fredag, juli 21, 2006

Barn, djur och blattar på utställning och i slaktbänk

Förra året skrev jag ett inlägg med rubriken ”Afrikaner på zoo – araber på TV”, föranlett av att Augsburgs zoo skulle ställa ut en afrikansk by, med afrikaner. Läs den gärna. Den exotisering som möjliggjorde 1800-talets kolonialism är verksam också idag; återaktiveras och förstärks i ny tappning, framdriven av och åter möjliggörande nya koloniala övergrepp.

Idag skriver DN att Kolmårdens djurpark importerat ett antal massajer som ska ”dansa, sjunga och hoppa” på ”saffarikvällar” i djurparken. Projektet är ett samarbete mellan djurparken, Kenya Airways, Löfbergs Lila och JK Safari.

Det är så galet att man baxnar. Men samtidigt helt följdriktigt i det samhällsklimat vi nu befinner oss i.

Tora Breitholtz skriver lysande om saken: (Läs hela inlägget!)
Människor som lever i periferin tycks fortfarande ses som exotiska, avhumaniserade väsen som mest hör djurriket till. Inte bättre förstånd än ett barn, men oberäkneliga, opålitliga och känslokalla. Det går förstås hand i hand med upptrappningen av de nykoloniala krigen världen över. På 1800-talet sades det att den vite mannen hade ansvar att civilisera vildarna. Idag kallar man det demokratisering, men i praktiken är det samma sak. Och hur skulle man kunna bomba människor om de vore som oss? Om de också kände sorg och smärta? Om de också planerade sina liv och sina samhällen, om de också önskade sina barn en lycklig framtid? Nej, bättre då att utmåla dem som fanatiska vildar utan respekt för livet, utan förmåga till empati och medmänsklighet. Blodtörstiga bestar som slår ihjäl sina döttrar och skickar sina söner på självmordsuppdrag i guds namn. Omänskliga.
Detta är en nyckel till förståelse av vår tid.

Jag visade dem diskmaskinen igår, de kunde inte förstå att en sådan kunde tvätta disken. Det är helt underbart, man ser saker på ett nytt sätt. Det är som att ha barn med sig, som aldrig varit ute förr”, säger Ritva Jansson på Kenya Airways.

I psykiskt hänseende kan negern sägas i allmänhet stå på barnets
ståndpunkt med i regel klen begåfning och liflig fantasi. Han är glad och obekymrad, ehuru stundom skenbart allvarlig
”, kunde man läsa i Nordisk familjebok.

Palestinierna är] djur [beasts] på två ben”, sa den israeliska premiärministern Menachem Begin i ett tal till Knesset.

The Arabs are a proud and sensitive people [...] Arab behavior has a propensity for conflict. [...] In the Arab world there is little stigma placed on the loss of self control and what westerners would consider hysterical public outbursts of emotion”, kan man bland annat läsa på det amerikanska legoknektföretaget Blackwaters hemsida, i en artikel med rubriken “Learning to Think like an Arab Muslim: a Short Guide to Understanding the Arab Mentality”. Artikeln är skriven av vicepresidenten för repressionsdepartementet Homeland Security.

Man måste lära sig den arabiska mentaliteten. Det enda de förstår sig på är våld”, sade en kapten Brown till New York Times i december 2003 där han stod vid en vägspärr i Irak som inhägnade nyss befriade bybor.

Israel är i krig mot vildar”, sa Ariel Sharon i ett TV-tal till nationen när han 2002 gav order om att rulla in med stridskrafter på Västbanken, mörda människor, beslagta arkiv med palestinska studentexamina och tömma kulturministeriets bibliotek på böcker.

Jag lär mig från denne man varje gång han kommer hit”, sade George W Bush när Sharon var på besök i Vita Huset i juni 2002.

19 kommentarer:

Anonym sa...

