onsdag, maj 03, 2006

Bakgrund och hot

En nittonåring, en tjugotvååring och en tjugofemåring åtalas för ”terrorbrott”. De påstås ha planerat ett angrepp mot Livets ords lokaler. Det är terror- och islamismsnack i medierna. SVT rapporterade i morse:
De tre männen skiljer sig åt väsentligt, men har enligt åtalet haft de gemensamma intressena terroristsajter och religion.
(Vem är inte det?) Nyss visade TV4 ett inslag då två av killarna blivit filmade (!) när de är på ett Internetkafé och det ”klart framgår” att de varit inne på Livets ords hemsida, samt ”undersökt busstrafiken mellan Stockholm och Uppsala”. Enligt TV4 har ungdomarna ”islamisk bakgrund”. Ursäkta mig – vad fan är det? Vad är detta för jävla rapportering?

Folk bränner ner skolor. Det är olagligt. Det är också olagligt att försöka bränna ner Livets ords lokaler. Det ska följas upp och dömas. Men varför skulle vi behöva en särskild terrorlagstiftning för det andra fallet? Det gäller varenda en av de brott som nu genom myndigheternas bedömning kan gå under terrorbeteckning. Särskilt i detta fall blir det riktigt galet. Det här är helt uppenbart tre snubbar som tappat fotfästet. En av dem har spelat in en film där han sitter hemma i Trelleborg med en grej om huvudet och ”hotar de europeiska folken”. Jag menar, kom igen för helvete! Vad är det för massmedier vi har som hjälper till att skrämma folk med detta?

Jan Guillou skärskådade den senaste laddningen repressiva lagar – under terrorbekämpningsflagg – i en krönika förra året. Det är en text att läsa igen.
En antidemokratisk lagstiftning är ett mycket större hot mot demokratin än alla terrorister i världen. Thomas Bodström är i det avseendet farligare än Usama bin Ladin.
Och definitivt, definitivt farligare än tre ynglingar som intresserat sig för ”terrorsajter och religion”. Däremot lär de ju få en och annan efterföljare, nu när deras surfande blivit riksangelägenhet.

33 kommentarer:

mannen på gatan sa...

Ok, lite snabb där. För att bemöta din point lite mer: att planera att bränna ned en religiös byggnad eller vallokal utifrån politiska motiv är ett politiskt brott. Det faller därmed under terrorism. Det är ett brott som ingår i ett större brottsligt mönster där man hotar demokrati och rättsäkerhet.

Att bränna ned en kyrka för att man är pyroman eller småkriminell är inte en del i ett större organiserat politiskt arbete att motarbeta demokrati eller yttrandefrihet, och kan skötas av de vanliga rättsväsendet.

Sedan får man självfallet hålla ett extra vaksamt öga på hur man tillämpar terrorlagstiftning. men i det här fallet är det fullt berättigat, tycker jag.

Anonym sa...

islam är ett tacksamt ämne för dåliga journalister. man kan spela på så mycket rädsla. sätta på någon mystisk ökenmusik och förlita sig på att publiken känner igen de tusen år gamla arketyperna: nidbilderna, fördomarna, skräcken. det behövs inte mycket för väcka den muslimhatande björn som sover. dåliga journalister tar chansen i brist på bättre idéer.

Anonym sa...

moskén i malmö har brunnit ett par gånger nu, hur kommer det sig att detta fullbordade brott har fått mindre uppmärksamhet?

Anonym sa...

jag minns så väl när SVT, jag tror att det var ABC-nyheterna, rapporterade om de nazister i västerås som noggrant planerat att genomföra en terroristisk statskupp i sverige. jag vill minnas det var mindre än ett år sedan. händelsen var långt ifrån huvudnyhet och nyhetsankaret läste upp allting med ett näpet leende på läpparna. det var som att hon berättade en trevlig liten godnattsaga: "åsså vare nåra nazister i västerås som försökte ta över makten i sverige. nu kommer vädret.". personligen satt jag och gapade över denna fasansfulla nyhet, men jag tror att många svenska tittare liksom kliade sig på magen och tänkte: "jaså, se där vad lustigt. tur att det inte var några muslimer i alla fall, då hade det varit allvarligt".

det som är skrämmande är att mediebranschen tycks ha ett eget liv. enskilda journalister har ingeting att säga till om. någon har bestämt att vissa terrorister är värre än andra, och uppenbarligen är det bara för journalisterna att acceptera detta.

