torsdag, oktober 16, 2008

Alla överens: Aftonbladet förvred verkligheten – igen

Jag hann aldrig skriva det inlägg jag ville skriva när jag läste den här artikeln på Aftonbladets hemsida. Men nu ser jag att Ulf Bjereld i princip skrivit exakt det jag tänkte skriva.

Det är ärligt talat helt jävla skandalöst att tidningarna på fullt allvar kan presentera resultatet från sina nätomröstningar som ”folkets röst” och sen analysera detta resultat i en egen artikel. Aftonbladet skriver alltså ”de blå” vann – ”igen”. Som Bjereld påpekar:
Men det Aftonbladet medvetet undanhåller sina läsare är att det blåa blocket alltid vinner alla läsaromröstningar om hur det gått i en debatt. Skälet är enkelt. Borgerliga partianhängare är klart överrepresenterade bland dem som medverkar i omröstningarna. Och att borgerliga partianhängare tycker att det blåa blocket vann är lika lite överraskande som att vänsteranhängare tycker att det röda blocket vann.
Man kan för övrigt konstatera att det inte bara är så att det är borgerliga partianhängare som dominerar nätomröstningar – för att inte tala om nätdebatter – utan att det är ett väldigt speciellt urval: det är en extrem övervikt av män, och det är här som de mest urspårat reaktionära åsikterna, med tyngdpunkt på kvinnoförakt och rasism, finns i överflöd.

Samtidigt vet vi att människor är sociala varelser – vi påverkas av det vi tror att andra tycker. Särskilt för dem som inte såg debatten själva, kommer en sådan artikel att vara en del av den politiska verkligheten. Vi ser med andra ord ett av otaliga exempel på hur en lat och korkad go-with-the-flow-journalistik de facto blir opinionsbildning för högern.PS. Det är förstås inte första gången.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här med Internet är ju borgerligt tydligen. Sånt kommer inte finnas i socialistiska paradis.

Anonym sa...

Jag känner igen mig, blir också ilsken över alla dessa idiotundersökningar. Finns det ingen på redaktionerna som har läst en grundkurs i statistik? Tydligen inte.

Jag tycker dock att de blå vann partiledardebatten överlägset, det tycker nog ni vänstersympatisörer också, om ni är uppriktiga. Eller?

GrandBanks