söndag, juni 01, 2008

Vi lever i den tillsammans, samtidigt - världen

För några veckor sedan mördade israeliska soldater Fahmi Abd al-Jawaad al-Darduk, vid checkpointen i Huwara, i Nablus. Han blev femton år gammal.

Har man upplevt den tunga, kväljande doften av förnedring vid en israelisk checkpoint – det räcker med en kvart – kan man inte vara oberörd i sin syn på vad som pågår i Mellanöstern. Det är som Anna Wester skriver:
Alla vägspärrar är hemska, några är värre än andra. Huwara checkpoint vid Nablus på Västbanken är en av de värsta. Jag har hört så många hemska berättelser om saker som hänt där och jag har vid flera tillfällen själv upplevt otäcka incidenter där.

Senast jag passerade Huwara (på väg ut från Nablus) var det mycket spänt och hundratals palestinier hade väntat i timmar i solen och plötsligt börjar två soldater slåss med varandra och en annan går ner på knä och börjar öva prickskytte mot några burkar.
Denna gång, 19. maj, var det alltså den femtonårige Fahmi som blev skjuten istället för burkarna. Hans död följer ett välkänt mönster. Det framgår av samstämmiga vittnesuppgifter, att han mördades på grund av att han hade ett headset till sin mobiltelefon. Soldaterna såg en sladd och sköt honom. Och fortsatte att skjuta. Sex skott. Hål i burken.

Fortsättningen följer också mönstret – det mönster som är palestinskt vardagsliv, men som våra fega, usla medier aldrig låter framträda i all sin vidriga, systematiska lögnaktighet: Den israeliska armén förhindrar först den pinade palestinska ambulanspersonalen från att komma fram. Framför hundratals palestinier ligger en kropp och blöder. Burken läcker. Om just Fahmis femtonåriga liv hade gått att rädda får vi aldrig veta. Troligen inte – han sköts bland annat i huvudet. Men det viktigaste för de israeliska soldaterna är att de under denna tid med ockupantens suveränitet kan vidta åtgärder för att frisera mordet. Med samma rutinmässiga självklarhet som vid hundratals liknande ”incidenter” släpps ett pressmeddelande som meddelar att en terrorist med explosivt material på sig nedkämpats. Och med samma rutinmässiga självklarhet som palestinierna kan rabbla bättre än koranens trosbekännelse, kommer nu uppgifterna att ändras tre, fem, tio gånger. Och inga bomber kan hittas. Att Fahmis föräldrar inte kommer att se sin son fylla sexton år är dock ett ovedersägligt faktum. Men de skickar inga pressmeddelanden.

Det finns en malande röst i mitt huvud när jag läser om Fahmis död. En som ängsligt ställer frågor om här och nu. Den undrar vad de andra ser – de som inte bara liknöjt acceptera Israels rasistiska politik, utan som entusiastiskt skålar till dess ära, som gör dess grundförutsättningar till utgångspunkter i sin förståelse och beskrivning av världen. Jag måste ändå undra. Vad händer i dem, om de ser vägspärrarnas verklighet. Om de ser hur palestiner tvingas kapa stora sjok av sitt enda liv och låta det dunsta bort utanför vägspärrar utanför sitt eget hem, måste utstå en palett av förnedring från flinande soldater, varit med om att människor förblött framför ögonen på dem med ambulanserna aktivt hindrade från att komma fram, gång på gång har upplevt att dödandet slutar med axelryckningar och nytt dödande.

Vad händer i dem? Kan de se att något måste hända i palestinierna?

Och det är det som skrämmer mig. Jag tror inte det. Inte bara att de inte känner smärtan – de ser inget fel, inga samband, inga människor.

Ja, det skrämmer mig faktiskt. Och skär små sår i själen. Små sår som dras isär med varje nyhetssändning, med varje vindpust som doftar surt av kolonialt idisslande.

15 kommentarer:

Hugo sa...

Det är alltid civila som lider mest i alla krig. I vart fall hälften av alla som dött av självmordsbombare i Israel är palestinier. Förklara logiken för mig Ali? Jag är både dum och rasist enligt din termologi eftersom jag inte är kommunist och tycker som du. Vad nyttjar raketregnet från Hamas över civila i Israel? Är det legitimt och skulle du som civil sitta där och låtsas att det regnar? Tror knappast det.

