tisdag, juni 21, 2005

Några ord om några "beräkningar"

Det är mycket uppståndelse kring DN:s artikel om Ung Vänster idag. (Noterar jag bland annat i kommentarerna till en text som handlar om finländarnas EU-syn samt en och annan som hör av sig och undrar, eftersom det tydligen är en allmänt utbredd föreställning att saker som står i tidningen är sanna). För egen del var det länge sedan jag gav upp varje tanke på att det som händer i verkligheten på något sätt ska avspegla sig i medierapporteringen om allt som rör vänstern, så det är jämna plågor. Den som av någon anledning är intresserad av att se med kritisk blick på artikeln kan möjligen konstatera att det egentligen inte finns mycket nytt där. DN:s ”beräkningar” bygger helt enkelt på att man har tagit del av de anklagelser som det rapporterats vitt och brett om förut, lekt med tanken att de stämmer och räknat sig bakåt till en siffra. Naturligtvis presenteras detta som ett faktum, inte en spekulativ beräkning. Så värst svårt att gissa vilka de ”initierade källorna” är, är det inte heller. Det många fler har anledning att fundera djupare över, är hur man som vänsterorganisation ska bedriva politiskt arbete i ett läge där varken mediala vågor eller myndighetsutövning har särskilt mycket gemensamt med de ännu förhärskande idéerna om oväld och objektivitet.

48 kommentarer:

Anonym sa...

Så din åsikt är att anklagelserna om fusk är helt grundlösa?

Och att du i vart fall inte på något sätt har medverkat i rapportera felaktiga medlemstal?

Peo Olsson, Stockholm

Anonym sa...

Ar det alltsa sa att UV aldrig fuskat med sina medlemssiffor och att UV under det aktuella aret faktiskt hade 13.000 medlemmar?

/Micke

Anonym sa...

Korruption är namnet! Har månne UV stött korruption nån annanstans i världen med pengar de har lurat till sig? The plot thickens!

Korrupta i alla länder, förenen eder!

Anonym sa...

Rak fråga Ali: HUR kommer det sig att du inte fullföljer dina tankegångar? Förklara exakt hur DN:s fakta är felaktig, och svara sedan Ja eller Nej på följande: Har Ung vänster någonsin haft 13 000 betalande medlemmar. Du som skriver så mycket borde kunna formulera det ettordiga svaret på den frågan.

Anonym sa...

Ali beklagar sig att att ämnet diskuterades under en post om Finland och konstitutionen, innan denna post fanns. Är det någon som har hittat ett verifierbart ställningstagande från Ali i frågan? Ett falsifierbart påstående om de faktiska begivenheterna?

Angående hans uppmaning att fundera djupare över hur man skall kunna verka för vänsterpolitik utan .... vaddå? Fejkade medlemmsregister? Mitt svar skulle vara just detta:

Utan fejkade medlemsregister! Går det inte utan att man fuskat til lsig andras pengar, är det nog inte så mycket bevänt med vare sig politken eller vad engagemanget handlar om (en misstanke som ligger allt närmare till hands ju fler politiker man lyssnar på, och ju längre!)

Lägger in detta nedan under rätt sträng också:

Jag är helt säker på att det småfuskats lite i alla undomsförbund. Jag tror dock också, precis som antytts här, att det mer systematiska fusket har kommit från dem som på fullt allvar resonerar om att:

'Andras mengar är egentligen det gemensammas pengar och gemensamma pengar vill gärna vi använda till det vi tycker är det bästa'

(och av någon anledning tycker dessa alltid att just de själva är det bästa, jämfört med tex andra undomsförbund eller tom falanger inom det egna)

Herregud, vad tror folk? Man skickar pengar utan motfrågor och krav på motprestantion eller ens redovisning till ett gäng ungdomar om dom sänder in ett papper där de själva anger en siffra, och ju mer pengar, desto högre denna sifra är!?

