måndag, juli 06, 2009

Administrationen i USA ger klartecken till israeliskt angrepp mot Iran – och administrationen i Iran trappar upp repressionen

Konspirationsteorierna kring händelserna i Iran är många. Det är inte något nytt. Den kroniska bristen på öppenhet har skapat en sådan politisk kultur inne i landet. Och det faktum att hemlig korridorverksamhet och geopolitiska intriger faktiskt har spelat en roll för de politiska skeendena ibland, har förstås också gjort sitt.

Sammantaget leder dock den konspirativa hållningen till att kraften i folkliga protester och social mobilisering undervärderas – i många olika läger, och bland vanligt folk.

Det vi nu har sett på gatorna i Iran är inte något som ”kontrolleras” av den ena eller andra politiske spelaren. Det är uppenbart att systemet nu är splittrat i flera dimensioner, och att sprickorna går såväl inne i de republikanska institutionerna som de religiösa makt- och kontrollorganen. Det är en situation som är labil, där mycket fortfarande kan hända, och där organisation och ledarskap kommer att vara avgörande.

Under tiden protesterna pågått har det också funnits röster som velat reducera händelserna till en utifrån orkestrerad ”färgkodad” revolt och på ett eller annat sätt resultat av hemlig tråddragning av CIA, Mossad, osv. Det är ett exceptionellt nedvärderande förhållningssätt till de miljoner människor som varit ute på gatorna och gett uttryck för sin vilja att vara med och styra sitt eget samhälle. Och det är en missbedömning av den sociala och politiska sammansättningen av Iran. Missnöjet med regimen är starkt – och inte längs en entydig axel av ”västvänlighet”. De politiska krafterna är också betydligt mer självständiga och djupre rotade i den iranska verkligheten, än de oppositionskrafter som med stöd av västliga underrättelse- och ”bistånds”-organ satts att leda vägen för andra ”färgrevolutioner”.

Det betyder naturligtvis inte att det saknas intresse av att blanda sig i och vinna terräng, från amerikansk och israelisk sida – liksom från en mängda andra krafter. Iran är ett stort land, centralt för maktbalansen i Mellanöstern och för hela regionens geopolitiska framtid. Försöken till medie-spins runt upproret är många och ganska uppenbara. Det oroväckande är väl att se hur snabbt lejonparten av västerländska medier prenumererar på just de ”regeringstrogna” förenklingarna.

Mitt i denna situation, där människor i Iran modigt satt sig upp mot det inre förtrycket, ger nu USA:s vicepresident Joe Biden ett tydligt klartecken till Israel om att ett militärt angrepp av någon form mot Iran, skulle tolereras av USA:s, som en del av Israels ”suveränitet”.

Ett sådant utspel är ett livsfarligt stöd till den livsfarliga, rasistiska regimen i Israel. Det kan samtidigt bli ett hårt slag mot dem som kämpar för frihet i Iran.

Från Iran kommer nu allt fler rapporter om att regimen trappar upp repressionen på ett extremt obehagligt sätt. När gatuprotesterna nu tvingats, ned medan spänningen i samhället fortfarande är stark, har repressionen övergått till att knäcka ledande oppositionella figurer runt de främsta ledarna. Rapporterna om ”erkännanden” som offentliggörs är förskräckliga i sig, och är samtidigt ägnade åt att indikera beredskap – sådana tv-sända erkännanden har vid flera tidigare kritiska faser markerat regimens kontroll.

Det är ett tacksamt grepp från de styrandes sida i Iran att försöka reducera oppositionen till utländsk manipulation. När USA:s vicepresident ger sitt stöd till Israels lek med den apokalyptiska ”optionen”, undergräver han samtidigt den hotade, plågade inre oppositionen i Iran, till förmån för de krafter som faktiskt skulle vara beredda att sälja ut Irans oberoende och territoriella integritet – och samtidigt till förmån för de mest reaktionära krafterna i den nuvarande iranska ledningen.

Den som utifrån vill understödja en progressiv utveckling i Iran kan konkret arbeta för två positioner: för ett fördömande å det starkaste av de militära hot som riktas mot Iran och det iranska folket, och för att exempelvis Sveriges regering ska sända en signal till de människor som med risk för liv och hälsa kämpar för frihet och rättvisa inne i Iran, att man följer och oroar sig för alla politiska fångars situation och att man hedrar och stärker asylinstitutet, som ju under lång tid blivit allt svårare att ta i bruk för alla som tvingas fly från hot och förtryck.


