onsdag, december 26, 2007

Inte samma lika

På väg hem ikväll, denna gång med massor att bära, noterar jag att min tunnelbanestation Rinkeby återigen är helt avstängd på grund av ”ordningsproblem” – alltså att några ungdomar smällt smällare och raketer tidigare.

Hur troligt är det på en skala, att man stängt av hela Östermalmstorg eller Karlaplan flera kvällar under en långhelg, om snorungarna hade varit fulla brats som sprutade champagne på folk? Och då är de boende i Rinekby i högre grad än på många andra ställen i Stockholm hänvisade till kollektivtrafiken.

Respekt för samhällsinstitutioner är viktigt. Det bygger på ömsesidighet och likabehandling. Diskriminerande kollektiv bestraffning bidrar inte positivt. Kanske något för statsministern att fundera på resorna mellan sina hemliga furstebesök.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan man jämföra raketer med champagnesprut? En raket kan spränga bort ögon och kroppsdelar, i värsta fall döda. Det beror inte på någon dold rasism, utan på den rent tekniska skillnaden att raketer exploderar medan champagne inte gör det. (Jag bortser här från den relativt beskedliga knalleffekt som kan uppstå då champagneflaskans kork avlägsnas.)

Anonym sa...

Enligt vad jag förstår är inte stationen avstängd som någon form av "bestraffning", utan just för att SL inte kan garantera en rimlig säkerhetsnivå för vare sig resenärer eller personalen.

Respekt för samhällsinstitutioner är visserligen viktig; om dessa inte respekteras kan de tvingas lägga ner. Precis som de (förhoppningsvis tillfälligt) gjort i detta fall.

Anonym sa...

"Diskriminerande kollektiv bestraffning bidrar inte positivt"

Ett tips: diskriminering innebär att lika fall behandlas olika. Ditt hypotetiska exempel är inte ens i närheten av att utgörande en jämförbar situation. Bara slentrian reflexreaktion à la rödvinsvänster med tunga kassar.

Anonym sa...

En fråga till Ali, varför benämner du Reinfeldts besök hos brottsoffer på ett så nedsättande sätt? Exakt vad är felet med den verksamheten?

Anonym sa...

Fyrverkerier = brandrisk.

Brandrisk på tunnelbanan är prio nummer 1. Då stänger man av, oavsett om det är i Rinkeby eller på Östermalm.

Brandrisk är ett stort orosmoment för anställda inom SL. Ett arbetsmiljöproblem och en fara för människoliv.
Dessutom finns det många människor och hundar som är livrädda för smällar.

Kollektivtrafiken irriterar många människor, det vet jag som jobbat extra som spärrvakt. Jag har blivit hotad ett par gånger av uppretade resenärer som låtit reptilhjärnan ta kontrollen.

Det är bara att calm down och vänta på nästa tåg. Om någon blir sur för att du kommer sent så är det den personen som är störd i huvudet. Relax, take it easy.

Anonym sa...

"I lördags kväll träffades en man i Rinkeby av en avfyrad raket. Raketen brände hål på mannens kläder och han fördes till sjukhus med brännskador på överkroppen."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=728000

Anonym sa...

... däremot vill jag (anonym 11.06) gärna tillägga att innerstadsborna grisar något äckligt mycket på helgdagar.

Det går inte jämföra det äckel vuxna människor ägnar sig åt på Östermalm med det småbus som händer varannan helg i Fittja...

Spyor, slagsmål, narkotika, sexism och rasism är vardag innanför tullarna

Tack för mig.

Anonym sa...

Inte för att jag håller med, eller inte håller med, Ali, så tycker jag att alla som kommenterat här är idioter. Jämförelsen med champagnesprut behöver inte vara en jämförelse MED JUST CHAMPAGNESPRUT. Det kan vara fulla brats som skjuter raketer.

Reinfeldt är ett nedsättande ord överhuvudtaget. Fredrik Reinfeldt är en man i en skamlös bransch. Nej, jag är inte en bitter sosse. Jag är en realist.

