tisdag, augusti 26, 2008

Att ställa krav är att bry sig. Här är ett: dra åt helvete.

Jag började skriva ett inlägg om det moderata glöm-inte-oss-vi-är-faktiskt-också-rasister-fast-med-trendigare-glasögon-och-bättre-medieträning-än-när-vi-blir-överraskade-i-valstugor-utspelet på DN-debatt idag. Men sen tänkte jag att jag skiter i det. Utspelet är i all sin vidrighet också väldigt väntat.

I sak finns - helt enligt mallen för hur man arbetar med rasistisk ideologiproduktion i media - i princip inga förslag som kan analyseras. Det som finns är insinuationer, andrahandshets, dimridåer och ett närmast parodiskt idisslande av politiskt profitabla fördomar och buzzwords – kultur, klan, värderingar, bidragsberoende, ”oron för att utpekas som främlingsfientlig”, skyldigheter, tydliggöra krav. Det är just insinuationerna, hetsen, dimridåerna som är politiken.

Men en tydlig fingervisning om vad som ska rullas fram bakom den förpestande röken framträder ändå:
Den nya och växande arbetsmarknaden inom den enklare tjänstesektorn måste tillåtas att växa sig stark.
Tack, då vet vi vilka ”tydligare krav” som ska ställas på ”våra invandrare”. Överklassen kräver billigare tjänstefolk. Alltså ska det krävas av ”våra invandrare” att de ställer upp.

När våra vänner som företräder överklassen har presenterat sin begäran, går turen över till de Andra, som har att kontemplera erbjudandet och återkomma med ett svar.

Kanske lyssnar någon på Leonard Cohen och finner där inspiration till att formulera detta svar i poetiska termer:
Take the only krav that’s left
and stuff it up the hole in your culture


PS1. ”Arbetslöshet och bidragsberoende går i arv i generationer” skriver artikelförfattarna. Det blir lite hängande i luften – hade de ägnat hela artikeln åt att kritisera monarkin kunde det ha blivit ganska bra.

PS2. Jag undrar lite grann över om detta faller under kategorin ”missriktad välvilja som drabbar många invandrare extra hårt”, eller om det snarare hör till ”de värderingar vi vill ska gälla också i ett internationaliserat Sverige”.

PS3. Om du känner på dig att du är fascist kan du spara tid och energi genom att låta bli att skriva kommentarer på detta inlägg.

PS4. Läs också Maryam Yazdanfar, Hanna Löfqvist, Roya, Svensson. Kalle Larsson kommenterar i SvD.

28 kommentarer:

Anonym sa...

PS1 blev dagens skratt. Så sant!

Anonym sa...

Du har varit lite halvslö det senaste, Ali (vem har inte det), glest med blogginlägg och de som kommer har inte alltid varit så mångordiga/intressanta.

Så kommer en sådan här sylvass och superb knytnäve, jag håller med varenda ord, analysen är glasklar som vanligt - borgarasen vill ha fler hushållsnära tjänstehjon och slår två flugor i en smäll när de på köpet får vädra lite populistisk främlingsfientlighet (alltid latent hos borgerligheten). Hatten av och tack för att du finns!

Anonym sa...

Fjollpamp!

Anonym sa...

Som "fascist" måste jag ju kommentera denna kommentatering av DN debatten.

Varför helt enkelt inte polisanmäla artikelförfattarna för HETS MOT FOLKGRUPP ?

Detta får väl ändå anses som ganska "comme il faut" ( för att vara lite västerländskt kulturchauvinsistisk ;-)

Kurt sa...

Jag väntar bara på att Jan Björklund också skall anpassa skolan efter arbetslinjen och återinföra den 6-åriga grundskolan för den stora massan som ändå bara skall syssla med enklare serviceyrken.

Christian sa...

PS3, alltså om du är miljöpartist, socialdemokrat, centerpartist eller någon annanstans på den politiska skalan förutom vänsterpartiet.

Anonym sa...

Esbati, du har ju rätt i det du säger. Men
1) brottslighet och
2) arbetslöshet är ju de fakto högre bland i Sverige levande personer födda utanför Europa
3) (Bostads-)segregeringen är ett faktum.

