torsdag, mars 05, 2009

Kapitulation och varningsklocka

Har skrivit på SVT Opinion om Metalls avtal där man går med på sänkta löner under avtalsperioden (eller i princip ett steg närmare ”konjunkturanpassad arbetstid” på arbetsgivarens villkor).

Som jag skriver i artikeln så har jag stor förståelse för oron inom Metall. Men jag tror likväl att avtalet är ett misstag – som försvagar hela den fackliga rörelsens förhandlingspositioner och som ytterligare undergräver den svenska modellen.

Och så kan vi ju påminna oss om att högern avfärdade konstaterandet om att deras politik skulle leda till lönesänkningar, som ”skrämselpropaganda”.

Läs gärna artikeln.

13 kommentarer:

Anonym sa...

VP har ju i åratal stridit för 6 timmars arbetsdag och nu kan man få det i vissa företag. Jag förstår inte vad som är problemet.

Anonym sa...

Ja, med bibehållen lön(?)

Anonym sa...

Det stora problemet för Metall är nog snarare att man har haft enormt generösa lokala avtal. Nu när krisen är här skapas ju ett enormt tryck lokalt på att plocka bort dom. Vad ska de lokala fackklubbarna göra i ett system utan lokal konflikträtt? Genom det här avtalet säkrar man de lokala avtalen. Smakar gör det, men att inte förhindra upprivandet av lokala avtal hade smakat mer. Hela situationen är en påminnelse om att lokala avtal inte alltid är så bra.

Johan Weiefors sa...

Bra inlägg, du är en av de få vänsterpartister som förstått att det är enormt viktigt att visa sig på internet. Esteban skrev på sin blogg om detta på http://iklartext.blogspot.com/2009/02/bradskande-med-virtuell-aktivism.html

Fortsätt såhär!

MvH,
Johan W
http://www.weieforce.com

Johan Nyström sa...

Det härligaste är ändå arbetsmarknadsministerns uttalande om " skitår" det blir IG för språkbruket av en blivande lärare
;)

Annars bra skrivet. Tyvärr kommer inte alliansen att göra sverige tryggare, de gillar mera att jag som privarperson skall kunna välja mellan 10 vårdcentraler, även om jag väljer den som är närmast..

radikalsocialdemokrati.nu

Johan Nyström sa...

Ja det hela är galet- världen är galen! Om inte poesi fanns vet jag inte vad jag skulle göra..

Mvh
Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu

Anonym sa...

Ja,....nu står vänsteralliansen inmålade i ett hörn. Stackars lilla Mona Sahlin.
Först generaltabben med SAP o MP, sedan kärnkraften och Metalls, Pappers tunga invändningar. LO är splittrat och tur är väl det. Lägg därtill Metalls senaste utspel för att rädda resterna av svensk verkstadsindustri.

Valrörelsen nästa år för Mona blir inte kul, uppbunden som hon är vid VP och miljökommunister. Efter 2010 är hon borta. Vem vågar sätta emot.

Anonym sa...

I princip håller jag med dig.
Men problemet är nog egentligen inte avtalet i sig utan de växlar som borgerligheten drar av det.
Rent propagandamässigt är den båögda metalledningen rena önskedrömmen för mörkrets makter. De skriker sig hesa om hur underbart det är att "den svenska modellen" nu raseras. Jag tycker inte att det är sant, men tjatar de tillräckligt länge så...

Hugo sa...

Johan, varifrån får du trygghet o inkomster om det inte längre finns några jobb att gå till? A..kassan fylls ju inte på av sig själv, några måste betala kalaset för de som inte arbetar.
Ju färre de blir, dess högre skatt och mindre motivation annat än att sitta på arslet o göra nada.

Anonym sa...

Jaha, nu var det ju så att detta är facket som gjort en uppgörelse med arbetsgivarna. Det är inte den borgerliga regeringen som tagot beslutet.

mishka sa...

Metall har sålt sina medlemmar till kapitalet.

Anonym sa...

Det är bra med lönesänkningar i tider som dessa.

En anledning till att depressionen blev så svår på 30-talet i USA var just för att fackförbund, näringsliv och politiker gick samman och sa att lönerna den här gången inte ska få falla.

Den depression som USA upplevde 1920-21 däremot lät man lönerna falla för att anpassa ekonomin efter reella förhållanden, s.k. likvidation. Återhämtningen gick snabbt och redan i slutet av 1921 var lågkonjunkturen i princip över.

I det här fallet verkar det dock som arbetarna bara ska jobba mindre. Det duger inte. De ska få mindre betalt för samma mängd arbete.

Micke sa...

Bra.
Du börjar med din lön.
Posta helst något som verifierar en att du bett om och fått en lönesänkning med minst 20 procent så vi ser att du menar allvar med vad du säger och att du inte avser att låta andra sköta räddandet av världen åt dig.

Det är det minsta man kan begära eller hur?

Eller hade du tänkt dig parasitera på "arbetarnas" lönesänknigar?