torsdag, december 15, 2005

Rörelser i tiden

Högerextrema åsikter alltmer accepterade i Frankrike”, rapporterar TT:
Den franske högerextremisten le Pen anses allt mer rumsren, enligt en opinionsmätning. Inte mer än 39 procent av fransmännen tycker att Jean-Marie le Pens åsikter är ”oacceptabla”, visar en undersökning […] Det är fem procentenheter färre än förra året.
Mätningen har gjorts efter upploppen i Frankrike. Alltså efter det att Le Pen först gick ut i angrepp mot invandrare och i Frankrike födda ungdomar med bakgrund huvudsakligen i de franska kolonierna. Och efter det att den ”vanliga” högern – med inrikesminister och blivande presidentkandidat Sarkozy i spetsen – tog över stora delar av den hetsargumentationen.

I juli, efter att de brittiska myndigheterna vilt kopplat terrorattentaten i Londons tunnelbana till diffusa hotbilder med skäggiga och mörkhyade personer och polisen därefter följde upp frågan med att bland annat avrätta en oskyldig elektriker med ett stort antal skott i huvudet, gick utvecklingen åt samma håll. Så här skrev jag då (läs gärna hela inlägget):
Jag kommer väldigt väl ihåg hur det var kring 1990-91. Hur snabbt samhällsklimatet slog om. När Ny Demokrati dök upp och började hetsa mot invandrare var det knappast Ian och Bert som var problemet för oss som levde i det här landet. Det var inte de som var skrämmande. Det var när ramarna för vad som var okej började glida. Rubrikvalen i tidningarna ändrades, liksom politikernas ord- och ämnesval. Och plötsligt var allt annorlunda. Men det som var mest anmärkningsvärt, och mest skrämmande, det ändå var att så få tycktes förstå klimatomslaget medan det pågick med full kraft. Ja, vi som kände det in på bara skinnet hade förstås svårt att missa det.
När så Mauricio Rojas häromdagen än en gång uppläts utrymme på DN Debatt för att använda den strukturella diskriminering som invandrare som grupp utsätts för, för att skuldbelägga och slå mot just invandrare, var det allvarligaste just detta; att debatten utgår från bisarra utgångspunkter, att ramarna förskjuts, att förnuftet försvinner och hetsen tar över.

Den som lyssnade på Studio ett igår och hörde högerkrönikören Marie Söderqvist (Expressen / United Minds) kunde blicka ned i den avgrund som den etablerade högern öppnar åt oss. (lyssna från ungefär 15:30 in i programmet om du inte hinner lyssna på hela).

31 kommentarer:

Anonym sa...

Stalin säger...

Jämför inte Le Pen med Rojas. Nämn dem inte ens i samma artikel. Vänstern med sin sociala model och skyhöga hinder för tillträde till arbetsmarknaden har berövat de allra flesta invandrarna det viktigaste av allt, rätten till ett arbete. Exempelvis hur många iranier (ofta högutbildade) går inte här o skrotar i ett meningslöst o förnedrande bidragssystem. Glöm inte att det är sossarna ihop med vänstern som är ansvariga för detta totala misslyckande, ingen annan.

Anonym sa...

Häröööl Pintäää!

Anonym sa...

Vari ligger skillnaden mellan Rojas och Le Pen, menar du?

Anonym sa...

Skillnaden ligger i att le Pen är högerextrem rasist, det är inte Rojas. Om någon tog sig tid att läsa artikeln istället för Esbatis hjärndöda kommentarer så skulle ni se att det Rojas vill är vi ska börja diskutera hur vi kan lösa (v) och (s) totala misslyckande.

Invandrare från vissa områden är idag överrepresenterade i brottsstatistiken. Tråkigt men sant. Skulden för detta måste (v) och (s) ta på sig och de måste också acceptera att det kommer upp till diskussion istället för Alis "sopa-det-under-mattan" mentalitet.

Fp tror jag att lösningen ligger i att hjälpa folk in på arbetsmarknaden, men visst vi kan ju fortsätta att lämna dem i bidragsträsket istället, det har ju funkat jättebra hittills.

Anonym sa...

Jag tror att den anonyma här ovan menar att eftersom sossarnas integrationspolitik inte varit fullkomlig så ska vi inte klaga på den framväxande rasismen. Jag hör det oftare och oftare, men jag har fortfarande inte lyckats förstå logiken...

Det låter som Ny Demokrati; "det är väl inte så konstigt att folk blir rasister med tanke på hur invandrarna och sossarna beter och har betett sig".

Anonym sa...