För punkterna 1-3 ovan,
a) håller du med om att faktumet stämmer
b) vad tror du är orsakerna
c) tycker du att det är ett problem
d) tycker du att man bör göra något åt det
e) och slutligen om d besvarats med "ja", vad skall vi göra?

Även ofullständiga svar kan ge poäng.

Anonym sa...

Persson.

Idiot!

Anonym sa...

Jag ser hellre att arbetsföra invandrare putsar skor eller packar matkassar, än att de gar pa bidrag. Det gäller för övrigt svenskar ocksa. Politik som bygger pa en motsatt moral (att bidrag är bättre än lagstatusjobb) är dömd att misslyckas, och det helt oberoende av huruvida överklassen vill ha tillgang till tjänstehjon.

Anonym sa...

Joel,

JAG ser hellre att DU och kanske DIN MAMMA putsar skor och packar matkassar istället för att snorta kokain på Stureplan och trejda aktier. Egentligen är jag mot skoputsning och sånt men för dig kan jag göra ett undantag.

- türken

Anonym sa...

Det helt oberoende (garv) som skor eller att arbetsföra invandrare. Det gäller förra invandrare som är dömda att

arbetsföra överklassaren. Politik som bygger på eller av bidragare, än av huruvida övrigt svenskar packar matkassar.

Bättre putsat bidrar till putsar, än att arbetsföra övrigt svenskar på bidrag. Är dömd att misslyckas skoputsning

ger ej rehabilitering av kokain.

Anonym sa...

Det är ju jättebra att kalla alla i hela världen för rasiter för det blir lite som den sagan om pojken som ropa att vargen kom. Verkligen jättebra tycker jag alltså det är när du kriver att precis alla i hela världen som inte tycker som en smutsig och äcklig komunist är rasist.

Anonym sa...

Parafrasering av ursprunglig post:

Moderaterna är rasister. Det är så självklart att det inte behöver sägas. Jag ignorerar det konkreta innehåll som faktiskt finns i artikeln och koncentrerar mig på att spy galla över hur den är formulerad. Alla vet ju att vad de egentligen menar är att invandrarna ska vara moderaternas tjänstehjon.

PS1. Monarki är dåligt.
PS2. Att invandrare ibland behandlas sämre än svenskar bevisar att de aldrig behandlas bättre än svenskar.
PS3. Om du inte håller med mig är du fascist och får inte yttra dig på min blogg.

Landet som gud glömde sa...

Kommunistsvin har i historien inte direkt gjort sig kända för att bry sig. Det kan anhöriga och efterlevande till 200 miljoner mördade människor vittna om. 200 miljoner mördade för sina åsikter skull. Ta du ditt pick och pack och åk hem till Afrika, här har du definitivt ingenting att göra.

Anonym sa...

Sigh... grow up!

Anonym sa...

Ali, du är som vanligt bäst! Fortsätt, kämpa på!

Anonym sa...

Suveränt inlägg!

Anonym sa...

Japp, ett mycket bra inlägg.

Jag blir urförbannad när det antyds att invandrare och flyktingar "inte vill arbeta". Under alla mina år som sfi-lärare (svenska för invandrare) träffade jag inte en enda flykting/invandrare som inte ville arbeta och försörja sig själv - inte en enda. Det har inte heller andra sfi-lärare jag känner gjort.

Så var är alla de där som "vi måste ställa krav på"?

Men det är väl som vanligt med borgerligheten, det är inte så noga med fakta.

Anonym sa...

Jag håller inte alls med dig. Inte är jag fascist heller... inte borgarbracka... Jag tycker artikeln var suverän! Uppväxt i Kista, enbart med invandrarvänner. Arbetar nu med flyktingungdomar. Jag läste inte alls in all rasism i artikeln som du gjorde. Min erfarenhet är att invandrare vill komma in i samhället, vill veta mer. Då är det väl jättebra om dom samtidigt som dom får fakta om Sverige även får veta om vår kultur? Varför ska det vara en sån het potatis? Vi har ju ett jättehärligt land, som dom vill bli del av! Och Kerstin, jag håller med dig! Jag är också av uppfattningen att invandrare VILL arbeta! Det är just det som är grejen! Men som det ser ut idag, så är det första som erbjuds bidrag och skit. Vad sänder det ut för signaler? Nää... jag tycker artikeln har fått oförtjänta reaktioner. Bara för att man vill ställa krav så är man inte rasist/fascist... Vi har ett problem med invandringspolitiken och måste försöka lösa ekvationen. Jag tror dom är på rätt spår. Sen kan man ju läsa mellan alla rader som finns och få in att dom som skrivit är Hitler- och Djävulens barnbarn. Allt går ju att få till... men helt i onödan! Tack för mej :)

