måndag, juli 03, 2006

Förbrytare

Som många andra semesterfirare använde jag idag mina lediga timmar till att besöka ett överfullt seminarium i Almedalen med Brian Palmer, kring hans och Per-Anders Forstorps bok George W Reinfeldt – konsten att göra en politisk extreme-makeover, som jag tipsat om tidigare, och sedan dela flygblad och köra lite torgmötesprat. Ganska skönt faktiskt, att bedriva en stunds politiskt basarbete mitt i särintresselobbyismens eldorado.

Kunde och ville inte låta bli Palestinafrågan. Här i Almedalen springer alla omkring och funderar över inrikespolitiska pr-vändningar, medan en del frågor som borde lämna få oberörda helt avförs från dagordningen. Socialdemokrater och borgare är tyvärr skamligt överens om inriktningen på svensk utrikespolitik av idag: kryperi för stormakten, fördragsamhet med dess allierades krigsförbrytelser. Heder åt Aftonbladet, som kallar Perssons tystnad om Palestina igår ”lika oförsvarligt som sorgligt”.

Hörde detta på radion på väg hit:
– Jag har gett order om att ingen i Gaza skall kunna sova i natt, sa den israeliske premiärministern Ehud Olmert.
Kan krigsförbrytelser bli mer flagranta? Hela den israeliska politiken är visserligen ett ständigt pågående övergrepp, men här har vi alltså en premiärminister som öppet skryter om att han gett order till sina trupper att bedriva terror mot Gazas civilbefolkning. Detta strider förstås mot internationella konventioner liksom mot allmän mänsklig anständighet. Nytt är det inte för Israel, men talande. (Uppdatering: Israeliska fredsorganisationen B'tselem om psykterrorn)

Några lästips. Kurt Nimmo skriver om den israeliska rasismen och om att Israel nu riktar nya hot mot Syrien. Men allra viktigast är kanske hans påpekande (som jag var inne på häromdagen) att Isarels angrepp naturligtvis har mycket lite att göra med att palestinerna tagit en soldat till fånga, desto mer med att Hamas och Fatah närmade sig varandra i en samsyn på framtida strategi – inbegripe Hamas tysta erkännande av Israel (medan ett erkännande från Israel sida förstås inte är nära – terrorstaten Israel definierar inte sina egna gränser!)

Via Anna Herdy hittar jag en palestinsk läkares rapportering från Gaza – med fler krigsförbrytelser från Israels sida, bland annat angrepp mot sjukhusens elförsörjning.

Sist men bäst, en välskriven och djuplodande artikel på bloggen approximationer; om byggandets roll i ockupationen och motståndet mot det. Ta en stund och läs. Vill man förstå ockupationens dynamik måste man också förstå att bosättningarna och kontrollen rumt dem inte alls bara är en fråga om illegala boplatser för några mer eller mindre fanatiska israeler. Bosättningar är militärstrategiska posteringar, de är det koloniala projektets fokalpunkter. För att citera ur bloggposten:
De Israeliska bosättningarna på Västbanken har ända sedan 1948 varit fundamentala i kriget; de har utgjort huvudaxeln i en långsiktig strategi för att beröva Palestinierna på sitt land och sin mark genom att bit för bit skära av kommunikationer, expandera ytterligare några kilometer bortom överenskomna gränser, upprätta nya checkpoints som lamslår det palestinska samhället, lägga beslag på den bästa marken och bygga på kullarna, med utsikt - och kontroll över – dalgångarna. Det är inte orimligt att kalla Israels bosättare för civila kombatanter, de har varit fullt medvetna om att de bygger på ockuperad mark, att varje ny bosättning omöjliggör tillbakadragande till 1967-års gränslinjer.

Ockupationen är ett krig som utkämpas lika mycket med tegelstenar och murbruk som med raketer och maskingevär.

99 kommentarer:

Anonym sa...

Gud välsigne den judiska staten Israel.

Anonym sa...

Ali - kan bara hålla med!

Och om det är något som får mig att skämmas så är det den flathet som präglar vår regering i denna fråga.

Anonym sa...

Jag har gett order om att ingen i Gaza skall kunna sova i natt, sa den israeliske premiärministern Ehud Olmert.

Enligt svenska pro-palestinska medier, ja.

Om du tar dig en titt på hela citatet är det ganska lätt att förstå vad han menar, mot bakgrund av de 1000-tals raketer palestinierna skjuter från Gaza in i civila israeliska bostadsområden. Så här sade Olmert enligt nyhetsbyrån AP:

"I take personal responsibility for what is happening in Gaza. I want nobody to sleep at night in Gaza. I want them to know what its like," Olmert told his Cabinet. "People are saying it's uncomfortable. It will be uncomfortable, (but) nobody dies from being uncomfortable."

Anonym sa...

"Men när palestinierna och resten av arabvärlden invaderade 1948 så genomförde dem en etnisk rensning av alla judar på hela västbanken, Gaza och gamla stan i Jerusalem, och ockuperade dessa områden i 19 år."

Å andra sidan kan man tycka att de förtjänade det, efter att ha förintat miljontals tyska politiska aktivister under Andra Världsfreden. Eller hur var det nu igen?

Anonym sa...

Det är ett fenomen att så många argumenterar från så stor okunskap. Det blir hätskt och ensidigt fördömande när det gäller judar i Mellanöstern eller staten Israel.

Svenska judar får nu tydligen finna sig i att man predikar judars död på moskéer i Sverige och att man skyller detta på Israel. Atmosfären är vidrig.

Många kan inte tala om det. Svenska judar säger ibland enligt en intervju att de inte kan diskutera Mellanöstern med många svenskar då ignoransen är för stor. Bättre då att bara vara tyst. Gaphalsarna som tror sig kunna historien och som ställer sig på terroristers sida ska skämmas för sitt medlöperi.

Anonym sa...

"Gud välsigne den judiska staten Israel."

Ibland undrar jag om den här sortens kommentarer inte egentligen är någon sorts slug taktik från nynazisternas sida att sprida antisemitism. När man hyllar den sortens vidriga statsterrorism som Israel bedriver, och samtidigt noga påpekar att det just är judar som står för den, gör man en koppling mellan judendom och ondska. Till slut sitter det där i det undermedvetna.


Alltså, det är antingen en briljant strategi från judehatare, eller en enorm björntjänst från israelkramare.

Anonym sa...

"Trots att palestinier står i sina moskér och kallar judar för råttor och virus, så är det väldigt mycket snack på den här bloggen om att Israel skulle vara "rasistiskt". Har du några källor för det?"

http://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/ettannatisrael.aspx

"Kan det vara så att försvarsmakten jagar terrorister - inte för att vederbörande är palestinier - utan för att de är just Hamas- och jihadterrorister?"

Är alla människor i Gaza terrorister? (Det sorgliga är att det inte ens egentligen är en retorisk fråga - jag skulle inte bli förvånad över att få ett jakande svar, med tanke på det fanatiska hat en del känner mot palestinier.)

Anonym sa...

"en enorm björntjänst från israelkramare"

Nej, rasistiskt antisemitiskt hat kan inte "väckas". Det finns där. Det är inlärt. Sedan ser man allt genom det prismat.

Varför skulle man inte kunna ta ställning för demokratin Israel och dess försvar mot en omgivning som vill förgöra den?

Hur skulle du vilja beteckna Hamas fortsatta attacker från det självstyrande Gaza - inkl. mördandet av en 18-årig civil israelisk pojke och kidnappningen av en värdpliktig - om inte som blodig terrorism som ska stoppas? Självklart att Israel har rätt att försvara sig. Om det blir lite obekvämt och jobbigt för vissa palestinier så ska de vända sig till sin *demokratiskt valda* terroristregim och be dem sluta att anfalla Israel.

Det är väldigt lätt att komma och gnälla i efterhand.

De ska vara glada att Israel inte är ute efter civilbefolkningen, utan endast terroristerna. De enda som anfaller civilbefolkning med avsikt är palestinierna. Mot israelerna.

Men jag har aldrig hört Ali protestera mot sådana attacker. Har du?

Anonym sa...

Detta jagande av terrorister. Är det inte lika mycket terrorism att döda ett barn med en apche helikopter som att döda ett barn med en självmordsbomb ? det är bara Vapen i olika prisklasser.

Anonym sa...

"Nej, rasistiskt antisemitiskt hat kan inte "väckas". Det finns där. Det är inlärt. Sedan ser man allt genom det prismat."

Lär in det är precis vad Israels statsterrorism och dess aningslösa apologeter gör. Tragiskt men sant.

"Varför skulle man inte kunna ta ställning för demokratin Israel och dess försvar mot en omgivning som vill förgöra den?"

Någon demokrati vid namn Israel existerar inte. Syftar du på terrorstaten Israel, så tycker jag inte att systematiskt plågande av ett folk kan kallas "försvar."

"Om det blir lite obekvämt och jobbigt för vissa palestinier så ska de vända sig till sin *demokratiskt valda* terroristregim och be dem sluta att anfalla Israel."

Visst, och judarna som strök med i förintelsen har bara nazismens motståndare att skylla på. De skulle inte ha gått och bränt riksdagsbyggnaden, eller hur? Lätt att komma och gnälla i efterhand.

"De ska vara glada att Israel inte är ute efter civilbefolkningen, utan endast terroristerna. De enda som anfaller civilbefolkning med avsikt är palestinierna. Mot israelerna."

Krig är fred. Okunskap är styrka. Israel mördar inte civila.

Anonym sa...

"Är alla människor i Gaza terrorister?"

Det är väl ganska uppenbart att de inte är. Jag tror majoriteten hatar Hamas och terroristerna, men om de skulle säga det högt så skulle de lynchas på gatan.

Och om Israel hade tyckt att alla Gaza-bor är terrorister så hade väl processen redan gjorts väldigt kort. Men så är det ju inte. Ingen civilperson har dödats.

I krig är det alltid synd om de civila. Både i Israel (som mördas av självmordsbombare, raketer och palestinska nackskott) och om palestinierna (som får elavbrott och riskerar att skadas när terroristerna koncentrerar sina strider till civila bostadsområden), men huvudskulden ligger så klart på dem som startar aggressionen, dvs de palestinska terroristerna.

Anonym sa...

Är det inte lika mycket terrorism att döda ett barn med en apche helikopter som att döda ett barn med en självmordsbomb?

Jo, om avsikten är att mörda barnet. Inte annars.

Jag tror ingen frisk människa tror att Israel har för avsikt att mörda civila. På vilket sätt skulle Israel tjäna på det? Bättre PR? Skulle inte tro det.

De enda som tjänar på att mörda civila (terror) är terroristerna.

Anonym sa...

"Och om Israel hade tyckt att alla Gaza-bor är terrorister så hade väl processen redan gjorts väldigt kort. Men så är det ju inte. Ingen civilperson har dödats.

I krig är det alltid synd om de civila. Både i Israel (som mördas av självmordsbombare, raketer och palestinska nackskott) och om palestinierna (som får elavbrott och riskerar att skadas när terroristerna koncentrerar sina strider till civila bostadsområden), men huvudskulden ligger så klart på dem som startar aggressionen, dvs de palestinska terroristerna."


Jag har faktiskt väldigt svårt att tänka mig att någon tror sig kunna komma undan med den här sortens flagranta lögner. Det enda de kan åstadkomma är hat gentemot lögnaren. Du har övertygat mig om att du egentligen är en judehatare i sionistkläder.

Tyvärr måste jag avslöja att det, trots era ansträngningar fortfarande går bra att kritisera terrorstaten Israel utan att vara antisemit. Du förstår, Israel är inte samma sak som Judendomen. Det är lätt att förstå om man inte är rasist.

Anonym sa...

"Jag tror ingen frisk människa tror att Israel har för avsikt att mörda civila. På vilket sätt skulle Israel tjäna på det? Bättre PR? Skulle inte tro det.

De enda som tjänar på att mörda civila (terror) är terroristerna."


Du säger liksom emot dig själv här. Eller menar du att statsterrorism inte är terrorism?

Jonas N sa...

Ali har skrivit tre mycket upprörda bloggposter om Gaza nu. Och om hur otroligt uppriven han är.

Och det har blivit många kommentarer och hetsiga utfall.

Jag undrar on någon av er har sett en enda kommentar från dem som aggressivt anklagar Israel och värnar om Palestiniernas nattsömn mm ...

... om en enda har ställt kravet att den israeliske tonårssoldaten (som kidnappades i Israel) skall friges och överlämnas till Isreael?

Och jag undrar om någon som varit så förtvivlad över att Sverige, EU, Eliasson, Jämtin, USA, FN mm inte gör mer för att försöka påverka situationen ...

