torsdag, december 15, 2005

DN hanterar SCB

Såg att Urban Lindstedt reagerat på samma sak som jag. SCB:s stora väljarsympatiundersökning, som görs halvårsvis och är den mest tillförlitliga tack vare sitt stora urval, visar att borgarna på ett historiskt sätt har tappat sitt tidigare historiska försprång i opinionen. Detta rapporteras först i DN. Därefter träder den så kallade Analysmannen, ledarredaktionens representant på nyhetsplats, in för att idka krishantering. En annan statistisk modell – som i och för sig skulle avskaffa mätningens jämförbarhet med tidigare serier – tillgripes och vips, vi får en ”helt annorlunda bild av opinionsläget”, där de borgerliga leder med 48,8% kontra 45,7%. Ny rubrik kan nu sättas – ”De borgerliga leder i opinionen”. Tryggare så.

Dock uppstår ett roligt problem i sammanhanget, som inte heller Urban noterat. Lite längre ned kan man läsa:
Socialdemokraterna, folkpartiet och kristdemokraterna får lägre siffror i den tabell DN räknat fram: 35,9 för s, 8,6 procent för fp och 3,7 för kd.
Vi får då utgå från att siffrorna för c och mp inte skiljer sig nämnvärt. Men vad läser vi då här mot slutet? 3,7% för kd. Var sitter den lilla lilla spärren? 4,0%. Vad blir 48,8% minus 3,7%? 45,1%. Vad är störst av 45,7% och 45,1%?...

Den riktiga rubriken kunde då ha varit: ”DN:s analys visar: Inget maktskifte vid val idag”. Där ser man.


PS: Det finns mycket som är intressant, åt lite olika håll, i undersökningen. Som brukligt är, kommer framför allt socialdemokraternas, men även vänsterns, största utmaning vara att entusiasmera sina egna väljare och få dem till valurnorna. Undersökningen visar också att klassröstningen fortfarande är den absolut tydligast bestämmande faktorn. S+v+mp har nästan 70% av arbetarrösterna och 60% bland lägre tjänstemän, men 32,5% bland högre tjänstemän och 21% bland företagare. Vänsterpartiets stora tillbakagång bland förstagångsväljare (halverat stöd på två år) har varit kännbar och är trist även om den inte kommer som en överraskning. Dock är unga väljargrupper rörliga och striden börjar nu. Intressant är också att s vinner tillbaka väljare genom att gå till vänster, åtminstone i retoriken. Nu är det match. För övrigt har SCB sedan november 2003 inte råkat på en enda lantbrukare som röstar på vänsterpartiet. (Här är min analys av undersökningen för ett halvår sedan).

33 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Soffan brukar vara sossarnas största fiende. Verkar bli så hösten 2006 också.

Anonym sa...

Ladbrokes ger två gånger pengarna på att Göran Persson blir nästa statsminister.

Anonym sa...

märkligt med lantbrukarna eftersom de vinner mest på v:s antimondialism

Anonym sa...

Citat

"Soffan brukar vara sossarnas största fiende. Verkar bli så hösten 2006 också"

--------------------------------
Vänsterpartiet är självt sin egen största fiende för ögonblicket och det ser ut som det förblir så.

Det är synd för det är inte säkert att dom rösterna tillfaller sossarna (miljöpartiet etc etc..)

Så deras jidder kan bli avgörande för en borgerlig vinst.
Själv tvekar jag för första gången men längre högerut än till sossarna går inte mitt tåg nånsin.

Anonym sa...

Peter Björkman: " Soffan brukar vara sossarnas största fiende."

Det är ju den politik ni för, så skyll inte på soffan.

Bobbo sa...

Själv röstar jag på moderaterna, centerpartiet eller folkpartiet. kanske blir det t om stödröst på Kd. Vore jag mer kortsiktigt egoistisk skulle jag nog rösta på Göran P. Finns en del i vänsterpolitiken som skulle kunna gynna mig personligen men det får väl bli långsiktigt tänkande som vanligt. För övrigt kan jag inte rösta på Göran P eftersom han påminner alltför mycket om den fetaste och girigaste ungen i sandlådan.

Anonym sa...

Fet?

Maud Olofson är också fet.
Du har inga problem med det?

M

Anonym sa...

Behemot!

Jo, Göran Persson brukar ju påpeka det för Maud, speciellt innan hon skall upp i talarstolen. Vad jag har förstått så är det den största valrossen du har tänkt att rösta på?

Välkomna till landet där allting är bra

Och nej, det handlar inte om (S)verige, även om man skulle kunna tro det eftersom retoriken är densamma.

Anonym sa...

Jadu Peter det låter verkligen som Sverige. Nästan precis samma faktiskt.

pucko

Anonym sa...

