söndag, januari 13, 2008

Extremhögern

Sverige kliver ytterligare ett pinnhål längre ner i den blåbruna sörjan. Nu är det Kulturrådet som går loss på tidningen Mana.

Bara något ord om min egen syn på Mana först. Det är inte min favorittidskrift. Där skrivs mycket som är bra och nytt. Men både ur ett vänsterperspektiv och ur ett feministiskt perspektiv är artiklarna många gånger politiskt kontraproduktiva. Men tidskriften har gjort mycket för att slå upp en del frågeställningar, och introducera en del arbeten som framför allt vilar på en radikal postkolonial akademisk tradition i USA. Sen kan man tycka vad man vill om den traditionen. Kvaliteten är varierande, men alltid finns det något som är klart läsvärt.

Men det är inte poägen. Det är inte en sådan värdering som Kulturrådets referensgrupp ska göra. Det finns många tidskrifter i Sverige som skriver smalt och brett och pekar åt olika håll. Det är bra. Det riktigt, riktigt skrämmande; det är när ledamöter i Kulturrådet på så uppenbart grumliga politisk grunder och med skräniga lögner bestraffar en tidning som utmanar deras politiska uppfattningar.

Det är en sjuk tid vi lever i. Det är lika ironiskt som följdriktigt, att den antirasistiska och feministiska tidskriften Mana, skälls för att ha en ”nedvärderande syn på kvinnor” och för ”intoleranta, på gränsen till rasistiska, toner”. Det är nyspråk som heter duga!

Anförare för attacken mot Mana är Dilsa Demirbag-Sten, som gjort sig en karriär i den välbekanta invandrare-som-”vågar”-vara-reaktionärernas-talesperson-filen och därtill blivit en inpiskad ambassadör i svensk offentlighet för Israels brutala raspolitik. Hon och hennes hejarklack använder nu alltså statsapparaten som replik på kritiken. Med en omisskännlig doft av 30-tal sägs tidning Mana ha en ”förvrängd tolkning av verkligheten”.

Detta föregår i samma tradition som folkpartiet tidigare agerade för att misstänkliggöra och tysta de antirasistiska forskare som blottlade partiets rasistiska glidning; som ledde till högerregeringens politiskt motiverade nedläggning av Arbetslivsinstitutet; som gjort att vårt statliga historieomskrivningsinstitut fått i uppgift att brännmärka kamp för rättvisa som en längtan efter Gulag, och som nu övergår i hetsjakt på folkbildning och politiska samtal i ABF.

Strategin är naturligtvis framgångsrik, inte bara för att pengar spelar en omedelbar roll, utan också i skapandet av den rädslans och självcensurens kultur som är ett kännetecken i och en förutsättning för auktoritära samhällen.

Vi har en regeringen som är desperat nu. Avståndet till oppositionen är nästan tjugo procentenheter. Det är ett nästan ohållbart opinionsläge, som inte är en tillfällig skandalsvacka. Räkna med att högeryttrarna ska ta ut sin frustration på allt de kommer åt. Sverige har idag en av Europas ruttnaste, mest enfaldigt högervridna klimat för offentlig debatt. Därför kan väldigt mycket passera obemärkt.

Allvaret i situationen borde vara uppenbart. Många fler bör inse att det som händer någon annans tidning, tidskrift, förening, politisk organisation, livsstil, bostadsort, hårfärg; också angår dig själv. Inte om fem år, utan kanske om fem dagar.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Jag håller förstås med dig i princip men kan inte låta bli att undra varför det inte är möjligt/rimligt att man driver tidskrifter allehanda slag baserat på att intresserade läsare faktiskt betalar vad det kostar.

Även om det förstås går att visa att en del människor faktiskt lever på eller nära en slags fattigdomsgräns så är ändå svensken i gemen oändligt välbeställd, så varför måste allt subventioneras?

Hugo sa...

Kulturskymmning är trots allt rätt kommentar. Hur ens orkar ni plakatvänstern, framföra era åsikter efter kommunismens alla samlade haverier. Jag orkar inte ens ta upp Cuba, Venezuela eller Nord-Korea som varandes världens mest nedsläckta land, såväl från sattelitbilder som media.
Vad är det för fel på er?
Stalin massmördade med svält, deportationer och avrättningar i vart fall 30 millioner människor, om än lågt räknat. Mao´s himmelrike har ännu inte dokumenterats, Pol Pot vet vi vad han gjorde av en befolkning på 6 millar.