Beskyllningarna att SSU och VU fuskar på grund av att fler ledarsidor i tidningarna är borgerliga visar väl bara på självklart rätten till att fuska upplevs inom vänstern

Ali Esbati sa...

Ung Vänsters svar kan man läsa här

Min kommentar till kommentarerna kan man läsa här.

Anonym sa...

Jag är sund och dömer inte baserat på spekulationer. Fler personer borde ta denna vishet till sig istället för att tjäna billiga politiska poäng på pajkastning.

Anonym sa...

Intressent argument från Ali ...
undrar hur motsvarande motargument från borgerligt håll skulle stå sig mot detta!

;-)

Vad jag kan utläsa så hävdar UV/Clara att siffrorna som DN utgår ifrån inte är dom korrekta, eller att det dokument beräkningarna utgick ifrån inte var gällande, eller orginalet.

Ingenstans skriver Clara att antalet riktiga medlemmar faktiskt var 14800, eller att de var något närmare den siffran än de uppskattningsvis 2400 som omnämnet.

(Fö finner jag det anmärkningsvärt att detta rapporteras som 3 av 4 eller 4 av 5 fejkade medlemmar i media (men det beror säkert på journalisternas vänstervridning alt mattekunskaper: OBS ironi!)

Jag tycker att DN ganska tydligt redovisar vad det är man skriver om, hur man gjort beräkningarna.

Clara säger inget som direkt vederlägger beräkningarna, hon appelerar till 'reasonable doubt' vad jag kan utläsa. Fair enough!

Men det vore välkommet med lite klarare besked från VU än:

'Jag vill inte föregripa vår interna utredning'

eller liknande försök att vinna tid och slippa undan besväret nu, typ:

'det är föremål för en rättslig prövning och kommenterar inte medan den pågår'

Anonym sa...

För övrigt finner jag det anmärkningsvärt att beräknade ca 2400 betalande medlemmar, jfrt med rapporterade 14803 redovisas som:

tre av fyra, eller möjligen fyra av fem fejkade medlemmar.

Månne detta bero på journalisternas vänstervridning eller deras mattekunskaper?

(OBS lite ironi här, i dessa mörka tiden när medierna ej är väldigt oväldiga)

Bobbo sa...

Tycker att det i sammanhanget är värt att skänka denne man en tanke.

Yes, the american troops have advanced further. This will only make it easier for us to defeat them"
"I have detailed information about the situation . . . which completely proves that what they allege are illusions . . . They lie every day."

"You can go and visit those places. Nothing there, nothing at all. There are Iraqi checkpoints. Everything is okay."

"It has been rumored that we have fired scud missiles into Kuwait. I am here now to tell you, we do not have any scud missiles and I don't know why they were fired into Kuwait."

"We besieged them and killed most of them, and I think we will finish them soon."

"They are nowhere near Baghdad. Their allegations are a cover-up for their failure"

"They want to deceive their people first because now they are in a very shabby situation."

Anonym sa...

Det börjar ju bli ohållbart för Ung Vänster, på samma sätt som det blev ohållbart för SSU och för diverse olika borgerliga ungdomsförbund för några år sen. Det enda intellektuellt hederliga är att sluta slingra sig, göra avbön och lova bot och bättring. Ung Vänster får finna sig i en smalare kostym framöver, hårda bud.

Sen finns det ju en annan aspekt på det här, som jag tagit upp tidigare: sossarna har facket i ryggen ekonomiskt, borgarna har svenskt näringsliv och olika förmögna magnater som kan sponsra. Vänstern och miljöpartiet är utpräglade gräsrotsrörelser med låginkomstprofil, vem ska skänka dem massa pengar för att driva politik? Det enda raka vore att förbjuda organisationers/privatpersoners sponsring av politiska rörselser, det skulle säkerligen följas av en höjning av statsbidragen när de stora elefanterna inser att de inte kan driva sin verksamhet på samma fattiga grund som (v) och (mp) tvingas idag.

Anonym sa...