... jag undrar om en enda kommentar har skrivits om att alla dessa med eftertryck borde uppmana palestinska regeringen, Hamas, PA osv att de skall göra vad de kan för att försöka förmå de militanta grupperna att frige pojken? Alltså att det officiella Palestinas olika aktörer på skarpen kräver att diverse militanta grupper och falanger friger honom?

Att officiella Palestina officiellt (!) kräver att han friges. Inför all världens media, press och i TV!?

Jag har inte sett något sådant önskemål framföras över huvudtaget.

Nu kanske jag har missat det isf, och jag kan ju heller inte skåda in i framtiden. Men min bedömning är att de Israeliska attackerna mot infrastruktur och med ljudmattor skulle upphöra nästan omedelbart.

(Man kommer säkerligen leta efter den som avrättade bosättarpojken, dock med mindre storskaliga metoder)

Varför har jag hört hur mycket som helst om 'allt det där hemska som pågår just nu i Gaza' men ingen som knystar om att med ens i närheten av samma frenesi kräva att han släpps!?

Varför inte?

Anonym sa...

Så man kan bara kalla någon terrorist om de har för avsikt att döda en oskyldig civil ?

Så om man INTE har avsikten att döda oskyldiga, men det stryker med 10 barn när man tex bombar ett hus där det sägs finnas en ond person, en terrorist kanske. Kallas det olyckshändelse ? beklagligt kanske?

Det kanske bara rycks på axlarna och säga att det är krig, det är beklagligt att civila dör i krig. Men om det är krig, så är det väl ingen terroism handling att kidnappa en soldat tex ?

Anonym sa...

"Jag undrar on någon av er har sett en enda kommentar från dem som aggressivt anklagar Israel och värnar om Palestiniernas nattsömn mm om en enda har ställt kravet att den israeliske tonårssoldaten (som kidnappades i Israel) skall friges och överlämnas till Isreael?"

Jonas, varför skulle det vara fel eller på något sätt negativt att tillfångata, eller för den delen döda, en soldat i en ockupationsarmé? För att han är under 20 år? Väldigt många soldater är tonåringar, det gör dem inte mindre till soldater.

Jag skulle vilja se dig fördöma Israel de gånger de dödar eller tillfångatar genuina terrorister (till skillnad från barn, civila och politiska ledare, vilket är mycket, mycket mer vanligt) bara för att det råkar ske i Gaza eller västbanken.

Jonas N sa...

Anonym,

Om man inte vill utsätta infrastrukturen för fortsatt förödelse, om man inte vill utsätta civilbefolkningen för lidandet som misil- och ljudattackerna vållar och vill bespara dem det fortsatta lidandet som följer av att vatten och el slås ut och därav de flesta civila sammhällsfunktionrena.

Därför tex skulle man kunna frige honom. Eller i alla fall verka för det och hoppas att så sker.

Om det nu verkligen är Palestinierna man bryr sig om ...

Anonym sa...

Palestinierna är i sin fulla rätt att försvara sig mot den israeliska statsterrorn. I det ingår självfallet också rätten att tillfångata israeliska soldater (var ålder förstås endast kan vara ett israeliskt problem). Sedan måste förstås palestinierna behandla sin krigsfånge så väl som omständigheterna och internationell lag föreskriver - frisläppa för att slippa ytterligare statsterror verkar en aning tveksamt. Dessutom sitter det ju tusentals palestinier i israelska fängelser utan vare sig anklagelse eller dom - hur kan det "demokratiska" Israel försvara det?

Anonym sa...

"Om man inte vill utsätta infrastrukturen för fortsatt förödelse, om man inte vill utsätta civilbefolkningen för lidandet som misil- och ljudattackerna vållar och vill bespara dem det fortsatta lidandet som följer av att vatten och el slås ut och därav de flesta civila sammhällsfunktionrena.

Därför tex skulle man kunna frige honom. Eller i alla fall verka för det och hoppas att så sker."


Du menar alltså att den palestinska organisation som har tillfångatagit soldaten bör ge efter för terrorism? Det kanske vore ett gott råd, om det skulle få slut på terrorismen. Nu verkar det dock som att Israel planerade terrorvågen och kidnappningen av hamaspolitikerna i förväg, och bara använde tillfångatagandet som en förevändning.

Du verkar i alla fall vara aningen mer sansad än vissa andra här, eftersom du åtminstone inte verkar försöka skylla Israels statsterrorism på någon annan än Israel.

Anonym sa...

"Så man kan bara kalla någon terrorist om de har för avsikt att döda en oskyldig civil?"

Ja, om man använder avsiktligt dödande (mord) på oskyldiga i ett politiskt syfte.

"Så om man INTE har avsikten att döda oskyldiga, men det stryker med 10 barn när man tex bombar ett hus där det sägs finnas en ond person, en terrorist kanske. Kallas det olyckshändelse?"

Då kan man inte tala om terrorism. Däremot säger folkrätten att det kan vara olagligt. Men det beror helt på det som kallas "proportionaliteten".

Man bedömer helt enkelt om de civila skadorna, som man ska försöka undvika så långt det går, står i proportion till den militära betydelsen som stridsåtgärden har.

Ta exemplet med halshuggarterroristen från al-Qaida, Abu Musab al-Zarqawi, i Irak, eller Ahmed Yassin, ledaren för Hamas. När den förra bombades befann han sig i ett hus med civila. Men betydelsen av att oskadliggöra den terroristen var av så pass enorm militär betydelse att det var proportionerligt, trots att ett tiotal civila dödades. Detsamma i Yassins fall (där dog det knappt några civila alls).

Huvudpoängen är alltså att det inte finns någon avsikt att skada oskyldiga.

"Men om det är krig, så är det väl ingen terroism handling att kidnappa en soldat tex?"

Vad som hände var att palestinierna trängde sig in i Israel, över gränsen, och anföll en bas, dödade två soldater och kidnappade en skadad värnpliktig.

Det var med andra ord inte nödvändigtvis terrorism, men däremot en krigshandling mot en grannstat. Terrorism blev det eftersom det gjordes irreguljärt. Man grävde en tunnel, bar inte uniform eller vapen öppet, och begick krigsförbrytelsen att kidnappa en sårad soldat på Israels territorium, och hotade att mörda honom. Enligt krigets lagar ska krigsfångar erbjudas vård och inspektion från Röda Korset.

Den palestinska attacken över gränsen inne på Israels territorium var helt provocerad, och kommer hack i häl på dagligt massivt palestinskt raketbombardemang av civila israeliska bostadsområden.

"en ockupationsarmé"

Som du säkert har noterat om du har följt nyheterna, så är inte Gaza ockuperat.

Tvärtom visar attackerna att palestinierna inte tänker starta sin egen stat, och inte vill leva ifred med israelerna. Situationen bevisar också, som alla redan vet, att ockupation inte är det egentliga problemet. Gaza styrs av palestinierna. Men ändå fortsätter de terrorkriget mot den israeliska civilbefolkningen varje dag.

Anonym sa...

Så här (Bild) brukar det se ut när modiga palestinska terrorister (Hamas) använder civila som mänskliga sköldar.

Här är en annan bild.

Det är förbjudet att utsätta civila för risk, som de här terroristerna gör, genom att locka svarseld mot sig så att civila skadas.

Det är en av terroristernas huvudstrategier.

Jonas N sa...

Peter Karlberg

Du tycks mena att kidnappningen var en iaf tänkbart framkomlig väg för att som du säger 'försvara sig mot satsterrorn' !?

Men om du anser att tillfångatagandet är en legtim åtgärd i ett pågående krig måste du väl rimligtvis också vara medveten om att i pågående krig förwsöker man förstöra motståndarnas infrastruktur.

Anonym, du har ordningsfoljden fel tror jag:

"den palestinska organisation som har tillfångatagit soldaten bör ge efter för terrorism?"

Pojken kidnappades INNAN Gaza utsattes. Att låta bli att kidnappa någon är inte att GE EFTER.

Anonym sa...

"Som du säkert har noterat om du har följt nyheterna, så är inte Gaza ockuperat."

Att Gaza tekniskt sett inte är ockuperat (men väl invaderat) gör inte Israel till mindre av en ockupationsmakt. Hört talas om västbanken på sistone?

Jonas N sa...

Jag efterlyser följande:

Varför kräver ingen från vänster, från Palestinavännerna, att

- tonårssoldaten skall friges omedelbart

- att Hamas, och officiella Palestina skall kräva med eftertryck att han skall släppas

- att resten av världen, Eliasson, Sverige, EU, USA, FN osv skall kräva av Hamas mm att de med all kraft trycker på att han överlämnas till Israel?

Vill ni inte att han kommer hem vid liv?

Tror ni inte att situationen för Palestina och alla civila i Gaza skulle bli väldigt mycket bättre ganska snart om han frigavs?

Anonym sa...

"Pojken kidnappades INNAN Gaza utsattes. Att låta bli att kidnappa någon är inte att GE EFTER."

"Pojken" tillfångatogs eftersom han var soldat i en ockupationsarmé. En fullständigt legitim motståndshandling, alltså. Det du vill är att han nu ska återbördas för att få slut på terrorvågen Israel startade som svar. Där har du ordningsföljden.

Anonym sa...

"Varför kräver ingen från vänster, från Palestinavännerna, att

- tonårssoldaten skall friges omedelbart"


För att han är soldat i en ockupationsarmé. Rimligen kan han inte släppas så länge ockupationen fortgår. Samma svar gäller för resten av punkterna.

"Tror ni inte att situationen för Palestina och alla civila i Gaza skulle bli väldigt mycket bättre ganska snart om han frigavs?"

Chansen finns, även om den är liten. Men när ska man då sätta stopp? Så fort en palestinier gör någonting som misshagar Israel, och Israel trappar upp sin statsterror, ska man bara ge efter för dem? Det är inte en framkomlig väg i längden.

Anonym sa...

Kolla den här bilden. Den visar hur palestinska terrorister planterar en bomb, mitt inne i ett "civilt flyktingläger" häromdagen, innan Israel gått in i Gaza. Lägg märke till barnen runt omkring.

Anledningen till att de planterar en bomb där är inte för att förhindra Israel att gå in i flyktinglägret och "statsterrorista" lite grann. Israel ser det som en mardröm att behöva strida i civila områden, där det är otroligt svårt att undvika civila skador.

Nej, terroristerna planterar en bomb där för att det är exakt i det området - mitt bland kvinnor och barn - som de tänker gömma sig och strida mot israelerna. Om sedan civila skadas och dör, det bryr sig inte terroristerna det minsta om.

Det är en av anledningarna till att de kallas för terrorister. De är helt kallblodiga och ointresserade av att de sätter civila i risk. Det är till och med ett avsiktligt val. Civila dödsoffer ger sympati för palestinierna, PR-poäng och kritik mot Israel (även om ansvaret ligger på de palestinska terroristerna).

Anonym sa...

"Vill ni inte att han kommer hem vid liv?"

En död ockupationssoldat är på alla sätt bättre än en levande ockupationssoldat. Jag skulle gärna se honom återvända hem som civilist, men det är inte ett alternativ så länge Israel vägrar dra tillbaka ockupationen.

Anonym sa...

"För att han är soldat i en ockupationsarmé."

Även om det hade varit sant så ger det inte palestinierna rätt att genomföra aggression, utan att förvänta sig en försvarsaktion tillbaka.

Men nu är det så att Gaza inte är ockuperat.

Anonym sa...

"Kolla den här bilden. Den visar hur palestinska terrorister planterar en bomb, mitt inne i ett "civilt flyktingläger" häromdagen, innan Israel gått in i Gaza. Lägg märke till barnen runt omkring."

Även civila områden måste försvaras mot invasion. Var det fel av Norge att befästa bebyggt område som förberedelse för nazistisk invasion?

"Civila dödsoffer ger sympati för palestinierna, PR-poäng och kritik mot Israel (även om ansvaret ligger på de palestinska terroristerna)."

Om någon begår inbrott i ett hem, och pappan i familjen försöker försvara sig, varpå inbrottstjuven skjuter både föräldrar och barn, är det alltså pappan som bär ansvaret till morden medan inbrottstjuven är ansvarsfri, enligt din logik. Du äcklar mig.

Anonym sa...

"Men nu är det så att Gaza inte är ockuperat."

Återigen, västbanken. Hur som helst är bombningar av bostadshus och förstörelse av livsviktig infrastruktur inte försvar, utan terrorism.

Jonas N sa...

