onsdag, juni 01, 2005

Ungdomsstyrelsen visar sig gudfruktig

Igår gick uppenbarligen Ungdomsstyrelsen till polisen med en anmälan mot Ung Vänster. Ung Vänsters ledning kommenterar det här. Det kommer efter ett långt och fruktlöst hackande på förbundet, som inte lett till några oegentligheter att anmärka på, men väl ett flertal pressmeddelanden och medieuttalanden som ändå framstått så. Ungdomsstyrelsens granskning av Ung Vänster samtidigt som SSU inleddes enbart på grund av uppgifter – eller enligt egen utsago ”uttryckta förvåning” – från en av föreningen Vägval vänsters grundare, tillika veteran i smutskastningssammanhang, särskilt från den tid då han var med och sprängde VPK för att bli ledande i Moskvatrogna APK. Den här vändan, nu med polisanmälan, baserar sig på uppgifter från en annan person, som enligt egen utsago i Östersundsposten ”mött Gud”, som – Gud alltså – visat henne att socialismen var ”fel väg”. Personliga och politiska tragedier har sina förlåtliga säregenheter, Ungdomsstyrelsen sina. Men nej då, naturligtvis finns det ingenting i det rådande politiska klimatet och trycket på myndigheterna, som gör att de förbund som i fallande hätskhetsordning (och baserat på motsvarande löslighet) angripits av Ungdomsstyrelsen är RKU, Ung Vänster och SSU – stopp. Det är ju tur att naivitet gränsande till idioti inte är ett brott. Anmälningarna skulle då få hagla.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Så du tycker att det är ok att fuska med medlemstalen och snika till sig pengar som man inte har rätt till? Pengar som delvis kommer från mig. Och dig.

Peo Olsson, Stockholm

Johan sa...

Vilken roll spelar MUF-hundarna då? För moderat politik, alltså.

Anonym sa...

Klart att det är fel att fuska till sig pengar. Problemet här ligger i att inga bevis har framkommit för att så skulle varit fallet i Ung Vänster. Ändå försöker alla ledarsidor, redaktioner och nu även myndigheter påskina att så skulel vara fallet.

Att MUF har erkännt medlemsfusk samt arrangerat spritfester i sina lokaler där man bjudit 14åringar på sprit verkar man däremot inte bry sig om det minsta.

Man behöver därför inte vara någon konspirationsmupp för att misstänka att denna hetsjakt emot SSU, Ung Vänster och RKU har politiska motiv.

Anonym sa...

Mattias H

Den gemensamma nämnarem här att (den politiskt betingade) attityden till rätten till att erhålla pengar från andra (utan deras medgivande, och tom utan motprestation).

Det finns säkert en och annan som har bidragsfuskat på den borgerliga sidan också. Vilket bevisar att dessa innerst inne också hyste socialistiska önskningar (bara det gynnade dem).

Det finns också människor som när socialistiska ideal men inte har tillgripit annans egendom (försvarat med sin egen sk 'ideologi) och inte kommer att göra det heller. Dessa är individer med solitt borgerliga värderingar, och det kommer att framgå såsmåningom.

:-)

Anonym sa...

"Vilket bevisar att dessa innerst inne också hyste socialistiska önskningar (bara det gynnade dem). "

Hahahaha, det här var ju bara för korkat... Så att fuska är att "innerst inne hysa socialistiska ideal"?

Gud vad många smygsocialistiska företagsledare och storkapitalister det finns där ute då, i de flesta branscher myglas det ju rätt friskt med privata och offentliga medel.

Men nu till sakfrågan:
Visst fuskar ungdomsförbunden med medlemsredovisningen, det vet alla som varit med där. Att peka ut ett eller annat som värre än de andra blir mest fånigt och en del i ett poltiskt spel.

Istället borde staten fundera över hur systemet ska förbättras. Antingen bättre översyn när det gäller medlemsredovisningen, eller
direkt kopplande av ungdomsförbundens medel till moderpartiets valresultat.
På så vis skulle det här myglet satt i system kunna undvikas och allmännheten slippa nya "avslöjanden" av det vi alla redan visste varannan vecka.

Det finns förresten en tíll dimension av det här som förtjänar att diskuteras. Socialdemokraterna mottar förutom partistöd otroligt mycket pengar från LO. De borgerliga partierna får feta checkar från företagen och näringslivet.

Är det verkligen rimligt att sätta en prislapp på demokratin? Den här typen av intressegrupper som sponsrar politiker och partier snedvrider demokratins villkor och gynnar de som redan har inflytande och pengar på gräsrötters och alternativrörelsers bekostnad.

Förbjud enskilda organisationer och individer att sponsra politiska partier! Istället kan man höja partistödet lite om det skull ebehövas.