Vänstern har kört i diket med sitt förblindande USA-hat. Öppet stöder ni diktaturer och fundamentalister, bara de är emot USA. Det är sjukt.

Anonym sa...

Det är ingen här som orkar läsa dina taffliga inlägg längre Hugo, don't bother...

"Dom usla medierna" lyser dock ibland till och erkänner i alla fall vissa systematiska inslag i konflikten:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=775433
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=775431

Anonym sa...

fast Fahmis föräldrar kanske skickar pressmeddelanden. Många palestinier skriver ständigt brev till makthavare, demonstrerar, poängterar, skriver insändare, ja, gör så gott de kan för att få omvärlden att se hur det går till i Israel/Palestina, där t.ex. Qalqiliya nu är helt instängt, "world's biggest open air prison" kallade Mustafa Barghouti staden.

Men ingen LÄSER de där pressmeddelandena.

Anonym sa...

Ja. dumma dumma vänsterfolk som vägrar vara tysrta. Det finns inga döda barn, det finns inga offer över huvud taget. Alla som hävdar motsatsen är dumma dumma kommunister. Lågiskt....eller?

Kurt sa...

Om man kritiserar Israel så stödjer man tydligen automatiskt Hamas, om man kritiserar USA:s mellanöstern politik, så stödjer man tydligen automatiskt al-Qaida.

You're either with us, or against us, guilt by Association.

Ida sa...

Hej!

Jag ber om ursäkt för att jag skriver detta utnför ditt ämne ovan, men eftersom jag inte har e-mail så var jag tvungen att hamna i kommentarerna:
Jag har skrivit en artikel där jag kritiserade TYSTNADEN på både vänster och högerkanten i s.k. bloggsfären kring folkmord, etnisk rensning, genocid, massakrer på bosniska muslimer under 1990-talet.

http://forumforfrihet.blogspot.com/2008/06/vnster-hger-politiserar-mnskliga.html

En del av besökarna på min blogg INTE VET att i Bosnien i överhuvudtaget har existerat koncentrationsläger, vilket är oroväckande.
Enligt min bedömning, orsaken är att höger eller vänster saknar man politiskt intresse i fråga:
Vänster skriver inte om folkmord på bosniska muslimer för att NATO och USA har bombat Serbien p.g.a. detta och man känner mer solidaritet med serberna. Samtidigt tog man Kosovo.
På högerkanten har man andra orsaker: Under pågående s.k. ”krig mot terrorism” har man svårt att visa solidaritet mot muslimer som torterades, mördades, avrättades, samt sattes in i koncentrationsläger.
På höger kanten skriver man gärna om islamisk terrorism, fundamentalism och extremism, så passar det inte att vara solidarisk även med muslimer i Europa, som var inför utplåning.
Kanske har man andra åsikter. Kanske har jag fel.
Jag är ute efter fråga – VARFÖR är man TYST inför det här brottet mot mänskliga rättigheter?
Nu är det i gång rättsprocess i Haagtribunallen, och för första gången i historien fick man ställa FN inför rätta för krigsbrott. Trots att ämnet är aktuellt – INGEN på höger och vänsterkanten skriver om detta på bloggar. VARFÖR?
Den här frågan ställde jag till: Jens Holm, Ali Esabati, Per Gudmundson, Fredrik Malm, Anders Svensson. Jag ber er alla att ge mig ett ärligt svar, inom 5 upp till 10 meningar. Svaret kommer jag att publicera på min blogg.
Jag ber er att ni svarar på min adress: forumforfrihet@hotmail.com
Så snart som möjligt.

Mvh / Ida Dzanovic
www.forumforfrihet.blogspot.com

Anonym sa...

Jag är inte ett dugg förvånad över att Ali har censurerat min kommentar som hänvisade till palestinska nyhetsrapporter om att Fahmi bar på sprängmedel, och var utskickad av en terrorgrupp kopplad till Aqsamartyrernas brigader, som tagit på sig ansvaret för attentatsförsöket.

Anonym sa...

Ali för balansens skull:

Jag skulle uppskatta starkt om din blogg befriades från referenser till folmördarförespråkare och spridare av direkta lögner som "Idas" ovanför, ta en titt i den bloggen så förstår du att du kommit till info 14 på Bosniska...