Lite förvirrad argumentation från en eller flera som alla (?) kallar sig 'anonymous':

1. Om där pågår ett territoriellt krig är fångandet och dödandet av motsidans soldater legitimt !?

2. Krigshandlingar från ena sidan är legitima eller iaf acceptabla (även om de drabbar, tom riktas mot, civila !?

3 Krigshandlingar från den andra sidan är illegitima (oaccaptabla, kallas terrorisk) för att denna sidan inte erkänner den första sidans (enligt dem själva) legitima krigshandlingar !?

4. Krigshandlingar som syftar till att förstöra strukturer och försvåra fortsatt krigsföring är illegitima för att sådana strukturer kan anses 'livsviktiga' !?

5. Raketer och nattliga överfall från Gaza är legitimt pga Västbanken !?

Nåväl, jag fick iaf ett rakt besked av en 'anonymous': Han vill se pojken slaktad.

OK, fair enough. Men helt motsatt min förhoppning, och jag tror inte att Palestinierna får det ett dugg bättre av det.

Anonym sa...

"Om där pågår ett territoriellt krig är fångandet och dödandet av motsidans soldater legitimt !?"

Det är inte ett territoriellt krig, utan en ockupation.

"Krigshandlingar från den andra sidan är illegitima (oaccaptabla, kallas terrorisk) för att denna sidan inte erkänner den första sidans (enligt dem själva) legitima krigshandlingar !?"

Israels terrorvåg är inte en krigshandling, utan just terrorism mot civila.

"Krigshandlingar som syftar till att förstöra strukturer och försvåra fortsatt krigsföring är illegitima för att sådana strukturer kan anses 'livsviktiga' !?"

Det är ett krigsbrott att försröra civil infrastruktur i krig. Visste du inte det?

"Raketer och nattliga överfall från Gaza är legitimt pga Västbanken !?"

Israel är en ockupationsmakt. Motstånd är legitimt. Notera att detta gäller motstånd mot militära mål, vilket den tillfångatagna soldaten är.

"Nåväl, jag fick iaf ett rakt besked av en 'anonymous': Han vill se pojken slaktad."

Nej, du har inte förstått det jag skrev. Jag vill se honom återbördad som civilist till ett Israel som har dragit tillbaka ockupationen. Om det är omöjligt, vill jag se honom utbytt mot palestinska fångar. Om det är omöjligt, vill jag se honom som krigsfånge så länge ockupationen fortgår. Om det är omöjligt, vill jag hellre att han oskadliggörs än återgår i tjänst som ockupationssoldat.

Jonas N sa...

Jo, du ville se soldaten död. Det var exakt vad du skrev. Det var tom "på alla sätt bättre".

(din brasklapp att du helst ville att han skulle återvända som tex nunna istället är just bara för syns skull)

Även i övrigt anser jag att din 'argumentation' bekräftar just den beskrivning som jag lite svepande försökte gav nyss.

På alla sätt faktiskt!

;-)

Anonym sa...

"Jo, du ville se soldaten död. Det var exakt vad du skrev. Det var tom "på alla sätt bättre"."

Nej, det var inte det jag skrev, varken exakt eller nästan exakt. Det jag skrev var att en död ockupationssoldat är bättre än en levande. Det beror på att en levande ockupationssoldat kan upprätthålla ockupationen, vilket en död sådan inte kan. Jag vill gärna att han ska få återvända, men inte som ockupationssoldat.

Jag har över huvud taget inte nämnt någonting om nunnor. Ditt användande av ordet antyder att du tycker det vore ungefär lika rimligt att han blev nunna, som att Israel skulle sluta vara en ockupationsmakt. Mot den utsikten är faktiskt en soldats liv ingenting annat än en liten, liten droppe i havet.

Anonym sa...

Som "svar" på att terrorister försåtsminerar civila bostadsområden skriver Anonym:

"Även civila områden måste försvaras mot invasion."

Du fattade inte vad jag skrev. Israel vill inte strida i bostadsområden, mitt bland kvinnor och barn, där civila kan skadas. Civilbefolkningen är inte måltavlan (annars hade processen redan gjorts kort med den, eller hur). Målet är att inte skada oskyldiga. Terroristerna väljer däremot att strida just i civila områden, eftersom civilbefolkningen innebär en mänsklig sköld, som det är fördelaktigt att offra för PR-poäng.

"Om någon begår inbrott i ett hem, och pappan i familjen försöker försvara sig, varpå inbrottstjuven skjuter både föräldrar och barn, är det alltså pappan som bär ansvaret till morden medan inbrottstjuven är ansvarsfri, enligt din logik."

Försök att tänka efter lite och diskutera seriöst. Även när argumenten är slut. "Inbrottstjuven" är där för att stjäla. Israel gick in i Gaza efter att ha blivit anfallen av palestinierna, och efter att en civil 18-åring mördats, samt efter att en soldat kidnappats och hotas att mördas. För att inte tala om månader av ensidigt palestinskt bombardemang över gränsen mot israeliska byar från luften. Israel är där för att stoppa de som anfaller! Är det så jävla svårt att fatta?

"Det är inte ett territoriellt krig, utan en ockupation."

Fakta verkar inte spela någon roll för våra vänsterkompisar. För alla andra visar situationen i Gaza att "ockupation" inte är skälet till palestiniernas krig mot israelsika civila. Det fortsätter ÄVEN om Israel avbryter ockupationen, vilket alla tydligt kan se. Därför har sympatierna för palestinierna rasat under det senaste året.

"Det är ett krigsbrott att försröra civil infrastruktur i krig. Visste du inte det?"

Nej det är det inte. Proportionalitetsprincipen gäller. Om infrastruktur måste skadas för att den militära insatsen kräver det (ex. för att stoppa fienden) så är det fullständigt legitimt enligt folkrätten. Läs på.

"Motstånd är legitimt"

Men försök att ta till dig fakta. Det är inte "motstånd" när terrorister från ett självstyrande territorium tar sig in över gränsen och anfaller, eller när palestinska terrorister skjuter raketer mot civila bostadsområden.

Det är aggression och ger Israel full rätt, enligt internationell lag, att använda de medel som behövs för att försvara sig och sätta stopp för det. Hitta inte på din egen lagstiftning!

Det måste vara väldigt lätt att vara vänsterextrem. Man kan strunta i historiska fakta. I vad internationell lag säger. I skillnaden mellan attack och försvar. I definitionen av terrorism. I huruvida ett område är ockuperat eller inte. I huruvida sunt förnuft säger att palestinierna borde skaffa sig ett liv, istället för att försöka utsläcka andras.

Väx upp.

Lennart sa...

Det är riktigt underhållande att läsa alla kommentarerna som för det mesta verkar vara skrivna av anonyma personer. Kanske mest medlemmar i olika kriminella MC gäng som tydligen tycker att det är smaskens att Israel sätter in stridsvagnar och Apachehelikoptrar mot flyktingläger.

Jag visste faktiskt inte att det fanns så många blodtörstiga svenskar men det gör det tydligen. Jag antar att det är bättre underhållning än fotbolls VM.

En enkel fråga: Hur stor del av den israeliska statsbudgeten går till hjälp åt flyktingarna i Palestina? Hur många israeliska - alltså inte palestinska - barn läser arabiska i skolan?

Israel ligger i Mellanöstern och måste förr eller senare integreras i den muslimska arabvärlden om man skall kunna överleva.

Att sätta in stridvagnar och bombfyg mot flyktingar kanske kan verka underhållande för de som bor i Sverige och vill se blod, men det är inte ett speciellt bra sätt för Israel att skaffa sig vänner i resten av mellanöstern. Och utan vänner i arabvärlden kommer Israel inte att klara sig i längden.

Anonym sa...

Plyshpappa Lennart,

Skaffa dig lite kunskaper istället för att "argumentera" utifrån dumsvensk nollställd "alla skall vara snälla"-retorik. Det är ju så j-a pinsamt...

Anonym sa...

Någon länkade till superseriösa ordfronts websida, där man kunde läsa följande:

"Vid fyllda femtio, med ett havererat äktenskap bakom sig, bestämmer sig Susan Nathan för att äntligen göra aliya, dvs. utnyttja sin rätt som jude att bosätta sig i Israel."

"Hon väljer att flytta till en helt igenom arabisk stad, Tamra, för att genom sitt eget exempel visa att judar och araber kan leva sida vid sida."

http://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/ettannatisrael.aspx

Vad man glömde att nämna är hennes alldels fantastiskt stora utsikter (inte) att bosätta sig i en arabisk stad (eller någon stad) I ARABVÄRLDEN.

Så mycket för rasism..

Anonym sa...

det tar mellan en och fem minuter innan en anonym fascist 'bemöter' något som skrivs här av någon annan än en fascistkollega som vill ta livet av araber och andra 'untermenchen'. det tyder på en intensiv dygnet-runt-bevakning. rätt äckligt faktiskt.

/j

Anonym sa...

Nej, det tar mellan en och fem minuter innan extremvänstern börjar återvinna exakt samma argument som blivit helt motbevisade några minuter tidigare.

Det spelar ingen roll hur många gånger. Deras hjärnor nollställs, och så är det bara att köra igen.

Förresten så är fascismen i grunden en socialistisk rörelse. Mussolini var radikal socialist. Först när han blev osams med Lenin blev fascism synonymt med "kontrarevolutionär" i Sovjet. Men fascismens socialistiska grund förblev intakt.

Läs fascismens manifest. Det är till punkt och pricka detsamma som socialismens.

Jonas N sa...

Jag efterlyser fortfarande en enda som kan sträcka sig så långt att denne säger att det vore bra för alla inblandade om den kidnappade soldaten släpps!

Någon på 'vänstra sidan`?

(Vad är 'soldat återbördad som civilist' för något om inte mumbo jumbo? )

Anonym sa...

Varför skulle de nämna hur omöjligt, som du säger, det skulle vara för henne att bosätta sig i en arabisk stad ? Det har inget med boken att göra! Hon bosätter sig i en israel-arabisk stad.

Anonym sa...

Jonas n

Jag tillhör ingen extremvänster som många här referar till och jag kan säga att i det korta loppet skulle det vara bäst för alla parter. Israel skulle antagligen dra sig tillbaka.

Men vilket exempel skulle sättas av palestinerna om de släppte soldaten ? Samma anledning som Israel inte förhandlar mer terrorister så gör kan inte palestina göra det.

Anonym sa...

Var är aggressionspakten NATOs och USA/€Us "humanitära bomber" nu?

Varför för de Israels ockupationskrig i mellanöstern , offrar tusentals anglo-amerikanska liv för den sionistiska apartheidstatens överhöghet på lånad tid?

Den tillfångatagna mördarsoldaten av Israelisk/franskt ursprung är ett legitimt mål och skall dömas för sina brott och delaktighet i folkmord.

Här borde tredje världen gå samman mot västmakternas globaliserarnas och IMFs folkmordsimperialism och bilda en tribunal där de kan dömas i sann demokratisk anda

Jonas N sa...

Jag måste erkänna att jag är fullständigt fascinerad över med vilken frenesi och repeterbarhet den mer högröstade 'vänstern' klänger sig fast vid sina fullständigt utopiska drömmar baserat på 'argumentation' som alltid baseras på 'alternativ' historia' (om bara allt hade varit och skett annorlunda ... )

Och i den processen hamnar man med nästan lika stor precision i det galna lägret, och väljer att vara motståndare till sånt som alla andra vet leder till förbättringar och framgångar. Inte så fort kanske och inte så bländande som utopia beskrivs, men dock med ihärdiga steg i rätt riktning på det hela taget.

Det är både stor komik och tyvärr stor tragik på samma gång.

För det drabbar, återigen med god träffsäkerhet, just dem man säger sig vurma för ...

Anonym sa...

"Varför skulle de nämna hur omöjligt, som du säger, det skulle vara för henne att bosätta sig i en arabisk stad ? Det har inget med boken att göra! Hon bosätter sig i en israel-arabisk stad."

Varför?
Tja, kanske därför att de värsta rasisterna gapar "rasism"? Kanske för att Israel tvingas existera in en sådan omgivning? Du tror inte arabvärldens ultrarasistiska hållning kan inverka alls på Israel?

Anonym sa...

Här postas det som om det brann i röven på bombhögerns liberalmuppar...

Varför sitter ni här och gapar? Åk ner själva beväpna er och sätt er i bulldozrar och skjut för den "demokrati" ni tror på.

Trodde väl det, fascister och fega kräk förnekar sig inte

Anonym sa...

Jonas N, jag är så glad att du kom med frågan om pojken, den värnpliktige som sårad används som gisslan för att få mördare fria. Den här bloggen är genomsyrad av hat. Det är helt irratinellt och sorgligt. Det saknas medmänsklighet hos många här.