Det är ju rätt komiskt att du tar orden oväld och objektivitet i din mun.

Istället för att göra bruk av orden självkritik och rannsakan.

Som detta vore 'medias' fel och en anldening att diskutera 'media'?

Anonym sa...

Ytterligare en gång vill Ali få oss att tro att "allt är medias fel"... Det är pinsamt att se!

jinge sa...

Ååå vad jag längtar efter att ngn tidning sätter igång att kolla KDU, CUF, FPU, MUF... :-)

Till och med organisationer som Hjärt- och lungsjukas riksförbund håller på och fibblar med medlemssiffrorna för att få högre statsbidrag.

Hur jag vet det?

http://www.jinge.se/?p=695

Jag är en av deras motvilliga medlemmar. Jag har bloggat om det och fått brev med en ursäkt, men är fortfarande med.. :-(

Det är givetvis inget försvar för att fubba med medlemsregister, men nu vill jag se borgarnas medlemsantal..

Är det bara jag som är nyfiken?

Anonym sa...

Jinge, egentligen vill jag inte specifikt veta hur mycket olika förbund har fubbat. Jag vill att det slutar. Varför det blir så här kan var och en rälna ut med sit högra (!) lillfinger.

Helst ville jag också se att de ansvarig ställs till svars och får återbetala. Men 'accountability' och 'liability' är begrepp som nog är nästintill obekanta för flertalet svenskar

Anonym sa...

Jinge, problemet är inte höger-vänster. Problemet är ATT det fuskas.

Johan L sa...

Staffan W skrev:
"Det enda raka vore att förbjuda organisationers/privatpersoners sponsring av politiska rörselser, det skulle säkerligen följas av en höjning av statsbidragen när de stora elefanterna inser att de inte kan driva sin verksamhet på samma fattiga grund som (v) och (mp) tvingas idag."

JAAAAA, lysnade idé! vi förbjuder folk att sponsra åsikter! Varför inte förbjuda åsikter från början, så har vi gjort problemet ännu lättare. Istället kan den nya stora snälla Bidragsmyndigheten dela ut pengar till de som håller käften och inte säger emot.

Verkligen en glimrande idé... eller förresten, nog det dumaste jag hört sen löntagarfonder.

Anonym sa...

Johan L, det var många som tyckte att löntagarfonder var en alldeles lysande idé. Många av dem lever fortfarnde idag, många tom sitter i riksdagen och i regering med underlag.

Tänk på det!

Anonym sa...

Johan L, jag ser att du, med undantag för lite obegåvad ironi, inte har något konkret förslag för att komma tillrätta med det problem jag pekade på. Det är knappast förvånande. Högern och de privilegierade brukar försvara sina förmåner med näbbar och klor, eller som i ditt fall, med obegåvad ironi. Vi andra kanske tar lite allvarligare på problemet att man kan köpa valresultat och folkomröstningar, bara man har en tillräckligt stakr finansiär i ryggen som garanterar mediautrymme, annonstavlor, m.m. Men högerns demokratiska övertygelse brukar ju sitta gansak tunnt på ytan.

Daniel, subjektiv.se sa...

"Ååå vad jag längtar efter att ngn tidning sätter igång att kolla KDU, CUF, FPU, MUF."

Redan gjort. Åtminstone LUF o MUF utsattes för liknande granskningar för en 10-15 år sen, även om reslutatet inte var riktigt lika allvarligt då. Det medföljde t.ex att LUF under många års tid inte ens sökte bidrag.

Johan L sa...

Staffan W: kom inte här och prata om "högerns demokratisyn" i samma andetag som du vill förbjuda mig att bidra med pengar till en verksamhet jag uppskattar. att du inte verkar förstå det demokratiska problemet i ditt förslag är det tragiska.

Anonym sa...

