söndag, april 24, 2005

"Förtroende" och mediedebatt

Förtroendet för regeringen är mycket lågt, rapporterar skop. Det har sjunkit stadigt sedan förra året.

Det finns inga specifika reala misslyckanden som drivit fram kantringen. De ekonomiska nyckeltalen är goda och har förbättrats. Oppositionen har inte presenterat enskilda förslag som varit exceptionellt populära. Regeringen har inte försökt sig på förändringar som blivit impopulära. Istället är det just det som ”Alliansen” riktat in sig på, som har hänt. Det är regeringens ”image” som varit under angrepp. Dagordningssättarna i media har skött sitt jobb mycket väl och sedan har en lämmeljournalistik av i Sverige sällan skådat slag dragit vidare.

När Marita Ulvskog senast kommenterade de dåliga opinionssiffrorna för s pekade hon naturligtvis på den skandaljournalistik som varit legio den senaste tiden. Då blev hon utsatt för ytterligare angrepp, och fick inte ens stöd internt. Nu säger hon att det ”för väljarna handlar mycket om arbetslösheten och en oro för att det inte vänder”.

Detta är i och för sig troligen inte alls sant. Sedan den massarbetslöshet som borgarna lyckades skaffa fram 1991-1994 togs ned till något lägre nivåer, har en arbetslöshet på 4-5% blivit betraktad som helt normal. Det är ett av de stora bestående effekterna av systemskiftesåren, högersvängen och EU-anpassningen, att politiken för full sysselsättning övergetts. Och vi kan nog tyvärr inte förvänta oss att den nuvarande s-regeringen plötsligt ska gå i klinch med EU-normer och rådande ekonomisk ideologi. Men för all del, det är bra att man talar om jobben. Arbetslösheten behöver verkligen angripas, och det är en poäng att man faktiskt ser att människor är arbetslösa i ett läge när ekonomin går bra, exporten är högre än någonsin och hushållen betraktade i klump har upplevt de högsta 5-åriga reallöneökningarna sedan 1960-talet.

Ändå lämnar Ulvskogs svar om ”jobben” en lite fadd eftersmak. Det allra främsta hindret för en demokratisk debatt om politikens sakfrågor och motsättningar är idag den totala högerdominansen i opinionsbildande media och den amerikaniserade politiska flockjournalistik som tar vid när dagordningen väl är satt. Just den debatten visar sig förstås vara närmast omöjlig att föra i media. En rundgång där medborgarna och det demokratiska samtalet står som förlorare. Det blir nästan komiskt när samma mediarepresentanter som drivit hetsjournalistik mot socialdemokratin frågar Ulvskog: ”Har det inte kommit lite väl många dåliga signaler för socialdemokraterna på kort tid?”

47 kommentarer:

Anonym sa...

"Det finns inga specifika reala misslyckanden som drivit fram kantringen."

Sa den oppna arbetlosheten halls relativt stadig (om an att den okat relativt mycket de senaste tva aren). Men detta pa bekostnad av att antalet sjuka (heltidsutbetald sjukpenning) har okat med 116% (sic!) sen 1997 och antalet fortidspensionarer har okat med 13% (allt enligt scb). Ar detta pa grund av ebolafebern som drar runt i jamtland eller pa grund av den extrema mangden HIV offer? Eller ar det kanske sa att svenska foretag har borjat bedriva sweatshops sen 1997? Eller ar det mojligen sa att en stor andel arbetslosa goms i denna statistik. Ali, du tycker inte detta ett "realt misslyckande"?

Naval, den storsta offentlig utgiften ar idag sjukvarden. Med en sadan okning ar det inte konstigt att folk kanner att de betalar skyhoga skatter och far mindre och mindre tillbaka.

"Sedan den massarbetslöshet som borgarna lyckades skaffa fram 1991-1994"

Det har kallar jag for ren (och medveten) logn. Du kan titta (eller gor ett CUSUM-test!) pa vilken statistik som helst och se att arbetslosheten under 1990-talet startade redan 1989:3, alltsa mer an tva ar innan borgarna bildade regering. Ar 1989 var arbetslosheten strax under 2%. Nar borgarna tog over i oktober 1991 var arbetslosheten 4.5%, den host upplevda sedan 60-talet (!). Borgarna tog alltsa over en ekonomi som redan var kord i botten men bara toppen pa isberget syntes. Borgarna "skaffade" ingen massarbetloshet, den var redan dar (i dessa tiders matt var 4.5% massarbetsloshet).

Det kan ocksa tillaggas att borjan av 1990-talet var en internationell kris. Regeringsbyte eller inte. Jag vet att s och v alskar att skylla pa borgarna over denna internationella recession, men det far dig (Ali) att lata naiv och korkad. Skäms!

Anonym sa...

> den storsta offentlig utgiften ar
> idag sjukvarden.

Nope. *tittar i Dags att deklarera* Enligt RSV:s egen uppdelning är den största offentliga utgiften transfereringar (42.5%), den näst största är utbildning (14.7%), den tredje största är byråkratin (13.1%) och sjukvården nummer fyra med en tilldelning på 12.3% av skattepengarna.

Anonym sa...

Feltaktigt formulerat; den storsta offentliga utgiften ar "socialt skydd" med 41.4% (regeringen.se). Av dessa utgor sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersattning 65%. Det ger att 27% av de offentliga utgifterna gar till de sjukskrivna och fortidspensionerade: som delmangd alltsa den absolut storsta posten i den offentliga finanserna.

tack for fortydligandet.