När jag läste detta idag visste jag att det bara var en tidsfråga innan det skulle tas upp på Alis blogg. Just för att det kan misstolkas, blåsas upp och användas i syftet att misstänkliggöra alla utom Ali och hans närmast sörjande. Hur känns det att vara den enda perfekta människan på denna jord, Ali? Det känns viktigt att få veta det.

Det bästa hade kanske varit att inte anställa massajerna från första början, eller hur? Initiativ är alltid fel och vi gillar att peka finger åt dem som som råkar snubbla till lite i sin iver att skapa något. Blås nu upp det här ordentligt så att sponsorerna drar sig ur och så att massajerna får åka hem igen. Ordningen är återställd och Sverige ter sig ännu en nyans lite gråare, som sig bör...

Hoppas att ni kollar om massajerna har kollektivavtal förresten. Annars är det väl bara att "Go Home" för dem?

Anonym sa...

Ja, eller hur. Varför ska inte massajerna få visa upp sin vilda natur? Tråkiga svenskar kan behöva färg i vardagen. Och vad är egentligen skillnaden mellan att frakta bergsgorillor till något zoo i Skandinavien och homo sapiens. Är människan det mest värdefulla djuret för att vi säger det? Djuren i parken kan ju dessutom inte förstå varför de är där. Massajerna kan ju förstå varför de uppträder, och får dessutom åka tillbaka hem. Helt säkert får de ju arvode också. Säg vilket zoodjur som får det!

Tror Ali att Massajerna skäms över sin identitet som vildar? Att de skulle vilja framstå som teknologiskt skickliga eller framstående akademiker? Snacka om att projicera samma ideal på alla människor, oavsett. Det är ju en del av problemet i världen idag. Att vi här i väst tror att hela jorden vill ha samma standard och samma kultur. Det tror inte jag. Man vill känna sig unik och intressant.

Jag är själv invandrad grek (fast född i Sverige), och jag vill verkligen inte att mina föräldrar ska sudda ut de spår av Grekland vi bär på. De skulle säkerligen gå med på att ställa upp på till exempel Medelhavsmuseet, och uppvisa grekiska drag, laga grekisk mat eller dansa grekiska danser.

Whatäs the problem?

Anonym sa...

Du vet om att universitet över hela världen undervisar kring kulturella skillnader i affärsseder. Är det rasistiskt att påstå att en medelamerikan har mycket mindre tålamod med långa PP-presentationer än exempelvis en medeltysk. Att svensken söker koncensus och mycket mer kollektivistisk än exempelvis amerikanen etc. Det är ingen som påstår att skillnaderna skulle vara genetiskt betingade utan det är snarare ett uttryck för kulturellt betingade normalfördelningar. Som studerande vid Handels kan du inte ha kunnat att stöta på begrepp som normalfördelning. Det är ju en ekonoms mest basala verktyg.

Anonym sa...

Ali du är tämligen slut och fattar inte hur du orkar kalkera som du gör om och om igen.. Vad är problemet? Blattar och rug riders från mellanöstern som kräver sina demokratiska rättigheter? Knappast, det bryr dig inte. Istället enfaldiga kommentarer om Israels kolonialism i mellanöstern. Är du sjuk i huvudet eller helt enkelt så förblindad av ditt USA hat att du inte kan skilja agnarna från vetet? Kolla detta vettiga inlägg

http://www.svd.se/brannpunkt

betecknande är att Syriens ambassadör (liksom du själv) aldrig vill gå i svaromål. Intellektuell "mygga" blir den enda relevanta beskrivningen.

Anonym sa...

Jag tycker vi ska ha en utställning i vildaste djungeln med svenskars normalbeteenden. Vi kan låta IKEA designa ett typiskt svenskt hushåll. För att öka frustrationen mellan människorna så delar vi upp varje utställningspersons rum efter ålder, kön och befattning inom familjehierarkin. I pojkrummet finns en dator och en tv. Vi ger pojken porrtidningar och gratis tillgång till alla porrsajter. Onani ingår i utställningen.