Anonym sa...

hanna g - men nu snurrar du väl till det? Om invandrare VILL arbeta som du skriver, så behöver vi väl inte ställa krav på dem? Då är det jobb vi ska skaffa fram. Om vi istället ställer hårdare krav på arbetsgivare att inte diskriminera folk med konstiga namn och näsor skulle invandrarne ju jobba. Ställ kraven där de gör nytta. Att först "ställa krav" på invandrare att de ska jobba, sen inte låta dem jobba där de har kompetens utan trycka in dem i "den enklare tjänstesektorn". Jo det är rasism, simple as that.

Anonym sa...

Hanna G - det som antyds rätt öppet i debattartikeln, och som personer som Jan Björklund, Mauricio Rojas och sakine madon hela tiden spelar på, är att invanmdrare (och somliga "helsvenska" ungdomar) ska piskas in på arbetsmarknaden - annars orkar de inte rycka upp sig och komma in i svängen. De som redan har en 'normal svensk bakgrund' coh täta föräldrar ska däremot erbjudas goda villkor, morötter alltså. Idén att du kan få in människor och låta dem utvecklas genom att tokdumpa ingångslönerna, göra jobben än mer osäkra och behandla människor som olydiga barn är dömd - om det är integration som eftersträvas. Det leder bara till att vi får en trashig underklass och kuvade tjänare.

Anonym sa...

"Landet som gud glömde"

Afrika, här har i historien inga att pick och pack att åk hem till 200 miljoner välfödda för egen skull. Ta du definitivt inte ansvar att direkt göra. kommunistsvin har i historien inget att göra med mördade i Afrika. Här har i historien ingenting att som gjort sig kända för skull. Ta du dina ditsatta åsikter att sia om. 200 miljoner mördade för din skull. Ta du ditt bry sig. Det kan anhöriga, och åk hem till 200 miljoner direkt. Det kan anhöriga och efterlevande till Afrika, här har du direkt med att göra.

Anonym sa...

Villiam: var det den politiskt syntaktiska Fagerölunken det där?

Anonym sa...

Jeoooop!

Rösterna på v räcker för att avlöna ali mfl med statliga medel. Lite negafon dåochdå men aldrig mer än 5% röster så länge ohly-bunker-stuket består. Hahahaaaa. In your face Ali, även om du lever gott på att vara vänster !!

ps. "J": DU är en jävla illeterat idiot!!! SOPA !!!!! ds.

Anonym sa...

"illeterat" kan vara det roligaste ordet jag läst idag. jeteruligt.

Anonym sa...

Vanligtvis skulle jag bara ha skrattat eftersom det är en blogg, och en blogg brukar vanligtvis bara bestå utav egorunk, vad det än handlar om. Jag uppskattar att någon kan se värdet av att ha tidningar som behandlar saker objektivt och inte vrider och vänder på saker för att slå mynt utav människors intressen, åsikter och rädslor.

Anonym sa...

Villiam, jag forstod inte en enda mening i din kommentar. va exakt ar det du vill saga?

Angaende rasism sa ser jag inte riktigt sambandet. hela poangen ar ju att motarbeta rasism. Varfor fragar ingen invandrarna sjalva forresten den enkla fragan:

"Om du fick valja, skulle du hellre leva pa bidrag eller ha et skitjobb?"

Personligen mistanker jag att skitjobbet kulle foredras, men vad vet jag...

Anonym sa...

������

Skrattar åt din sköna kommentar...inte åt nåt så tragiskt som att invandrare och andra lågavlönade el arbetslösa ska behöva känna tacksamhet över smulor från överklassens bord...och tacksamhet för att få ta hand om deras skitiga skor medan de får sträcka ut sig på divanen en extra stund utan att behöva ta hand om sin egen skit..och intala sig att de gör en god gärning på kuppen
...för en stund är det befriande att få skratta åt det eländiga via din sköna kommentar. Tack Türken för frisk luft! <3