fredag, oktober 17, 2008

Fortsättning följer

Håhå jaja. Detta är väl ett tillfälle då det är svårt att bestämma sig för vad som är tragedi och vad som är fars. Aftonbladet kör bara vidare på spåret med att ”rapportera” från nätomröstningar, och kommer, surprise surprise, fram till att de högersympatisörer som nätröstar, sympatiserar med högern. Tydligen vann Reinfeldt också den här gången, troligen redan när debatten startade. Det är bra att Aftonbladet folkbildar i statistiska metoder.

Det enda jag verkligen, verkligen hoppas är att Aftonbladet inte nollställer räkneverket efter detta, utan kör vidare fram till valet. Det skulle vara ganska roligt om de benhårt höll fast vid att ställningen före valet exempelvis är 20-0 till ”de blå”.

Det lilla jag snappade upp av själva debatten understryker annars att svensk politik för tillfället rör sig i en mycket märklig bubbla. Replikväxlingar mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt svävar ganska fritt från verkliga och aktuella motsättingar och utvecklingstendenserna i samhället. Mona Sahlin ställs mot en motståndare som genomfört en av de mest genomtänkta och systematiska angreppen på välfärd och rättvisa som vi sett i Europa de senaste åren; som lett sin regering till historiskt låga sympatier på rekordtid, och som dessutom skridit fram med en ideologisk grundhållning som as we speak har lett till global ekonomisk kollaps. Att i det läget inte svinga med något hårdare än en något högre nivå på a-kassan, är, lite småtrist.

Framför allt kan man konstatera att Reinfeldt sakta men säkert förbereder sig för att vid behov gå loss ordentligt med flyktingalarmism och smårasistiska insinuationer. Det är mycket väntat, och mycket obehagligt.

Jag måste förresten bara citera ordföranden i centerns ungdomsförbund, Magnus Andersson, som vanligt skarp som den smarrigaste julgröt. Han så att säga både belyser och är en del av problemet med svensk politik just nu:
Ledarskap. Nu pratar vi ledarskap. Sahlins ledaregenskaper är enligt henne själv att hon leder ett parti som har en rättvis och klok politik. Reinfeldt trumfar över och visar att han klarat det. Här är Reinfeldt bättre.
För lite annorlunda kommentarer till debatten, läs Ida Gabrielsson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

S rasar i opinionen! Äntligen!

Anonym sa...

Gulleplutten: Haha, vänta... Va? Vad pratar du om?

Citerar:

"Oppositionens försprång gentemot regeringspartierna har minskat med 2,2 procentenheter men är fortfarande betryggande, 54,3 procentenheter mot 41,6.

- Inget block har två år före ett val legat efter så här mycket och lyckats ta igen det, säger Sören Holmberg till SvD."

http://www.e24.se/samhallsekonomi/politik/artikel_799725.e24

Som ofta när det gäller den politiskt förståndshandikappade gnällhögern är min fråga till dig, Gulleplutten: vilken planet bor du på?

M har gainat 2,2%, men de rösterna har de ju fått från andra borgerliga partier samt Sverigedemokraterna. Sossarna har inte tappat något i den undersökningen.