tisdag, april 26, 2005

Smutsgrupp i väntläge

Aktuellt hade igår en lång och i huvudsak positiv presentation av borgarnas arbetsgrupp för negativt kampanjande och smutskastning. Gruppens uppgift är enligt de egna direktiven att ”avslöja och attackera den osunda makthegemoni som socialdemokraterna innehar”. Gruppen har i och för sig funnits sedan i somras, men har väl knappast behövt jobba särskilt hårt, eftersom hela den politiska debatten inriktats på just det som den skulle generera. Men nu fick vi alltså veta att det kommer mera, om någon nu för ett ögonblick trodde något annat. Arbetsgruppen har för övrigt redan mjukstartat genom en ”rapport” som består av personangrepp på Pär Nuder, och vars huvudsakliga innehåll är att Nuder över en tioårsperiod har ändrat åsikt i några frågor – ett konstaterande som föranleder slutsatsen att Nuder är ”maktfullkomlig”.

I sin kommentar efter inslaget sa Mats Knutsson att den här arbetsgruppens påverkan på valdebatten ”beror på vad de lyckas få fram”. Det är i allt väsentligt inte alls sant. Effekten på valdebatten är redan etablerad genom att gruppen startats, på att det är den valtaktiken som ”alliansen” valt och som allt tyder på kommer att dominera valrörelsen. Det är detta som är det intressanta. Borgarna vet mycket väl att nyckelaspekter av deras politik – nedskärningar, vidgade klyftor, sämre välfärd – knappast är populära hos folkmajoriteten. Andra områden där den sittande regeringen med rätta är impopulär, är den förda politiken just borgerlig politik. Därför gäller det att tala om helt andra saker. Så då upprepas några mantran: Göran Persson är trött och maktfullkomlig, socialdemokraterna har styrt för länge, socialdemokraterna håller varandra om ryggen men är egentligen inkompetenta. Vad som händer i verkligheten är ointressant – varje händelse i världen kan återföras till den allmänna bilden.

Och vad har borgarna sagt om den egna politiken? Tja… Att det är viktigt att sjukhus kan tjäna pengar på patienter och dela ut vinsten till aktieägare (debatt om ”stopplagen” idag), att det ska införas pigavdrag, att sjuka bara ska få 60-65% av lönen, och att det ”kan vara bra för cancersjuka att arbeta”.

Fräscht och spännande.

Imorgon sänds förresten ett timslångt reportage om Göran Perssons person (som också genererade en välkampanjad bok). Den går ut på att han är - maktfullkomlig. TV4 gjorde ordentlig reklam – på nyhetstid. Smutsgruppen kan softa ett tag till.

5 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Att hitta grandet i ens broders öga är inte så svårt. Att finna bjälken i sitt eget mer utmanande.

Den borgerliga gruppen har alltså tacksamma saker att utreda. Naturligtvis är sossarna ett "pragmatiskt maktparti" - ingen brist på material - men det är olyckligtvis alla de borgerliga partierna också.

Sossarna brukar vara hatade mellan valen, men när valet kommer röstar många ändå på partiet. Kanhända vågar inte tillräckligt många tro på att gräset är grönare på andra sidan ån - denhär gången heller.

Anonym sa...

Njae, dom borgerliga har väl knappast fått styra speciellt mycket eller länge. Visst var dom taffliga då, och inget talar för att de skulle bli mindra taffliga nästa gång. Men skillnaden mot sossarna är nog inte i taffligheten i sig. Snarare är sossarna skickligare på att hantera utanpåverket, och att dölja alla sprickor och revor, och allt lappande från insyn.

Jag tror att ytterst få har verkligen klart för sig hur illa ställt det är med den sk välfärdsstaten och dess många utfästelser.

Om man jämför utlovade åtaganden och realistiska intäkter ser man ett gigantiskt gapande hål. För att fylla det måste där antingen till väldigt mycket fler större vinster i näringslivet, väldigt många fler som kan försörja sig på arbete i detta samt en oerhörd återväxt av småttingar alternativt inflyttade unga som vill göra jobbet och leverera ...

Hannelore sa...

Det olyckliga är väl att viktiga fakta trängs undan på grund av all uppmärksamhet på några få personer/affärer.

Varför lyckas medierna aldrig förklara det här med pensioner t ex? Jag känner många som i dag redan har mindre än 60 procent av lönen i sjukersättning/sjukpension. Så vad blir egentligen skillnaden? Blir det 60 procent av till exempel 50 procent med borgarnas förslag?

Jag mejlade till Reinfeldt en gång, men fick inget vettigt svar.

Hannelore sa...

Oj, nu såg jag att jag svarade på ett gammalt inlägg. Trillade in här via en länk på Motvallsbloggen. Så jag får väl ställa samma fråga i ett annat sammanhang om ingen svarar.

Anonym sa...

Två närliggande saker som smutsgruppen har på g via åklagare är en mot grej mot SSUs ordförande och en mot statsminister Göran Persson i hans egenskap som byggherre.

Men sånt verkar inte hjälpa längre.


Den blå alliansvintern verkar vara slut nu enligt valundersökningarna