lördag, juni 03, 2006

Dagens ”bättre sent än aldrig”

Man blir onekligen något överraskad över folkpartisten Mikael Trolins överraskning, men det är förstås bra att någon reagerar med folkpartiets nu runt femårsgamla försök att profitera på rasistiska och främlingsfientliga strömningar, och därvid befästa en sådan debattdagordning.

Trolin skriver bland annat:
Vi står inför en situationen att folkpartiet riskerar att attrahera väljare från högerextremistiska partier som sverigedemokraterna eller nationaldemokraterna. Väljare som tänker att en röst på nämnda partier riskerar att vara bortkastad, men att en röst på folkpartiet kan vara ett första steg att till att genomföra en stramare integrations- och flyktingpolitik.
Visst. Så är det. Men det finns betydligt större risker med den folkpartistiska förbruningen: den kletar av sig. Det allvarligaste är ju när nämnda partiers perifera utgångspunkter normaliseras i samhällsdebatten, när människor som absolut inte skulle ha kunnat tänka sig att rösta på dessa partier börjar resonera så. Det är då samhällsklimatet slår över, det är då den, murkna hetsen känns inpå bara skinnet, inte för att man gått förbi hojtande nassar på ett öde torg, utan för att man åker tunnelbana, tittar på TV, möter blickar på stan.

Det är just den utvecklingen vi har sett i Danmark. Det är den viktiga effekten av att det etablerade ”liberala” partiet Venstre gjort som många andra traditionella borgerliga partier i Europa och radikaliserats åt det reaktionära hållet. Jag vill jag upprepa det jag skrev i ett PS till ett inlägg om det TV-program som Trolin nämner:
Hur det har gått i Danmark vet vi. Exploderande vardagsrasism och daglig hets mot muslimer. Danmark deltar i Irakkriget och kanaliserar den koloniala världsbild som är en förutsättning för detta deltagande hemåt. Samtidigt – och det är viktigt att se att allt detta hänger nära samman – inskränks demokratiska fri- och rättigheter och inleds generalangrepp mot välfärdssystemen.
Just idag rapporterar Ekot att nya, långtgående terrorlagar införts i Danmark. Danmark är på god väg att bli en polisstat, varnar vänstern. Snart lär väl Bodström åka över på inspirationsresa. Att folkpartisterna redan varit där – det vet vi.

15 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är då samhällsklimatet slår över, det är då den, murkna hetsen känns inpå bara skinnet, inte för att man gått förbi hojtande nassar på ett öde torg, utan för att man åker tunnelbana, tittar på TV, möter blickar på stan."

Tack för dessa ord, Ali. Vi är många som vet precis vilka blickar du skriver om. I Sverige uttrycker sig rasismen framförallt genom misstänksamhet.

Anonym sa...

Som lärarstudent trodde jag kanske att jag skulle slippa höra talas om rasistiska fördomar, men jag hade fel. När ingen lärare hör så kommer de märkligaste tankar fram. Tur att jag har kraft att säga ifrån, undrar hur länge jag orkar det. Smygrasisimen finns överallt. Det finns tydligen inget dåligt som inte går att förknippa med flyktingar...

Anonym sa...

Angående Folkpartiet skulle det vara kul om Ali kunde kommentera Fredrik Malms tal på Pirat-demon idag, det var ju hisnande att höra Malm med rädsla i rösten tala om hur han oroades över att polisens givits befogenheter att bugga, registrera, arrestrera och hans förutseelse över vilket samhälle det i förlängningen skapar. Det kändes ju liksom som han borde tänka över om han valt rätt partisympatier...

Oppurtunistiskt var ordet!

Anonym sa...

Det är jävligt mycket "vi" i Alis bloggande nu. Vi, vi, vi..... Satans otyg till retoriskt grepp det där. Kung Göran har tagit vi-konceptet till fulländning och Ali närmar sig. Tala för dig själv Ali, vi andra vet hur det ligger till. Vi ljuger inte som du gör för vi vet bättre än dig Ali. Vi vinner.

Anonym sa...

"Vi",.... du har rätt. Att ställa krav på invandrare istället för att förpassa dem till en förort som Angered mm och ett evigt liv i förnedring o bidrag, kallas av extremvänstern för rasism. Avskaffa LAS istället o ge dem möjligheten till ett socialt liv o framför allt arbete.

Tokvänstern är galen o fattar inget som vanligt. Sedan betänk om vi själva utvandrade till Saud Arabien eller Iran? Skall frugan bära hukla, får jag ens läsa bibeln om jag är kristen.
Extremvänstern är bara nyttiga idioter.

Anonym sa...

Sverige är ingen ankdamm - det handlar om en kamp jorden runt!

USA:s militärer gör myteri - tröttnat på kriga åt Israel!

Anonym sa...

Robin,...., du är en lyckans ost, men tror du tokvänstern fattar budskapet? Knappast.

Anonym sa...

robin hood:

och de som är emot exploateringen i porrbranschen är kvinnohatare, eller hur?

"ni hindrar kvinnor från att förverkliga sig själva och tjäna pengar, jävla kvinnohatare!"

Anonym sa...

Ja, påminn mig, varför ska inte kvinnor och män få tjäna pengar i porrbranschen?

Högerkommentatorerna är som vanligt självparodierande...

Anonym sa...

Jag tror iofs porrkommentaren kom från vänster staffan.

Anonym sa...

Jag vet, det var två separata kommentarer.

Anonym sa...

dom som motsätter sig barnarbete i asien hatar barn och asiater!!!

Anonym sa...

"dom som motsätter sig barnarbete i asien hatar barn och asiater!!!"

Ännu ett exempel på vänsterns trivialisering av komplexa problem.

1.) Skillnaden mellan Östeuropeerna-snor-våra-jobb och barnarbeteproblematiken är att östeuropeerna är vuxna människor som tar ett frivilligt beslut att jobba för 10 ggr sin nuvarande lön i ett annat land samtidigt som barnet inte kan sägas arbeta frivilligt.

2.) Barnarbete är en ännu mer problematisk fråga med svåra val. När vi rika I-länder tvingade microföretag i U-länderna att sluta med barnarbete tvingades många av dessa barn att prostituera sig. Dvs försörjningsbördan fanns kvar men inte möjligheten att arbeta.

Själv tvingades mina föräldrar att försörja sig själva vid 14 års ålder. Utan detta skulle deras föräldrar inte klarat sitt uppehälle. Innan dess fick de hjälpa till så gott de kunde. Det är lätt att glömma sådant när man har det gött själv i dessa dagar.

Anonym sa...

det handlar inte om att östeuropéerna kommer och snor våra jobb. det handlar om att ingen ska sätta arbetsrätten ur spel, sänka allas löner och ge arbetsgivarna ännu mer makt. de anklagelser om rasism som högern slungar ur sig är på samma nivå som kommentaren om barnarbete.

Anonym sa...

"det handlar inte om att östeuropéerna kommer och snor våra jobb. det handlar om att ingen ska sätta arbetsrätten ur spel, sänka allas löner och ge arbetsgivarna ännu mer makt. de anklagelser om rasism som högern slungar ur sig är på samma nivå som kommentaren om barnarbete."

OK, fel av mig. Östeuropeer-kommer-och snor-våra-jobb-till-lägre-löner problematiken skall det förstås vara.