Till den som påstår att de borgerliga ungdomsförbunden granskats lika hårt som Ung Vänster;

Samtliga politiska ungdomsförbund granskades för ett antal år sedan, även Ung Vänster. Det som är intressant är att man idag väljer att granska enbart SSU och Ung Vänster när det är öppet vederlagt att det idag pågår medlemsvärvning på grunder som är minst lika tvivelaktiga som de påstådda bidragsfusken från Ung Vänsters sida, ska vara.

Gör en granskning av MUF:s medlemssiffror och kabla ut nyheterna på samma kampanjartade sätt som gjorts rörande Ung Vänster och du ska få se ett helt annat lju di skällan. Då är det plötslig "vänstermedia", "kommunistjournalisterna" och "statstelevisionen" som är ute efter de snälla borgarynglen...

Alexander sa...

Problemet löses bäst genom att slopa samtliga bidrag till alla partier och dess ungdomsförbund. På så sätt finns det inga bidrag att fuska med. Det är inte rimligt att människor mot sin vilja skall tvingas finansiera ungdomsförbund och partier via skattesedeln.

Ali Esbati sa...

Eller, Alexander, så kan man låta bli att ha några partier och ungdomsförbund och istället ha val mellan privata företag, genom att satsa pengar i dem, och kalla det "börsen".

För övrigt nästan lite ironiskt, mitt i allt:

Kommentar till DN:s uppgifter om Ung Vänster
(05-06-21) I slutet av maj polisanmälde Ungdomsstyrelsen Ung Vänster, på grund av misstankar om felaktigt angivna medlemstal i organisationens Jämtlandsdistrikt. På tisdagen uppgav Dagens Nyheter i en artikel att den dubbla medlemsredovisningen i Jämtland tillämpas i hela landet.

- Dagens Nyheter har utifrån underlaget till vår polisanmälan och med hänvisning till nya uppgiftslämnare antagit att förhållandena i Jämtland gäller samtliga Ung Vänsters distrikt. Den information som vi har tillgång till ger oss inte grund för att hävda detta, säger Staffan Eklund, chef för verksamhetsområdet Fritid och föreningsliv vid Ungdomsstyrelsen.

Han framhåller att Ungdomsstyrelsen är positiv till all granskning av statsbidragen som medför att nya uppgifter kommer fram.

- Vi har gjort polisanmälan. Tills vidare avvaktar vi polisens utredning och vad den leder till, säger Staffan Eklund.

Anonym sa...

kommunister vill ju inte bli granskade... makten/media/kontrollen/sanningen bestäms ju av politbyrån........

Bulten i Bo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bulten i Bo sa...

Siffrorna som DN anger idag stämmer faktiskt mycket bra överens med de siffror som jag vet gällde i VPK:s ungdomsförbund i början av åttiotalet.

På den tiden försvarades dessa "frisserade" siffror av förbundssekreterare/ombudsmän och dylikt....

(dvs, de som p.g.a. medlemssiffrorna kunde fortsätta sitt jobb och i kongresstalarstolar påttalade det stora behovet av att "krossa" samma stat som generöst betalade ut bidrag)

.....med att alla andra ungdomsförbund gjorde likadant.

Och kanske gjorde dom det. Fredrik Malm eller någon annan LUFfare har exempelvis fortfarande mycket liten lust att svara här.

Anonym sa...

Avskaffa bidragen!

Låt folk få behålla sina pengar och sen får de frivilligt lägga dem på den verksamhet som de vill stödja.

Wille sa...

"Eller, Alexander, så kan man låta bli att ha några partier och ungdomsförbund och istället ha val mellan privata företag, genom att satsa pengar i dem, och kalla det "börsen"."

Det torde väl vara mer "demokratiskt" än att folk får betala bidrag till partier inte i proportion till deras sympatier, utan vem som fuskar bäst?

Är dessutom bidrag enda vägen att finansiera politisk verksamhet? Mig vetterligen får S en hel del pengar via LO och andra partier kan säkerligen få pengar genom både bidrag från _sympatisörer_ samt folk som arbetar ideologiskt för att samla in pengar.