Visst kan man tycka att Ali överdriver, men det ligger ändå något i vad han säger.

Om ni kollar på DNs Rinkebyartikel igen, ser ni att även Tensta riskerar avstängning. Hade detta då hänt på Karlaplan eller Östermalm?

Jag vet inte, jag må vara en idiot också. Då har vi åtminstone nåt gemensamt.

Anonym sa...

Folk som kommenterar här är ju helt slut i huvudet. Tror ni att det bara är korsbränning och lynchning som är rasism? Ey, vakna upp, det finns rasism i Sverige också. Det där är ett litet, litet exempel, men ändå ett exempel. Man blir mörkrädd av dumheten.

http://www.sverigemotrasism.nu/templates/svNormal____2552.asp

I en svensk kontext har Ove Sernhede (2002) pekat på betydelsen av begreppet territoriell stigmatisering. Det innebär att ett helt område kan bli stigmatiserat så att de som bor där ses som misslyckade, utslagna eller andra klassens medborgare. Detta gäller i huvudsak områden där det finns en hög andel av ”invandrare” som t.ex. Hammarkullen eller Rinkeby. Sernhede menar att den territoriella stigmatiseringen både leder till en diskriminering av de människor som bor där och skapar motsättningar inom området bland annat för att dessa områden ofta har mycket knappa resurser. Men det kan också leda till ett behov av att försvara ”sin stadsdel” och framförallt bland unga har det skett en utveckling av en förortsidentitet som ses som positiv.

Ytterst handlar stigmatisering om kollektivt identitetsskapande genom uppdelningen av vad som anses normalt – onormalt, acceptabelt – oacceptabelt etc. Genom stigmat möjliggörs symboliska gränser i samhället som talar om vad/vilka som hör till och vad/vilka som faller utanför - ett skapade av ”oss” och ”de andra”. Sociologen Zygmunt Bauman menar att främlingar ofta stigmatiseras som ”de andra” – de som inte är som ”vi”. Stigmat fungerar i detta fall enligt Bauman att markera ett utanförskap som är svårt att överkomma. Här finns en koppling till stigmats ursprungliga betydelse, nämligen som ett märke som markerar individens kulturella och moraliska status som lägre stående. Att vara eller bli betraktad som jude eller invandrare blir ett slags brännmärke som kan vara svårt att bli av med.

Anonym sa...

Ytterst handlar stigmatisering om kollektivt identitetsskapande genom uppdelningen av vad som anses normalt – onormalt, acceptabelt – oacceptabelt etc.

Jaha. Då är det alltså fel att konstatera att den verksamhet som består i att avfyra raket på allmän plats, och därmed sätta andra i livsfara (och i vissa fall åsamka dem kroppsskada), är onormalt och oacceptabelt?

Ja det är verkligen du som ska snacka om korkade inlägg här.

Anonym sa...

Det är dessa ungdomar som är problemet. Vad är det ni disskuterar?! Jag själv och mina vänner jag växt upp med lärde oss tidigt i livet att det helt enkelt inte är rätt att skjuta raketer på folk i tunnelbanan. Men för dessa ynglingar är det tydligen inte så självklart.. hmm.. då måste det alltså vara något fel på deras föräldrar och hur dom uppfostrat sina barn angående etik och moral. Jo så är de nog... så straffa föräldrarna. Om skitungarna skjuter en raket i magen på någon så dra ifrån ett social bidrag(om dom nu har sådant). Då skulle det snabbt bli skillnad. Smart va?!

Anonym sa...

I sanning. Word!

Precis samma sak som när SL ville sluta hantera kontanter pa bussarna. Var ju naturligtvis ocksa kollektiv bestraffning av marginaliserade människor, eftersom de av olika skäl är mindre benägna att använda konto- och kreditkort och har möjlighet att hosta upp en klumpsumma till säsongskort.