Du har rätt steven, de är nog lite ödmjukare i nordkorea.

Bäst i världen

Anonym sa...

Oj, det var en riktigt puckad och läskig sida.

Anonym sa...

Jag kommer personligen bada i en fontän och fira i fall KD åker ur riskdagen. Det är verkligen en våt dröm. Sedan att de marginaliseras, glöms bort och försvinner från gjordens yta vore drömscenariot. Kristdemorkaterna är som en cansersvulst på samhällskroppen.

Anonym sa...

For en gangs skull har Ali helt ratt.
Jag ar sa forvirrad att jag inte vet vad jag ska tanka.

Det ser tyvarr ut som om Vansterblocket vinner igen.
Jag bestamde som nyutbildad for ca 6 ar sen att jag inte kommer att aka tillbaka till Sverige forran Moderaterna tagit over makten igen.
Ser ut att bli nagra mandatperioder till med Pina-colada, strand och nastan lojligt hog lon.

Anonym sa...

Till "Peter said..."

När flyttar du till det gyllene landet ?
Före eller efter valet?

KAS

Anonym sa...

DN(m) har ju sedan länge utvidgat ledarsidan till alla delar av tidningen. Ett tag lät de bli kulturredaktionen, men nu har det ju spritt sig dit också. Ironiskt nog så verkar de ju snarast få motsatt effekt med sin propaganda.

Anonym sa...

Vad spelar det för roll Kas? Jag kommer alltid att rösta för frihet i Sverige.

Anonym sa...

Och nej, det handlar inte om (S)verige, även om man skulle kunna tro det eftersom retoriken är densamma.
--------------------------
Nja du har helt fel.Retoriken från regeringspartiet i Sverige och i Nordkorea är inte densamma.

Om din retorik hänvisning gäller min post och inte ovanstående ...så vill jag i så fall bara be dig läsa Bobbos post som föregår min en gång till och sen att du återkommer med kommentar om det där med retorik och vilka som står för vad ...o.s.v o.s.v...

M

Anonym sa...

Citat


steven said...
Oj, det var en riktigt puckad och läskig sida.
----------------------------------


Det vet jag inte.Varför då?

För att författaren spelar fotboll?

Sidan i övrigt är en samling av länkar till olika saker dom bekräftar bilden att det går bra för Sverige internationellt sett.
En av länkarna...möjligen fler (den om vår konkurrenskraft) postades utan att förnekas av Sven Otto Littorin på hans blogg.Hans kommenatar till att vi var bland dom absolut bästa var "det kunde vara ännu bättre" vilket ju är rimligt att säga...därifrån till Nordkoreaargumentet är det lika långt som till Mars.

I ljuset av den dyngslängar kampanj från vissa högerhåll så är den här sidan helt relevant.

Nån måste ju säga nåt som åtminstone LIKNAR sanningen.

Anonym sa...

Stalin säger...

Polhem, har du vett i skallen stannar du där du är. Borgerlig seger är ändå bara en marginell förändring. Att vrida Sverige rätt igen tar 10-15 år. Så länge får de (borgarna) alldeles oavsett inget mandat.

Sveriges enda hopp är att konstitutionen skrivs om. Så kommer aldrig att ske tyvärr. Gör annars som i Schweiz, d v s ge folket makten att utlysa folkomröstning. 50 000 insamlade röster krävs för ett referendum. 100 000 för grundlag. Sedan är det bara att traska till valurnorna o få saken avgjord.
Detta lands konstitution håller alla vettlösa politiker med idiotiska förslag effektivt på mattan. Är det någon som tror att höjningen av bensinskatten eller en annan illa sedd skatt, förmögenhetsskatten o fastighetsskatten, hade överlevt många dagar i detta land om så vore.

Det vore intressant att höra vilka synpunkter vänstern har på denna urstarka direkta o verkliga demokrati som utgår från folket. Eller är det bättre med proletariatets diktatur enligt kända förebilder???

Anonym sa...

Stalin säger....

En annan intressant sak är att vi med it teknologin inom en snar framtid skulle kunna montera ner stora delar av riksdagen o dess politiska överbyggnad. Folkomröstningar skulle i princip kunna hållas på ett snabbt, billigt och enkelt sätt med hjälp av internet. Bankbetalningar funkar ju utmärkt o med stor säkerhet.

Undrar vilka partier o politiker som skulle vilja ge svenska folket ett rejält o reellt inflytande. Ytterst handlar det om demokrati. Frågan blir hur många det är som vill stå för det de så ofta uttrycker i ord o debatt? Eller är allt när saken kommer till kritan, bara en skendebatt?

Vänsterdebattörer, ni är mig svaret skyldig.

Anonym sa...