Jag sprang runt och sålde bingolotter, samlade tomburkar, sålde bullar osv för att få ihop till turneringsresor för mitt fotbollslag när jag var liten.
Är det så svårt för engagerade vuxna att göra samma sak som en 11-åring gör för sitt fritidsintresse?

jinge sa...

Vet ni vem Hampus Abrahamsson är? Jo det är en gammal kändis som jag har för mig var medlem i MUF Värmland...

En Golden Retriver.. :-)

Alexander sa...

Kan du tala om för mig Ali varför partierna skall få sno pengar från hederliga skattebetalare för att driva sin politik?

Anonym sa...

det är ju skitkul att folk som hatar social demokrati (särskrivning medveten) ständigt använder uttryck som "hederliga skattebetalare".
keep it up.

Anonym sa...

Marcus,
Begreppet 'hederlig skattebetalare' är nog ganska okontoveriellt. Det är någon som har ett vanligt arbete som han anstränger sig för att utföra på bästa sätt, och inte har ett aktivt intresse i den politiska tyckarverksamhet som rekvirerar skattemedel.

(Observera att man kan kombinera de två, men då är man inte längre bara nå'n skattebetalare, utan även en som kryssar sig framåt i bidragssvängen)

Det är väl de som verkligen hör till gruppen 'de mest utsatta i samhället' som så många politiker så ofta snackar om, men nästan aldrig menar ...

Anonym sa...

Det är hög tid att väcka åtal mot Ali Esbati och bedrägerivänsterns nuvarande och före detta ledarklick. Vänstern har tappat all trovärdighet. Om det inte är bidrag till terrorister och massmördare (se Alis inbetalning till PFLP och Carin Jämtins planerade stöd till Hamas) så är det bedrägeri med skattemedel på de fattigas bekostnad.

Jag kräks när jag tänker på Ali och maffiavänstern.

Anonym sa...

Frågan som smyger sig i skallen på en när man debatterar med allehanda (ny)liberaler på den här sajten är: är alla borgare intelektuellt ohederliga, eller bara de som känner sig manade att bajsa på Alis sida?

Jag har diskuterat med liberaler i USA som inte har några som helst problem i att känna igen sig i mina farhågor när det gäller hur privata bidrag snedvrider demokratin. I USA har republikanerna mycket lättare att samla ihop stora summor pengar från företag och rika individer, den högerpolitik de bedriver tar ju tillvara på de rikas och mäktigas intresse. Liberalerna är i större utsträckning hänvisade till medlemsinsamlingar, stödfester m.m. men även de vill ju förstås få lite sköna företagsslantar i partikassan, och ser därför till att driva en politik som inte retar upp storföretagen för mycket. Ett konkret bevis på hur prvatfinansiering av politik även påverkar politikens innehåll, för att inte tala om valresultat.

Men som vanligt så är svenska "liberaler" mer intresserade av att gapa om hur hemskt det skulle vara om de inte fick ta emot sina feta bidragsmiljoner från näringslivet. Att det innebär en urholkning av demokratin skiter ni förstås i, det finns inget skönare än gratis pengar. Och vad är väl demokrati annat än ett slagord som låter fint i riksdagsdebatter, helst när det kan slås i huvudet på era politiska motståndare...

Naturligtvis är det inte bra att varken UV eller några andra organisationer fuskar med bidragssystem. Men jag finner det löjligt skrattretande att samma människor som skriker sig blåa i ansiktet om de senaste skandalerna kring SSU och UV, totalvägrar att medge att det skulle vara ett demokratiskt problem att exv det privata näringslivet pumpar in pengar i partier och debattforum för att vrida samhällsklimatet åt höger.

Egenintresset ljuger aldrig?

Anonym sa...

Anta inte, Staffan W att alla som pekar ut osmakliga aktioner gör det av "egenintresse" fastän man hoppas att ens egna intressen gynnas när man talar för allas rätt att undgå terroristattacker.