Säkerhet är bara det fina mantra bakom vilken rasisiterna och klassförtryckerna gömmer sitt fyla tryne.

Fan ta SL. Leve hiphoppen.

För övrigt tycker jag Ali är söt.

Peter A sa...

Till Anonym 1:00 AM.

klassförtryckarna och rasisterna som krävde att kontanthanteringen hos SL skulle förbjudas var facket.

Anonym sa...

Jag är säker på att Marknaden kommer att lösa det här problemet...

Anonym sa...

Åh Ali, ett tag trodde jag att du hade gått så långt som man kan gå vad gäller argumentation, men den esbatianska debattraditionen har nu tagit ett nytt språng framåt. Ligister skjuter raketer mot egendom och människor, varpå SJ stänger ned stationen. Detta är rasistiskt för man inte hade inte stängt ned tunnelbanestationen i Östermalm om bratsen sprutat champagne. Helt otroligt.

Lennart Regebro sa...

"Jämförelsen med champagnesprut behöver inte vara en jämförelse MED JUST CHAMPAGNESPRUT."

Jo. Säger man champagnesprut så säger man champagnesprut. Då får man antas mena champagnesprut.

Dom vänster om sossarna (och många inom sossarna också) har helt tappat alla koncept och verklighetskontakt. Dom har inget att tillföra politiskt. Det enda dom kan göra är att klaga och förstöra.

Jag bodde i Rinkeby i åratal. Det var alltid ett jävla liv på stationen, och folk som satte eld på papperskorgar och under nyårstider folk som sköt in raketer i vagnar. Och det fanns aldrig ordningsvakter eller poliser där. Dom befann sig snarare på Östermalm.

Och DET är måhända rasism. Men så långt tänker inte Esbati. För det kräver både en fot i verkligheten och ett par tankesteg. Och sånt sysslar inte vänstern med.

Anonym sa...

lennart regebro är det samma efterblivne kille som spammar olika bloggar, eller är det ett kollektiv/koncept?

fö. är det ju det som esbati skriver att bråk på andra ställen skulle fixas på annat sätt än att man stängde ner hela stationen. men att läsa saker innan man skriver bajs, sånt sysslar inte högern med.

/j

Anonym sa...

DET ÄR RASISM! SL diskrinminerar och kollektivstraffar Rinkebyborna!

Istället för att öka säkerheten genom att tillkalla fler poliser som ska haffa några 15åringar stänger de ner hela stationen! Det som visar rasismen i det hela är att de VÄGRAR att sätta in ersättnigsbussar, Alltså är de som bor i rinkeby inte människor! De ska GÅ till närmaste T-banestation eller ta andra bussar som finns i området! det låter helt sjukt! Hade det varit en annan mer "svenskt" station skulle de iaf ha ersättningsbussar och piketstyrka för att ta hand om de här 15åringarna med smällare!

Jag blir så pissed off!

Anonym sa...

Så den enda orsaken till att det inte fanns ersättningsbussar är rasism, inte det faktum det inträffade på julafton? Den dagen snyter man inte fram extra fordon och chaufförer ur näven.

SL:s skyddsombud är säkert obehagliga rasister hela bunten =/

Anonym sa...

Det verkar inte bara vara Paris förorter som brinner?
Pà Expressens o Aftonbladets hemsidor är det tyst som i graven.

Aewheros sa...

Men vad obekvämt det är med alla anonyma poster. Som kroppslösa röster som pratar i munnen på varandra medan debattörerna i tv-soffan förvirrat försöker avgöra var de kommer ifrån och vilken som är vilken. :P

Anonym sa...

Esbati for president.
Och VD för SL.
Leve analysen

Anonym sa...

Kan ni se det politiska problemet med hur Ali uttrycker sig? Bortsett från den illa valda jämförelsen med att spruta champagne.