Hahaha..

Ska sossarna ta på sig skulden för att fattiga invandrare från ett krigshärjat land begår fler brott än en ingenjör från Kanada?

Anonym sa...

Hur många anser att (v) är oacceptabelt? Typ 95%

Anonym sa...

Exempelvis hur många iranier (ofta högutbildade) går inte här o skrotar i ett meningslöst o förnedrande bidragssystem.

Just precis, de iranierna borde kunna jobba som skoputsare istället. ett meningsfullt jobb. Men det sätter sossarna stopp för. De tycker att invandraren ska kunna klara sig trots att det är nästan omöjligt att skaffa jobb i ett land med främmande språk, och i ett land där attityderna gentemot vissa grupper är att de nog är eller på väg att bli kriminella. Om en person inte klarar trycket, alltså lär sig språket ordentligt och gör någon nytta borde de rimligtvis inte vara kvar, eller hur?

Jag föreslår att killen som kallar sig Stalin gör lite research genom att prata med fem bidragsberoende familjer som invandrat. Visst är det förnedrande hos soc, det är det verkligen. Men det är fan mer förnedrande att inte kunna betala för bostad eller mat till sig själv eller sina barn. Alla kan inte öppna en butik med exotiska varor you know.

Det går inte att förneka att fp gång på gång yttrar sig på sätt som skapar ett värre klimat för invandrade. Man måste fatta vad som händer med folks attityder när det ska ställas högre krav. Hela samhället har plötsligt rätt att känna sig som tillsynsmän, som ska granska de där invandrarna, belöna de duktiga och brännmärka de misslyckade (eller misstänkt farliga osv). Det är dessa attityder som är det största problemet. Haja.

Anonym sa...

Stalin säger...

Steven, de värsta rasisterna hittar du bland fackföreningarnas medlemmar. Hur kommer detta sig? Vad skrek inte byggnads i Vaxholm när det begav sig. Fackens medlemmar är livrädda att d s k "blattarna" skall ta jobben ifrån dem. Sverige är ett ordentligt sjukt land, såväl vänstern som facken.

Anonym sa...

Jag håller med om att det finns en rasistisk ton i det fackliga motståndet, men det handlar (eller borde handla) om något annat, nämligen att inte devalvera de löner eller den arbetstrygghet arbetare ansträngt sig för i ett sekel. Jag räknar inte med att du håller med om detta och vill inte försöka övertyga eller vinna någon debatt i frågan. Men jag ser en uppenbar skillnad mellan det och att vilja utsätta alla invandrare för duglighetsprov och utmåla invandrare (från vissa områden nu då) som defekta. Det Rojas skriver och driver är fullt jämförbart med Le Pens hetsande för att skapa en opinion emot invandrade grupper. Organiserad rasism.

Men jag antar att eftersom du istället för att bemöta min generella kritik mot fp som sätter tryck på invandrarna och skapar en misstänksam och granskande attityd väljer att säga att vänstern ändå är de värsta rasisterna kanske håller med mig.

Anonym sa...

Fanns inte behovet att hävda sig och sin person genom att använda sig av ett förakt för en förutbestämd och för ändamålet skapad underklass skulle heller ingen rasism finnas.
Rannsaka den egna tankegången kan vara nyttigt, allt som oftast smyger sig tankar in som saknar både vett och relevans. Influerade av media, av personer som t ex Rojas. Hur han tolkat BRÅ-rapporten och givit luft åt sin mening (som han verkar tro är den gängse) är och förblir en gåta.
BRÅ-rapporten gav en viktig "vink" om hur det förhåller sig. Vi svenskar begår brotten men invandrare misstänks för dem. En av orsakerna är väl att utlandsfödda personer hamnar under "luppen", de granskas hårdare av rättsväsendet. Vilket i sin tur beror på de förutfattade meningar som ger detta resultat.
I vart fall utjämnas nu väljarstödet mellan blocken, de borgerligas stöd försvagas. Vilket åtminstone ger en lättnad för tillfället. Mycket hinner dock ändras innan valet. Tror dock inte FP och Rojas vann särskilt mycket respekt med det senaste rasistiska utspelet.

Anonym sa...

Bra Studio Ett-tips!

Det är många, de flesta inom borgerligheten som ogillar denna rapports indelning. Rojas var visserligen inte uttalat främlingsfientlig, men det är inte svårt att se konsekvenserna av att variabeln sätts till grupperna invandrare resp svenskar. Roland PM bra här. PM Nilsson i Expressen också bra. Anders PJ också.

