tisdag, november 13, 2007

Dystert men inte hopplöst danskt val

Mycket finns att säga om det danska valet. Kan i all hast konstatera att det är en politisk utveckling som är intressant att studera för oss i Sverige. Fogh Rasmussen tog sig till makten med löften om att bevara välfärden. Han kunde göra det tack vare en socialdemokrati som blivit oigenkännlig i konturerna och en fackföreningsrörelse som gled bort från denna socialdemokrati utan att hamna till vänster och organisera egna motkrafter. Därefter har denna högerregering, som regerat med stöd av de djupt främlingsfientliga högerpopulisterna i Dansk Folkeparti, genomdrivit systematiska förändringar som steg för steg omvandlat det danska samhället och det danska politiska landskapet. Folkpartiets motsvarighet Venstre – inte Dansk Folkeparti – bär huvudansvaret för att Danmark blivit inpyrt av rasistiska utgångspunkter för den politiska debatten. Och socialdemokrater – inte Dansk Folkeparti – bär genom sin dystra uddlöshet huvudansvaret för att en stor del av de danska arbetarväljarna fastnat för DF och Venstre. I detta har förstås också den bredare vänstern i Danmark del.

Nu ser det ut som att danska SF kommer att göra ett mycket bra val, tack vare en uppryckning i tydlighet när det gäller synen på den offentliga sektorn, och tack vare socialdemokratiskt missnöje. Enhedslistan har gjort ett viktigt arbete under de här mörka åren med att stå upp för inopportuna ståndpunkter i utrikespolitiken och i försvaret av demokratiska fri- och rättigheter. Partiet har drabbats av tumult i valets slutskede och angripits extremt hårt med anledning av att en av deras riksdagskandidater bär slöja – så illa är de facto läget i Danmark. Men det ser just nu ut som att de ändå klarar av att få plats i parlamentet. Socialdemokraterna har haft en del framgångar i opinionen på senare tid, jämfört med senaste katastrofvalet, men de sista opinionsundersökningarna tyder på ett svagt resultat. Det hade behövts en tydligare politik än så för att ändra riktning i dansk politik.

Vi får väl se om det blir regeringsskifte i Danmark efter dagens val. Klart är att Fogh Rasmussens regering tyvärr varit så framgångsrik i att förändra den danska verkligheten att det knappast i sig räcker för att få en ny kurs. Men det kan vara en början.

Hur som helst bör vi se danska exemplet som en viktig varning. Venstre har inspirerat såväl bomb- och batonghögern i folkpartiet, som de nya illusionistarbetarna i moderaterna.


Kalle Larsson har förresten en rolig kommentar om TT:s rätt komiska beskrivning av de danska partierna

Varmt rekommenderad läsning om Danmark; Dino Knudsen: De små stegens kontrarevolution.

Tidningsartiklar om valet: [DN1][DN2][DN3][SvD]

3 kommentarer:

Anonym sa...

De danska sossarna dör sotdöden, precis som kommer bli fallet med SAP i Sverige under Sahlins ynkliga o svaga ledning. Den dagen facken blir politiskt oberoende och rena intresseorganisationer är allt vunnet och Sverige på rätt kurs igen.

Mr. JB

Pastey sa...

Debatten verkade i Danmark handla om vem som kunde vara mest i mitten? Mitten är där alla vill var, man vill inte råka stöta sig med någon, förutom marginaliserade grupper som inte avgör valet då så klart. Så mitten är tydligen = liberal och rasistisk nationalistisk.
Om detta är vad vi har att vänta i Sverige bör alla vara oroade.

Anonym sa...

Ja, när man slår och sparkar på invandrare så tar man som politiker inte någon större risk. Det tar ju sådären 11-12 år att bli dansk medborgare, och alltså få rösträtt (man ska bl.a språktestas). Och med den danska (DF-) politiken på det området så är man ju utkastad innan det händer. Tänk om vi invandrare kunde få rösta också, då jävlar skulle det bli ändring!

Sofia, nyss flyttad över sundet