måndag, februari 27, 2006

När ulvarna ylar


Beakta nu detta, ty det representerar en helt ny nivå av politiskt vansinne i Sverige: Dagens nyheter – inte en lösnummersförsäljande tutt- och chocktabloid, utan landets största morgontidning – publicerar en artikel med rubriken ”S-LEDNINGEN SPRED VARULVSBILD PÅ REINFELDT”.

Denna ”varulvsbild” är alltså en karikatyr, en bild som förmedlar en poäng, här politisk, just genom att vara överdriven. Någon aspekt vrids upp i det absurda för att understryka det som ska framhållas. I det här fallet torde endast en komplett idiot tro att bilden till exempel är ett fotografi föreställande Fredrik Reinfeldt vid morgonbestyren, eller att Reinfeldt har för vana att sätta sig på människor i sin omgivning hållande en treudd i handen, men att detta tidigare tysthållits. Det är i ett demokratiskt och öppet samhälle förvisso helt lagligt att vara en komplett idiot. Så bör det vara. Det är dock knappast rimligt att avgränsa politiska budskap utifrån uppfattningen att människor i gemen hör till denna kategori.

Bilderna representerar här ett faktum som bör vara och framför allt bli mer uppenbart för allt fler: moderaterna står för en helt annan politik än vad de vill förespegla. De är gamla (såväl bilderna som högerpolitiken), och har figurerat lite här och var. Men här gör DN en artikel där det blir ”varulvsbild på Reinfeldt”, ”det mäktiga verkställande utskottet” får komma in på ett hörn, och folk ”konfronteras” med det ena och det andra.

Nu skramlar alltså den malligaste morgontidningen i kapp med borgerlighetens partigängare för att brännmärka politisk retorik som ger en sann bild av högern – nämligen som just falsk. Droppa nu allt prat om förtal och partikultur och smutskastning. Med nygamla grepp är högern ute på klassisk mission; att vända bort blickarna från sin faktiska politik, att bannlysa den politiska konflikten, att begränsa debattutrymmet.

Jag återkommer i ämnet.

----------
PS. Några relaterade tips:

- Kalle Larsson skriver mycket bra här, med uppföljning här. Läs!

- Läs också ett inlägg av Patrik Renfors, som noterar att det osar högervaltaktik om ”uppförandekod”-förslagen.

- Elisabeth Biström har en viktig ingång om sossarna – och jag citerar slutet:
Däremot skulle jag gärna se lite oro från SAP:s sida över hur stort glappet växer sig mellan den politik de själva för och vad människor vill ha och behöver. Lite desperation över vetskapen om att ha svikit nuvarande och blivande pensionärer och lite jävlar anamma när det gäller högerns angrepp på arbetsrätten. Vore de villiga att ta till alla medel för att vinna valet, skulle de kunna börja där.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Först utreda vad som egentligen har hänt. Vilka som har varit inblandade i förtalskampanjen. Som har skett. Därefter eventuella rättsliga efterspel för de inblandade - ty förtal är som sig bör olagligt. Särskilt när det sker bakom ryggen och under fördolt namn. Därefter gå vidare.

På sikt bäst för alla inblandade. Att dåliga ägg rensas ut. I vart fall de som vill ha en ren och ärlig politisk debatt.

För övrigt kul med alla svenska framgångar i OS.

Anonym sa...

Allt har alltid två sidor.Ibland är det svårt att hålla rätt på vad som är upp....och vad som är ner.
Provar man kan man bli yr.

Bästa att inte göra nåt alls och trycka gasen i botten.http://www.muf.se/?use=johan&id=637

http://www.muf.se/?use=johan&id=631

Anonym sa...

Jag älskar frågan längre ner i artikeln: "Hur sakligt är det att jämföra Fredrik Reinfeldt med en varulv?" DN har ju alltid hållit sakligheten högt.

Själv tycker jag inte man kan besvara denna frågan förrän man träffat Fredrik Reinfeldt när det är fullmåne...

Anonym sa...

Ser att du gläder dig åt att det är helt lagligt i Sverige "att vara en komplett idiot". Ja ja det skall du nog vara glad för rent personligt eller?

Anonym sa...

jag kan sätta ungefär femti spänn på att den anonyme här uppe efter att han kommit på det i sitt eget tycke oerhört fyndiga inlägget som i de flesta andras ögon understryker att han är en idiot, småskrattade och kliade sig i skrevet.