Frågan är vad den tolkning som man menar att denna uppdelning genererar kan ge, annat än att man generaliserar ondska på grupper av människor, inte individer?

Därvidlag är rapporten snarlik vänster- och socislistisk retorik.

Att neocon-lirare som Erixon flip-floppar och stundom hyllas av sverigedemokratiska bloggar visar vart generalisering på invandrargrupper leder.

Fel i din post. Sarkozy har inte hetsat mot invandrare. Han har återgett ett uttryck i en fråga - SLÖDDER - som riktades mot de individer, eller grupper av individer som bl a brände bilar.

Esbatis hets åt andra hållet:
"brittiska myndigheterna ... med att bland annat avrätta en oskyldig elektriker med ett stort antal skott i huvudet"

Detta är fel i meningen att ett myndighetsbeslut togs att avrätta en person, och därför är ditt påstående propagandistiskt. Det var en myndighetsutövning av en individ som var fel och straffas. Den kan förstås bero på en order som var onödig; den som tillät polisen att skjuta för att döda -- det är _ändå_ alltid tillåtet att skjuta på _dem men säkert vet_ i rådande ögonblick håller på ett genomföra ett attentat.

Överdriver man med påståenden att ickerasister, som Sarkozy, är LePen-rasister och de andra propagandistiska felaktigheterna du framför i olika sammanhang, ja då är man bara själv ute och hetsar.

Att hetsa är ju extremisters, och kommunister är per se i den kollektivistiska ideologin odemokratiska (alldeles oavsett att vänsterpartiets kommunister förnelkkar, relativiserar och inte tar avstånd från socialismens diktaturer och brott i det förra seklet).

Här sluts kanske nån slags cirkel mellan dig och sverigedemokrater.

Anonym sa...

Stalin säger......

Steven, Sverige är eftergivenhetens land, snara med att peka finger åt andra o slå sig för bröstet hur duktiga vi är. Detta gäller också inom invandrarpolitiken som misslyckats totalt. Oreflekterat tog vi hit amerikanska desertörer under de heta åren på 60-talet. Det gällde ju då som nu att peka finger åt USA. En mycket stor del av dessa desertörer kom sedan att stå för den illegala narkotikahanteringen i Sverige. Vi var naiva och framför allt, vi ställde inga krav. Vi måste ställa krav och de som väljer att flytta hit skall självklart acceptera vår värdegrund. Så blir det för dig o mig om vi väljer att flytta till ett annnat land. Ingen av oss skulle kuta in i det heligaste Mecka o hävda våra västerländska demokratiska rättigheter, vi vet vad som gäller och riskerar inte livet. Exemplet är hårddraget, det vet jag, men hoppas du förstår min poäng. Tacka du f-n att kriminalitet frodas i svenska invandrargetton. Det är getton, ngt som vi 1968 högljutt pekade finger mot USA i vanlig ordning. Min dotter blir oprovocerat kallad för "svennehora" för att hon är blondin, det är lika illa.
Problemet är att inga jobb och vettig sysselsättning finns. Facket har ju sina kollektivavtal som en effektiv broms, ingen får en chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Regelverket för företagare är hemskt, vem vill riskera kapital, hus o grund för att anställa folk med nuvarande LAS. Inte många o därför sitter vi där vi sitter. Expansion av offentlig sektor är inte möjlig såvida ni/du inte vill att vi skall bli ett nytt DDR. Vilken lysande förebild!
Jag återkommer igen, ställ krav, inte bara på invandrare, utan också på svenskar. Bidragshysterin har sedan länge gått över styr och det finns ingen överklass att beskatta längre. De inkomsterna blir enbart marginella. Avreglera och ge istället människor möjlighet till arbete. Gör som på Irland, slopa arbetsrätten så blir det fart på Sverige för alla, även för invandrare.
I

Anonym sa...

Fel av mig: PJ har inte kommenterat BRÅ-rapporten vad jag sett, men jag är säker på att han skulle göra det bra. (Han skrev dock häromdan En undersökning visar att smålänningar är landets mest givmilda personer vilket kanske inte talar för min teori; var förresten inte v-politiker i högre utsträckning äreden hos kronofogden? Undrars vad anonyma kommentatörer har för säregenhet?)

Anonym sa...

Stalin

Facket facket facket...
Alla är välkomna att arbeta i Sverige till de löner som förhandlats fram i de olika kollektivavtalen. Märkligare än så är det inte.

Varför folk med invadrarbakrund har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden?

