fredag, december 26, 2008

Radikalt

Irans president Ahmadinejad har hållit alternativt jultal på brittiska Channel Four. Talet kan ses här, försett som sig bör med ett förberedande segment med propagandiska halvsanningar, så att alla ska hamna i rätt stämning innan de tar del av det.

I det religiösfloskulösa talet, som väl ungefär matchar Kung Carl XVI Gustafs i innehållslöshet, men inte lika tydligt som den senares öppet vittnar om den egna världsfrånvändheten (”Det är obegripligt att förstå det här meningslösa ungdomsvåldet. Vad är det som pågår bland våra barn och unga?”) nämner Ahmadinejad det kristna kärleks- och rättfärdighetsbudskapet:
- Om Kristus fanns på jorden i dag, skulle han utan tvivel höja rättvisans och människokärlekens banér och motsätta sig krigshetsare, ockupanter, terrorister och översittare i hela världen.
Detta var tydligen alltför svårsmält:
Israels ambassadör i London beskrev talet som "en skam för nationen".
Säga vad man vill om Israels ambassadör i London, men han demonstrerar i alla fall god självinsikt när han tar åt sig.

Staten Israel använder nämligen julen till att militärt och propagandistiskt förbereda en fördjupning av ett redan pågående brott mot mänskligheten. Gaza är en förstörd, plågad och tätpackad landremsa som Israel med beräknande våld har förvandlat till helvetiskt fängelse för ett helt folk. Nu flaggas det för en ny massmordsraid. Det är nästan outhärdligt att se det byggas upp, med västerländsk media som lydigt tar regi och förhandsproducerar övergreppet som en fullständigt förljugen historia, där ockupationen är frånvarande, det ohyggliga förtrycket mot palestinierna transformerats till att bli deras eget brott och där den blodsbesudlade israeliska regimen ostört får dra sina skrönor på presskonferenser.

Jag tror nu inte att Kristus skulle få värst mycket gjort om han fanns på jorden idag. Möjligen skulle han rasat lika mycket mot de politiska journalisterna i etern som mot månglarna i templet. Men även om det kristna kärleksbudskapet uppenbarligen blir extremt radikalt i mötet med dagens verklighet, räcker det inte. Som bloggaren guero skriver:
Tyvärr, jag tror Jesus skulle dö under förlossningen när hans mamma stoppas vid en vägspärr för att hon inte har ratt papper med sig.
Sådant ändrar man inte på genom att hoppas på profetisk återkomst, utan genom personligt ställningstagandet och gemensamt, solidariskt motstånd.Om läget i Gaza: [Alternet] [Anna Wester] [Amnesty]

Se också Jinge.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, intressant att du kallar Jesus för "Kristus"; en titel som används endast av troende kristna (Kristus betyder Messias på grekiska, och används bara av dem som tror att han var det).

I övrigt är ditt inlägg bara tragiskt. Du kan inte ens klämma ur dig en passus om att Ahmadinejad är en antisemit och en diktator som hetsar till krig.

Patetiskt dåligt.

Nåväl, efter det här inlägget kan du ju i alla fall inte klaga på dem som anklagar dig för att aldrig kritisera Iran och
Ahmadinejad. Nu är det uppenbart hur du bhandlar dessa två ämnen.

Anonym sa...

"Jonas" du inser väl att du är en idiot?

Möjligen lider du liksom ett antal likasinnade tribalister av svåra fall av högmod och vanföreställningar "gudomlig" utvaldhet, därav ditt nedlåtande sätt att "tillrättavisa" den "otrogne" och allt igenom icke-utvalde Ali.

Men hur skulle Ahmadinejad vara antisemit? Han är inte heller "anti" de dryga 2% av begreppet som utgörs av judar, snarare tvärtom. Däremot är han anti världens sista apartheidstat folkmordet och den etniska rensningen av icke-judar av främst arabiskt ursprung, han är mot den rasistiska regimen och de ständiga krigen för dess sak i bl.a Irak och Afghanistan, inte folket. En klar skillnad.

Dina övriga lögner faller inte heller i god jord, Iran har varken startat eller hetsat till krig i modern tid, vilket däremot den fascistiska skamfläcken "israel" kontinuerligt har gjort allt sedan Nakhban. Faktum är att den dag "israel" har fred är antingen övriga världen utplånad eller så upphör dess existens som sådan och en demokratisk stat för alla medborgare oavsett ras ligger där istället.

Paolo Pissoffi sa...

Jonas//

Några kommentar som du säkerligen inte tar tíll dig.

Hetsar till krig?
Öppna inte den dörren. Om vi skulle göra en jämföra mellan olika länder om vilka som hetsar till krig skulle du stå där som ett jävla fån. Han är inte ens nära vad de flesta israeliska politikerna uttrycker.

Diktator?
Nja. Du förstår nog inte riktigt hur Iran fungerar politiskt. Han är ingen demokrat. Men han är ingen diktator i den mening som exempelvis Saddam Hussein var det. Ahmadinejad är inte Irans viktigaste politiska figur.

Antisemit?
Här är du nog närmast sanningen bland alla dina påstående. Jag bedömer nog faktiskt också Ahmadinejad som anti-semit. Men det är inte helt klart. Den vidriga Förintelsekonferensen är dock ett tydligt anti-semitiskt tecken. Men man kan å andra sidan vara anti-semit och ha rätt i sin kritik mot den öppet rasistiska staten Israel.

Churchill var en förbannad rasist, men han hade rätt gällande nazisterna.

Dock har jag inget till övers för Ahmadinejad eller den iranska regimen som framförallt är en fara för den iranska befolkningen.

Anonym sa...

1998 var det nära krig mellan Iran och Afghanistan då talibanerna bl.a. begått folkmordsliknande handlingar mot hazarer (ett persisktalande och shiitiskt folk) och tillika mördat tio iranska diplomater.

Det skedde ganska storskaliga truppsammandragningar och krigsretoriken var inte alldeles blygsam.

Emellertid segrade medlingens och fredens väg och spänningarna avtog. Hur USA skulle ha agerat i en motsvarande situation är inte så svårt att inse. Förmodligen skulle de ha bombat landet ifråga till småbitar utan att varna.

Anonym sa...

kodnamn: Vackert så man blir tårögd. Talibanerna har alltså begått "folkmordsliknande handlingar", men genom medling blev de aldrig bestraffade för detta utan har kunnat fortsätta sina härjningar i Afghanistan.

Ännu bättre blir det om vänstern får sin vilja igenom och får bort den internationella närvaron helt, då blir fältet helt fritt för andra folkmordsliknande handlingar utan att någon kommer att lyfta ett finger för att hjälpa de drabbade.

En seger för vem undrar jag bara?

Anonym sa...

Magnus: Och vem var det som beväpnade talibanerna och bidrog till att krossa en sekulär regim i Afghanistan - i förlängningen förutsättningen för det till synes ändlösa kaos som vi står inför idag (och som den internationella närvaron uppenbarligen inte förmår göra något åt utan snarare förvärrar)?

Krig som bestraffningsaktioner förresten - det är verkligen uttryck för en oförsvarligt absurd inställning till världen.