[Läs mer om Joe Bidens uttalanden på Progressiva USA]

24 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Är inte Sveriges regering och hela EU för insyltade med USA för att vara trovärdiga som påtryckare mot Iran? Går inte vägen via Israel, med andra ord att Europa måste våga utmana USA och vrida om armen på israelerna för att få någon trovärdighet i Iran? Möjligen kunde svenska fackföreningar gå in direkt med hjälp (om det nu är möjligt att organisera) till iranska fackliga grupper.

Det är en undrande fråga man kan ställa sig. En annan är varför inte en nedskjuten gammal grå och rynkig gumma eller gammal gubbe kan vara symbol för den iranska regimens sätt att hantera protester? Kategorin "ung snygg iranska" har faktiskt lite av reklambyrå över sig. Att inte ställa kritiska frågor här bör klassas som tjänstefel.

Kaktus sa...

Tvärtom skrev iranska demonstranter nyligen ett upprop där de bad sina israeliska bröder att hjälpa dem att befria sig, precis som den legendariske persiske kungen Cyrus befriade judarna från den Babyloniska Fångenskapen och lät de återvända till Jerusalem för att återuppbygga sitt förstörda Tempel.

Pinpointattacker mot den islamiska fascistregimen och dess kärnvapeninstallationer skulle underlätta för proteströrelsen att störta en destabiliserad islamisk regim.

Fez sa...

Kaktus,

Jag brukar välja internet-namn efter vad jag för tillfället har på huvudet. Du väljer tydligen efter vad du har i röven. Kanske vi kan brevväxla?

Kaktus sa...

Antingen tyckte Ali att "Fez" kommentar ovan var så pass givande och tänkvärd att han släppte in den, eller så skrev Ali den själv.

Oavsett vilket säger det mest om Ali själv.

Anonym sa...

"Det är ett exceptionellt nedvärderande förhållningssätt till de miljoner människor som varit ute på gatorna och gett uttryck för sin vilja att vara med och styra sitt eget samhälle."

Det tycker jag att den förkrossande majoriteten iranier visade alldeles utmärkt genom att rösta på den sittande presidenten, väl medvetna om att landet mycket väl kan bli rasstatens eget Hiroshima och att man i sådana tider behöver en stark ledning.

Problemet är att detta inte respekteras av den teknokratiska medelklass-pöbelhop "som varit ute på gatorna". Dessa få som har tillgång till nätet och som lever i en helt annan vardag än vanliga hederliga Iranier. Det är naturligtvis dessa uppkopplade och mottagliga samhällsomstörtare Twitter och Mossad riktade sina attacker mot. Att påstå att USA/israel inte skulle ha något med saken att göra är djävligt naivt med tanke på att stora summor pengar redan långt tidigare gått till terrorister och bombattentat. Vilket Nixon själv erkände när han sade samma sak som ärkesionisten Biden, i det fall färgrevolutionen skulle misslyckas så har rasstaten ett grönt kort.

Hur mycket hjälp iran kan förvänta sig av dessa femtekolonnare i Gucci-klassen som föraktar sina mindre bemedlade landsmän och drömmer om ett New York i Persien när rasstaten anfaller, visade de alltför tydligt.Då gör de som sina likasinnade i Caracas och sticker till USA eller €U..

Anonym sa...

"den hotade, plågade inre oppositionen i Iran"

De är inte mer "plågade" än att de kan behålla sina förmögenheter och privilegier och sticka till deras mönsterdemokrati USA om det skulle knipa.


Det varken kan har råd eller vill den majoritet iranier som vill stanna kvar och försvara sitt land.

Låt överklass-"revolutionärerna" som passar på att så split när det brinner runt hela landet att sticka till USA, i iran hugger de bara sina landsmän i ryggen.

Peter sa...

Fy fan for noen patetiske venner du har i den venstrefascistisk skalleknusersekt.

Jeg gleder meg hver dag over å registrere hva som passer din sensur.

Vis meg hvem dine venner er og jeg skal fortelle hvem du er.

Ali Esbati du vil bli fulgt like nøye som Al-Capone ble fulgt i USA.


I 1931 ble Capone anklaget for å ikke ha betalt skatt fra 1925-1929. Myndighetene
mente at Capone skyldte $215,080.48 for det han tjente på gamblingen. Etterhvert ble
det en rettsak mot han, og jurien fant Capone skyldig i 18 og 23 saker. Han ble dømt
til 10 års fengsel, og han måtte betale store bøter (over 10 millioner dollar).

Våldet mellan extrempolitiska grupperingar är grövre i Sverige än i andra länder. Vit makt-miljön har beväpnat sig med skjutvapen och sprängmedel. De autonoma på vänsterkanten har en tydlig avsikt att systematiskt angripa förtroendevalda.