Kanske för att "äkta svenskar" i beslutande positioner väljer bort invandrare. Alltid tryggt att anställa nån man känner igen.
I och med att chefen oftast är man också, så bestämmer man sig för ta en man.

Är du vit svensk med medelklass eller övremedelklass bakrund(journalist?) så är jobbet ditt.

Än så länge har facket inte beslutanderätt för vilka som ska anställas i företagen...men däremot vill man se till att de som arbetar i Sverige ska ha rätt lön!

Anonym sa...

Utrikes födda mest sjuka - läs SVD Brännpunkt den 15 december


www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt

/did_11304812.asp

Alla dessa strukturella faktorer som återkommer och återkommer och som genererar så mycket elände. Det är bara att kämpa på och förändra strukterna - inte individerna.

Anonym sa...

DN-debatt borde döpas om till "Mauricios blogg".

Anonym sa...

Mauricio Rojas är en god och flitig husneger.

Anonym sa...

Stalin, det är ganska mycket skit du kommer med. Typiskt att ta exemplet med att din dotter blir kallad svennehora för att visa att dom dära svartskallarna minsann är rasister med. Vi är ju alla människor och såna där tankegångar frodas i spända situationer eller när man känner sig hotad. Men när du tar upp det låter det som när man kontrar krav om lika lön för bägge kön med att kvinnor minsann också utsätter oss män för kränkningar bla bla. Slut på diskussionen, typ.

Men det håller inte.

Och sen verkar du göra någon projicering där med dessertörerna från USA som sen visade sig bli kriminella. Menar du att vi ska vara mer reflekterande gällande vilka invandrare vi tar in? Börjar låta som att ditt epitet Stalin inte är så sarkastiskt. En liten icke så matnyttig fotnot är att min pappa var en av de där dessertörerna. Värsta knarklangarn han du.

Jämförelsen med Mecka är ytterligare bevis för att du inte förstår situationen, alls. Den jämförelsen är inte relevant överhuvudtaget. Sverige är ett land dit många behöver flytta. I en sådan balans är det viktigt att inte sätta upp attitydmässiga hinder som skapar första och andra klassens medborgare. Typ att en invandrare bara är en värdig medborgare om han/hon har ett jobb, pratar ren svenska, assimileras.

Anonym sa...

- http://media.putfile.com/expressens_marie_soderqvist_hos_studio_ett

- http://media.putfile.com/expressens_marie_soderqvist_hos_studio_ett

Anonym sa...

har jag missat något, ali? rojas kan lastas för mycket, men när använde han den strukturella diskrimineringen för att slå mot invandrare? där tycker jag att du misstar dig och det är inte bra för debatten. du höjer hetsstämningen. och att du ständigt citerar dig själv är mer än lovligt narcissistiskt.

du är lik rojas till utseendet. måtte du inte bli som honom också med din fäbless för hets och hat...

Anonym sa...

Tur att det finns vältaliga och duktiga vänsterinspirerade människor som Steven och Esbati som kan stånga bort liberalernas "humanistiska" människosyn. Stalin(både på riktigt och här) verkar vara paranoid och rabiat, utan visioner och en mörbultande önskedröm om ett djungelkapitalistiskt samhälle. Leve vänstern !

Anonym sa...

Frankrike ar helt klart ett mecca for de politiskt forvirrade. Det ar som ett urval ur Europas samsta politik:

Svindyr korkad protektionism som gor maten dyr och U-landerna fattigare.

Hoga skatter och fruktansvart jobbiga regler for dem som vill starta foretag.

Ett samhalle dar invandrare speciellt gar arbetslosa och bidragsberoende i generationer.

Rasister fran extremvanstern och extremhogern tar varje tillfalle i akt att skylla problemen pa utlanningar.


Det ar som en fars fran Monthy Python. Och forsoker Chirac "skydda" sina bonder genom att lata hela EU betala sa mycket for deras inefektiva jordbruk att de pengarna skulle rakt till att skicka varenda kossa i hela EU pa en jordenrunt semester i forsta klass, varje dag till 2013.

Snacka om idioti.

Anonym sa...

Stalin säger...

Steven, skit eller inte skit, så kvarstår fakta som inte kan förnekas. Invandrarpolitiken har misslyckats totalt o sossarna med övrig vänster bär ansvaret. Om du tror mer bidrag o boende i segregerade svenska getton är vägen ut är du från vettet. Det är ju så vi kört på hitills o är orsaken till nuvarande situation.

