måndag, januari 05, 2009

Runt om i världen

Protesterna mot Israels rasistiska massmord är omfattande runt om i världen. Här, på KABOBfest, finns en liten lista, men protester har arrangerats i de flesta länder.

Jag ser förresten att Mauretanien återkallat sin ambassadör i Israel, för konsultationer. Det borde naturligtvis fler länder göra.

Ser också att den palestinska myndighetens polisstyrkor upplöst en demonstration i Ramallah på Västbanken, till stöd för Gaza. Det är två ställen där blodbadet i Gaza kan – och bör – få stora politiska konsekvenser, och där makthavarna är riktigt oroliga. Dels är det förstås Abbas pseudostyre i Västbanken och hans kontroll över den palestinska myndigheten och Fatah som skakar. Hur långt är han beredd att luta sig mot Israel för att rädda det, om det hårdnar till? Och så är det förstås Egypten, som jag nämnt tidigare. Där talar vi om konvulsioner av en helt annan magnitud ifall gnistorna tänds. Och att Mubarak är beredd att gå mycket långt för att försvara sin diktatur behöver vi inte tvivla på. Det är ju inte för inte som han är en favorit hos Bush-regimen, som ger honom ett enormt militärt stöd och tacksamt använder hans etablerade tortyrhålor. Den egyptiska frågan nämns också av Andreas Malm, och var en huvudpoäng i George Galloways korta appell på den stora demonstrationen i London i lördags.

Jag vill också tipsa om bloggen Gaza; peace n’ freedom som bjuder på bra uppdateringar med viss fokus på de internationella reaktionerna på massakern.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vädjan:

http://www.redcross.se/RKSF/sfdesign.nsf/main?openagent&size=&layout=nyheter&docid=DB870ECB820004A7C125753500428EE0&menu0=0&menu1=2

Det går även att skänka pengar till ICRC (Palestina Röda Halvmånen) via CanadaHelps.org

Anonym sa...

Promise was that I

Should Israel from Philistian yoke deliver

Ask for this great Deliverer now, and find him

Eyeless in Gaza at the Mill with slaves


Samson Agonistes - Milton