Han ställer inga konkreta krav så som:

1. Polisen ska garantera säkerheten på stationen.
2. Förbjud försäljning av smällare och raketer.
3. Och, om polisen inte löser problemet - föreslå egen organisering för säkerhet för människor i området. (För övrigt är det intressant med tanke på statsmaktens legitimitet att man inte ens klarar av/bryr sig om att hålla en hel tunnelbanestation öppen.)

Kom ihåg att de här människorna inte är "förtryckta" i sammahanget. I den omedelbara situationen är det dom som förtrycker andra människor, i ett påtagligt patriarkaliskt och osolidariskt handlande, som på kort sikt bara kan mötas med repression.

Det är möjligt att säga detta samtidigt som man kritiserar det absurda, anakronistiska, kapitalistiska samhällssystem (och världssystem) som i grunden är den främsta orsaken till problemen - från den lokala utslagningen till den globala migrationen.

Att enbart gnälla om rasism (som om det vore det stora problemet) är inte gångbart. Fokusera på människors konkreta problem om ni vill vara större än ett 5%-parti.

Anonym sa...

dumt att tro att människor kan tänka själva. tack vare dina klargöranden kommer nu kommunismen att segra.

/j

Anonym sa...

Anledningen till att det är så många sjuka kommentarer här är att nazzarna på Flashback länkat. Folkpartisterna hittar fram själva. Same shit, same smell.

Anonym sa...

Johan Ingerös polare diskuterar på fp-forum:
http://www.flashback.info/showthread.php?t=594649

Anonym sa...

Ge fan i att skjuta raketer i tunnelbanan så ordnar det sig nog.
Har alltid varit löjligt facinerad av folks nöje av smällare. I gruvan när man haft högskolepraktikanter har dom varigt lyckliga när dom fått skjuta en salva. Underligt, tycker jag.

Anonym sa...

Ja, det är diskriminering att en tunnelbana i Rinkeby stängs ner efter att några har terroriserat den och saboterat. Vet inte exakt vilka som gjorde det. Om det är samma sorts "ungdomsgäng" som vanligt eller inte. Men varför skulle den inte stängas ner? Älskar när folk ska skrika "fascism/rasism" när staten använder lite välbehövligt maktmonopol eller insatser överhuvudtaget.

Göte Børge sa...

Råkade hitta hit av okänd anledning.

Jag inser vikten av politiska partier och olika åsikter och debatt och kritisk granskning och...

Men fan vad tråkigt det är...

Hugo sa...

Dags att på allvar ta tag i halv- och helkriminella gäng som terroriserar våra storstäder. De drar inte bara kring i förorterna utan ett vanligt nöje bland dessa lågpannor är att dra in till stan och stjäla, råna eller slå folk på käften. Det är för djävligt och har inget med rasism att göra.

Anonym sa...

"'ordningsproblem' - alltså av att några ungdomar smällt av smällare och raketer tidigare"

Varför sätta ordningsproblem inom citationstecken Esbati? Som om det inte vore det, för mig är detta allvarligare än ett ordningsproblem snarare handlar det väl om vandalism och misshandel av personal och resenärer.
Att du etnifierar debatten är sorgligt, ställa "svennar" mot "blattar" för att vinna lättköpta politiska poäng som en annan god liberal. Behöver Rinkeby medömkan eller upprättelse Ali?
I vems intressen har klassanalysen i det svenska politiska klimatet fått gett vika för den falska polariseringen emellan "blattar" och "svennar"?
Rinkeby och andra invandrartäta förorters sociala och kulturella stigma är något du här ofrivilligt spär på. Den andre som problematisk och i behov av särbehandling - vare sig det är positiv från goda liberaler eller negativ från nyliberaler.

Särskilt är detta symptomatiskt för Ung Vänster och dess supporters inom V samt de som diggar deras lättköpta vänster light retorik yao.....Senast nu den orättfärdiga kritiken av SAC:s lovvärda kampinitativ med "registret" som UV kallar "blatterea".
Var får ni allt ifrån?