Anonym sa...

Staffan Westergren:

Bra inlägg. Håller i stort med dig. Dock kan jag se problem med att fördela stödet till ungdomsförbund efter moderpartiets valresultat. Det skulle naturligtvis inte skapa några bekymemr för borgliga ungdomsförbund som i princip bara är röstfiskare åt moderpartiet.

För Ung Vänster är det klurigare. För Ung Vänster har ju faktiskt egen verksamhet och är i första hand inte röstfiskare åt sitt parti och dessutom lägger ett egenvärde i det. Politik handlar nämligen om att kämpa för sina intressen och inte ljuga, bedra och locka befolkningen med valfläsk och fjäsk - vilket det ofta blir när ens primära mål är att fiska röster.

Personligen tror jag inte att det här "fuskandet" är speciellt utbrett. Det är förmodligen bara en mediahype just nu. Har varit aktiv i Ung Vänster nu i snart tre år och har faktiskt aldrig varit med att man rapporterar medlemmar som inte är medlemmar. Men det säger ju naturligtvis att det inte fuskas någon annan stans. Men jag tror att problemet är tämligen marginellt.

Anonym sa...

Staffan W.

Att vilja komma över annans egendom (utan att behöva fråga om lov) för att genomföra sina egna önskningar (som ju ofta kläs termer av typen 'det allmänas, de utsattas bästa, etc') är kärpunkten i socialistismes politiska ambition.

Men det är bra att du har humor:

Mitt 'bevis' för att att syltare/fuskare alltså är 'socialister' och att hederligt/rättskaffens folk innerst inne är solitt 'borgerliga' ...

... var tänkt som en lustighet!

Det är ett sk cirkelbevis! (Och dessutom ligger det ett korn av sanning i det, som i varje god story)

;-)

Anonym sa...

Ja det är ju alltid roligt att höra borgare försöka beskriva den socialistiska idén. Själv skulle jag nog uttrycka mig lite enklare än din något krystade utveckling: "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov".

Kärnpunkten i kapitalismen, om jag får ta mig friheten att beskriva den, är ju däremot "lev gott på andras arbete".

Och Mattias H:
Jag tror nog att du vet lika väl som jag att det fuskas och fuskas rätt utbrett. Att få dig eller Ali, med lojalitetsband till UV att erkänna det blir nog svårt.

Jag inser också att det skulle innebära vissa problem att koppla ett ungdomsförbunds bidrag till moderpartiets storlek, men ungdomsförbunden som kollektiv (inte bara UV och SSU) har bevisat att de inte kan hantera det här systemet på ett seriöst sätt. Dags att ta dem i örat?

För övrigt så skulle jag nog önska att UV hade begränsat sig mer till att föra ut (v)s politik, istället för att missionera för att återigen föra upp kommunismens på dagordningen, hehe.

Anonym sa...

Staffan, idén som du formulerar ('av var och en ... ') beskriver utopin som det dröms om. Jag pratade om hur det politiska genomförandet alltid ser ut.

Jag skall nog inte ens kommentera ditt försök att att sammanfatta kapitalsimen. Men den är enklare ändå, kan sammanfattas med: 'laizes faire'.

Ni stackars vänstertänkare förstår inte den innebörden, utan måste alltid försöka hitta en illasinnad plan bakom. Ni förstår heller inte åtskillnad mellan olika sfärer och ansvarsområden. Staten har ju en extrem viktig roll i ett kapitalistiskt samhälle. Poängen är bara att dess roll är avgränsad och väldefinerad. Alltså tärt emot vad vänstern tror att man skall ha en stat till och vad de tror att den kan åstadkomma.

Anonym sa...

Vem har nämt en illasinnad plan? Jag har nämnt "bli rik på andras arbete". Något som försiggår varje dag. Kraven på företags vinstmarginal stegras för övrigt hela tiden. Vem tror du får jobba hårdare?

Anonym sa...

Staffan W. Detta är inte rätt forum för att utveckla socialistisk planekonomi visavi kapitalistisk marknadsdito! Och denna sträng är det verkligen inte!

Ditt inlägg beskriver nog ganska väl hur DU ser på makrnadsekonomin.

Det är en väldigt rudimentär syn. Jag skrev belysande klargöranden i ett flertal frågor här och vari missförstånden bottnar mm (bla om 'av var och en efter förmåga ...', men det är länge sedan. Du hittar genom att klicka på äldre och äldre strängar)

Ha en skön sommar

Anonym sa...

"Ditt inlägg beskriver nog ganska väl hur DU ser på makrnadsekonomin.".

Jag gillar marknadsekonomi. Åtminstone ibland. Inte kapitalism däremot.

Men visst, det kan vi ta i en mer passande tråd.