Ali, du har räknat fel, MP är också dem under 4 %-spärren, så ifall man behåller både dem och KD är Brors analys korrekt. Om man tar bort dem bägge blir det marginellt.

Varför älskar du SAP helt plötsligt, några partiplaner på gång? Ska bli spännande att följa...

Ali Esbati sa...

Nej, läs innantill:

"Vi får då utgå från att siffrorna för c och mp inte skiljer sig nämnvärt. Men vad läser vi då här mot slutet?"

Jag skrev så av en anledning. Brors nämner inte c och mp bland de partier som får lägre siffror om man gör den statistiska transformation han föreslår. Jag är inte säker på vad mp skulle få med hans beräkningsmodell. Det som framgår är att mp+v får 9,8%. Det kan innebära att mp är inne eller ute. Kd:s siffra är däremot angiven i artikeln, som är skriven för att framställa borgarnas försprång i opinionen.

Poängen var att transformationen valts med ett uppenbart syfte. Naturligtvis kan man även med SCB:s icke-transformerade data och noggrant angivna felmarginaler säga att det är mycket möjligt att mp inte skulle komma in i riksdagen om det var val idag. Men det är en annan femma.

Anonym sa...

Nu var det ju ändåså SCB:s data som var transformerat. Inga andra opinionsinstitut gör de transformeringar som SCB gjort.

SCB använder sig av poststratifiering, de viktar alltså datat mot hur folk röstade i förra valet. Eftersom vänstern vann förra valet, så skiftar man alltså resultatet mot vänstern när man använder denna poststratifiering.

DNs siffror visar vad de tillfrågade skulle rösta på idag. Vad SCBs siffror betyder vet jag inte eftersom siffrorna är behandlade och transformerade till att visa något annat än vad folk skulle rösta på idag om det var val.

Ali Esbati sa...

SCB gör en partisympatiundersökning. Baserat på det gör man en skattning av hur ett valresultat skulle kunna se ut. Processen beskrivs noga. Alla opinionsinstitut gör transformeringar, till exempel när det gäller hur man hanterar bortfall mm. Man kan naturligtvis diskutera vilka transformationer som är de bästa och mest försvarbara. Jag hävdar inte att SCB:s är de bästa, även om det finns anledning att generellt sett ha större tilltro till SCB:s siffror än andra opinionsinstitut, detta beroende på det stora urvalet.

Det som dock torde vara uppenbart även för dig, är att jämförbarheten mellan majmätningen och novembermätningen går något förlorad om man växlar mätmetod. Den trend eller tendens som fångas in görs bäst på det sätt som SCB nu har gjort.

Det är förstås mycket möjligt - av flera orsaker - att borgarna skulle få fler röster i ett val än vad SCB:s redovisade siffror visar. Men det var inte poängen här, utan (a) varför DN gör en efteranalys av SCB-undersökningen, men inte går till motsvarande statistiska spetsfundigheter med säg Temos undersökning, och (b) att - givet det som redovisas i artikeln - skulle man kunna få en annan bild även med den statistiska metod som redovisas.

Helt klart är att vad folk angivit till SCB inte är vad som avgör valet, utan de röster som de facto avges på valdagen.

Anonym sa...

Stalin säger.......

Ali, bekymra dig inte om SCB, DN eller andra oväsentligheter. Vänstern vinner valet o allt blir som förut, var så säker.

Varför skäller du inte på Iraks odemokratiska val som som hållits under den imperialistiska stormakten USA istället?

jinge sa...

Jag kommer personligen bada i en fontän och fira i fall KD åker ur riskdagen.

Bra idé!

Jag hänger stenhårt på om det är i Stockholm. Men brukar det vara fart på fontänerna i September?

Annars kan det vara värt ett dopp i strömmen oxo..

Anonym sa...

censur...
pluck pluck pluck

Gärningsmannen sa...

Angående ditt ps. Förutom yrke undersöker SCB bara valkrets, utbildning, kön och ålder. Därmed har klassröstning inte mycket till konkurrens av alternativa förklaringar av partival som åsiktsröstning, partiledarröstning eller religiositet.

Anonym sa...

Stalin säger...

Refuserad som vanlig.......... i demokratins namn.

Ali, du är en fjolla, tillika en liten intellektuell dvärg, t om värre än så, en mygga, en liten fjärt i rymden. Du har i vart fall lärt dig av dina föregångare, d v s censurera när åsikter inte passar din kommunistiska ideologi.

Oscar Troedson sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=504543

Erik sa...

spara alltid kommentarer så att de kan läggas in på svaraali också.

Anonym sa...

"Censorship reflects society's lack of confidence in itself. It is a hallmark of an authoritarian regime."
-Potter Stewart

Anonym sa...

I suppose that that is the reason why the moderates have closed down the comments functions of their blog then