Anonym sa...

Forlat -- Den andra kallan var konjunkturinstitutet.

Anonym sa...

Svensk media är vänstervriden.
Mvh
.peo, stockholm

Tobias Lindberg sa...

Ännu en mycket bra analys av dig Ali, för de utan skygglappar är det du beskriver väldigt tydligt och självklart!

Anonym sa...

Ali återkommer om att 'media' är dum! Tom att media konspirerar.

Ingetdera är korrekt! Förvisso är media generellt ganska 'dum' i meningen dåligt påläst, slarvig, ytlig, banal, missuppfattar och missprepresenterar fakta, osv ... men så har det alltid varit och kommer att förbli!

Men de flesta tidningarna kämpar för sin överlevnad. Samma sak för TV4. Där finns inte utrymme att driva kampanjer med nyheterna. De gäller att sälja. Det gäller att haka på såna trender som säljer. Just nu säljer SSU skandaler och blåslampa i baken på statsråd. Det anmärkningsvärda är väl snarare att man så länge inte har kollat upp makthavare, låtit dem komma undan med en lamt ställd fråga utan uppföljning.

Skandaljournalistik skriver Ali. OK, om man menar rapportering om skandaler. För det är ju ingen som har tvingat SSU att fuska, eller Freivalds att hålla sig undan i flera dygn varefter hon till slut åkte helikopter över några stränder. Det är ingen som tvingat Ola Rask att ha dubbla löner, anställa frun, dottern samt renovera sonens lägenhet för miljonen. Eller att skriva dubbla reseräkningar på bilkörningen, eller göra långresor till Chile, och Spanien för att praktisera sin engelska eller studera kroglivet. Ingen tvingade heller LO pampar och sosse-toppar att förse sig själva och sina nära släktingar med attraktiva lägenheter och stugor ur diverse stiftelser avsedda för behövande.

Ali återkommer ofta till att medierna skriver om saker som han finner misshagliga. Det är nog sant, alltså att han helst skulle se en helt annan rapportering. Emellanåt refererar han flamman. Att den skriver sånt Ali vill är dock inte tillräckligt. Eftersom ganska många avstår från att läsa den. Man undrar vad som skulle krävas för att Ali skulle tycka att situationen vore bättre? Vad socialister tycker om fri press och opinionsbildning vet väl de flesta. Men iom att han återkommer till att media inte gör 'rätt' skulle det vara intressant att höra få reda på vad rätt skulle vara? Vad jag förstår får vem som helst köpa och läsa Flamman. Vad skulle vara nästa steg?

En annan symptomatisk sak är vänsterns syn på att arbete är något som politikerna ordnar. Både när regeringen skall ordna jobb, eller när de borgerliga 91-94 'skaffade' arbetslöshet. Detta är en av de större (dyrare) stolligheterna hos vänstern. Arbete är att människor som gör saker tillsammans i syfte att skapa mer värde. Arbete skapar värde, arbete kostar inte pengnar. Men vänsterns argumentation är alltid att den vill fixa arbete, men att det inte finns tillräckligt med pengar. Ridå!

Jag tycker ju eg som Ali, att de flesta journalister uppvisar flockmentalitet och uppenbar politisk naivitet. Men så'na är dom idag. Dessbättre kommer tekniken och dess utveckling (marknadsdriven märk väl) att göra att möjligheterna att få och att nå ut med information bara bli bättre. Inte enklare, det är fortfarande svårt att vaska fram kvalitén ur mediesanden, speciellt som kvalitén och sanning inte går att särskilja ur det stora flödet av banaliteter på ett enkelt sätt. Men det kommer att finnas där.

Nyligen har vi sett att DN fått på pälsen för slarv och fusk och dålig journalistik. DN kanske blir bättre, eller kanske någon annan fyller den luckan. Men vi ser återigen att konkurrens förbättrar för alla. För de aktiva som bryr sig och därefter även för dem som inte bryr/brydde sig.

Ali Esbati sa...

Det är onekligen svårt att diskutera med människor som inte kan läsa innantill. Men jag vill i alla fall påpeka att jag ingenstans pratat om några konspirationer. Det är inte så drev fungerar. Ej heller så dagordningen för debatten sätts. Det handlar om intressen och strukturer.

Tobias Lindberg sa...

Jonas N, du skriver "Vad socialister tycker om fri press och opinionsbildning vet väl de flesta."... Har du kanske något litet mentalt handikapp som gör att du inte förstår att man inte kan hålla på att påstå sådant och fortfarande bli tagen på allvar? Är det så så skall jag sluta att klaga på dig eftersom jag då vet att det finns en orsak till varför du påstår sådant nonsens...

Anonym sa...

Ali: Ordmärkeri! Jag syftade på bla 'Dagordningssättarna' (och motsv i många tidigare inlägg)

Men om du vill kalla det för 'strukturer' med 'intressen', fine with me, jag förstår nog vad du syftar på (förstod inte du?).

(Dessutom har jag ingenstans uppfattat något intresse av att vilja 'diskutera' med männsiskor, varför dyker det upp här?)

Tobias: Är du fortfarnande sur? Svaret på din uppenbart ohyfsade fråga är 'Nej'. Och det visste du redan :-)

Angeånde skafrågan ..... äsch.. glöm det. Du skulle inte förstå ändå!