/j

Anonym sa...

"Vilka som har varit inblandade i förtalskampanjen. Som har skett."

Är det tekniskt sett en kampanj om det bara är en inblandad? Jag är osäker på definitionen.

Anonym sa...

Kvalificerat skitsnack av Ali. Om liknande nidbild hade publicerats om Fi eller v skulle Ali självklart ha fördömt det (med rätta).

Anonym sa...

Det är ju helt jävla otroligt. DN:s ledarsida är ju fulla av liknande bilder, ibland av samma tecknare som gjort de här. Vad är det för jävla moralpanik landet har drabbats av?

Anonym sa...

Vad är det för jävla moralpanik landet har drabbats av?

Det handlar inte om moral. Det är bara en väldigt medveten kampanj från några av våra största medier att kampanja fram en borglig regering.
Om någon tvivlat på detta borde dom senaste dagarnas "analyser" i våra stora tidningar vara nyttig läsning.

Anonym sa...

Det är ju helt otroligt. Och den där bloggen som "framställde Reinfeldt som pedofil"? Öh, jaha? Politisk satir är tydligen helt oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle att döma av somliga reaktioner. Vad blir nästa steg i landet Absurdistan?

Anonym sa...

Och pedofilen har ju givetvis också sin kontext:
http://mymarkup.net/blog/archives/009324.html

jinge sa...

Det handlar inte om moralpanik. Det hela beror till största delen på att högerpartiernas "konvent" som var tänkt som en gigantisk propagandagrej knappast nämndes i tidningarna.

Tack vare snubben på sosseexpen..

Nu försöker de mjölka ut allt ur historien. Det är bara att se på bilderna på Reinfeldt de använder. Han ser ledsen och chockad ut kraken..

Vi som är gamla nog att minnas MUF:s nidbilder på Olof Palme VET vad NIDBILDER är för något..

Men TÄNK det har moderaterna glömt bort. Reinfeldt själv klistrade väl upp sådana på stan på den tiden.

F.ö. gillar jag den bäst där han är i färd med att steka Moder Svea..

Håkan Eriksson sa...

Jag har sett värre bilder publicerats på exempelvis MUF.se

Humus sa...

Politisk satir är ett trevligt inslag i debatten. Däremot är det förstås så att en karikatyr av undermålig kvalitet förmodligen slår i andra riktningen än man tänkt. Hur Reinfelt som varulv kommer att slå vet jag inte, men någon skandal är det inte frågan. Inte heller ev. blogginlägg om Göran Persson och annat som av någon outgrundlig anledning kommit upp i debatten. Helt plötsligt verkar inget vara tillåtet.

Däremot ska vi inte "droppa allt prat om förtal och partikultur och smutskastning" utan det är just det som debatten borde handla om istället för pseudodebatten om politisk satir. Det är stor skillnad mellan anonymt förtal och politisk satir.

Magnus Carlbring sa...

kjellolof reinfeldt som varulv

mohammad som terrorist

okcså: ilskca rättsprocesser ursöckter upprop upplopp

snart börjar dom brännra valstugror jag lovrar

det ringngrer klokcror här

men jag vet inte vad dom betydrer

varningsklokcror

hur korkrad är menskligheten det undrar jag nu yo

okcså hur ska vi kommra på föttrer igen innan allting rasrar samman

Emil Lindahl Persson sa...

Här är för övrigt samma tecknares take på Göran Persson och Tsunamikatastrofen. Han verkar ju vara en del den socialdemokratiska förtalskulturen for sure...

Åssa har jag skrivit på min blogg om Sven Otto Litorins syn på satir för den som är intresserad.

Anonym sa...

Oavsett vem som är värst, har gjort flest karikatyerer osv så tror jag att ni alla förlorar på att försvara elakheter. Dom flesta tycker inte om elaka människor, och det oavsett vilken ideologi elakingarna har.

Anonym sa...

om Reinfelt får man skämta javistt får man det, visst var Mäkis bilder ganska milda, precis som de DANSKA tecknarnas av Muhammed. se parallelerna mellan Mäkis bild av Reinfelt som varulv och bilden av en Muhammed med en bomb i turbanen. Om reinfelt hade velat protestera mot publiceringen på ett adekvat sätt så borde han alltså ha gett sig ut i natten efter blodfyllda offer. Gjorde han det??