"Forum för frihet" är en omskrivning för "forum för fortsatt spridande av pentagon/NATO lögner och fortsatt spridande av Serbhat och hat mot icke-"muslimer"

Att vänner av Naser Oric och andra huvudavskärande wahabiter från Bosnien desperat vänder sig till dig är bara det ett tydligt tecken på att inte många läser deras egna vämjeliga smörja som så tydligt tar ställning för en lögn som inte ens NATOs egen "tribunal" längre kan stå för.

Tack på förhand/
Bertil.

Hugo sa...

Richard, om du är trött på mig, skall du bara ana tusendelen av allt kommunistiskt trams som plågat mig sedan 68. ALLT har ni förlorat och det enda hoppet som återstår för upprättandet av det ideologiska kommunistiska dröm riket är de totalförfallna staterna Kuba, tokstollen Chavez och Nord-Korea. Det ohyggliga arvet med massdöd under kommunismen lyckas ni blunda för av någon konstig anledning.
Det är väl det enfalidiga USA-hatet som driver er enkelspåriga människor till att hylla och vart fall inte kritisera de terror- och skurkstater ni stöder med ert tysta medgivande med hänvisning till den sk folkrätten. Hitler hade också folkrätten på sin sida, vi vet alla hur det gick och tragiskt slutade. Lägg ner FN, det är ett skämt o lekstuga för avdankade politiker.
Sitter inte tokstollen Mugawe och andra diktaturer med i kommissionen för mänskliga rättigheter, eller har jag fel? Allt är ett enda oändligt dåligt skämt.

Anonym sa...

Det är precis den där typen av innehållslösa inlägg som liksom inte riktar sig till någon här och som ingen tar åt sig av.
Och, hehe, du låter ju som en gammal riktigt bitter ex-kommunist. Skillnaden i såna fall mellan dig och mig (säkert de flesta vänsterorienterade med mig) är att du verkar ha hyllat stater och ledare samt haft naiva idéer om FN:s och 1968's storhet, något jag inte ägnar mig åt.
Seriöst, det "kommunistiska tramset" kommer inte avta pga dig så sluta bara, gör något vettigt istället.

Hugo sa...

Rickard, skriv mig inte på näsan vad jag är eller har varit för det har du inte den blekaste aning om.

Jag hatar den "stora" staten som lägger sig i och pillar i allt för småfolket. Skillnaden är att kollektivismen utgår från densamma och "ser" arbetarklassens sanna intressen. De stackarna vet ju inte vad som är bäst för dem själva. Aldrig någonsin har det blivit en revolution där folket rest sig utom i akademikerkretsar som kan och vet allt, asfalt.

Sedan detta med FN. Vem är alltid först ute och gapar om folkrätten till diktaturers försvar? Skulle väst intervernera i diktaturen Nord-Korea vet jag nog vilka som skulle skrika högst. Rätta mig om jag har fel.

Anonym sa...

Hugo - jag tror du har en lite romantisk bild av vad "intervenera" betyder. I Irak betydde det diktaturens fall till priset av massmord, en betydligt försämrad situation för landets kvinnor, utplundring av landets resurser och en amerikansk statsbudget i spillror.

Du är arg det är vackert, lite som en arg student med höga ideal. Hoppas inte din glöd försvinner när du växer upp.

Om akademiker och revolution kommer du bli skriven på näsan, men nån annan kan få göra det. Men en fråga: menar du att våra demokratier styrs av nån annan finare grupp än akademikerna? Folket?

Anonym sa...

Historiens dom kommer att vara hård över de politiska bloggare som kommenterade allt mellan himmel och jord under första halvan av 2008 men aldrig nämnde Obama och hans budskap.

Hugo sa...

Pelle, jag är vuxen och har sett hela skiten från Hitler/Stalin, förmodligen i motsats till dig. Jag är en gammal man.

Sedan detta med folket, våra fria val är närmast att likna vid Kiviks marknad. En röst är en tröst och betyder så ynka litet.

Hugo sa...

Obama är körd redan efter allt internt gnabb, dumma uttalanden, kyrka och hela skiten. Han förlorar mot McCain.
Sätter en tusing vem vågar sätta emot? Ali kanske?