Anonym sa...

Ali, kan du precisera lite vad du menar med den "totala högerdominansen" i media?

Alla undersökningar pekar ju tvärtom på en överlägsen vänsterdominans i hela journalistkåren. I en undersökning som tagits fram av Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet (JMG), uppgav hela 31% att de sympatiserade med vänsterpartiet, tätt följt av 27% för socialdemokraterna. moderaterna hamnade i mätningen på samma nivå som miljöpartiet - 10%.

Hos allmänheten var motsvarande
siffror 15% för vänsterpartiet, 27% för socialdemokraterna, 25% för moderaterna och 6% för miljöpartiet. (Uppgifterna om allmänhetens partisympatier är hämtade från SOM-institutets jämförbara enkätundersökning genomförd vid samma tidpunkt.)

I journalistkåren är alltså andelen med vänsterpartisympatier två gånger
större än hos allmänheten. Men detta kan väl inte ha någon ingen inverkan på nyhetsjournalistiken, eller!?

Tobias Lindberg sa...

Jesper!

Jag tycker det är lite lustigt att du säger "Alla undersökningar pekar ju tvärtom på en överlägsen vänsterdominans i hela journalistkåren" för att sedan ta upp den enda undersökningen borgare brukar hänvisa till då de vill visa på vänsterdominansen inom journalistkåren. Du hänvisade som alla borgare gör till undersökningen som Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) gjorde, vilka är "alla" de andra undersökningarna?

Vad gäller JMG.s undersökning så tycker jag dessutom att det är symptomatiskt att ni alltid glömmer bort att nämna det som står i kommentaren till undersökningen, dvs bland annat att (1) partipolitiska åsikter påverkar journalistiken i begränsad omfattning och att (2) journalisters starka sympatier för v och mp inte i lika hög grad motsvaras av journalisternas politiska åsikter, dvs de är inte riktigt så röda och så gröna som man kan förvänta sig utifrån deras partisympatier.

Anonym sa...

Tobias, om journalisternas partisympatier inte har någon större inverkan på nyhetsrapporteringen, då är ju media varken vänster- eller högervriden! Alltså är hela den här diskussionen mengingslös!

Anonym sa...

Tobias,
vad jag vet så är JMG den enda instutionen som regelbundet, ända sedan 1954, genomfört omfattande opinionsundersökningar rörande journalisters partisympatier. Jag hittade bara den senaste undersökningen online på JMG:s webbsida, men resultaten från de tidigare undersökningarna finns även att läsa här. Som du ser så visar alla tidigare resultaten på en entydig vänsterdominans, som dessutom blivit allt större under senare år. Det är upp till dig att presentera fakta som bevisar motsatsen.

Ali Esbati sa...

Det är i de här debatterna som man inser att dumhet faktiskt kan vara obegränsad. Alltså: om partisympatier bland journliaster lutar något åt vänster är det ju inte ett argument MOT det jag påpekar, utan FÖR det.

Själva poängen är ju att dagordningen sätts av ett fåtal och att utfallet mycket tydligt blir en högervriden rapporteringen i alla väsentliga frågor. En ytterligare försämrning och försnävning har ägt rum på senare tid. En avgörande konkret anledning är försämrad arbetsrätt och stora personalneddragningar på landets nyhetsredaktioner, vilket leder till att man använder väsentligt mycket mer av nyhetsbyråmaterial och att redaktörerna får väsentligt mycket större inflytande.

ÄVEN om enskilda journalister skulle ha värderingar som gör att de skulle vilja skildra verkligheten från andra perspektiv, så blir detta ointressant, när annat bestämmer vad som är en nyhet, vilka ord som används för olika fenomen, vilken vinkling som anses rimligt, vilka frågor som följs upp, osv.

Anonym sa...

Aha!
Den objektiva (!) högervridningen som 'dagordningssättarna' lyckas genomdriva är indiciet.

Och det faktum att alla vänsterlutande journalister inte förmår att hålla emot trots att de så gärna vill förstärker detta ytterligare!

Och dessutom är dumheten nästintill obegränsad. Fast det kan man nog bara se om man själv sitter i den upphöjda objektivietsstolen med både överblick och omdöme! Det är det ju inte så många som gör! Eler hur?

Anonym sa...

Han inleder alltid lika skont Ali.

"om partisympatier bland journliaster lutar något åt vänster är det ju inte ett argument MOT det jag påpekar, utan FÖR det."

Sa faktum ar att ju MER vanstervridna journalisterna blir ju MER hogervriden blir media. Har jag forstatt det hela ratt?

Ali Esbati sa...

Nej, det har du inte. Därmed torde mina inledande rader ha bekräftats.

Anonym sa...

Pontus ... Ali har ju faktiskt en poäng. Journalisterna mer eller mindre tvingas skriva om SSU, Marita U, Ola Rask, Skop-mätningar, Reinfeldt, osv...

... trots att de allra helst skulle vilja slippa. Och istället berätta om de 'verkliga' samhällsfienderna ....

Det är den däringa hemska marknaden, efterfrågan på skandalar, eller strukturerna och dagordningssättarna som gör detta. Trots journalisterna och deras värderinagr alltså! Journalisterna är offer .....

