torsdag, november 10, 2005

De mörkaste av dagar

Igår röstades en tillfällig asyllag igenom i riksdagen. Det är glädjande. En amnesti hade varit att föredra, men det här hör till det bättre som kunde ha åstadkommits i hast. Förutom att liv kommer att räddas, så är det också viktigt att det är första gången på femton år som svensk flyktingpolitik ändras i mer human riktning.

Jag lyssnade av och till på debatten i riksdagen (snabbprotokollet här). Och fortfarande många timmar senare finns en nästan panisk oro kvar i kroppen. Det var en väsentlig debatt att följa, men det verkligt väsentliga var inte det som sades om asyllagen, utan det var att höra Mauricio Rojas. I en debatt som skulle handla om reglerna för ny prövning av asylärenden ägnade Rojas den största delen av sitt anförande åt att slå mynt av de franska kravallerna. Han utnyttjade läget till en värre grumliga skuldbeläggande av invandrare som grupp, än vad detta hans allt brunare parti någon gång tidigare gett sig in på.

Det är bara att konstatera: folkpartiet har inga hämningar. Det är bara tillfällen som partiet letar efter. Varje händelse som kan utnyttjas i en populistisk batongpolitik som spelar på och fördjupar rasistiska underströmmar i sahället, kommer att utnyttjas. Mönstret är känt. Det är inte förslaget om fler närpoliser i ”socialt utsatta områden” som är huvudsaken. Det kommer kanske aldrig att ens seriöst drivas. Det är den stämning som förslaget skapar, de bilder det ger upphov till, de gränser det flyttar, som är själva syftet. Och det luktar kort och gott vansinnigt unket.

I Frankrike passeras också gränser. Sarkozy förklarar krig mot sin egen befolkning. Nu ska hundratals människor som levt och verkat i Frankrike deporteras. Minns detta ögonblick – det kommer att vara ett sådant som historiska återblickar fästs vid. Det är trettiotal i repris och det är en logisk följd av den utveckling vi sett i hela Västvärlden de senaste åren. Borgerligheten slår över i fascism.

Det som nu skiljer Rojas och folkpartiet från Sarkozy och etter värre, det är inte åsikter och värderingar, det är bara tillfället och sammanhanget. Titta på Frankrike och se vår framtid med folkpartiet. Detta parti har idag visat att det inte självt kommer att dra gränser. Det är upp till alla oss andra – som vill ta kampen mot rasism och främlingsfientlighet – att dra dem.

Kalle Larsson skriver också om debatten, och det han skriver om vad som måste vara vårt svar är värt att citera:
Förlåt dem inte, för de vet precis vad det är de gör.



----------
Läs också:
Röda Raketer: Franska högern väljer fascismen
Flamman: De farliga klasserna är tillbaka

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill ha fri invandring, så som det var på slutet av 1800-talet.

Varför ska man stänga ute personer från andra länder? Jag har inte hört nån vänsternisse kunna ge ett bra svar på varför man ska omfördela så mkt inom Sveriges gränser men så lite till personer utanför.

Vad är logiken i att den välmående sosse-svensken ska få sno mina pengar men inte
(s)udanesen som är mkt fattigare?

Anonym sa...

Nej, det här håller inte. Den här gången har du Ali inte ens lyckat prestera ett enda citat ur debatten till stöd för ditt okvädande av folkpartiet och Mauricio Rojas.

Om jag förstår dig rätt menar du att det snuskiga i Rojas arumentation är att han skuldbelägger invandrarna. Men det är inte korrekt. Läser man protokollet framgår det tydligt att han skuldbelägger de strukturer som håller invandrare i utanförskap, särskilt med avseende på arbetsmarknaden. Dessutom skuldbelägger han Kalle Larsson, som medansvarig för sagda strukturer.

När det gäller poliser säger Rojas:

Anf. 21 MAURICIO ROJAS (fp) replik:
Fru talman! När det går så illa som i Frankrike behövs det många poliser, och det blir inte mycket bättre. Det är vad vi ska förhindra. Vi ska förhindra det med många olika åtgärder, bland annat genom att ha poliser som finns där hela tiden som har ett förtroende hos de människor som bor där. Det är närpoliser. Vi vill inte ha piketinsatser. Vi vill inte ha poliser som landar när det blir bråk. Vi vill ha något annat, och det vet du. Det är mycket viktigt att göra.