Det är inte för mycket begärt att svenska UD kräver att man släpper Shalit. Var är Röda Korset? Soldaten är sårad och det finns inget belägg för att han har fått medicinsk tillsyn. Vet man ens om han är i livet?

Av de israeliska civila och soldater som har tagits av palestinier har man inte fått tillbaka en i livet. Ibland har man fått nöja sig med att åtminstone ha de mördades kroppar att begrava. Man minns de två soldaterna som slaktades på polisstationen till allmän bloddrypande frenesi.

Vansinnet stöds av svenska hatare som den siste i en lång rad anomyma. Tyvärr verkar det komma från den extremvänster Ali företräder. Vad f-n sysslar de med?

Anonym sa...

"De är helt kallblodiga och ointresserade av att de sätter civila i risk."

Om detta är en definition på terrorism så passar Israel helt klart in. Sedan är det naturligtvis skitsnack att Israel inte vill gå in i bostadsområden -det gör dom ju hela tiden. Det palestinierna gör är att sätta ut bomber för att försvara sig mot israeliska stridsvagnar osv. Ganska vanligt när man blir invaderad att man sätter ut "fällor". Tänk lite va?

Jonas N sa...

Anonym (men ej extremvänster)

"[V]ilket exempel skulle sättas av palestinerna om de släppte soldaten ?"

Jag vet inte vilket exempel de försökte sätta genom att döda hans kamrat och kidnappa honom. Jag har uppriktigt ingen aning om vad de trodde sig vilja eller kunna åstadkomma? Släppa 1000 fängslade palestinier i Israel?

Precis som du säger kan (och skall) inte Israel gå med på något sådant. Och det vet förstås alla inblandade också. Så jag vet inte vad du kan tänkas vänta dig för svar.

Palestina (det officiella) bör inte förhandla med Israel om pojken. För det vore att erkänna att man man är i maskopi med kidnapparna och mördarna. (Bekymret är att vi inte att så inte är fallet. Tidigare har sådant absolut existerat, troligen nu också. Men i just detta fall vet vi inte.)

Men det officiella Palestina borde göra allt för att säkerställa att dylika brottslingar inte skapar ännu mer aggression i en redan väldigt infekterad relation, som om den eskalerar leder till mycket förstörelse och lidande för civila.

Anonym sa...

Terrorism

Eftersom vänsterfolket verkar ha lite svårt att hålla isär begrepp så kanske det kan var på sin plats med en definition:

Terrorism är handlingar vars primära syfte är att sätta skräck (terror) i motståndaren.

Bussbombningar, t.ex, kan aldrig decimera israelerna nämnvärt, men det kan skapa en atmosfär av rädsla.

Israel låter helt korrekt palestinierna smaka en aning på sin egen medicin när de bombar tomma områden -men det kan knappast jämföras med de mord som sker vid bussbombningar. Det vidriga med dem är ju morden i sig.

Anonym sa...

Den enda bra bosättaren är en död bosättare. Leve palestina, ehtilal barra barra!

Jonas N sa...

AK Roth

Jo visst är det så, det är mycket hat bakom många av dom starka orden som utkastas.

Som jag skrev ovan, de är bittra för att de alltid hamnar i galen tunna. Och de värsta av dem börjar leta fel hos, förakta, och till sist hata allt sådant som de ser som symboler för att de och det som inte delar deras visioner når bättre framgångar och uppskattning av omgivningen än deras egna alternativ som antingen är utopier eller blir manifest över misslyckade försök att kringå verkligheten ...

Anonym sa...

"Jag vet inte vilket exempel de försökte sätta genom att döda hans kamrat och kidnappa honom."

Herregud, människa! Han är en soldat i en ockupationsarmé! Måste man gå igenom det steg för steg med dig? Okej, tänk så här: man kan absolut tycka att det är en tragedi att hundratusentals nazityska soldater dog i andra världskriget, (jag gör det absolut) men du måste väl medge att det var bättre än alternativet? Försök applicera exemplet på nutiden, det kanske går upp ett ljus.

Anonym sa...

"Jo visst är det så, det är mycket hat bakom många av dom starka orden som utkastas.

Som jag skrev ovan, de är bittra för att de alltid hamnar i galen tunna. Och de värsta av dem börjar leta fel hos, förakta, och till sist hata allt sådant som de ser som symboler för att de och det som inte delar deras visioner når bättre framgångar och uppskattning av omgivningen än deras egna alternativ som antingen är utopier eller blir manifest över misslyckade försök att kringå verkligheten ..."


Ja, jag håller med. Israelkramarna är inte riktigt kloka.

Jonas N sa...

Anonym

Fel, Gaza är inte ockuperat!

Med dina argumentation är ju alla män i Israel potentiella soldater, och alla kvinnor i Israel är väl faktiska eller potentiella mödrar till framtida soldater.

Men vad du, och flera med dig, verkar argumentera för är ett fullskaligt krig. Och sen gnäller ni som stuckna smågrisar när det som blir av faktist i vissa hänseende kan liknas vid krig.

Anonym (nästa)

Vad jag har sett är det väl ingen i denna som kramat Israels aktioner i någon större usträckning här. Du måste ha alldeles egna associationer ...

(surprise någon? stringens någon?)

Anonym sa...

"Med dina argumentation är ju alla män i Israel potentiella soldater, och alla kvinnor i Israel är väl faktiska eller potentiella mödrar till framtida soldater."

Alla män och kvinnor är potentiella soldater, eftersom Israel har värnplikt för alla (utom vissa religiösa sekter). Men en potentiell soldat är inte en soldat. Det är faktiskt ganska puckat att ens dra upp tanken.

"Vad jag har sett är det väl ingen i denna som kramat Israels aktioner i någon större usträckning här. Du måste ha alldeles egna associationer ..."

Om du inte gör det - bra. Det kanske finns något hopp för dig ändå. Men du måste inse att det är många som faktiskt till fullo stödjer Israels terrorkampanj. Läs några av de tidigare kommentarerna, men jag varnar dig - de är riktigt otäcka.

Jonas N sa...

Tack för omtanken, Anonym

;-/

Jag behöver dock inte livsinstruktioner från den offentligförsörjda gapvänstern.

Att ens försöka diskutera situationen på ett intellektuellt plan är inte angeläget med dem som skrivit inläggen här.

Men jag är fortfarande förvånad över att alla som med frenesi kräver att Israel skall upphöra med allt möjligt (tom att existera enl somliga) inte kan förmå sig att ställa ett pyttelitet reciprokt krav i just denna situation.

Anmärkningsvärt. Eller hur!?

:-)

Anonym sa...

"Att ens försöka diskutera situationen på ett intellektuellt plan är inte angeläget med dem som skrivit inläggen här."

Betyder det att du ger upp, eller ville du bara verka smart genom att trycka ned andra?

Anonym sa...

"Sedan är det naturligtvis skitsnack att Israel inte vill gå in i bostadsområden -det gör dom ju hela tiden. Det palestinierna gör är att sätta ut bomber för att försvara sig mot israeliska stridsvagnar osv."

De tvingas gå in i bostadsområden pga att det är där terroristerna uppehåller sig, fegt som terroristerna är. Inte för att försvarsmakten gillar att behöva strida mitt bland civila, där oskyldiga kan skadas.

Försök att nån gång fatta rätt. For once in your sorry spoiled life!

Anonym sa...

Ja, "terrorister" är alltid ett bra svepskäl när man vill dominera och terrorisera folk. Det fungerar för ryssarna i Tjetjenien, det fungerar för jänkarna i Irak, det fungerade till och med för nazisterna i Tyskland. Och förstås även för israelerna i Palestina. Det är sorgligt att se människor som är naiva och okunniga nog att gå på det, men föga oväntat. Historien upprepar sig.

Anonym sa...

"Ja, 'terrorister' är alltid ett bra svepskäl"

OK, om terrorism bara är ett "svepskäl" som man kan sätta inom citationstecken, så har jag ett litet förslag: tala om för oss var din mamma bor, eller vilken buss hon brukar resa med, så kan vi väl se hur mycket av ett svepskäl det är om det smäller.

Kommer du att tala om "svepskäl" när du tvingas identifiera det söndertrasade liket och den bubblande, rinnande hjärnsubstansen på gatan?

Va?

Kommer du att vilja att man inte bara "fördömer" eller "tar avstånd ifrån" terroristerna, utan också stoppar dem?

Anonym sa...

Ja, anon 11:39, historien upprepar sig om man inte lär av den. Och dem som medvetet dödar och skapar terror hos oskyldiga civila för att föra fram sitt politiska agenda som Hamas och historiens värsta despoter har gjort måste stoppas!

Var inte medlöpare nu, anon, utan kräv att Hamas och de andra terrorgrupperna avväpnas. Det kommer inte att bli lätt för dem som är marinerade i våld men det måste göras för palestiniers skull inte minst. Tre generationer palestinska araber - som nu kallar sig palestinier - har kastats bort. Man borde ha byggt en stat i stället.

Nog är du själv ganska naiv och okunnig, att skriva som du gör.

Anonym sa...

Israelkramarna täcker upp stenhårt för favoritstatens propagandabluff genom att fokusera hela debatten på en kidnappad soldat. Vad hade ni själva att säga om de 20-talet palestinska civila som dödats i olika israeliska militärmanövrar de senaste veckorna? Just det civila. Just det dödats!

Anonym sa...

Staffan, du får nog komma med trovärdig länk som visar att Israel med uppsåt dödade civila. Visar det sig att det är sant ska det sannerligen fördömas.

Men vad har du att säga om man håller en sårad soldat gisslan? Har du någon åsikt om hamasledaren Mashaal som sitter i tryggt förvar i despotiska Syrien och dirigerar våld och mord?

Borde vi inte alla enas om att den värnpliktige ska sättas fri utan villkor? Annars vore man ju för utpressning och fler kidnappningar skulle resultera. Kan vi enas om att Shalit ska besökas av IRK och få läkarvård?

Men varför är Ali tyst om humanitär hjälp till den kidnappade och familjen?

Anonym sa...

"hålla en sårad soldat gisslan"?

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA.....

Att en hel befolkning hålls inspärrade bombas och mördas i gigantiska koncentrationsläger av den sionistiska apartheidstaten är tydligen helt ovidkommande för fanatiska ultrahögerliberaler som Alexander Berman & Co.

Nej, mördarsoldaten och hans uppdragsgivare in absentia bör ommedelbart ställas inför en från västmakterna fristående tribunal.

Vad gäller mördarens hälsa bör ni inte oroa er han får säkerligen bättre vård än denn regering och ockupationsmotståndare som sionisterna håller bakom galler.

Anonym sa...

"HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA"

Det som är väldigt bra inför valet är att Ung Vänsters sympatisörer här - diktatur och terrorkramare och apologeter för islamofasscism - visar vad de tycker här. Det gör det möjligt för resten av Sveriges ungdomar att se vad de är för några (extremister).

På så vis kommer ungvänstern, Jan Myrdals och Ahmed Ramis lärlingar, även fortsättningsvis aldrig att representera mer än några få procent av väljarna (vilsna socialfall, psykiskt instabila, asociala och islamister).

Anonym sa...

Hej, jag är en säker vänsterväljare. Jag tvekar mellan vänsterpartiet och miljöpartiet. Jag skulle gärna vilja ha svar på en fråga. Om jag röstar på er i vänsterpartiet, betyder det då att det blir fritt fram för radikala islamiska fundamentlister, för spridning av antisemitism i moskéerna i Sverige? Betyder det avbrutna diplomatiska förbindelser med Israel och ett intensivt samarbete med Hamas? Hur blir det med relationerna till Kuba och Nordkorea? Kommer dem att bli närmare och tätare? Hur gör vi med USA?

Sen undrar jag om mina privata ägodelar kommer att ta över av staten, eftersom ägande är stöld? Hur blir det med jobben: kommer jag att anställas inom staten? Hur hög blir skatten på det jag tjänar in? 60%? 80%?

Vore glad för svar på de här frågorna.

Anonym sa...

osäker väljare skulle det stå...

Anonym sa...

Therese,

Du behöver inte vara osäker längre!

Alla de fördelar du räknar upp kommer att besannas, utom skatten som kommer att hamna på den ännu bättre nivån 100%! Allt kommer nämligen att vara gratis, och du får efter behov (efter behovsprövning hos Alis Behovsdepartement -som tjej har du där alla utsikter att framföra dina behov väl).

Jag hoppas det svarade på dina frågor? Happy Jihading, och gott nytt ägodelsfritt liv!

Tobias sa...