Håll med om det: Om den 'objektiva' beskrivningen av verkligheten bäst uttolkas av Ali et ali, så har ju den faktiska verkligheten, och beskrivningen av den, glidit åt höger det senaste året.

Alis poäng är att om inte de rättrogna 'verklighetsbeskrivarna' (och uttolkarna) hade hållet emot hade denna förflyttning varit än värre. Att den sker trots dessas motstånd är ju ett 'bevis' att där finns mörka krafter bakom, vilket ju varit hans poäng hela tiden.

Det är mest en fråga om att förstå hur horisonten ser ut från hans (upphöjda, objektiva) perspektiv. Är du med?

Anonym sa...

Jo, men det bygger ju helt pa premissen att media faktiskt ar hogervridet. Det kanns nastan lite som "proof by assumption".

QED

Anonym sa...

Pontus .. du är nog klokare än Ali vill veta av .... ;-)

Anonym sa...

Ali,

Jag undrar hur du resonerar nar du valjer att bemota, som har t ex Pontus, genom att (istallet for saklighet) komma med ena rallarsvingen efter den andra och hanvisa till att dumheten ar obegransad o s v.

Pontus kom med nagra valdigt sansade och (i mina ogan) bra inlagg. Du valjer helt att bortse fran detta och gar istallet rakt pa personangreppen. Forvantar du dig att man skall ta dig pa allvar efter sadant agerande? Notera att detta knappast heller ar nagot nytt. Varfor diskuterar du inte pa riktigt Ali? Varfor valjer du hellre personangrepp an att t ex sakliga motargument for din sak?

Min, och sakerligen manga andras analys, ar forstas att du inte kan. Och du gor knappast sarskilt mycket for att motbevisa mig (oss).

For ovrigt, ja, det ar markligt att som Ulvskog (eller Ali) ga till angrepp mot medier och pasta att det pagar ett drev mot socialdemokratin. Detta nar det ena fusket och korruptionen efter den andra uppdagas. Att da inte se till sig sjalv och sitt eget partis aterkommande problem (med fusk och korruption), sa gar Ulvskog (som exempel) och pastar att medierna ar orattivsa blabla. Det ar mycket, mycket markligt.

Det ar givetvis svart i allmanhet att diskutera vridningen av media. Vi kunde t ex for en tid sedan se gamla inslag fran Aktuellt pa sent 70-tal eller tidigt 80-tal nar Affarsvarlden som magasin skapades. Reportern fran Aktuellt drog ena fragan efter den andra om hur man mer eller mindre kunde starta en tidning om pengar...nagot sadant absurt, uppbenbarligen i reporterns ogon (och andra liknande fragor). Jag satte i halsen, narmast. I mina ogon blev jag forbluffad over vansterretoriken hos reportern. Antagligen reagerade inte sa varst manga for 25 ar sedan...utan sadant ses forstas enklast i efterhand.

Samma sak idag, om 25 ar kommer vi troligtvis forundras over en del i dagens mediebevakning. Om vanster eller hogerdriven? Vem vet...jag skulle tippa pa fortsatt att vi uppfattar den som vansterdriven.

MEN, att dra slutsatser angaende detta baserat pa kritik mot socialdemokraterna, nar det handlar om LO, Metall, Ola Rask, SSU, Ministrar som fuskat, Freivalds som springer pa teater etcetera...ar absurt. Nar det parti som i princip regerat detta land ensamt i en herrans massa ar uppenbarligen systematiskt har inslag av fusk och korruption...vad skall media gora? Sitta tyst och se pa? Jag forstar inte hur man ens kan dra sadana slutsatser som Ulvskog och Ali gor. Forbluffande.

Tobias Lindberg sa...

Mikael och ni andra!

Att det bedrivs mediadrev mot socialdemokratin (och även vänsterpartiet lite tidigare) är tydligt då man nästan bara anklagar den sidan för något som även den andra sidan (borgarna) gör.

Två exempel. Socialdemokraternas och vänsterpartiets ungdomsförbund granskas och hängs ut för uppblåsta medlemssiffror trots att de flesta bedömare tror att samma sak skulle ha upptäckts hos de borgerliga partiernas ungdomsförbund om de bara hade granskats. Då enskilda personer inom fackföreningar fifflar eller går på sexklubb får socialdemokratin skit för det medans fiffel och maktfullkomlighet inom näringslivet visserligen granskas och kritiseras men utan att de borgerliga partierna får ta skit för detta, fackföreningarna kan tydligen kopplas till vänsterblocket men näringslivet kopplas inte till högerblocket.

Tobias Lindberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Lindberg sa...

Lasse!

Dessa näringslivspersoner må inte sitta med i de borgerliga partierna, det har du rätt i, men de ingår i näringslivet som i sin tur samarbetar med de borgerliga partierna, näringslivet och de borgerliga partierna driver samma frågor och näringslivet finansierar de borgerliga partierna och olika intresseorganisationer på ett sätt som gör att näringslivets samspel med de borgerliga partierna säkerligen är minst lika omfattande som fackets med socialdemokratin. Av denna anledning anser jag att borgarna bör anklagas för vad enskilda personer inom näringslivet gör om man nu skall anklaga socialdemokratin för vad enskilda personer inom facken gör.

De saker du tog upp säger ju inte heller något om varför bara vänsterpartiets och socialdemokraternas ungdomsförbund granskas då samma saker sannolikt även skulle upptäckas hos de borgerliga ungdomsförbunden om de hade granskats.

