onsdag, december 28, 2005

Strukturell idioti

Aftonbladet har dragit ihop en panel som upprättat en lista över de 100 personerna i Sverige med mest makt. Statsministern toppar listan. Zlatan på sjätte plats. Jacob Wallenberg på sjuttonde. I övrigt mest politiker och artister. De man ser ofta på TV har enligt panelen mycket makt. Att den verkligt tunga makten i vårt samhälle utövas av en ”tät herrklubb – i dubbel bemärkelse”, som CH Hermansson uttryckt det, finns inte med i panelens föreställningsvärld. Det är inte bara Wallenbergsfären som tagit sig valspråket ”Att verka utan att synas” – det är en del av kapitalismens grundförutsättning att folkets och de folkvaldas representanter beskärs över de viktigaste besluten i samhället; dem som rör ekonomin, och reproduktionen av det ideologiska ludd som omgärdar denna dagliga inskränkning av folkstyret.

En panel av myndiga män och kvinnor som upprättar en lista över sina egna vanföreställningar, alternativt sådana som de gärna vill att andra ska bära på. Jag skiter i vilket. Dumhet är kul som slapstick, inte som ”journalistik”.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ohly dissar dem rätt bra dock...

Jonas N sa...

Och dumhet i politiken är riktigt, riktigt farligt. Och allra värst är den dumhet som tar sig uttryck i att politiker tror sig vara så 'smarta' att dom måste styra den (i dubbel bemärkelse) 'dumma' befolkningen.

Fast, visst, den rörelskontrollerade tidningen Aftonbladet gör sig inte sällan mer än lovligt dum. Men som sagt: Om man inte tar det som journalistik utan mest 'slapstick' är det rätt underhållande!

Anonym sa...

Troligen är det inte många som tar listan på fullt allvar, särskilt som Afonbladet skriver i inledningen "de här människorna styr ditt liv".
Mest synd om Aftonbladet som allt mer tappar trovärdighet och börjar likna Expressen.

Anonym sa...

Ja det är ju Aftonbladet..............
Varför ens höja på ögonbrynen?
Med en kultur och ledarredaktion som hålls som gisslan av TV 4 och dom andra medie företagen i ...tävligen (denna erbarmeligt befängda kvällstidnings motorik) med Expressen ?

Anonym sa...

Bade Ali och Ohly verkar ha lite problem med att lasa vad som faktiskt star i artikeln, det star MEDIAL makt!

Ali Esbati sa...

Ordet "media" förekommer över huvudtaget inte i artikeln.

"De här kvinnorna och männen styr över ditt liv. En jury på 32 personer har på Aftonbladets uppdrag utsett Sveriges mäktigaste 2005."

"Så gjorde juryn sitt urval
Vi har bett 32 personer inom politiken, näringslivet, idrotten samt nöjes- och kulturvärlden att ranka de 30 mäktigaste personerna i Sverige just nu.
Utifrån ett poängsystem togs sedan topp 100-listan fram.
För att komma med på listan måste makthavaren ha rankats av minst två jurymedlemmar.
Vi bad även juryn att utse Sveriges mäktigaste person om 10 år samt den vanliga svensk som gjorde störst skillnad under 2005.

Fem kriterier för makt
1 Förmåga att sätta dagordningen i samhällsdebatten.
2 Förmåga att sätta dagordningen vid fikaborden.
3 Förmåga att påverka lagstiftningen.
4 Förmåga att påverka folks vanor, intressen och konsumtion.
5 Förmåga att påverka folks ekonomi."

Anonym sa...

fantastisk lista.

15 Carolina Klüft, 22, friidrottsstjärna
52 Maciej Zaremba, 54, skribent

Vem tycker ni har mest makt över den allmänna politiska dagordningen?

Anonym sa...

Manuell trackback:

Maktbegreppets fullständiga devalvering

Anonym sa...

Om Zlatan visat kuken så hade han knipit förstaplatsen!

Anonym sa...

PM då? Nåväl han kanske nöjer sig med att hans knubbiga polare Leo kom med. I mellandagarna har han grubblat över hur han skall lista sina idoler. Först ut Per T, Israel o USA-älskare av rang. Per T skrev nyligen, som en händelse närmast ett plagiat av PM:s ledare om skräckupplevelsen med tysklands import av rysk gas. Jävligt överens där, eller rent av skrivet gemensamt?
Nästa man: Den oöverträffade P Ahlmark..(!)
Slutligen: Siewert Öholm!! (trodde jag) Men icke. H Bergström.. av alla dj...
Med den trion som förebild är det inte så konstigt att man inte ens som ledarskribent på landets största Grisfarm tar sig in på opinionsbildarlistor, låt vara idiotiska sådana.