Det är till och med så illa att här i Almedalen diskuteras inte ens inrikespolitiken. Vad som faller i mångas, åtminstone medias, intresse är snarare formerna. Vilka intressanta pr-twistar kan användas, vilka evenemang, vilka upplägg osv osv. Sällan refereras de egentliga politiska förslaget i media. Det är med andra ord tveksamt om man som intresseorganisation eller liknande ens bör arrangera seminarier på Almedalsveckan.

Angående Israel-Palestina är det närmast pinsamt att vår statsminister inte ens nämner frågan i sitt tal i söndags. Tråkigt.

Anonym sa...

Återigen:

HAHAHAHHAHHAHAHHAHHAHHAHAHHAHHAHHAHAHHAAA

"Islamofascism" och andra uttryck den sionistiska bombmördarhögern funnit på för att legitimera förtrycket av sina offer, exakt vad är det i sammanhanget Alex?

Är det fångarna i koncentrationsgulaget Gaza Västbanken och östra Jerusalem?

Är det den Palestinske bonden som får sina barn mördade och olivträd uppryckta av fanatiska sionister som den nu tillfångatagna soldatmördaren?

Är det kanske motstånsrörelsen mot den pågående USraeliska ockupations och folkmördarkampanjen i regionen?

För en gångs skull är du någorlunda klar mitt i din sinnessjukdom....

Anonym sa...

Hittils har 3000 anglo-amerikaner dött för Israels expansionskrig och hegemoni i Irak.

Lägger vi till tidigare offer för krigen innan blir siffrorna ofattbara.

Själva har den fanatiska sionistregimen inte offrat ett enda liv sedan man överföll och ockuperade grannländerna -67

Därav hetsen bland rasistiska ultrahögerliberaler och våra hårt kontrollerade papegojmedier över en enda tillfångatagen ockupant.

Till listan över offer för den sionistiska apartheidregimen tillfogar vi ett par svenska ockupationssoldater i Afghanistan, nyss hemkomna i liksäckar....

Anonym sa...

Här är en jättebra artikel i den stora nyhetstidningen TIME:

Remember What Happened Here:
Gaza is freed, yet Gaza wages war. That reveals the Palestinians' true agenda

By CHARLES KRAUTHAMMER

Israel Invades Gaza. That is in response to an attack from Gaza that killed two Israelis and wounded another, who was kidnapped and brought back to Gaza ...which, in turn, was in response to Israel's targeted killing of terrorist leaders in Gaza...which, in turn, was in response to the indiscriminate shelling of Israeli towns by rockets launched from Gaza.

Of all the conflicts in the world, the one that seems the most tediously and hopelessly endless is the Arab-Israeli dispute, which has been going on in much the same way, it seems, for 60 years. Just about every story you'll see will characterize Israel's invasion of Gaza as a continuation of the cycle of violence.

Cycles are circular. They have no end. They have no beginning. That is why, as tempting as that figure of speech is to use, in this case it is false. It is as false as calling American attacks on Taliban remnants in Afghanistan part of a cycle of violence between the U.S. and al-Qaeda or, as Osama bin Laden would have it, between Islam and the Crusaders going back to 1099. Every party has its grievances--even Hitler had his list when he invaded Poland in 1939--but every conflict has its origin.

What is so remarkable about the current wave of violence in Gaza is that the event at the origin of the "cycle" is not at all historical, but very contemporary. The event is not buried in the mists of history. It occurred less than one year ago. Before the eyes of the whole world, Israel left Gaza. Every Jew, every soldier, every military installation, every remnant of Israeli occupation was uprooted and taken away.

How do the Palestinians respond? What have they done with Gaza, the first Palestinian territory in history to be independent, something neither the Ottomans nor the British nor the Egyptians nor the Jordanians, all of whom ruled Palestinians before the Israelis, ever permitted? On the very day of Israel's final pullout, the Palestinians began firing rockets out of Gaza into Israeli towns on the other side of the border. And remember: those are attacks not on settlers but on civilians in Israel proper, the pre-1967 Israel that the international community recognizes as legitimately part of sovereign Israel, a member state of the U.N. A thousand rockets have fallen since.

For what possible reason? Before the withdrawal, attacks across the border could have been rationalized with the usual Palestinian mantra of occupation, settlements and so on. But what can one say after the withdrawal?


The logic for those continued attacks is to be found in the so-called phase plan adopted in 1974 by the Palestine National Council in Cairo. Realizing that they would never be able to destroy Israel in one fell swoop, the Palestinians adopted a graduated plan to wipe out Israel. First, accept any territory given to them in any part of historic Palestine. Then, use that sanctuary to wage war until Israel is destroyed.

So in 2005 the Palestinians are given Gaza, free of any Jews. Do they begin building the state they say they want, constructing schools and roads and hospitals? No. They launch rockets at civilians and dig a 300-yard tunnel under the border to attack Israeli soldiers and bring back a hostage.

And this time the terrorism is carried out not by some shadowy group that the Palestinian leader can disavow, however disingenuously. This is Hamas in action--the group that was recently elected to lead the Palestinians. At least there is now truth in advertising: a Palestinian government openly committed to terrorism and to the destruction of a member state of the U.N. openly uses terrorism to carry on its war.

That is no cycle. That is an arrow. That is action with a purpose. The action began 59 years ago when the U.N. voted to solve the Palestine conundrum then ruled by Britain by creating a Jewish state and a Palestinian state side by side. The Jews accepted the compromise; the Palestinians rejected it and joined five outside Arab countries in a war to destroy the Jewish state and take all the territory for themselves.

They failed, and Israel survived. That remains, in the Palestinian view, Israel's original sin, the foundational crime for the cycle: Israel's survival. That's the reason for the rockets, for the tunneling, for the kidnapping--and for Israel's current response.

If that history is too ancient, consider the history of the past 12 months. Gaza is free of occupation, yet Gaza wages war. Why? Because this war is not about occupation, but about Israel's very existence. The so-called cycle will continue until the arrow is abandoned and the Palestinians accept a compromise--or until the arrow finds its mark and Israel dies.

Anonym sa...

SLÅ TILLBAKA DEN ISRAELISKA OFFENSIVEN!

Israel har under veckan som gått inlett en storskalig militär offensiv mot den palestinska befolkningen på Gaza-remsan. Över 700 000 palestinier har som en konsekvens av den israeliska flygbombningen av ett elverk i centrala Gaza, vilket Israel kallar ”terroristernas infrastruktur”,
blivit utan elektricitet. Akut vattenbrist hotar också inom loppet av några dagar då detta skrivs (060701). Detta riskerar att förvärra situationen drastiskt inom mycket kort tid. Artillerigranater fälls systematiskt över tätbefolkade områden och antalet dödsoffer förväntas stiga.
Tusentals palestinier lämnar nu delar av Gaza-remsan för komma undan
offensiven. Situationen är milt uttryckt akut och påskyndar den kris som den ekonomiska blockaden från Israel redan skapat.
Anledningen? Enligt Israel är offensiven ett svar på kidnappningen av en israelisk soldat, Gilat Shalit. Detta är en lögn. Kidnappningen blev snarast en förevändning för en operation som enligt flera källor planerats sedan en längre tid tillbaka. Men även om det vore den verkliga anledningen är det på sin plats att understryka det verkliga styrkeförhållandet. I Israel sitter 8503 palestinier inspärrade, "kidnappade" och fängslade för det mesta på obestämd tid för att på olika sätt ha motsatt
sig den israeliska ockupationen.

Gripandet av 60 palestinska ministrar och parlamentariker vittnar om att offensiven har en mer genomtänkt strategi som syftar till att krossa den sittande Hamasregeringen. Offensiven kommer också lägligt nog i en situation där Hamas slutligen kompromissat med Mahmoud Abbas, PLO-mannen som kontrollerar de palestinska polisstyrkorna, om att erkänna staten Israel, om inte dess existens så åtminstone som förhandlingspartner.

Med detta noterat kan offensiven tyckas märklig. Är det trots allt inte så att Israel vill ha ett samarbete med den palestinska myndigheten?
Svaret är nej, åtminstone inte i dess nuvarande form. Israel har motsatt sig Hamasregeringen på alla vis sedan dag ett. Man nöjer sig inte med mindre än en lojal stödregim som godkänner den israeliska statens direkta inflytande över palestinsk politik.

I kompromissen mellan Hamas och Abbas ingår att en tvåstatslösning
måste innebära att Israel drar sig tillbaka till de gränser som rådde innan 1967 års israeliska offensiv. Detta skulle innebära ett totalt
tillbakadragande av trupperna från Gaza och Västbanken och ett avvecklande av samtliga bosättningar på dessa områden. Det skulle också innebära att östra delen av Jerusalem görs till palestinsk huvudstad.
”Rättvist” som förslaget kanske kan låta, är det en reaktionär utopi.
Det kan aldrig bli tal om en ”rättvis” två-statslösning så länge som den ena förhandlingsparten är den israeliska bosättarstaten. Israel skulle aldrig tolerera detta. Följdriktligt har också den israeliska varianten av denna lösning fått ett helt annat innehåll. Detta har inneburit
bevarandet av alla de strategiskt viktiga bosättningarna liksom byggandet av nya, försvarandet av Jerusalem som israelisk huvudstad, uppdelandet av Gaza och Västbanken i enklaver separerade av israeliska
”checkpoints”, kontroll över viktiga naturresurser på palestinsk mark och konstant terror mot palestinierna. Pricken över i:et är byggandet av den mur som syftar till att konsolidera denna lösning, som ju för övrigt skulle beröva en lösning på konflikten allt progressivt innehåll.

Den enda progressiva lösningen måste innebära krossandet av den israeliska statsapparaten till förmån för en socialistisk sekulär
arbetarrepublik där palestinska och israeliska arbetare kan förenas i kampen för att sprida revolutionen i de omkringliggande länderna. Detta mål kan framstå som helt abstrakt, särskilt i dagsläget. Men det är den enda progressiva lösningen i objektiv mening. Kampen för att realisera detta måste börja nu, med ett tillbakaslående av den israeliska offensiven. För detta krävs att den internationella arbetarklassen bistår palestinierna
med en fullständig blockad av Israel – politiskt och ekonomiskt. Här faller också ansvaret tungt på den israeliska arbetarklassen, förtryckt av den israeliska borgarklassen och dess regering, men relativt privilegierade i förhållande till sina palestinska klassbröder och –systrar, förtryckta av densamma. I kampen för sin egen frigörelse måste de börja med att erkänna palestiniernas rätt till frigörelse från ockupationens förtryck. Som Marx postulerade kan en nation som förtrycker en annan nation aldrig vara fri. En organiserad kamp för arbetarklassens frigörelse i Israel och Palestina kommer onekligen att hamna i en avgörande konflikt med den israeliska statsapparaten.

Hamas beredskap att kompromissa med PLO-högern (företrädd av Abbas) vittnar samtidigt om att Hamas saknar ett perspektiv och ett program för social och ekonomisk frigörelse för palestinierna. Avsaknaden av en revolutionär politik borde inte komma som en överraskning, givet Hamas småborgerliga religiösa karaktär. Men det förklarar varför man nu agerar som man gör. Istället för att appellera till arbetarklassen internationellt och i Israel för solidaritet och stöd agerar man rent pragmatiskt på den borgerliga diplomatins spelfält. Denna politik kommer aldrig att kunna bli ett vapen för palestiniernas frigörelsekamp.

Trots att Hamas och deras politik bör förkastas som en framkomlig väg för de undertryckta palestinska massorna, är det berättigat att ställa krav på ett frisläppande av de tillfångatagna ministrarna, liksom alla palestinska fångar. Nu måste vänstern och arbetarrörelsen gå på offensiven för att hindra den israeliska aggressionen. Stoppa ockupationen och slå tillbaka den pågående offensiven!

Jonas N sa...

Kul att läsa dessa två längre artiklar precis efter varandra (Krauthammer resp Gunér)

Lägg märke till alla starka ord som anses vara nödvändiga för att skyla över att det mest är tyckande och armviftande i den ena artikeln.

Måste också säga att jag höjde ögonbrynen över att Krauthammer säger att Hamas är i kontakt med den falangen som utförde kidnappningen. Om det är sant är det lätt att förstå Israels reaktion.

Anonym sa...

Associated Press via Yahoo News:

"We will not give any information that will give the occupation good news or reassurance," said the spokesman, Abu Muthana. But, he added, "We will not kill the soldier, if he is still alive."

Detta från dem som håller Shalit, sårad och hallen som gisslan en vecka nu.
De kommer inte att döda honom OM han fortfarande lever.

Men bryr sig Knut Gunér om det människorättsvidriga i detta?