Anonym sa...

fem frågor:

är pressen ett utrymme för opinionsbildning?

är opinionsbildning lika med propaganda?

är propaganda detsamma som konspiration?

är det fel att föra en opinion i pressen?

om opinion förs, ska den rannsakas av allmänheten?

fem till!

vad heter en höger-granskning om en vänster-granskning är en konspirationsteori?

är alis teori en lika förvirrad konspirationsteori som den om TT som vänsterpropagandistiskj?

vem har pengar?

vill människor med stora pengar ha vänsterpolitik?

har de som finansierar dagspressen mycket pengar?

Anonym sa...

Lasse (mfl)

Förutom de uppenbara saker (om bla association) du påpekar finns ytterligare en avgörande skillnad:

En direktör eller chef i näringslivet som missbrukar företagets medel (eller bara beter sig svinigt) beter skadar och sig illa mot ägarna, dvs det är aktieägarnas pengar han nallar av. Dessa kommer att naturligt ha ett intresse av att stävja sådant. Dessutom, och det är det centrala, ingen tvingar någon enskild att vara delägare/medfinansiär i ett bolag där man inte tycker att ledningen sköter sig (eller som man inte vill vara delaktig i av någon, vilken som helst annan anledning)

Helt annorlunda förhåller det sig med politiker och sånt som styrs politiskt och genom det offentliga. När det är skattemedel som det nallas av är vi alla de som blir bestulna. Och vi är alla tvångsanslutna till samtliga utbetalningar av skattemedel. Det är en gigantisk skillnad.

Svin kommer alltid att dyka upp, inom den fria civila sfären kan man dock alltid vända dem ryggen så fort man misstänker (eller bara ogillar) något. Inom den politiska sfären finns inga sådana möjligheter. Man är fast, tom om man emigrerar (ens pensionsinbetalningar kan man ju inte rädda undan kleptokratin)

Du berörde kopplingen staten-kaptialet, Lasse. Det är relevant:

Staten ser till att med olika medel ändå 'tvångsansluta' enskilda till 'delägande' av bolag/aktier. AP-fonderna, avtaqlspensioner, PPM-systemet, samt övriga sparformer som befrämjas genom lagstiftning. Det leder tilll att ägaransvaret, och möjligheten att utkräva ansvar försvinner och blir ananymt (du kan inte göra 'exit' vilket är den vanligaste korrigerande marknadsmekanismen). Då möjliggörs liknande fasoner enklare inom näringslivet. Värt attpåpeka är att just Skandia till en ovanligt stor del ägdes just av sådana som inte själva kunde utkräva ansvar eller välja att avsluta sitt ägande. Dvs de negativa makanismerna förstärktes och de positiva försvagades (med känt resultat, tyvärr)

Jag skrev ett längre inlägg om detta på Lasses och Johannas blog (Jidder).

Ytterligare en sak angående alla sk skandaler. Dem vi får reda på är ju bara ett fåtala, de som begår uppenbart olagliga eller iögonstickande handlingar (och jag tror inte ens vi får redan på alla dem). Hade Ola Rask inte skrivit reseräkning på tjänstebil (som han använde ovanligt flitigt i sitt riksdags'arbete'), haft dubbla kontokort och fuskat med dem och hade han inte uppenbart gynnat sin son otillbörligt hade vi kanske aldrig fått reda på det. Alla 121 sk 'studie'resor och festandet betalade ju LO/Byggnads och de ville ju inte att sånt skall komma ut.

Det är bara de som är både ohederliga/omoralsika OCH alltför klantiga/giriga samt DESSUTOM har oturen att bli påkomna och har lämnat kvar spår som vi får reda på.

Tror ni tex att Jan o Karlsson bara har haft en kräftskiva, eller är den ende som gillar att parta på skattemedel?

Ali Esbati sa...

Om man till exempel tror att DN:s ledarsida tillsammans med de övriga 80 procenten ledarsidor som är borgerliga är "mystiska skuggfigurer", ja då lever man i en mycket speciell värld, och jag har ingen särskild anledning att leda en därifrån.

Om man dessutom tror att den påverkan som ägar- och arbetsstrukturen har på rapporteringen kan betecknas en "konspirationsteori", så är man på individnivå att betrakta som något tragisk och grundlurad, på mer allmän nivå som ett symptomatiskt exempel på hur indoktrinering fungerar i formellt demokratiska länder.

Anonym sa...

Ledarsidorna ägnar sig inte åt nyhetsförmedling eller nyhetsjournalistik. Att slylla 'skandalerna' på dem är ngt långsökt.

Med det resonemanget så finns ju konspirationen allorstädes iom att folk har åsikter. Alla har väl politiska uppfattningar, och ju mer ansvar man tar i sitt jobb desto mer 'borgerlig' är man nog i sina värderingar, iaf så ökar kravet på att balansera debit och credit (om man nu inte 'ansvarar' för att spendera andras skattepengar). Man måste ju då 'ta itu med' att folk har åsikter och att det kan yttra sig i deras val, eller vad de yttrar och gör.

Låter som en svårbotad 'åkomma' i det samhälle som behöver 'botas' enl Ali.

För att människor ö.h.t. har andra åsikter än vänsterns betyder väl att de är tragiska, indoktrinerade och grundlurade!?