Det kan vara ett genuint avståndstagande av Alis och hans partis engagemang i människorättsvidriga organisationer (PFLP) och en chans att protestera det som inte borde ha tillåtits, att svenska skattepengar har gått till terror.

Anonym sa...

Anta inte, Staffan W att alla som pekar ut osmakliga aktioner gör det av "egenintresse" fastän man hoppas att ens egna intressen gynnas när man talar för allas rätt att undgå terroristattacker.

Det kan vara ett genuint avståndstagande av Alis och hans partis engagemang i människorättsvidriga organisationer (PFLP) och en chans att protestera det som inte borde ha tillåtits, att svenska skattepengar har gått till terror.

Wille sa...

Staffan W: "Jag har diskuterat med liberaler i USA som inte har några som helst problem i att känna igen sig i mina farhågor när det gäller hur privata bidrag snedvrider demokratin."

Offentliga bidrag snedvrider demokratin minst lika mycket: dessa bidrag som ges ut till partier baserat på vem som fuskar bäst är högst tveksamma.
Utöver det så kan det ju ifrågasättas varför LO kan finansiera S utan att ifrågasättas trots att knappast alla LO medlemmar röstar på S.
Faktum är att S är avsevärt bättre finansierade "per capita" än vad t ex George W Bush var i senaste presidentvalet.

Därmed inte sagt att privatfinansiering är felfritt eller oklanderligt, men för att man talar emot offentlig finansiering av politik innebär inte det per automatik att man anser att privatfinansiering ska vara helt "vilda västern".

Anonym sa...

Bort med bidragen! Om man inte kan tänka sig att frivilligt att lägga några hundra spänn för att stödja ett politiskt parti så är det nog inte så mkt med ens politiska engagemang och övertygelse.

Och kom nu inte säg att ungdomar inte har råd, iaf inte förrän ni vill avskaffa momsen som kostar ungdomar tusentals kronor årligen. Skatt som hindrar dem att konsumera det som de själva anser sig behöva mest!

"Vi säger nej till en efterfrågestyrd vård"
- Ylva Johansson(s)

Anonym sa...

det borde vara förbjudet med både bidrag och ekonomiskt stöd från näringsliv, organisationer och privatpersoner, samt statligt stöd och medlemsavgifter

Anonym sa...

Till AK Roth:
Vet inte om du förstod vad jag menade med egenintresse. Läs igen. För övrigt tycker jag att det är rätt häpnadsväckande hur dina inlägg vill mutera varje enskild fråga till en debatt om Israel/Palestina...

Wille Faler:
"Offentliga bidrag snedvrider demokratin minst lika mycket: "

Come again? Vad var det där? Så offentliga bidrag, som delas ut till alla partier, efter mandatfördelning i riksdagen/kommuner, "snedvrider demokratin" lika mycket som när privata företag eller andra grupper selektivt pumpar in pengar i de partier som gynnar den egna saken?

Det var ju en logisk kullerbytta av sällan skådat slag.

Och till neoliberal agenda:

Är det bara bidragen till partier du vill ha bort, eller all föreningsverksamhet?
Jag är rätt säker på att de relativt små belopp det handlar om är väl investerade pengar ur samhällets synpunkt. Vårt samhälle är uppbyggt på representativ demokrati och förutsätter att enskilda medborgare engarerar sig, gärna ska de också vara insatta i de frågor man som politiker måste hantera. Mycket av den verksamhet som erbjuds i politiska organisationer är av utbildningskaraktär. Jag har svårt att se varför det skulle vara sämre med statligt stöd till sådana verksamheter, eller till annan typ av föreningsverksamhet som ger människor möjlighet att förverkliga sig själva / göra en insats för samhället, än till exempelvis det allmänna skolväsandet (sorry, krånglig mening).

Anonym sa...

Staffan W.:

Tack för svar. Visst kan jag ha missuppfattat; det är alltid en möjlighet. Man tittar, fattar fel, skriver och så är det gjort.