Är det över huvud taget möjligt att säga emot detta politiskt korrekta påstående? Och varför det, i så fall?

Anonym sa...

Som vanligt är det mest retorik och stora ord men lite si och så med fakta bakom Alis haranger.

Rojas anförande var 1773 ord långt. De första 953 (dvs. 54 %) användes till att kommentera vänsterkartellens uselt komponerade lagförslag, med lagtexter så luddiga att rättssäkerheten är allt annat än given. Att lagrådet haft liknande synpunkter betyder väl förmodligen i Alis värld att även dessa är en del av den "blåbruna konspirationen".

De nästkommande 121 orden (7 %) ställer frågor om hur vi som bor i Sverige ska kunna undvika att hamna i samma situation som den som råder i Frankrike idag. Frågor som även Ali borde tycka vara värda att ställa oavsett vilka lösningar man sedan väljer.

Därefter följer 179 ord (10 %) där Rojas påtalar att sossarna knappast har någon lösning på de misslyckanden Sverige stoltserar med idag (hög arbetslöshet, ghettofiering och utanförskap).

Återstoden, 438 ord eller 25% handlar om Fp:s alternativ till vänsterns håglöshet och "sticka huvudet i sanden mentalitet".

Huvudargumentet lyder:

"ett kraftfullt åtgärdspaket i syfte att förebygga upplopp som de vi nu ser äga rum i Frankrike. Där lyfter vi fram arbetets, skolans och trygghetens betydelse för integrationen. Vi föreslår också åtgärder som på ett bestämt sätt angriper diskrimineringen, men vi kräver samtidigt respekt för det demokratiska och jämställda samhällets värdegrund och förutsätter en vilja att vara med i samhällslivet."

Ingen mer än Ali kan få det här till "I en debatt som skulle handla om reglerna för ny prövning av asylärenden ägnade Rojas den största delen av sitt anförande åt att slå mynt av de franska kravallerna. Han utnyttjade läget till en värre grumliga skuldbeläggande av invandrare som grupp, än vad detta hans allt brunare parti någon gång tidigare gett sig in på”.

Är det någon som skuldbeläggs så är det den sittande regeringen och dess lydiga stödpartier.

Surt sa räven!

Anonym sa...

Ett litet men viktig ord föll bort. Det ska stå Rojas huvudanförande och inte Rojas anförande.

Vore bra om du kunde rätta det Ali.

Anonym sa...

Det är bara att konstatera: Ali har inga hämningar. Det är bara tillfällen som han letar efter. Varje händelse som kan utnyttjas i en populistisk smutskastning som spelar på och fördjupar rasistiska underströmmar i sahället, kommer att utnyttjas. Mönstret är känt. Det är den stämning som han skapar, de bilder det ger upphov till, de gränser det flyttar, som är själva syftet. Och det luktar kort och gott vansinnigt unket.

Anonym sa...

Är det inte just populism att utnyttja kravaller i Frankrike (långt bort, annat samhällsystem, annan demografisk struktur...) till att ropa på fler poliser i Sverige?

Anonym sa...

jo, Staffan, om det hade varit som du säger.

långt bort - det tar ett halvt dygn att köra bil dit, lika lång tid som från Umeå till Malmö. det ligger i samma världsdel och vi är med i samma union.

annat samhällssystem - på vilket grundläggande sätt skiljer de sig?

annan demografisk struktur - utveckla.

det är just förebyggande kommunpoliser vi behöver ha tillbaka. det var efter reformen det ballade ur.

Anonym sa...

Tack, Rudi Mölling för ett bra klargörande om anförandet. Det är viktigt att hålla sig till sanning och fakta.

Anonym sa...

Jaha, så varför inte ropa efter mer militär i Sverige då med anledning av kriget i Irak? Långt bort är tydligen en relativ term.

Sverige och Frankrike har skilda samhällsystem, det kanske kommer som en nyhet. Även om Sverige knappast är ett under av jämlikhet så är det ändå lättare för invandrare att utbilda sig och vi har inte de hårda gettosamhällen som de som just nu drabbas av kravaller i Frankrike.