Till sak. Att attackera arbetare och vandalisera sitt eget område samt misshandla dess invånare med vilka man istället bör känna samhörighet med är osolidariskt, korkat och kontraproduktivt (stationen stängdes!), "ungdomarna" uppvisar närmast fascistiska tendenser.
Vare sig de är "blattar" eller "svennar". Jag skiter väl fullständigt i om de är jalla-abos Ebsati, jag hoppas du också gör det.

Från en som själv bott i en s.k "invandrartät"-förort så kan jag meddela att rasism, sexism och fascism är lika frekvent där som innanför tullarna. Med rekrytering till alltifrån SD, ND och annat patrask som islamo-fascistiska grupperingar samt så kallade "invandrargäng" vars vidriga åsikter och handlingar snarare samstämmer med Östermalmsbratsens snarare än avviker från dem. Lika barn leka bäst Ali.

Mvh

Lars

Anonym sa...

jävla rasister

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_721415.svd

Anonym sa...

@ Anonym 7:33

Men din efterblivna jävla rasistkossa, det är ingen som påstått att det är rasism att förbjuda smällare eller att stänga ner en station om man måste någon gång. Att det blir OLIKA behandling och att bus/uppståndelse/brott leder till KOLLEKTIVA slutsatser och åtgärder - det är ett utslag av underliggande rasism.

Jag hoppas att du får en liten icke-diskriminerande raket i punchglaset eller ännu hellre rakt i arslet på nyårsafton.

Anonym sa...

Ja, det var åtminstone annat ljud i skällan när klubbordföranden Per Johansson avskedades av SL.

Då smackade liberalerna, som även kan kallas nyfascisterna, av belåtenhet.
"Ha ha ha. Se där så bra. En bråkig fackpamp avskedades. Så bra, så bra. Komma här och vilja ha mer säkerhet i tunnelbanan? Strunprat! Avskeda den jäveln."

Nu är de tillbaka, liberalerna, de som även kan kallas nyfascisterna. Men något är fel, de struntar inte längre i säkerheten på tunnelbanan.
I ledarspalter (SvD) och i blogginlägg kallar de småkillar som lekt med fyrverkerier för allt mellan "ligister" och "terrorister" (sic!). De antyder även att problemet skulle bero på invandringen, och att den enda lösningen är att kollektivt bestraffa alla invandrare.

Det är så att jag tar sig för pannan. Dels undrar jag, varför dessa liberaler inte stödde Per Johanssons arbete för en tryggare tunnelbana. Jag undrar även om dessa nyfascister på fullaste allvar tror att det bara är förortskillar som leker med fyrverkerier?

Och snälla nån, terrorister? Vad kallar man då de svennar som exporterar tunga vapen till instablia länder? Sverige är ju, som alla vet, en av världens i särklass största exportörer av tunga vapen.

Folkhemmets änglar slumrar sött. Endast förortsbusarna är vakna.

Anonym sa...

Ali har förstås alltid rätt.

Lokaltrafiken stängs ner, alltså rasism.

Men anta att polisen hade lagt ned så pass mycket resurser att de lyckats gripa förövarna och sätta stopp för incidenterna. Vad hade Ali skrivit på sin blogg då? Givetvis rasism igen, som alltid - fast då bara bytt ut objekten.

/ Sven

Anonym sa...

Det är inte för att stationen har stängds ner som Rinkebyborna har rasat. Det är för att SL inte har ordnat ersättningsbussar, Det gör de alltid på en gång på alla andra ställen vid sådana sits, nu har de skitit i det i flera dagar, det handlar inte om personalbrist, många av bussförarna är muslimer och firar inte ens jul.

Varför har inte SL ordnat ersättningsbussar? Det tror jag för att de inte anser att orter som rinkeby och tensta är Viktiga! där av Diskriminering.

Anonym sa...

Och hur ofta händer det att fulla brats sprutar champagne på folk på Östermalmstorgs tunnelbanestation?