Bra att jag väckte häpnad. Antar att jag fick en chock när jag insåg att svenska skattepengar utan problem, helt öppet och stolt (?!) kan skickas till terrorgrupper. Jag har känslan att svenskar inte finner det häpnadsväckande nog.

För mig kom det en logisk fråga när man talade om stöd UV lurat till sig från staten, svenskarna, att man undrar vad som gjorts med dessa luranteripengar. Och så kommer svaret att de använts bl.a. till oknytt, ohederligt, oetiskt.

Det, min vän Staffan, borde vara det häpnadsväckande, inte att en skribent sitter fast i samma hjulspår. Kanske man engagerar sig mer om man upplevt terrorism på nära håll, när det affekterat ens kära? Jag är helt enkelt förbannad; långt ifrån LIKGILTIG, vilket borde glädja värden! Tack till Ali för en blogg där man kan uttryckla sig. Ironiskt nog drar han på sig ovett (välförtjänt) men ska ha beröm för att han välkomnar oliktänkande även om alla såna är "korkade". :)

Men visst kan det vara tröttsamt att läsa en skribent som blir alltför förutsägbar och för det ber jag om ursäkt.

Wille sa...

Staffan W:
"Come again? Vad var det där? Så offentliga bidrag, som delas ut till alla partier, efter mandatfördelning i riksdagen/kommuner,"

Hade du läst hela meningen jag skrev istället för att selektivt välja ut den del av meningen som passade dig så hade du kanske förstått att jag syftade på situationen där t ex ungdomsförbund får bidrag efter medlemsantal som de _själva_ rapporterar.

Men jag antar att det är enklare att försöka plocka billiga poänger på saker rykta ur sina sammanhang än annat när argumenten inte räcker till..

Anonym sa...

Till Wille Faler:

Jodå jag läste hela din text, men tyckte likväl att det var ett häpnadsväckande ologiskt inlägg. Vad jag vet har inget PARTI hittills anklagats för medlemsfusk, partiernas bidrag är väl vad jag vet dessutom kopplade till mandatfördelningen? Att ungdomsförbunden fifflat vet väl alla som varit medlem där någon gång. Men som sagt, i mina ögon är det ett mindre ont än det jag pekar på ovan.
Och som du kan läsa ovan så nämner jag även LO:s stöd till sossarna.

Lika villkor för alla som vill ägna sig åt samhällsförändring, bidrag baserat på storlek och medlemsavgifter, sen räcker det med det.

Anonym sa...

Staffan W. Jag vil ha bort alla föreningsbidrag och istället införa avdrag för gåvor till välgörande ändamål.

Fö. tycker jag partistödet och 4%-spärren är dåliga konstruktioner. Man slår effektivt ut konkurrens genom att subvantionera de aktörer som redan är inne på den politiska marknaden.

Anonym sa...

Gör som i Norge, inför bidrag som utgår från antal mandat i parlamentet istället så kan vi behålla partistödet till ungdomsförbunden samtidigt som det blir omöjligt att fuska.

Anonym sa...

I Norge får ungdomspartier støtte både etter antall representanter i Stortinget og etter antall medlemmer, i tillegg til småpenger for studieaktivitet.

Systemet hos oss er så strengt at det ikke er mulig å jukse noe særlig. Medlemslistene må særattesteres av statsautoriserte revisjonsselskaper som sjekker et tilfeldig utvalg av de oppgitte medlemmene. Vi må bruke masse penger på revisjon.

Det ble så strengt etter en rekke skandaler på 90-tallet. Bl.a. hadde AUF (norsk SSU) alle minkene på en minkfarm som medlemmer...

Vondt å se UV i så masse trøbbel, men er sikker på at vinden snart snur. Lykke til, kamerater!

Unknown sa...

Want more clicks to your Adsense Ads on your Blog?

Then you have to check out my blog. I have found a FREE and Legitimate way that will increase your earnings.

Come Check us out. How to Boost Your AdSense Revenue