknelsen slutar där. Här handlar det om 'utspelets' innehåll. För att hitta på något analogt skulle ett utspel i Tensta handla om nå't inte alls gillas av människorna där.
---------------------------

Ja självklart.

Alliansen kan ju inte ställa sig i Tensta och yra om språktest och litteratur kanon.

När dom är där pratar dom om annat.

Orsaken till att Ohly står på Karlaplan heter TV.

Svårare än så är det inte.

Att han då använder "segregeringsargumentet" är ju rätt snitsigt eftersom det dels är sant och dessutom kommer att skapa omedelbar upprördhet eftersom det ifrågasätter givna privilegier.

Sen tror jag mycket väl att det som var substansen i vad ha sa (mer hyresrätter) är ärligt menat.

Anonym sa...

Nu finns det inte ett "högerparti" med partiprogram,
------------------------------
Jo det finns 4 stycken just nu.
Det enda rimliga är att dom slår ihop sina påsar och kallar politiken för vad den är istället för att spela teater av valtaktiska skäl.

Det är faktiskt vad jag önskar mig mest av allt av alliansen.

Att dom säger tydligt och klart att dom är det högeralternativ som dom de facto är.

Anonym sa...

men jag personligen kan i alla fall ställa mig bakom det tillvägagångssätt som beskrivs på www.liberalapartiet.se
----------------------------

Den som säger att dom har har råd att köpa egen arme ska sköta säkerheten ?

-------------------------------

Vår lösning: Så ofta som möjligt bör privata säkerhetsföretag ersätta statliga institutioner. Institutioner, privata eller statliga, med syfte att skydda nationens säkerhet måste vara underordnande opartisk tillsyn och ansvariga gentemot medborgarna

Anonym sa...

Ni är med andra ord inte demokrater.

Anonym sa...

Felaktig slutsats. Folkstyre betyder att folket styr, inte staten.
--------------------

Du...om man säljer en av dom mest grundläggande funktionerna i ett samhälle till lägstbjudande så är det inte längre demokrati.

Jonas N sa...

Micke, dom mest grundläggande funktionerna i ett samhälle är rättssystem, med polis och domstolar, samt försvar.

Dessa kommer aldrig att säljas ut. Däremot fungerar dessa dåligt i samhällen där den sk 'demokratin' har lett till att staten sysslar med allt möjligt annat (som inte alls är lika grundläggande, eller tom utryckligen inte hör dit). Kvotera in folk i bostäder eller stadsdelar är ett sådant exempel.

Och om du skall utala dig om vad borgerliga INTE talar om när de håller torgmöten i förorter behöver du ha varit där, dessutom lyssnat på många.

Det DUGER inte att bara gissa, Micke! Något som vänsterfolk gör alldeles för ofta ...

Anonym sa...

Jonas sez


Dessa kommer aldrig att säljas ut.
-----------------------

Vi pratar inte om alliansen.

Vi pratar om sciencefiction liberalism.

Till sin natur lika utflippad som Maoism fast från andra hållet.

Anonym sa...

Ja nu var det ju inte så att jag jämförde era "visioner" med Maoismen för att den fungerar.