Robin Hood sa...

SÄPO ledningen (som förresten inte består av poliser utan sosseadel) är säkerligen mycket nöjda med sig själva efter att ha haffat tre ynglingar.

Anonym sa...

Till Anonymous,

OK det här verkar vara ett patetiskt fall där kontrollstaten tagit chansen att verka viktig utan några grunder, något som faktiskt även har drabbat mig personligen. Bäst att jag också klargör att bestämda begränsningar i polisens makt till godtycklighet bör finnas.

Men vill ändå påpeka att faktum är ju trots allt att nassarna är patetiska och åker på däng hela tiden, till och med växtätande medelklass-slynglar tar ner dem utan större besvär. Islam å andra sidan är den snabbast växande religionen i världen och det lär gå rätt många islamister på varje aktiv nasse i Sverige. Allvarliga terrordåd har också uträttats av islamister i europeiska länder.

Så utan att rättfärdiga något polisen gjort vill jag bara säga att islamismen inte bör viftas bort eller debatten tystas ned.

mannen på gatan sa...

Blanda inte samman vad media väljer att betona och vad polisen jobbar med. Moskébranden i Malmö har utretts av polis. vissa misstankar pekade på att inre stridigheter legat bakom, inte rasister, men inget har ju gripits.
Sedan är jag säker på att säpo jobbar lika hårt med att punktmarkera nassar som islamister. Jag fattar inte varför folk till vänster med en närmast medfödd reaktion bara beskyller Säpo för att förtrycka. Kanske det till och med är så att deras jobb förhindrat att du eller jag hamnat mitt i ett terrordåd av vänster- höger och religionsextremister?
Stirra er inte blinda på medias selektiva trendbevaknnig där nassar nu är ute och islamister är inne. Alla problem fins där ute samtidigt, och folket på säpo gör sitt bästa för att hålla koll. Än så länge har vi varken något Guantanamo eller något 9/11 i vårt land, och det ska vi vara jäkligt tacksamma för.
Därmed inte sagt att jag stöder det rättsvidriga utlämnandet av egyptierna till CIA-planet. det var ett allvarligt övertramp. Men det är ett övertramp som regeringen och inte enskildda säpo-män är skyldiga till.

Anonym sa...

Jag misstanker att 3 "Islamistiska Terrorister" elller vad man nu vill kalla dem, ses som ett storre hot mot demokratin an nagra forvirrade inavlel med armbindlar.
Generellt sett ar nazister enotmt korkade outbildade byfanar till skilnnad mot "Islamistiska Terrorister" som anses vara av i varje fall normal intelligens vilket gor nazisterna nastan helt ofarliga i det stora hela jamfort med terroristerna.

Samtidigt skulle man ju kunna dra paralleller till London dar just tre "Islamistiska Terrorister" genomforde ett valdigt lyckat attentat i tunnelbanan.


Man kan ju helt klart debattera hurvida just dessa tre ynglingar verkligen ar terrorister eller om de verkligen ar farliga men jag tycker personligen att om man kastar brandbomber mot val-lokaler och planerar attentat emot kyrkor borde man helt klart i varje fall lasas in.

Anonym sa...

Ali håller inte med dig ofta men kan nu bara nicka instämmande, allmän ödeläggelse, mord osv. har varit olagligt i alla tider.

”Att bränna ned en kyrka för att man är pyroman eller småkriminell är inte en del i ett större organiserat politiskt arbete att motarbeta demokrati eller yttrandefrihet, och kan skötas av de vanliga rättsväsendet.”

