torsdag, juni 25, 2009

Det nygamla frihetspartiet

Från en undersökning gjord av Högskolan på Gotland:
- Att bildning hör ihop med ett självständigt tänkande menar 21 procent av vänsterpartisterna, medan endast 1 procent av moderaterna resonerar så.

11 kommentarer:

Anne sa...

Jag måste erkänna att jag tappade hakan lite.

Anonym sa...

vad hände med dina floskanalyser av det explosivia politiska klimatet i iran? tudehparasit

jeppen sa...

Jaha - jag förstår nog inte vad du vill säga, Ali. Du anser att 79% av vänsterpartisterna är grottmänniskor som inte förstår att bildning hör samman med självständigt tänkande? Eller?

Paolo Pissoffi sa...

Oavsett vad en sån här undersökning kan betyda i stort är i varje fall en sak säker: det är många moderater som bemödar sig att kommentera på din blogg, Ali. Nästan som för att bevisa något.

Kerstin sa...

Jeppen:
I jämförelse med de 99% av moderaterna som är är grottmänniskor som inte förstår att bildning hör samman med självständigt tänkande, så får jag ju säga att V imponerar stort med sina 79%.

jeppen sa...

Kerstin och Ali, vad anser ni isåfall att "bildning" är? Jag anser att det är sådant som att känna till Mozarts stora verk, att han var en österrikare som levde under andra halvan av 1700-talet, etc. Om ni håller med, varför kopplar ni detta till självständigt tänkande?

Som jag ser det verkar 99% av moderaterna veta vad "bildning" är för något, medan bara 79% av vänsterpartisterna vet det.

Anonym sa...

jeppen-->

det finns ingen motsättning mellan de båda påståendena om vad bildning är. Det står heller inte i pressmeddelandet att något av påstående som är presenterade är satta i motsatsförhållande.

bara för att du tycker att bildning betyder si eller så, så betyder det inte att det är sant.
Ett bra exempel på detta är ordet "balle", som har en betydelse i stockholm (manlig genitalie) och en annan i skåne (rumpa). Där har vi alltså en geografisk skillnad på ett ords betydelse, och självfallet existerar sådana skillnader även i "politiken"

Synd bara att du är så trångsynt och inte ser att ord förändras över tid och med samhällets förändringar. Världen är inte statisk, och samma sak gäller språket.

Personligen drar jag gärna en parallell mellan kunskap och bildning, och tycker inte att kunskap är statiskt. Därför menar jag också att kunskap eller bildning i större utsträckning handlar om att förstå sin omgivning("världen"), skaffa ny kunskap och självständigt kunna behandla den(kritiskt granska uppgifter m.m.).
Det står självfallet i motsatsförhållande till Jan björklunds idéer om mer betyg, då detta är direkt hämmande för ungas fria tänkande - det ger bla. ett större fokus på statisk kunskap.

Tänk vad roligt det är förresten, att du genom din uppfattning att du har rätt och alla andra har fel angående vad bildning betyder(alltså att bildning handlar om statisk kunskap snarare än något som är föränderligt, såsom människors självständiga tänkande och att kunna se hur samhället förändras), också skärmar dig från en sådan här diskussion.

jag hoppas att mitt meddelande har gått fram, är bakis och kan inte riktigt formulera mig rätt :P

Walle sa...

Jeppen: Bildning är oändligt mycket bredare än så. Det kan handla om finkultur, historia, sammanhang i politiken, modern kulturhistoria (rock,pop,dansband, m.m.). Bildning handlar om att vara medveten om sin samtid. Kollar man på Wikipedia är det tydligt att det finns många typer av bildning.

En styrka med Sverige är dock att bildningen i mycket större utsträckning är skillt från den formella utbildningen. Jmfr Folkbildning. Ta Jonas Sjöstedt, en av de mest allmänbildade personer jag mött och också en av landets största experter om EU. Han har gått en tvåårig yrkeslinje på gymnasiet. Det är något som inte bara handlar om att Jonas är smart och duktig, utan om ett folkrörelse-Sverige som vi håller på att tappa i dag. Det är trist och farligt för demokratin.

Ju mer man vet, och framförallt om olika saker, desto lättare är det att genomskåda kvällstidningar och tyckares presentationer av "självklarheter".

Klassfiende sa...

"Som jag ser det verkar 99% av moderaterna veta vad "bildning" är för något, medan bara 79% av vänsterpartisterna vet det"

Kan bara instämma.

Att sen som anonym bakfull försöka få det till att v-sympatisörerna minsann pratar vänsterpartispråket är inget annat än dagisretorik.

jeppen sa...

Walle, Mozart var ett exempel på vad som ingår i begreppet "bildning", inte precis någon uttömmande beskrivning. Hursomhelst - bildning och allmänbildning är inte riktigt samma sak i min värld - bildning är mer "klassisk".

Sen kan man fråga sig vad "självständigt tänkande" är. Jag håller med om att kunskap gör att man har lättare att genomskåda orimligheter. Men frågan är om man tänker "självständigt" då eller om man bara hänger fast vid olika paradigm.

jeppen sa...

Min anonyme vän, jag var först lite tveksam om jag skulle besvara sånt alkoholinducerat svammel, men en reflektion jag gjort ibland är att det finns en tendens hos vänstern att definiera om begrepp som har positiv laddning så att de täcker in den politik man vill föra. Kanske har detta bäring här?

Jag ser det hursomhelst som betydligt troligare att de 21% vänsterpartisterna inte riktigt har koll på begreppet än att betydelsen av ordet har glidit.