Knut Gunér:

Du lever i en fantasivärld. Du skrev långt och ingående men utan substans, många obelagda antaganden som visar vad du TYCKER och TROR, varken mer eller mindre. Du har åsikter tydligen drivna av din politiska iver. Men när allt kommer omkring borde du veta att det inte är ockupationen terrorkriget är till för; det är Israels själva existens. Terrorn började långt innan 1967 och målet finns i stadgarna. Är det för svårt att ta in?

KnutG: "...Hamas småborgerliga religiösa karaktär..."

Oj, det var fint skrivet om en våldsinriktad extremteokratisk islamistisk hatgrupp!

Varför svenska vänstern är villig att samsas med en grupp som Hamas, som står för islamism, teokrati, rasism, kvinnoförtryck, indoktrinering av barn, rekrytering av "martyrer" och hat mot otrogna som kristna och judar, har jag ingen aning om. Ändamålen helgar medlen?

Du tror även på att Hamas och PLO kan arbeta tillsammans. Tror jag det, tills det blir en "fight to the end" av någon av dem. Fanatiker som PLO och Hamas ska man ha förtroende för? Svenska vänstern, PLO och Baath går väl långt tillbaka i solidaritet? men det betyder att svenska extremvänstern stödjer vidrigheter. Vänskapen med Syrien verkar vara en del av denna solidaritet också.

Och under tiden stödjer svenska vänstern brott mot mänskligheten. Du behöver inte gilla Israel eller ens tycka att det ska existera. Men tro inte att du har sanningen.

Gaza är utrymt, judefritt, men det duger inte. Tusentals raketer har skjutits från Gaza in i israeliska befolkade områden. Dessa militanta slåss INTE mot ockupationen. Man hör inte ett ord från svenska vänstern om detta.

Är det bara som det ska vara att man siktar på israeliska skolor? Terrorn startade INNAN kriget 1967 och har inte(!) med ockupationen efter kriget 1967 att göra.

Israelisk reaktion kan inte bara ha med kidnappningen att göra, tror du. Nej, visst har det också mycket att göra med de konstanta attackerna av quassams och katyushas mot befolkade områden i södra Israel. Kanske du borde begrunda om det är möjligt att Israel vill stoppa raketanfall som gjort livet olidligt för människor och en kidnappningsvåg? Måste du frossa i spekulationer?

Knut, om du uppriktigt vill ha stopp på våldet borde du yrka på att terrorgrupperna lägger ner vapnen och förhandlar om försvarbara gränser.

Kan det vara så att du inte tror Israel kan bry sig om en kidnappad soldat för att du själv inte bryr dig om människor utan partiet och dess mål?

Anonym sa...

Palestinierna bombar israelisk skola.

Terroristpacket älskar att försöka mörda israeliska barn.

Anonym sa...

Javisst!

Terrorn startades av mäktiga sionistiska intressen, Rotschilds är en av de mest penningstarka men även Sionistiskt "fotfolk" som de mäktiga terroristligorna Stern och Irgun dit nästan samtliga "Israeliska" politiker har deltagit i mord tortyr och bombningar.

När man lyckades kuppa igenom ockupationen och bildandet av "israel" fortsätter man den sionistfascistiska agendan som förut fast nu med mäktigt stöd bland likasinnade fanatiker, ultrahögerkristna eller judar i USA

Israel och sionismen
av Lasse Wilhelmson

Sionismens paroll ”ett land utan folk till ett folk utan land” har väglett den judiska koloniseringen av Palestina. Den påbörjades för drygt hundra år sedan och nådde sin första höjdpunkt, delvis som en följd av förintelsen, då den judiska staten Israel utropades 1948. Nu närmar sig en andra höjdpunkt genom fortsatt kolonisering av Västbanken och Gaza.

En judisk stat förutsätter kraftig judisk befolkningsmajoritet, vilket skapats genom invandring, terror och etnisk rensning av de palestinier som från början bodde där. Judisk överhöghet inom alla samhällsområden säkerställs i dagens Israel genom ett apartheidsystem som är integrerat i lagar, administrativa bestämmelser och religiösa påbud. Än i dag saknar Israel en författning och fastslagna gränser, vilket är helt i överensstämmelse med sionismens krav på ytterligare expansion.
Det finns sedan 1985 en författningslag i Israel. Den innebär att inget parti som i sitt program öppet motsätter sig principen om en judisk stat, eller söker få denna princip ändrad med demokratiska medel, tillåts delta i valen till Knesset (parlamentet).
Demokratin gäller alltså inte de medborgare – inte heller judar - som inom det parlamentariska systemet vill arbeta för att den judiska staten ersätts med en sekulär demokrati. En stat för alla sina medborgare med lika rättigheter oavsett religiös och etnisk tillhörighet. Enbart denna lag gör att Israel inte kan betraktas som en liberal demokrati av västerländskt snitt.
Lagen om återvändande innebär att judar utanför Israel har rätt att omedelbart invandra och bli israeliska medborgare, medan cirka 800 000 fördrivna palestinier (nu cirka 4 miljoner) förvägras detta i strid mot internationell rätt.
Israel är det enda landet i världen som definierar sitt land så att det inte tillhör sina egna medborgare, utan endast judar i hela världen. Denna lag fungerar som en grundläggande nationell apartheidlag och gör alla judar till palestiniernas potentiella fiender.
Andra lagar och administrativa bestämmelser understryker också Israel som en judisk apartheidstat. Icke-judiska medborgare har särskiljande ID-kort och kan inte gifta sig med judar i Israel, eller förvärva statsägd mark. Många arabiska byar i Israel har inte legal status som bosättningsorter och saknar därmed tillgång till allmän service såsom energi och vatten. Arabiska israeler får inte göra värnplikt (med få undantag), vilket medför diskriminering avseende sociala förmåner, studier med mera.
I Israel/Palestina finns idag tre kategorier av människor.
1. Judar som är fullvärdiga israeliska medborgare i Israel, på Västbanken, i Gaza och i hela världen.
2. Icke-judar i Israel, främst palestinier (23 procent), som är andra klassens medborgare.
3. Palestinier som är statslösa icke-medborgare på Västbanken, i Gaza, eller i flyktingläger i grannländer.

Israel utropades 1948, på ett område som geografiskt motsvarade nästan 80 procent av Palestina. En avsevärd utökning av FNs delningsplan som erbjöd judarna 55 procent. I dag har Israel lagt beslag på över 90 procent av det ursprungliga Palestina och ockuperar resten. Denna rest består av åtskilda enklaver som inringas av muren och genomkorsas av motorvägar – endast för israelregistrerade bilar – hundratals militära checkpoints och kedjor av befästa judiska bosättningar. Allt palestinskt liv stryps och en självständig och livskraftig palestinsk stat är knappast längre möjlig.
Denna politik är en folkmordspolitik enligt FN:s folkmordskonvention, då den syftar till att skapa levnadsförhållanden som hotar att helt eller delvis förgöra den palestinska befolkningen.
Israel bryter kontinuerligt mot folkrätten. När Israel blev medlem i FN 1949 skedde det med erinran om det tidigare FN-kravet att flyktingarna skall få komma hem vid tidigaste tillämpbara datum och få kompensation för egendom i enlighet med gällande internationell rätt och sedvänja. Sedan dess har Israel totalt vägrat att befatta sig med denna fråga. Detta torde vara tillräcklig formell grund för att utesluta Israel ur FN. Ingen annan stat har totalt sett ignorerat så många FN-resolutioner som Israel.
Israel är en militär stormakt med kärnvapen som deltog aktivt i USAs och Englands angreppskrig mot Irak. Nyligen har man oprovocerat bombat mål i Syrien och bestyckat sin flotta med kärnvapen. De tidigare angreppen på bland annat Egypten och Libanon inte att förglömma.
Hur kunde det bli på detta sätt? Vad kännetecknar den ideologi som ligger till grund för detta mycket speciella koloniseringsprojekt, det enda som överlevt två sekelskiften? Vad är egentligen sionismen?

Koloniseringen av Palestina fortsätter nu på Västbanken och i Gaza, enligt den praktiska plan som Theodor Hertzl presenterade i sin bok ”Den judiska staten” (1896). Den handlar främst om hur projektet skulle finansieras och hur marken i Palestina skulle överföras i judisk ägo. Planen antogs på den första sionistiska kongressen 1897.
Hertzl hade några viktiga utgångspunkter för det sionistiska projektet.
• Assimilering av judar hjälper inte mot antisemitism.
• Den judiska rasen är ett folk som har rätt till en egen stat.
• Den judiska statens hemvist är Palestina, där berget Sion finns.
• Målet är ett socialistiskt Utopia – en modellstat.
Begreppet sionism myntades dock tidigare av Nathan Birnbaum 1885. Han ingick tillsammans med Hertzl i ledningen för den sionistiska världsorganisationen. Senare blev han i stället en förespråkare för en icke-nationalistisk tolkning av judendomen, en religion och ideologi för judiskt liv i diasporan – utanför Israel/Palestina.

Den ideologiska grundvalen för sionismen utformades dock väsentligt tidigare av Moses Hess. Han var en av tysklands första betydande socialister, utopist, hegelian och tidig vän till Karl Marx. Hess bidrog också till Kommunistiska manifestet (1848), i frågan om religion som ett opium för folket. Han anses av sionister som den förste sionisten. På äldre dar avlägsnade han sig från Marx och ”återvände” till sitt folk, det vill säga till judendomen. Marx tog avstånd från Hess chauvinistiska idéer.
”Kommunistrabbinen”, som han också kallades, skrev sionismens Magnum Opus, Rom och Jerusalem (1862), som Hertzl senare hänvisade till som den bok som säger allt som är värt att säga om sionismen.
Hess definierar det judiska nationsbegreppet med följande komponenter.
• Den judiska rasen – dess överlägsenhet och utvaldhet
• Palestina – det judiska folkets nationella hemvist
• Judisk religion – den bästa garanten för den judiska nationaliteten

Blodets betydelse för rasens renhet var på den tiden allmängods i debatten och ingick även i Hess begreppsapparat, där den germanska rasen sågs som antagonistisk till den judiska. Antisemitismen i dåvarande Tyskland sågs av Hess som oroväckande och den var avgörande för hans ”återkomst” till judendomen. Hans socialism förutsatte utöver rättvisa mellan klasserna, en moralisk förändring. Den judiska staten skulle vara socialistisk till sin karaktär.
Hess förutsåg såväl staten Israels bildande som Förintelsen 80–85 år innan dessa händelser inträffade. Hess såg Frankrike som judarnas främsta allierade. Men det var före Dreyfyssrättegången i Frankrike, som blev avgörande för Theodor Hertzls uppfattning om sionismen som den enda lösningen på antisemitismen.
Stringensen i det sionistiska projektet utvecklades efter första sionistkongressen av den framstående marxisten Ber Borochov. Han argumenterade för territoriell koncentration, som en lösning på bland annat den judiska frågan. Han grundade Poale Zion, det marxistiska sionistpartiet som stödde den ryska revolutionen 1917.
En av partiets medlemmar var David Ben Gurion, Israels landsfader, som kom till Palestina i början på 1900-talet. Ben Gurion var bolsjevik och en förespråkare för proletariatets diktatur i alla länder utom i Palestina, där han i stället förespråkade sionismens diktatur. En nationalsocialistisk ståndpunkt. Ben Gurion ansåg vidare att judiska nationella intressen var överordnade klassintressen i Palestina.
Poale Zion splittrades och den socialdemokratiska grenen som fick Ben Gurion som ledare var länge tongivande inom sionismen. Koloniseringen skedde i socialismens och den upplysta västerländska kulturens namn. Under Ben Gurions kraftfulla ledning genomfördes koloniseringen stegvis och genom uppehållande förhandlingar med palestinierna. Bildandet av den judiska staten skulle vänta. Först skulle man bygga en slagkraftig armé (Hagana), som klarade av att fördriva palestinier, samt skapa och försvara en kraftig judisk majoritet på största möjliga del av Palestina. Denna strategi blev som vi sett mycket framgångsrik.
En annan linje inom sionismen, företrädd av Zeév Jabotinsky, ville gå till omedelbar handling.
Han bildade 1925 ett sionistiskt revisionistparti, som förespråkade ett Storisrael som utöver hela Palestina omfattar Transjordanien och delar Libanon och Syrien. I artikeln ”The Iron Wall” (1937), slår han bland annat fast att alla infödda folk – även palestinierna – är emot kolonialister vilka därför med kraft måste visa att allt motstånd är lönlöst.
”Vi anser att sionism är moralisk och rättvis. Och då den är moralisk och rättvis, måste rättvisa skipas, oavsett om Josef eller Simon eller Ivan eller Achmed håller med eller ej. Det finns ingen annan moral.”
Dessa två huvudströmningar inom sionismen har under olika perioder fungerat som statsbärande ideologier i Israel. Invävda i dessa, ibland sidoordnade, kan nämnas: praktisk sionism, radikal messiansk sionism, religiös sionism, andlig/kulturell sionism med flera.

