måndag, april 25, 2005

Ett anspråksfullt förslag

Jag tycker för det mesta att det är irriterande när politiska tyckare ge sig själva rätten att komma med tips och råd ur ett upphöjt utifrånperspektiv. Det är inte heller riktigt meningen här, men om man fick önsketänka…

Om ett tag ska partistyrelsens förslag till den socialdemokratiska partikongressen gå ut. En partistyrelse som vänder i frågan om folkomröstning kring EU-konstitutionen – som faktiskt aktivt går ut och begär kongressens stöd för en sådan linje, när debatten med stor sannolikhet ändå kommer att komma upp – skulle slå flera flugor i en smäll: 1) Eliminera hotet från Junilistan (Visserligen skulle Junilistan antagligen ta något fler röster från det borgerliga blocket, men det är den sittande regeringen som troligen kommer att ha minst marginaler), 2) Skapa entusiasm och öppna för större enighet i det egna partiet, 3) Åtminstone framstå som ett mer lyssnande parti – viktigt i dessa imagetider, och, kanske viktigast, 4) Gripa initiativet i den politiska debatten.

Att vi borde få folkomrösta kring en av de viktigaste politiska frågorna på många decennier, en fråga där riksdagen idag inte ens har mandat att fatta beslut, är egentligen självklart av helt andra skäl än parti- och valtaktiska. Men om s-taktik skulle bidra till rätt beslut, så inte mig emot.

1 kommentar:

Peter Björkman sa...

Varför inte folkomröstning. Det innebär att "folkbildningen" inför omröstningen drar igång och att höja medvetenheten hos svenskarna om vad som pågår i EU. Inte fel.
Måhända återtar sossarna en bit av "problemformuleringsinitiativet"också, som en bieffekt. Inte fel för en gammel sosse.

Naturligtvis får det inte gå inflation i folkomröstningar, men dithän har vi inte kommit i Sverige.