Ali Esbati sa...

Än en gång konstaterar jag att

1) Du helt saknar förmågan att tillgodogöra dig skriven text.

2) Helt oavsett startpunkt och ämnesval upprepar exakt samma goja.

Detta är inte riktat som kritik mot dig, bland annat eftersom jag utgår från att du (pga. 1 och 2 ovan) ändå inte kan förstå eller reagera på själva metadiskussionen. Men det är en illustration till varför jag inte normalt ger mig in i de "debatter" som uppstår här på kommentarrutorna, där 4-5 personer snurrar runt sina egna ståndpunkter likt turkiska dervischer.

Anonym sa...

Precis som du säger så ägnar dig dig åt en metadiskussion, vilken alltså (snarare än de skrivna sakargumenten) är föremålet för din ståndpunkt.

Min förmåga att förstå skall du inte underskatta. Det som tycks störa dig är att jag både förstår och inte alls kommer till samma slutsats(er).

Jag har nog inte riktigt samma problem med pressen och media som du har. Jag stör mig på stats-TV och på presstödet, men inte på Flamman, Proletären eller vad de nu kan heta f.t.

Dessutom utgör din blogg ju ett alternativt medium, som jag ju läser till skillnad från många vänsteralster.

Men du verkar begära/förvänta ytterliggare något. Vad är det? Att jag håller med? Och jublar, eller iaf dunkar dig i ryggen för din visdom? Allvarligt? (Det finns ju några som gör det redan :-)

Du kan ju be mig att sluta skriva, eller helt sonika ta bort mina inlägg. För mig duger det om du använder mig som 'skräckexempel' på hur folk är men eg inte borde (få?) vara!

Men du har rätt, de allra flesta politiska polariseringar som uppstår (här och annorstädes) handlar om ett ganska enkelt motsatsförhållande: Är tvångsmetoder mot enskilda OK (om man bara är, eller säger sig representera, tillräckligt många) eller är det inte det?

Visst, det som diskuteras är sällan detta (de grundläggande principerna), utan ist ältas diverse företeelser som inte angår speciellt många men som väldigt många vill ha en åsikt om.

Tobias Lindberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Lindberg sa...

Svar till alla som känner sig träffade!

Många här verkar inte alls köpa det Ali pratar om att det finns "dagordningssättare". Okej att det inte är så tydligt som det kan vara i vissa thrillers och sci-fi men det låter konstigt att helt förneka att de stora medieföretagen, de globala och i de nationella, som på varje marknad utgörs av några få företag som äger nästan allt, inte har någon inverkar på vilken inriktning medieföretagen har genom vilka chefredaktörer och dylikt som anställs. Visst är det så att de flesta nyheter som hamnar på agendan väljs objektivt pga dess nyhetsvärde men många saker sorteras också bort eftersom man inte kan rapportera om allt. Det är personer som sittar och väljer vad som skall tas med och inte, de är oftast inte journalisterna själva som väljer vad som skall tas med. Jag tycker det verkar konstigt att ni tror att storägandets egna intressen samt alla företg som köper annonsplatser inte inverkar det minsta på mediernas inriktning. Jag tycker inte det är vidare konspiratoriskt att säga att pengar och makt skapar inflytande, konstigt är det dock att tro att tv-kanaler och tidningar skulle vara immuna mot sådant.

Tobias Lindberg sa...

Jag tror ju då till skillnad från dig att denna påverkan från kapitalet redan finns och att den verkar i en inte obetydlig utsträckning. Med detta menar jag inte att de styr varje aspekt av "dagordningen" men många små ingrepp kan påverka helheten mer än vi tror.

Du säger att det måste gå att visa att mediedrevet har tystat något eller bluffat om något. Jag tror inte att man måste se efter så drastiska tecken som du kräver, jag tror det viktiga är vad som inte tas upp eller bevakas då sida upp och sida ner i varje tidning fylls av mindre viktiga saker som tex uppblåsta medlemssiffror i ungdomsförbunden.

Anonym sa...

Nu skall vi inte vara sura ....

:-)

Anonym sa...

Ali,

Varför tog du bort min post, som var ett välartikulerat och direkt svar på Tobias inlägg? Jag har full förståelse för att kommentatarer modereras om de innehåller kränkande tillmälen, fult språk, spam eller liknande. Men min lilla post?

Det får mig att dra slutsatsen att just det jag skrev, som behandlade vänsterns ignorans för lagar som de samtidigt propagerar för att andra ska följa samt deras uppenbara nonchalans för andras egendom; Just det måste vara väldigt känsligt för dig.

Undrar varför....?

/Peter Gutniak

Anonym sa...

Peter, Ali har tagit bort ett antal av mina inlägg som varit direkta svar till dig. Möjligen tog han bort ditt av misstag, men mitt har han tagit bort 3 ggr (plus flera till)

Han är nog bara lite sur, det går säkert över! Du vet en 'intellektuell rese' som han kan ju inte ägna sig åt sådana sandlådefasoner allt för länge om han vill halla fast vid den självbilden...

:-)

Tobias Lindberg sa...

Peter Gutniak!

Dina skrivelser om att socialister (då jag talar om socialister menar jag självklart både vänsterpartister och socialdemokrater) skulle ha sämre respekt för lagar är bara larvigt, vad bygger du sådant nonsens på?