Hur faen orkar ni blunda för socialismens triumf världen över? Finns det inget som heter självransakan inom era egna led? Kanske dags att vakna upp.

Hugo sa...

Eller hellre, ge mig ett vettigt och sakligt analytiskt svar varför planekonomi i Stalins anda är överlägsen en fri marknadsekonomi?

Åtminstone tar man självmord om allt går åt helvete, men blir inte slaktade av den självutnämnda menigheten.

Anonym sa...

Dilsas hat gör mig faktiskt genuint ledsen. Vet inte riktigt varför men kanske är jag helt enkelt en lite för blödig socialliberalist som fortfarande drömmer vackra drömmar om nätterna.

/Mikael

Anonym sa...

Först Gringo. Nu Mana.
Det är svårt för antirasistiska tidningar i Sverige. Det finns många som vill stoppa dem och de gör det med dunder och brak. De stöds av Expressen, Timbro och andra finansiellt starka högersmedjor.
Ingen antirasism här inte! Inte om Dilsa & company får bestämma.
Hur fan kan de gnälla om kommersialsm, rasism och sexism när de själva publicerar sig i så skitiga medier som de gör? Hur fan kan de vråla sig hesa över ytrandefrihet när de örfilar upp varenda blatte som vågar säga sin mening (men som inte delar deras nyfascistiska åsikter?).
De sparkar neråt med Högersveriges goda minne.

Bengt Nilsson, sosse sa...

Det enda jag vet är att i Mao:s och Stalins himmelriken på jorden, Kina och nuvarande Ryssland, står kapitalisterna i väst på kö för att komma in.

Anonym sa...

Högern försöker sig på nån sorts obehaglig PK-ifiering av idédebatten, där allt som går utanför mittlinjen måste motverkas. Anledningen till deras opionionsmässiga kräftgång är ärligt talat att deras egna idéer inte håller: kan vara ett tips att revidera dom istället för att ge sig på vänsteridédebatten.

Hugo>>
Först trodde jag bara att du kommenterat fel inlägg, men antagligen skulle dina paranoida röda febern-nojor inte skulle funka någonstans.

Björn Henriksson sa...

Peter Karlberg:
Jag förstår också vad du menar i princip men vad du berör är ännu en obekväm sanning. Tjänster har inte kunnat följa varuproduktionens effektivisering så om vi skall behålla den fria press som vi har byggt upp behöver vi demokratiskt omfördela resurser. Marknads lösningen är en annonsfinansiering av media och jag vill inte säga mer än att jag utan att överdriva anser detta vara ett av de mest grundläggande problemen i världen idag.

Anonym sa...

Dilsa D's utlåtanden om andra är ungefär lika sammnhängande och stringenta som Sakines, och de missar naturligtvis inte att använda sig av sin kurdiska bakgrund för att possitionera sig och skydda sig mot kritik.

Att båda två praktiskt och politiskt sett hamnar nära Sverigedemokraternas inställning att invandraren bör avsvära sig allting som har att göra med "det gamla landet" och snabbt måla om sin person, det är det inte många som vill påpeka. Vi lever som sagt i en tid när logik och eftertanke ofta är satta på undantag.

Skuncke sa...

Varför berättar du inte istället om de 200 miljoner människor som avrättats för sina åsikters skull i kommunismens namn?

Anonym sa...

Herreallah vad ni är korkade alla vänstersympatisörer....Ni är så vridna så man måste skratta åt er...Den otäcka tidningen mana borde läggas ned, den är inget annat än rasistisk...
Nej skaffa er ett jobb i stället för att dra benen efter er, och sluta lev på bidrag, för det är det ni gör, ni och invandrarna....
Ni har säkert inte gjort ett handtag i era liv, så klart därför är ni arga på höger regeringen som stoppar bidrag hit och dit. Men det är meningen att sådana som ni som inte vill göra något ska gå ut och ska sig ett jobb, istället för att fuska er till pengar från höger och vänster