Tjejens rum har en säng och en spegel som hon ständigt stirrar sig i och lider av anorexia nervosa/bulimia nervosa. Brevid spegeln står en metallhink.

Mammans rum är köket. Hon har dock paus när hon är borta ifrån jobbet.

Pappans rum är vardagsrummet och där sitter han och stirrar på tv och dricker öl och gormar. Paus ifrån platsen kl. 6-18.

Tanken är att det ska ingå i djungelfolkens nattliga kulturliv. Det ska vara en utflykt ifrån det normala. Inträdet är tolv getter för männen och kvinnorna får följa med via en mobiltelefon som Ericson har tagit fram just för denna utflykt.

Förövrigt så borde Ali se filmen Den vita massajen. Den borde få honom att förstå att negrer inte går att lita på. (Notera ironin).

Anonym sa...

www.vanstertaxi.nu

Läs om den bruna valrörelsen...den är tydligen på gång redan...

Anonym sa...

ett bra inlägg, ali.

robert fisk i dn i dag var fantastisk, liksom hanin shakrah i aftonbladet förut. i övrigt har rapporteringen om och från regionen varit amerikansk, feg och opersonlig.

Anonym sa...

Stoppa in dig själv i ekvationen nån gång Ali. Det är ju alltid samhället det är fel på... men tänk om.....

98% av svenskarna står ju till höger om dig och självklart har de fel.... men tänk om.....

Iofs tror jag att det mesta av din retorik mest är glasyr och att du snart blir sosse. Mer kött i grytan där som bekant.

Anonym sa...

Robert Fisk: "Nu kommer Beirut att dö"

Ett mycket stort tack till (syndikalisten) Andreas Malm för att den artikeln kom med i DN!

Anonym sa...

Vänsterhjälten Fisk skriver här om upptakten till kriget:

http://www.countercurrents.org/leb-fisk160706.htm

Intressant är ju att han erkänner att Hizbollahs krigsstart var mycket väl planerat.

Anonym sa...

Esbati och hans lärjungar är sjuka människor, tja jag skulle vilja sträcka mig så lång att SD och deras pöbelmentalitet är ett under av humanism och fridsamhet.

olydig sa...

Varför dela upp de svarta i meningslösa underkategorier som "massajer"? Det är väl bara att ställa ut ett gäng negrer i höftskynken som äter vattenmelon och kyckling medan de rullar med ögonen?

Kan vi inte ha en utställning om judar också? Givetvis kommer objektet ha kroknäsa och tinninglockar, och äta arabiska barn medan han räknar pengar.

Det är ju trots allt normalfördelning vi talar om.

PS. Vad hände med liberalismens syn på individualism?

Anonym sa...

Micke said...
Esbati och hans lärjungar är sjuka människor, tja jag skulle vilja sträcka mig så lång att SD och deras pöbelmentalitet är ett under av humanism och fridsamhet.
--------------------------

Vart det för jobbigt att bli bemött så du vart tvungen att sno mitt nick för att svara??

Anonym sa...

"Varför dela upp de svarta i meningslösa underkategorier som "massajer"? Det är väl bara att ställa ut ett gäng negrer i höftskynken som äter vattenmelon och kyckling medan de rullar med ögonen?"

Det kan inte ha slagit dig att folk skulle vara villiga att betala för att få veta mer om massajernas livsstil? Jag förstår att för dig så är en "neger" en "neger" men det säger mer om dig än om andra.

"Kan vi inte ha en utställning om judar också? Givetvis kommer objektet ha kroknäsa och tinninglockar, och äta arabiska barn medan han räknar pengar."

Det var det som var syftet med Ali's blogg trodde jag?

"Det är ju trots allt normalfördelning vi talar om.

PS. Vad hände med liberalismens syn på individualism?"

Normalfördelning vid utfall utesluter inte individens fria val.

Men det är väl lika bra att skicka tillbaka dem där de kom från. Tillbaka till status quo. Trist som fan men också ingenting som sticker ut och kan irritera människor som Olydig.

olydig sa...