Du skrev att socialister är givmilda med andras pengar. Igen bara massa snack. Hade du sagt våra gemensamma pengar så hade det däremot varit mer korrekt. Ja, socialister vill ha hög skatt och att dessa pengar skall användas för att göra samhället bättre och mer jämlikt. Vi lever i en demokrati vilket innebär att majoriteten bestämmer bla om lagar och skatter. Detta får helt enkelt minoriteten acceptera, det är detta som det innebär att leva i en demokrati, man får inte som man vill i varje fråga. Gillar man inte politiken som förs kan man arbeta för en annan politisk majoritet eller om man inte vill det så finns det i slutändan inga andra möjligheter än att flytta från landet.

Jag vet inte hur det är med dig, Peter, men endel andra borgare brukar vilja jämföra skatt med stöld. Dessa personer, som uppenbarligen inte fårstår vad demokrati innebär, säger att vissa saker är okej att använda skattepengarna till medan annat inte är det. Min fråga till dessa personer är, vem eller vad avgör vilka dessa saker är (jag hoppas ni har annat svar än att skatten skall finansiera sådant som ni vill att den skall finansiera)? Tycker ni att det är fel eller odemokratiskt att majoriteten stiftar lagar, beslutar om skattenivåer samt vad skattena skall gå till?

Jag kommer tyvärr inte ihåg vad mer du, Peter, hade tagit upp i ditt inlägg.

Tobias Lindberg sa...

Svar till Lasse och även till Peter Gutniak!

Självklart kan en förnuftig människa inse att mycket av det media skriver om är relativt oviktigt om man jämför det med allt som sker runt om i världen. Visst är det fel av ungdomsförbunden att blåsa upp medlemssiffror för att olika falanger inom dem skall få mer makt samt att de skall få mer pengar. Självklart är det fel, men man måste också sätta lite proportioner på saker och ting. Vid en viss gräns så går medierna för långt i hur mycket de skriver om en viss sak om man ser till hur viktig denna fråga är jämfört med alla världens frågor. Skriver man mycket om något så försvinner tid, utrymme och energi som skulle ha kunnat ägnas åt andra frågor. Jag tar bara ett exempel, hur kan man sida upp och sida ner i de flesta svenska medier diskutera uppblåsta medlemssiffror hos ungdomsförbunden(relativt oviktiga frågor) då många länder i Afrika fullkomligen håller på dukar under av HIV, andra sjukdomar, svält, brist på rent vatten ovh krig? Då verkligeheten ser ut så så borde varje tidning, varje TV-kanal och varje land fokusera fullt på detta och arbeta för att lösa dessa verkligt viktiga problem. Detta var ett exempel, det finns många fler.

Mycket av det som skrivs i våra medier tas också som självklart och själva grunden för det system som dominerar världen ifrågasätts nästan aldrig på ett seriöst sätt i de västliga medierna. Här tänker jag på saker som marknadsekonomi, lönearbete, patenträttigheter och de monopol de skapar och hur de inskränker på konkurens, internationella institutioners makt och deras rätt att bestämma (IMF, Världsbanken osv). Är FN demokratiskt? Är marknadsekonomin till främst för världens folk eller för dem som kan ta för sig? Får mäktiga länder bestämma hur de vill? Är det okej att bedöma saker med olika måtstockar då det gäller sig och då det gäller andra? Är det okej att förorena hur mycket som helst bara man betalar vad det kostar i form av skatter eller utsläppsrätter? Skll man verkligen få köra cityjeepar (SUV.s) bara för att man vill? Det finns hur många frågor som helst, stora som små. Det jag menar här är att det i stor utsträkning saknas djupare diskussion om hur våra samhällen och världen ser ut och vad som är rättvist.

Tobias Lindberg sa...

Lasse!

Självklart har du rätt i att demokrati är mer än bara en folkmajoritet, detta har jag nämnt förut och tycker själv att det är så självklart att jag tyvärr ofta glömmer att nämna det. Självklart är de mänskliga fri- och rättigheterna en grundläggande del i en demokrati.

Ja, jag är för enskilld äganderätt men det måste vara med måtta. Att vissa i världen är jätterika medans andra svälter är inte okej, att några få drar in enorma vinster och blir förmögna som troll på andras arbete är inte okej.

Med hänsyn taget till det jag nu sagt så gäller fortfarande mina åsikter i det tidigare inlägget.

Anonym sa...

Ständigt detta ältande om att någras förmögenhet står i motsats till (eller tom är orsaken till) att många andra inte har det så fett.

Men så länge dessa vanföreställninagr florerar kommer debatten att handla om fel saker.

Tobias Lindberg sa...

Säg så här istället, Jonas N, sålänge många inte inser att det är på detta sätt så kommer debatten att handla om fel saker!

Anonym sa...

Precis ... det är IKEAS, H&Ms, Ericssons, Volvos, SKFs, Sandviks, AlfaLavals, Assas, Tetrapaks, Altas Copcos, osv fel att svenskarna har det så lusigt idag. (Och varför inte Microsofts och Dells också?)

Inte tvärtom!?

Jo, tjena!

:-)

Anonym sa...

För den som händelsevis inte förstod det. Mitt förra inlägg till Tobias var ironiskt menat.