Medan Ben Gurion hade sina sympatier hos marxismen och senare hos socialdemokratin, hade Jabotinsky sina sympatier hos fascismen. Han beundrade Mussolini, som gav honom sitt stöd.
Jabotinsky dog 1940, före staten Israels utropande. Han grundade den judiska terrorligan Irgun, som utförde de värsta illdåden vid fördrivningen av palestinierna. En utbrytargrupp – Sternligan – mördade Folke Bernadotte som var FN-sändebud och medlare. Den man som höll i vapnet blev god vän och säkerhetschef till Ben Gurion när denne drog sig tillbaka till kibbutzen Sde Bocker.
Terrorligornas båda ledare Menachem Begin och Yitzhak Shamir blev sedermera premiärministrar i Israel.
Det är slående hur lika de två sionistiska huvudströmningarna varit i praktisk politik, men framför allt ideologiskt. Iron Wall-politiken fullföljs av Israels nuvarande premiärminister Ariel Sharon, med större militär kraft än någonsin tidigare. Sharon tillhör samma höger (Likud) som Begin och Shamir. Det var emellertid de socialdemokratiskt ledda regeringarna som inledde och genomförde merparten av den omfattande utbyggnaden av judiska bosättningar på Västbanken och Gaza.

De östeuropeiska judiska marxisterna var de som satte sin prägel på koloniseringen av Palestina under första hälften av 1900-talet. Den genomfördes med kollektivjordbruk – kibbutzer – som spjutspets. De var direktdemokratiska, socialistiska experimentsamhällen, oftast sekulära. Inga pengar användes och kollektiv barnuppfostran var länge legio. Endast judar tilläts vara medlemmar. De sålunda rasistiska kibbutzerna spelade en viktig militär roll i erövrandet och försvaret av marken. Dagens bosättningar på Västbanken och i Gaza fyller en liknande funktion men är ortodoxt nationalreligiösa.
I början dominerade en sionistisk vänsterideologi, som kan ses som judisk nationalsocialism, det vill säga Ben Gurions politiska linje. Efter ockupationen av Västbanken och Gaza 1967 har en sionistisk högerideologi, Jabotinskys fascistiskt inspirerade politik, dominerat. Den israeliska ”vänstern” kan i dag huvudsakligen ses som vänstersionistisk.
Sionismens två huvudströmningar har samspelat i så måtto att vänstersionismen gått i spetsen för bosättningspolitiken, medan högersionismen gått i spetsen för terrorismen och den etniska rensningen. Efter 1967 har det religiösa inflytandet ökat i Israels politik. De religiösa motiven i sionismen har dock alltid varit viktiga. Numera är politik och religion sammansmälta i Israel.

Den ortodoxa och nationalreligiösa ideologi som dominerar i Israel har sina rötter i den klassiska judendomen som präglade de judiska samhällena i Europa under medeltiden. Sionismen har inneburit en renässans för denna. Dess fientlighet gentemot icke-judar och synen på judar som ett av gud utvalt folk har stor inverkan på Israels politik gentemot omvärlden.
Enligt halakha, den klassiska judendomens rättssystem omfattar till exempel ”barmhärtighet mot andra” endast judar. Synen på mord eller vållande till annans död, är förmildrande när det utförs av judar på icke-judar. Enligt halakha är det också rätt att döda icke-judar som gör anspråk på ”evig judisk mark”, vilket bosättarnas religiösa partier hävdar. Detta stadgas dock inte i Israels lagstiftning, men påverkar i praktiken dess tillämpning, genom försumbara straff.
Israels statsterrorism, markstöld, ockupation, husrivningar, murbygge mm, inklusive så kallade utomrättsliga avrättningar (lönnmord), ses som lagligt försvar av nationen och faller därför enligt den israeliska regeringen under internationell rätt – vilken man ignorerar.
Israel Shahak behandlar den klassiska judendomens inverkan på Israels politik i sin bok Judisk historia, judisk religion – tyngden av tre tusen år (1996). Shahak var länge ordförande i Israels förbund för mänskliga och medborgerliga rättigheter. Han är särskilt kritisk mot dubbelmoralen hos ledande vänsterintellektuella judar, inte minst den kände filosofen Martin Buber.
Denne kritiserade nazismen, men lovprisade samtidigt den judiska religionen (hassidismen) och förteg dess omänskliggörande av icke-judar (gojim). Denna dubbelmoral har ökat den israeliska chauvinismen och hatet mot alla icke-judar. Även fredsrörelsen i Israel drabbas av liknande kritik från Shahak.

I många stater som betraktar sig som moderna finns en strävan att göra sig av med medeltida religiöst tankegods. Det gäller främst åtskillnad mellan stat och religion och lagstiftning mot rasism. I Israel har den motsatta utvecklingen skett. Den klassiska judendomens renässans i israelisk politik kan ses som ett uttryck för den sionistiska expansionismen och därmed ökande motsättningar till de palestinska araberna.
Om judarna för cirka 75 år sedan hade valt en binationell demokrati som form för sitt nationella självbestämmande, skulle kanske en fredlig utveckling kunnat ske av det engelska Palestinamandat som FN delade 1947. Trots att detta innebar en utökning av redan genomförd kolonisering. Detta förespråkades av bland andra Judah Magnes, rektor för hebreiska universitetet i Jerusalem och FN-medlaren Folke Bernadotte.
En judisk nationalism som erkänner palestiniernas nationella självbestämmande ligger mer i linje med judendomens långa humanistiska tradition och ”den judiska upplysningen”. Men sionisterna, under Ben Gurions ledning, krävde en ”judisk stat” i hela Palestina.
Nästa tillfälle när Israel hade möjlighet att nå en fredlig utveckling var i Oslo-avtalet 1993. Här godtog palestinierna en judisk stat på 78 procent av ursprungliga Palestina, mot att de själva skulle få bilda en egen stat på återstående 22 procent. Men staten Israel, som skrev under detta avtal, avvisade i praktiken erbjudandet och fortsatte att arbeta för en ”judisk stat” i hela Palestina. Nu fullföljs den etniska rensning som behövs för detta.
Israel har alltså vid upprepade tillfällen avvisat lösningar som skulle ha kunnat säkra de judiska nationella intressena och få dessa internationellt erkända. I stället har Israel valt en politik som riskerar ett sönderfall av den judiska staten. Den bristande logiken i detta kan inte förstås utan att beakta den klassiska judendomens sammansmältning med sionismen.

Moses Hess sammanförde de grundläggande beståndsdelarna ras, folk, nation och utvaldhet, till en nationell socialism i kolonial tappning. Den kom senare att betecknas som Sionismen. Samma beståndsdelar som Adolf Hitler 60 år senare i Mein Kampf sammanförde i sitt nationalsocialistiska arbetarparti. Hess åsikter om den ”rena judiska rasen” är synonyma med Hitlers resonemang om den ”rena ariska rasen”. Det gäller främst en extrem chauvinism som grundar sig på tanken om sambandet mellan blod och jord.
Denna ideologiska strukturlikhet rymmer dock skillnader i statsskick och samhällsorganisation för övrigt, vilket inte behandlas här då det kräver en särskild artikel. Detsamma gäller skillnader och likheter med den tidigare apartheidstaten Sydafrika.
Släktskapet (blodsbandet) är dock fortfarande en grundbult för judar i hela världen och för den judiska staten Israel. En person som har en judisk mor definieras i religiöst avseende som jude, enligt till exempel judiska församlingen i Stockholm, även om personen anser sig vara ateist. I dag är judisk religion och släktskap sammansmälta på personnivå, liksom religion och politik på samhällsnivå, som visats ovan.
”Jag tror, liksom Hitler, på idén om blodets makt.” Så skriver Chaim Nachman Bialik i The Present Hour (1934). Bialik är Israels officiella nationalskald. Tio år senare hade han förmodligen valt att hänvisa till Moses Hess, eller tigit still i frågan. Bialiks blodsmystik återfinns även hos tidigare nämnde Martin Buber i hans bok On Judaism (1967).

Israel är inte bara en traditionell kolonialstat med apartheid och rasism, utan också en västerländsk imperialistisk bastion i Orienten. Sionismen innebär därutöver expansion och etnisk rensning. Dessutom är den herrefolksmentalitet som utvecklats hos breda befolkningslager inte bara politiskt utan också religiöst grundad, vilket förstärker dess uttryck. Den ideologiska grunden för detta är religiöst totalitär, med starka inslag av nationalsocialism och fascism.
Det är mot den bakgrunden som brutaliseringen av våldet, oförsonligheten och omänskliggörandet av palestinierna kan förstås.
Det är mot den bakgrunden som folkmord på palestinierna är både möjligt och följdriktigt.
Det är bakgrunden till att Israel är en tickande bomb i USAs Mellanösternpolitik.

Det är hög tid att ersätta sionismen och dess judiska stat med en sekulär parlamentarisk demokrati med lika rättigheter för alla medborgare oavsett etnisk och religiös tillhörighet. Därmed försvinner grunden för apartheidsystemet inklusive ockupationen av Västbanken och Gaza. Detta är en nödvändig men ej tillräcklig förutsättning för en rättvis och bestående fred mellan israeliska judar och palestinska araber. Av underordnad betydelse är om detta resulterar i en eller två sekulära demokratier.
Det mesta talar för att en sådan demokratisering av Israel/Palestina kräver att israeliska judar och palestinska araber tillsammans skapar en befrielserörelse liknande ANC i tidigare Sydafrika. De krafter bland judar och palestinier som redan nu tillsammans bekämpar sionismen bör därför i första hand stödjas.
Det är också hög tid för judar – både i Israel och utomlands – att reformera den judiska religionen från att vara grundad på blodsband, till principen om religiös övertygelse och att avvisa idén om judarnas utvaldhet, det vill säga att bli ett folk som andra.
Israels pågående folkmordspolitik måste stoppas. I första hand för palestiniernas skull, men även för judarnas egen skull, då den underblåser ett växande judehat i stora delar av världen. Till detta krävs FN-trupper som skyddar palestinierna och en omfattande bojkott av Israel.

Lasse Wilhelmson

Lasse Wilhelmson är medlem i Palestinagrupperna i Sverige och judar för en Israelisk-Palestinsk fred. Denna artikel är publicerad i en engelsk version på flera webbsidor, bland annat webbtidningen The Palestine Chronical, Al Jazira och Israel Shamirs hemsida. Den senaste med ett appendix av Peter Myers. Läs den på:

www.israelshamir.net/english/wilhelmson.shtml

Anonym sa...

Palestinierna bombar israelisk skola.

Terrorpacket älskar att försök mörda israeliska skolbarn.

Anonym sa...

AKR, varför hela tiden detta krav på att jag ska publicera länkar till sånt som dagligen rapporteras av nyhetsmedia? Läser du inte tidningar eller tittar på TV? Eller sorterar du bara bekvämt bort alla rapporter om palestinska civila som dödas av den israeliska armen?

Här är en länk som jag snabbgooglade, bara de civila dödsfall som rapporteras här uppgår till 16, om jag hade tid och lust att agera nyhetsankare för dig skulle jag kunna länka upp många fler.

http://tv4.se/nyheter/470305.html

Anonym sa...

Lasse Wilhelmson kommer med lögner som direkt stirrar en i ansiktet.

Behöver bara dementera en; sedan kan all missinformation och illasinnad rasistisk propaganda förkastas. Trovärdigheten är kaputt. Sedan när man stöter på "Israel Shamir" som länk kan man bara sucka. Man använder professsionella propagandister för att ensidigt smutskasta ett land i en konflikt man inte begriper. Vad f-n sysslar somliga svenskar med?:

"...Israel utropades 1948, på ett område som geografiskt motsvarade nästan 80 procent av Palestina..."

Vilken okunskap! Titta på en karta av det historiska Palestina. Israel utgör c:a 20%. Lasse Wilhelmson ritar om kartan och glömmer stora områden i Syrien och det som blev Jordanien, där enligt lag det nu är förbjudet för judar att bo.