Jag förstår att för dig så är en "neger" en "neger" men det säger mer om dig än om andra.

Uppenbarligen skrivet av någon som inte insåg att det fanns en rätt stor dos ironi i mitt förra inlägg...

Men kan man som liberal verkligen hävda att det finns kollektiva drag hos folk?

Ska vi ställa ut svenskar på zoo också? Givetvis ska det vara män med snus under läppen som dansar små grodorna till Allsång på Skansen samtidigt som de pucklar på frugan vid spisen (det finns trots allt få folk som är så bra på "hedersvåld" som svenska män med ett par stänkare innanför västen...)

Anonym sa...

"Men kan man som liberal verkligen hävda att det finns kollektiva drag hos folk?"

Jag antar att du inte pluggat på universitetet? Man kan visst hävda utfall enligt normalfördelningen och ändå tro på individens fria vilja. Och det är ingen som påstår att skillnaden på utfallen hos nromalfördelningen mellan olika länder beror på genetiska skillnader utan snarare att de är kulturellt betingade.

"Ska vi ställa ut svenskar på zoo också?"

Först kanske jag kan berätta för dig att det kommer många turister till norr- och västerbotten som är genuint intresserade av att veta mer om samisk kultur. Är de människorna rasister?

Sedan är det ingen som ställer ut massajerna på Zoo. De får betalt för sitt jobb som är att visa upp sin kultur för åskådarna.

Sedan antar jag att ditt inlägg mer handlar om att visa hur fantastiskt PK du är och att alla andra är aningslösa rasister. Gäsp...

Anonym sa...

Ja du. Det här med politisk korrekthet tar alltid ett steg för långt i IKEA-land. Jag arbetar med safarikvällarna och har fått en personlig relation till massajerna som är otroligt stolta över sin kultur och älskar att berätta om den. De älskar sitt land och vill locka dit besökare. Massajerna har både mobiltelefoner och en hel del andra moderniteter i sin vardag och detta är absolut ingenting vi döljer för våra besökare, kenyaner idag är inte så annorlunda från oss även om massajerna gärna vill motverka att det blir så. Kom till Kolmården så får du se! För övrigt så skulle jag mer än gärna ställa upp på att åka till Afrika och berätta om vår svenska kultur på precis samma sätt som massajerna gör. Detta skulle jag, precis som dem, göra med stolthet!

Anonym sa...

När jag var i Kenya skämdes ingen där över Massajerna. De som skämdes var snarare de som levde i storstäderna och tiggde på gatorna eller arbetade som prostituerade.

Till skillnad från Massajerna har dessa de andra Kenyanerna tvingats in i den vite mannens ekorrhjul som bjuder på både vänsterliberalism och glasklar kapitalism. Till vilken nytta?

Men jag förstår varför Esbati CMR inte diggar Massajerna då de som vuxna individer klarade av att ta ett sådant beslut utan att fråga Esbati och CMR om tillåtelse först.

De vill alltså inte underordna sig den svenska jantelagen eller Sovjetstaten Absudistan! De är för fan ett folk som lever i samklang med naturen. Låt dem vara precis så självständiga de själva vill och skona dem fråm flumvänstens hjärntvätt!

deeped sa...

Själv har jag varit på Kolmården för några dagar sedan. Ni vet - därute i verkligheten. Och masajerna är inte "importerade" (man kan undra vem som är en smula rasistisk när du väljer ett sånt ord) utan ditbjudna för att göra reklam för sin turistsatsning (vilket de flesta som inte stoppat huvudet i sanden inser är en överlevnadsmöjlighet för många människor utanför de urbana komplexen) och sälja smycken (som går åt som smör).

Antar att du också är emot att samer visar upp sig, att indier kommer hit med Bollywoodfilmer och att det är lite omvänd rasism att låta folkdansare visa upp sig i andra länder.