Läs 29 kap i brottsbalken; 2§ ” Såsom försvårande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet skall, vid sidan av vad som gäller för varje särskild brottstyp, särskilt beaktas
2. om den tilltalade visat särskild hänsynslöshet
6. om brottet utgjort ett led i en brottslig verksamhet som varit särskilt noggrant planlagd eller bedrivits i stor omfattning och i vilken den tilltalade spelat en betydande roll,
7. om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet."

Ungefär samma sak som terrorism då

Johan Ingerö sa...

"En grej" runt huvudet?

Känner du av alla människor inte igen en palestinasjal...?

:-)

Anonym sa...

Man skäms över att vara svensk medborgare.

Anonym sa...

Att kalla nazister och rasister för "förvirrade" och antyda att man inte behöver bry sig om dem är i bästa fall aningslöst. Dessa förvirrade unga män har begått mord -inte bara en gång, utan många gånger. Otaliga rasistiska mord och vid ett tillfälle en regelrätt och med all säkerhet väl planerad avrättning av en fackföreningsman. Hur många "islamister" har gjort det samma? Det håller inte att komma dragandes med Londons tunnelbana. Hotet mot London var/är hela tiden reellt och har sitt ursprung i Irakkriget. Det finns inget överhängande terrorhot mot Sverige.

Dessutom, vet någon var uttrycket "islamism" egentligen har sitt ursprung? Finns det något motsvarande ord för kristen eller judisk fundamentalism? Islamism låter nästan som islam och det verkar som om det är meningen också-att lite terroristdynga ska skvätta över även på (den förkrossande stora) majoriteten fredliga muslimer.

Anonym sa...

"Man skäms över att vara svensk medborgare."

Varsågod att flytta härifrån. En nyliberal mindre skulle Sverige må bra av.

Good riddance!

Anonym sa...

Snälla "Good riddance"...., Precis det jag är i färd med, d v s dra härifrån.
Det blir inte en liberal mindre eftersom jag inte är en sådan, men inte desstomer en skattebetalare mindre som skall försörja dig o de dina som kräver allt av alla. Ca 80 millar har jag kastat in under 30 år till staten och de s k icke liberaler. Har själv kvar knappt 10 millar. Tycker jag gjort mitt för att försörja alla politiker och gaphalsar som dig själv.
Hur mycket har du bidragit med till allt det du kräver? Eller är det så enkelt att du bara är en utgiftspost, d v s kräv din rätt, men gör aldrig din plikt?

Nä, EU är bra, det är bara att dra härifrån. Andra medlemstater har 20% platt skatt som av egna o moraliska skäl passar mig som handsken. Jag betalar inte längre mer, inte för klåfingriga politiker som skall förslösa mitt arbetes frukt på meningslösheter. Speciellt de som inget producerar o kräver allt av alla andra men inget har att bidra med själva. Kolla bara Vingåkers store son som säger "alla skall vara med". Godsherre som med en korrupt utnämningspolitik ombesörjt sitt väl o ve med feta stinna pensioner till sig själv o lilla Anitra. Denne man utger sig som talesman för arbetarrörelsen och Ali inklusive VP tiger still, det är smaklöst o ohederligt. Per Albin skulle rotera i sin grav om han så visste.

Du behöver mig, jag behöver knappast dig, klarar mig bra ändå. Med en mille i vinst blir det 200 loppor i skatt, resten i egen ficka.

Ge mig ett enda sakligt skäl varför jag skall betala mer till den svenska socialstaten o jag skickar över stålarna per omgående.

Anonym sa...

"Varsågod att flytta härifrån. En nyliberal mindre skulle Sverige må bra av."

Jobbar på det. Det är ganska meningslöst att flytta inom europa. Lika sossigt överallt. USA är ganska ok. Skatterna är höga men mentaliteten är sjysstare där. Mitt sparkapital har jag redan flyttat utomlands så det slipper du iaf. parasitera på.

Anonym sa...