Sedan, alla skall väl ha ett jobb, invandrare som svensk. Eller skall vissa ta sig den självklara rätten att parasitera på andra. Som invandrare kommer du i första hand för att jobba o skaffa dig ett värdigt liv, inte för att hamna i Rosengård och lallas runt med en massa socialassistenter o andra byråkrater. Segregeringen skapar motsättningar från bägge håll, därav min kommentar om svennehora. Sossarna/VP har i mycket stor utsträckning "internerat" invandrarna i våra förorter. Problemet måste lösas och möjlighet till arbete är enligt min uppfattning den viktigaste frågan. Jobb skapas inte med bidrag.

Anonym sa...

Rojas är ett namn som fått samma klang som Sarkozy.

Anonym sa...

Hayek beskrev det i "Vägen till träldom". I ett klimat där man har sönderreglerat ekonomin så höjs rösterna för att den starke mannen ska komma med sin plan och styra upp det hela.

Confidense in "planners" fades...

The strong man is given power...

Hela serien

Anonym sa...

"Facket facket facket...
Alla är välkomna att arbeta i Sverige till de löner som förhandlats fram i de olika kollektivavtalen. Märkligare än så är det inte.

Varför folk med invadrarbakrund har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden?"

Problemet är att facket genom sina avtal sätter ett generellt pris på arbete som funkar för den breda massan. Har du däremot någon konkurrensmässig nackdel, typ invandrare, handikappad etc., då har du ingen chans. Du kan aldrig välja att sälja ditt arbete en smula billigare för att få en fot in på arbetsmarknaden. Istället blir du totalt utestängd och kan aldrig börja klättra på samhällstrappen. Du blir kvar i botten. Det är verkligheten i fackföreningarnas Sverige. Och än värre i fackets Frankrike, som vi fick se för inte så länge sedan. Det är ingen slump att det är länder med starkt reglerade arbetsmarknader som har den största arbetslösheten bland invandrare och andra svaga grupper.

Tobias sa...

Vilka makalösa analyser du lyckats få med här i din kommentarlåda Ali.

Flera här verkar anse att problemet med att människor i Sverige diskrimineras och stängs ute från arbetsmarknaden skulle vara ett invandrarproblem istället för ett svenkst samhällsproblem. Felet anses vara fackliga rättigheter och minimilöner. Logiken ser jag inte ett spår av.


Humus argument är mest komiskt av dem alla. Menar Humus på fullaste allvar att bara för att man är invandrare ska man acceptera att sälja sitt arbete billigare för att få in en fot? Det som vi gemensamt (ja, en majoritet av riksdagen till exempel) har slagit fast kring vad som ska anses som drägliga arbetsförhållanden; ska det bara gälla för vita helyllesvenskar, men inte för de som kommer från ett annat land?

Grunden i vår demokrati ska väl ändå vara att den är urskiljningslös, att den behandlar människor lika och att den som har en mörk hudfärg har samma rättigheter som den som har en ljus hudfärg? För vi är ju trots allt alla syskon i samma demokrati och i samma samhälle, tycker du inte det Humus?

Anonym sa...

Tobias,

Ett företag kan inte anställa personer som innebär en förlust för dem. Är det så svårt att förstå? Om en oerfaren person bara kan producera för 100:-/timme så kan inte företaget ansställa dem för 120:-/timme bara för det är vad en erfaren person i snitt kan producera för.

Antingen får du införa planekonomi där staten kommenderar alla att arbeta(och med all den misär som det medför) eller så får du acceptera att att folk blir utslagna från arbetsmarknaden om man sätter ett generellt pris på arbete oavsett produktionsförmåga.

Anonym sa...

Tror att Tobias som vanligt väljer linjen som låter bra. Om det sedan fungerar verkar oftast vara av totalt underordnad betydelse. Säger mest "goda saker" vinner....

Anonym sa...

Tobias, för det första så sätter inte riksdagen våra löner. Det som fastställts där i lag gäller förstås alla, och påverkar inte situationen särskilt mycket. Lönen däremot sätts av facket, och vill du arbeta för en annan lön än den facket ställt upp så tar facket till stridsåtgärder för att driva svartingen ut från arbetsmarknaden.

Man måste inse att marknaden är ingen ideologi, den är ett fenomen och kan inte avskaffas. Marknadskrafterna existerar i samma grad i Nordkorea som här, med den skillnaden att i NK så ignorerar man dem, med föga imponerande resultat.
Om du är en svag person i samhället, då får du ett lägre marknadspris, vare sig det är moraliskt rätt eller fel. Sätter man då ett enhetspris för alla, då blir resultatet att de svagaste hamnar utanför. Det är mycket enkel logik.