Det är de framgångsrika företagen under det gångna seklet som vi svenskar har att tacka för att vi är en hyfsat välmående industrination. Utfallet för de nästa 100 åren kommer att bero på hur väl framgångsrika verksamheter (vinstdrivande företag) kommer att lyckas producera varor och tjänster som har ett påtagligt värde för människor i hela världen och därför också för svenskar (och även hur mycket stolligheter vi INTE kommer att genomföra politiskt).

(Som jag sa någonstans kommer inte rapporter från glesbyggsverket eller dylikt att vara gångbara när vi vill köpa olja eller bananer, däremot är system för mobiltelefoni gångbara fortfarande)

Som Tobias exemplifierade finns det många som lever i föreställningen att tex IKEA/Kamprads rikedom är orsaken till att en undersköterska har det torftigt. För de flesta är denna tanke bara en luddig känsla av en upplevd 'orättvisa', av 'skillnader' som inte kan fogas in den egna begreppsvärlden. Sammanhang och proportioner ingår inte i bedömningen, faktiska innebörden av företeelser osv förblir höljt i något slags 'obegriplighetens dunkel'.

Så är det, tyvärr, skulle jag vilja säga, och det är bla en konsekvens av att skolan aldrig har velat/fått förklara varför samhällen fungerar och hur. Det finns ingen anledning att bli arg på en lönearbetande människa för att denne upplever en VD-lön som en oförätt. Han har sannolikt skolats att tro detta.

Sen finns det några andra, och de är långt färre, som efter att ha tänkt igenom sambanden, som förstår storleksordningar och proportioner, och som förstår mekanismer, och dynamik, som ändå vill hävda att företags framgång är till men för folket. De kanske tom anför dessa påståenden fullt medvetna om att de är osanna, är helt på det klara med att sabbar man för företagen sabbar man för hela befolkningen, men som ändå förordar sådant.

De senare brukar vara maktpolitiker oftast på vänstersidan. Det är de som är farliga och ställer till ofattbar skada finge de härja obehindrat.

Ett ganska nyligt (och extremt övertydligt exempel) är Zimbawe: Mugaba sa att det var ett fåtal vita plantageägares fel att folket hade det si och så. Han åtgärdade den saken, med följd att hela samhället kollapsade på några år bara. I samma ögonblick som detta skedde, ville ingen längre göra affärer i Zimbawe, ingen ville leverera på kredit, ingen ville göra en enda investering med enga pengar idag osv. Alltså totalt sammanbrott av alla sunda mekanismer i det civila samhället.

Jag vill inte säga att Ohly kommer att göra samma misstag (men jag är inte heller säker på att han inte skulle försöka om han fick), men jag vill tydliggöra att dessa mekanismer har precis samma effekt även om de genomdrivs på ett mildare plan eller sätt, effekterna blir mildare, men de leder åt samma håll.

Nu vill tex regeringen förbjuda vissa företag att gå med vinst (sjukhus). Samhället kommer inte att kollapsa som i Zimbawe, men ingen, vare sig de sjuka, de friska, landstingen, skattebetalarna, de som arbetar i sjukvården, ingen kommer att få det bättre. Ändå genomförs sådant. Och troligen, säkerligen tom, finns det de i regeringen som inser det halsbrytande. Men de håller tyst för att de är också rädda ...

Anonym sa...

Lasse .. jag såg inte intervjun.

Men jag är inte det minsta förvånad, och det borde ingen annan vara heller. Samma ska kam man observera i otaligt många andra sammanhang, fast kanske inte lika tydligt.

Tobias Lindberg sa...

Jonas N!

Fortsätt att hitta på vad jag tycker, det är du bra på och du har gjort det så ofta så varför sluta nu!

Vidare fortsätter du att antyda att du vet hur saker verkligen är påriktigt medans vänstermänniskor lever i villfarelse alternativt vet men handlar trots att det mot bättre vetande. Patetiskt, Jonas N, riktigt patetiskt!

Jag är förvånad att jag ens bryr mig om att resonera med dig, men jag gör ännu ett försök...

Självklart behövs företagen, utan arbete inget välstånd. Däremot måste inte marknadsekonomin vara utformad på exakt det sätt som den är idag då en rätt liten minoritet tjänar massa på den stora majoritetens arbete. Rätten att bestämma över företaget samt vinsterna av arbetet skall finnas/gå till dem som arbetar inte till de som äger aktier. Ett system utformat på detta sätt är faktiskt en extremt konsekvent och logisk konstruktion. Vidare skulle alla fördelar med marknadsekonomin finnas kvar i form av drivkrafter, konkurens, utbud och efterfrågan, kompetens och hårt arbete lönar sig osv osv. Fördelen är att vinsterna fördelas mer rättvist och den sk kvartalskapitalismen och underbudskonkurrensen med lönerna skulle försvinna.

Anonym sa...

Vänligen Tobias, försök att använda ett hövligt språkbruk. Du vet ju hur upprörd du själv blir om jag replikerar på samma nivå.

Och återigen verkar det handla om dig och (din ngt långrandiga syn på) mig.

Jag förstod heller inte varför du skulle bjäbba emot när jag påtalade rena uppenbarheter om företagande.

Men vilken innebörd har (och av vilket skäl ägen, köper) man aktier i ditt alternativsamhället.

Det verkar helt förryckt att äga företag i din värld. Eller att bygga dem, eller att finansiera dem.

Men du har säkert någon ny skruvad förklaring till detta också.

Och vänligen! Använd artigt språkbruk!