Neoliberal......, märkte du hur tyst det blev blev bland alla socialister och hos Ali som brukar kasta in en kommentar när det passar enligt gängse marxistisk propaganda?

Argumenten tog helt plötsligt slut och inte vågar de kritisera Persson missbruk av utnämningsmakten till Anitras o sitt eget fromma. De sitter ju i samma båt o sossarna ger legitimitet till ett förvirrat kommunistiskt VP under dårfinken o kommunisten Ohly.

Släpper Persson taget med samarbetet, ramlar de ur riksdagen, det är nog ganska troligt. De har inte ens förtroende bland arbetare längre.

Lovar dig Neo, inte en replik kommer att komma på de sista inläggen på denna sida.
Vänstern är svarslös som vanligt och väljer att tiga ihjäl sanning o öppen diskussion när den är obehaglig.

De bär sin tunga ryggsäck med Gulag, Pol Pot, Mao, Fidel mm men vägrar inse sitt stora och blodtyngda historiska arv. Det är samma hån som att en normalt funtad människa hade mage att kalla sig "demokratisk" nazist. De är samma andas barn.

Anonym sa...

Hur kom vi in pa skatter helt plotsligt.
Det verkar som om vad som an diskuteras sa kommer vi sa smaningom till skatter och Pol Pot.

Pa tal om skatter.....
Jag har ocksa flyttat utomlands for att undvika att betala sa mycket i skatt .(darav konstant felstavning)
Dert beror inte pa att jag ar girig utan att min business skulle ga i omedelbar konkurs under det svenska skattetrycket.

Anonym sa...

Det är ju just det,...., med F-skattesedel går 2/3 i skatt och till vem måste man fråga.

Vem förvaltar denna rikedom och till vilkas bästa? Persson/LO/SAP o övriga statstjänstehjon inklusive medlöpare från MP o VP?

Det kommer strax att märkas i utnämningspolitiken om inte annat, tro mig.

Anonym sa...

Nja... Det förekommer säkert åtskilligt överspel, men händelserna i Spanien och England visar ju att terrorhotet måste tas på största allvar. Problemet är samtidigt att hotet är så decentraliserat - autonomistiskt om man så vill - att en omfattande polisiär kontrollapparat behövs för att täcka in det någorlunda, och likväl ändå måste det förbli otillräckligt. Det är billigt att klanka på Bodström - men vad ska han göra? Självklart finns det risker för demokratin; men den risken måste vi nog ta som ett ofrånkomligt pris att betala. Vi befinner oss i ett tillstånd av viss vanmakt där vi har att välja det minst dåliga alternativ som står till buds.

Anonym sa...

Hejsan! Hittade precis din blogg och jag måste säga att dina åsikter är intressanta. (Jag som är mer höger håller givetvis inte med om allt, men det är självklart alltid kul att läsa folks åsikter). Hursomhelst, jag lade snabbt märkte till att att i princip alla dina inlägg var kritik jämte mot andra. I synnerhet högern, och alla deras brister och vridna idéer. Det som förundrar mig lite grann( i mycket generella drag rörande vänsterblockets kritik mot högern) är att vänsterblocket faktiskt har makten i dagens Sverige. Har inte ni mer att säga till om än högern? Och borde därför kanske handla lite mer än att klaga? Detta är ingen direkt kritik utan mer ett råd. Jag tror att folk är mer intresserade av att höra visioner och idéer än ett klagande på ett block (högern) som idag inte har så mycket att säga till om.

Anonym sa...

Jag tror att folk är mer intresserade av att höra visioner och idéer än ett klagande på ett block (högern) som idag inte har så mycket att säga till om.

Tänk, visioner är precis vad vi väntar på från alliansens sida. Men sakpolitik är troligtvis de vill diskutera, eftersom varje gång de gör det så sjunker de som stenar i opinionsmätningarna.