Undra på att många svenskar har en underlig syn på Mellanvästern. De kan ju ingen historia, samtidigt som man ensidigt fördömer ett folk och en liten, liten stat. Ni som har gatt på antijudisk och antiisraelisk propaganda och haller pa med ensidig demonisering, ni vet inte vad ni gör. Man skäms för somliga svenskar!:)

Anonym sa...

P.S. till ni som spyr ut rutinpropaganda men inte kan svara på enkla frågor:

En fråga: vad har ni gjort för att påverka Hamas/PA/PLO att släppa en kidnappad sårad värnpliktig utan villkor?

Gör ni någonting eller har ni fullt upp med att planera välkomnandet av islamisten Tariq Ramadan till Sverige? Tvi för rasistiska hycklande extremvänstern!

Anonym sa...

"kidnappad sårad värnpliktig utan villkor?"

Alexander Berman/A-K Roth gråter blod över "Israels" egna betalda mördare och hyllar folkmord på "ovärdiga" offer...


Ni fanatiska ultrahögerliberala judar har ingenting med riktig judendom att göra, ni är sionistiska fascister av samma slag som era Tyska meningsfränder.

Anonym sa...

Anon 2:26 har inga argument men frossar i gissningar, falska antaganden, rasism och smutskastning. Skamligt klart. Frågan var om svenska extremister och ensidiga demonisatörer som du protesterar mot att en sårad kidnappad värnpliktig nyttjas som gisslan. Svaret är klart; du, åtminstone, stöder detta vidriga. Moraliskt bankrutt. Aningslöst dravel.

Anonym sa...

Är Gaza ett koncentrationsläger?

Var det vanligt att Tyskarnas koncentrationsläger styrdes av judar och att de grävde tunnlar in på tyskt territorium för att kidnappa tyska soldater? Fyrade av raketer mot tyska byar?
Fanns det många synagogor i Treblinka?

Anonym sa...

Koncentrationslägret Gaza

Koncentrationslägret Auschwitz

Anonym sa...

Det är givetvis den fascistiska sionistregimen och USA som provocerar fram önskvärda resultat i sitt pågående folkmord, uppenbart missnöjda med att den demokratiskt valda regeringen inte svarade på övergreppen med våld.

Den sionistiska apartheidregimen lever på lånad tid, vet det och gör nu allt för att förlänga lidandet bland Palestinierna utspridda och inmurade i små indianreservat och koncentrationsläger.
How Many More Must Die?
And Israel Shall Be Safe Again

By RAMZY BAROUD

The June 25 Palestinian fighters' raid on an Israeli military post near the Gaza-Egypt border has sent Israel "scrambling to defend itself," the voice of a BBC news reporter declared on the evening news.

The report was followed by an unchallenging interview with a spokesman for the Israeli foreign ministry, then another with an Israeli daily newspaper reporter in Washington. No Palestinian voice was heard for days. The two Israelis communicated the same, tired, albeit ominous discourse that seems to understand, thus convey any event based on the misguided assumption that only Israeli lives matter.

There was hardly any international news source in English--including those originating from Middle Eastern Arab countries--that accepted the Palestinian predawn attack on the Israeli military base as a clear act of retaliation and a dignified one at that. After all, Israel has murdered scores of Palestinian civilians in the last few weeks, while Palestinians have refrained from following the same course, instead targeting the same Israeli soldiers who have inflicted untold hurt on the residents of Gaza.

Could it be possible that Middle East arms of major news media have mistakenly overlooked what has been happening in the Gaza Strip since the supposed Israeli withdrawal in September 2005?

It all started with extremely loud sonic booms, mock bombardments and Israeli fighter jets flying low over the overpopulated and impoverished Gaza Strip. Palestinians called on the international community to interfere to stop Israeli provocations. Their calls, as usual, fell on deaf ears

With such scare tactics, Israel wished to convey to Palestinians a loud and clear message: there is nothing for you to celebrate; were still the masters of your destiny, and unlike the South Lebanon 2000 withdrawal, we are leaving Gaza triumphantly, and possibly just temporarily.

Soon, Israel's mock attacks became more genuine, while the international community continued to turn a blind eye to what would soon become another routine in 'liberated' Gaza. As far the media was concerned, there was hardly much to report, since Hamas, along with other Palestinian factions refused to respond to the provocations with violent retaliation, confining themselves to a unilateral ceasefire they'd reached with PA President Mahmoud Abbas in Cairo earlier.

Fed up the with the Palestinian response--or lack thereof--Israeli officials coupled their scare tactics with menacing, specific threats, with a bottom line that no Palestinian was immune from Israeli targeted assassinations. Indeed, they lived up to their words.

In an interesting turn of events, Hamas won the parliamentary elections in January 2006 in an astounding display of transparency and democratic process. John Hughes of the Christian Science Monitor echoed the mainstream media line that something went horribly wrong in the Middle East and that the "Hamas victory is a setback" to whatever imaginary peace process Hughes knows of.

Comforted by the unconditional support of the US government, Israel's violent intimidation and scare tactics became much more abound. This time however, the Israeli war on the Palestinians became an extension of an international one, led by the United States along with the ever-compliant United Nations and European Union. While Western donors held back their aid to the point of creating a humanitarian catastrophe in the Occupied Territories, the US led a campaign of political coercion--in a rare display of unity between Democrats and Republicans and all of "Israel's friends" in the media.

Western media quickly coined various mantras to justify why ordinary Palestinians must suffer for choosing a parliament in a democratic election: because Hamas refuses to recognize Israel and renounces violence, among other pretexts that seem to fit so well in Israel's political agenda. Top Israeli government advisor Dov Weissglas, optimistic as he had always been, wished to see the humor in starving Palestinians. (The economic siege) "is like an appointment with a dietician. The Palestinians will get a lot thinner, but they won't starve to death."

Apparently Israel was enjoying the show: getting the world to punish an occupied nation while completely losing sight of Israel's colonial expansion in the West Bank and East Jerusalem is the most fitting manifestation of the proverbial dream come true. Of course, Israel can never be content with such limited roles. It was time to turn up the heat one more notch; the sporadic violence was about to be upgraded to intense violence, reaching Palestinian civilians of all ages. In the matter of seven weeks, ending on June 21 with the killing of a pregnant woman, her unborn child and her brother and injuring 14 of the same family--Israel had killed 90 Palestinians, the great majority of whom were civilians. They included the killing of seven members of the same family while picnicking at a beach near the small Gaza town of Beit Lahia on June 9.

Israeli Defense Minister Amir Peretz justified the wanton killing of civilians, along with Prime Minister Ehud Olmert as an unintended mistake, vowing to continue to fight 'terrorists' who fire homemade rockets against the neighboring Israeli town of Sderot. In the same period in which 90 Palestinians were killed and hundreds more maimed and wounded, Israeli army radio reported one injury resulting from rocket fire. No other source has confirmed the lone injury claim.

However, Western media, including the BBC, is incessantly determined to equate blowing up Palestinian families with Israeli allegations of Palestinian rocket attacks: it's a tit for tat, or so it seems. It's equally valid, according to ignorant media dictates, to starve a nation because their government's refuses to recognize its military occupier.

The US administration defended the June 9 murder of a Gaza family as an Israeli right to defend itself. BBC International refused to see the Palestinian attack on an Israeli military installation on June 25, as a Palestinian right to self-defense. To the contrary, it was Israel who once again went "scrambling to defend itself". It's unclear how many Palestinians must die before Israel delivers a convincing "blow" to its unruly neighbors, and before life goes back to the way it was intended to be: Palestinians being starved, humiliated and slaughtered at the hands of Israel in their dissolute Gaza ghettos. Only then, shall Israel be safe once more.

Ramzy Baroud teaches mass communication at Curtin University of Technology and is the author of The Second Palestinian Intifada: A Chronicle of a People's Struggle. He is also the editor-in-chief of PalestineChronicle.com. He can be contacted at: editor@palestinechronicle

Anonym sa...

Läs vad IDF soldaten Arik Diamant har att säga:

"When the Palestinians do this, we call it "terror." When we do it, we work overtime to whitewash the atrocity."

Läs vidare

Anonym sa...

Ni ar lika dumma allihop.
Israel ar aldeles for aggresiva men palestinierna ar inte mycket battre dom.

Detta ar inte en kamp melan gott och ont som de flesta av er vill tro. Det ar istallet en oerhort komplicerad konflikt som valdigt fa, speciellt en bunt kvasi-intellektuella fjollor pa andra sidan jorden vet tillrackligt mycket om for att kommentera.

Pro Israel och Pro Palestina foresprakarna ar precis lika javla korkade med sina ideologiska skygglappar.

Anonym sa...

"Anon 2:26 har inga argument men frossar i gissningar, falska antaganden, rasism och smutskastning. Skamligt klart. Frågan var om svenska extremister och ensidiga demonisatörer som du protesterar mot att en sårad kidnappad värnpliktig nyttjas som gisslan. Svaret är klart; du, åtminstone, stöder detta vidriga. Moraliskt bankrutt. Aningslöst dravel."

Hur var det med det språkliga AKR? Du grät krokodiltårar för några dagar sedan över att jag och andra använde såna otäcka ord som "israelkramare". Invektiv var ett lågvattenmärke eller hur var det?
Kanske bara när dom riktades mot dig?

Anonym sa...

Men Staffan, svenska extremvänsterns agerande är ju moraliskt bankrutt (man stöder kidnappningar och har skickat pengar till terrorgrupper) och propagandan är aningslöst dravel som alla vettiga inser men naturligtvis inte dem som tror på det eller har gått på det. Du behöver inte hålla med.

En dag kanske du inser detta. Du har kanske svårt med nyanser i språket?

Ali talar om "förbrytare" och skriver sig varm och gråter sig sjuk över somligt men kräver inte med ett (1) ord att den kidnappade soldaten friges. Det gör inte du heller. Omänskligt agerande från dem som säger sig stå för mänsklighet.

Senaste nyheter talar om att en hamasrepresentant kom tillbaka till Gaza med 20-talet säckar med miljoner dollar från Ahmadinejads Iran. Inte svårt veta vilken sida Ali står på, terrorismens. Hizballah är i Libanon och snart om inte redan i Gaza. Vilka svenska "aningslösa" är det som ignorerar sånt. Det är folk som valsar med islamiska fascister jag talar om. Det är fullt krig mot Israels civila.

De personer som välkomnade Hamas' representant till Sverige för att de säger sig värdera "dialog" har nu önnat dörren att föra dialog om kidnappade värnpliktiga liksom de kan föra dialog med israeler.

Det vore angeläget att veta om de svenskar som nu format vänskap med Hamas (Garthon et al) tar chansen att försöka påverka gruppen att sätta stopp för raketskjutningarna av israeliska skolor och att stoppa terrorn.

Är de modiga eller moraliskt medvetna nog att skicka en begäran till Hamas i mänsklighetens namn att släppa den sårade kidnappade???

Du får förlåta mig, Staffan, om jag inte tror på någotdera men att jag skulle bli omåttligt glad om de gjorde så.

Som det är kan man bara skämmas över svenska extremvänsterns agerande. Inte för att du skulle förstå vad det handlar om.

Anonym sa...

Vilka riskerar mest om de lägger ner vapnen....
Palestinierna eller Israelerna?

Anonym sa...

Nuff said!:

http://www.erixon.com/2/blogg060709.htm#17

Anonym sa...

AKR, jag var inte intresserad av en ny drapa full med beskyllningar. Jag vill bara veta hur du kan förena krokodiltårar över att vi använder uttryck såsom "israelkramare" med att skriva giftdrypande rabiata inlägg fulla med fula ord själv?

För mig får du såklart använda vilket språk du vill; du verkar vara rätt hemma i svavelosande predikant-markerna. Men lite konsekvens och lite mindre hyckleri tack!

Anonym sa...

Några stycken här anser att det var rätt att kidnappa soldaten då han var en del av en ockupationsarmé och att det pågår ett krig. Jag skulle vilja se er vidareutveckla det resonemanget. Israel hade ju övergivit Gaza innan kidnappningen. Vilket krig var det som pågick innan kidnappningen?
Om det var så att det pågick ett krig, på vilket sätt gjorde Israel fel när de invaderade Gaza för att frita soldaten?

Själv anser jag att det var överilat av Israel att invadera Gaza men jag ser inte heller det försvarbara i kidnappningen av soldaten. För att kunna kritisera Israels intåg på Gaza med trovärdigheten i behåll måste man först ta avstånd från kidnappningen av soldaten.

Anonym sa...

israel är ett jävla land som vad de gör har dem rätt dem dödar vanlga männikor då säger dom att de var för atta hamas döda en soldat då å går dem och dödar hundra stycken förfan. den som sdödjar israel är är en jävel.

mvh fuck israel fuck USA