Högerns recept i den här valrörelsen är att undvika sakpolitik, och istället rikta in sig på personer. Har du helt missat det? Var det inte Reinfeldt som på frågor av Lars Ohly inte kunde ge så många andra svar än av typen: "Du är ju kommunist" (eller något i den stilen)

Det borgerliga blocket är fullständigt idélöst. Vem vet vad de egentligen vill göra, förutom att kritisera det nuvarande regeringssamarbetet?

Bobbo sa...

Som ett brev på posten kom en kommentar från en vänstermapa som bara innehåller klagande.

Det som är fel är högerns ansvar.
(Trots att vänstern regerar sen 12 år)
Det som är rätt är naturligtvis alltid vänsterns förtjänst.
Enkelt va?

Anonym sa...

"Varsågod att flytta härifrån. En nyliberal mindre skulle Sverige må bra av."

En till "nyliberal" som redan flyttat här.

Tack vare att jag flyttat så får ni in några hundra tusen mindre i skatt per år till makten i Sverige. Det mår ni säkert bra av.

Anonym sa...

Sedan Göran Persson har blivit statsminister så har 300 000 lämnat landet. Man får vara glad att svensk vänster ännu inte har satt stopp för utvandring på sovjetisk och kubansk manér

Anonym sa...

Apropå de nazister i Västerås som stod åtalade för förberedelse till terroristbrott. De friades 1 februari av tingsrätten.

Anonym sa...

Apropå de fyra nazister i Västerås som stod åtalade för förberedelse till terroristbrott. De friades 1 februari av tingsrätten...

Anonym sa...

Bobbo: Med andra ord så kan du inte heller ge något konkret exempel på vad högern vill?

Det kan inte jag heller, för det enda jag hört från dem än så länge är klagande, personfrågor och sandlådeargumentation av typen: "Men du är ju kommunist"...

nyliberal: Har "300.000 lämnat landet" saden Göran Persson blev statsminister? Enligt vem? Vilken tur att det invandrade 10.000 tyska bögar när vi gick med i EU, som kan väga upp bortfallet lite grann...

Ulf sa...

Någon undrade om begreppet islamism. Jag skulle vilja säga att den politiskt korrekta uppfattningen idag tycks vara att islam är "bra" medan islamism däremot är "dåligt" och är samma sak som extremism, terrorism, strävan efter religiös diktatur och vad man nu hittar på. Men även detta bygger egentligen på en islamofobisk grundinställning. Det borde ju vara självklart att islam inte skiljer sig från andra religioner i det att en politik som tar avstamp i den kan ta sig väldigt många olika uttryck. Det finns således demokratiska islamister såväl som teokratiska, progressiva såväl som reaktionära, folkrörelseaktiga såväl som avantgardeterroristiska osv. Men detta glöms bort pga den fördomsfulla synen på islam som även vänstern och andra av dagens politiskt korrekta omger sig med. (Jfr kristna fundamentalister på den extrema högerkanten, ett demokratiskt högerparti som Kristdemokraterna, vänsterreformister som socialdemokratiska Broderskaparna och befrielseteologer i Latinamerika. Fyra helt olika uttryck för kristendomen i politiken. Men all "islamism" förknippas med al-Qaida och talibanerna i stort sett.)

Anonym sa...

Enligt vem?
SCB

Bobbo sa...

Bobbo: Med andra ord så kan du inte heller ge något konkret exempel på vad högern vill?

Jorå! De vill sänka skattetrycket med ett par ynka procent till att börja med. Systemskifte!!! Krossad välfärd!!!

olydig sa...

Anonym 7:27

Du glömmer att högern har visat prov på politisk handlingskraft och enighet genom att bada i tunnor och gå på tågräls.

Anonym sa...

Palestinier från Hamas gör nazihälsning och bränner flaggor, enligt AFP.

olydig sa...

"Palestinier från Hamas gör Nazihälsning"

Jag ser en palestinier med utsträckt arm på bilden, vilket påminner en hel del om den här bilden.

Berlusconi kanske också gjorde "Nazihälsning"?

För övrigt ser jag hellre människor bränna flaggor, än människor som bränner ner andra personers olivlundar och hem...