Anonym sa...

OMG, skalleknusarmannen är lös igen. Har Norges psykvård också "reformerats"?

Peter Olsen sa...

Det på tide sette på senurmodus igjen Ali ?

Dine venstrefascistiske skalleknuservenner har sans for Psykiatribruk under politiske meningsutvekslinger også.http://no.wikipedia.org/wiki/Psykiatri_som_avstraffelsesmetode_i_Sovjetunionen


I det venstrefascistiske mentale univers er alle tilgjenglige metoder tillatt for å nedkjempe politiske motstandere.

Santiago sa...

Att demonstrationerna har haft en tydlig medel och överklassprägel är tragiskt. Frågan är bara hur mycket den bilden stämmer överens med verkligheten eller om det är så cyniskt att västerländsk media helt enkelt tror att människor i väst har lättare att känna sympati för välklädda iranier med märkeskläder än för den fattiga iranska underklassen. Hursomhelst så tror jag att en del exiliranier som exempelvis Nima Daryamadj skjuter sig själva i foten när dom avsiktligt väljer att publicera bilder på demonstranter i Norra Teheran som helt klart ser ut att vara långt mer välbeställda än flertalet iranier.

Den som tvivlar på att bloggare som Nima gör det avsiktligt behöver bara läsa det här...http://nordicdervish.wordpress.com/2008/01/08/showdown/

Faran med detta är ju att det sprids en falsk(?) bild av att det bara är den välutbildade, rika, urbana övre medelklassen som är ute och demonstrerar. Och det är ju en uppfattning som är ganska spridd numera.

Men enligt många rapporter så har även folk ur arbetarklassen demonstrerat och man har även sett många kvinnor i heltäckande svarta chadors men faktum är att den iranska underklassen har osynliggjorts i västerländsk media som fokuserar väldigt mycket på medelklassen i norra Teheran.

Det är illa att det förhåller sig på det sättet, jag tror att det kan vara en falsk bild av protesterna som sprids och det gör att många inte tar dom på allvar och föraktfullt kallar det för "gucci riots".

Ern sa...

Santiago, tror du på det själv?
Det är självklart att demonstranterna och motståndet mot regimen finns i alla socialgrupper, inkl. i arbetarklassen.

Men alla människor är väl lika mycket värda sin frihet, oavsett klass? Det är väl självklart att en bonde som måste ut och skörda, och som bor hundratals mil från någon stor stad, inte syns ute bland demonstranterna. Men det behöver ju inte betyda att han inte motsätter sig den islamiska diktaturen och stödjer protesterna.

Det är bara mentalt blockerade kommunister som ger människovärde utefter social klass.

Menta sa...

Santiago:

Bevis tack.

Den urbana medelklassen har ingen verklighetsförankring i iran, det har däremot den överväldigande majoritet som röstade för sittande president. Det är fakta du inte kan dribbla bort.

Att sedan några ur Gucci-pöbeln spelat teater i Shador är inget nytt. Det var så "demonstrationerna" började om du minns? Med plakat på engelska springandes efter CNN BBC FOX & Co, lika välregisserat som i Moldavien Ukraina och Georgien...

Och "Ern" "linus" "Cyrus" eller vad nu nu kallar dig, lägg av, detta är inte rätt forum för dig.

Santiago sa...

Jag har ju sagt att jag tror att bilden av dom iranska protesterna som ett slags "gucci riots" liknandes dom i Venezuela och Thailand antagligen inte är helt sann. Däremot så går det inte förneka att västerländsk media och vissa exiliranska bloggare, medvetet eller ej, har hjälpt till att sprida den bilden

Det har varit en oerhörd fokusering på ungdomar från norra Teheran som twittrar och facebookar och på foton från protesterna har det synts en hel del Calvin Klein-kalsonger, märkesjeans och designade solglasögon.

Det är inte det att den iranska över och medelklassen är mindre värda än fattigare iranier. Det är bara det att dom är en minoritet av befolkningen. Jag kan exempelvis nämna att över 80% av Irans befolkning inte har tillgång till internet.

Om bilden sprids att protesterna är en angelägenhet bara för dom mer välbeställda iranierna i storstädernas fashionablare kvarter så innebär det att protesterna förlorar i legitimitet. Allt fler börjar ju nu dra slutsatsen att Ahmadinejad faktiskt vann valet och att Iran är ett samhälle som är helt splittrat efter klasstillhörighet där dom fattiga i storstädernas slumoråden och på landsbygden alla är hängivna Ahmadinejadanhängare. Och om Ahmadinejad faktiskt vann en majoritet av iraniernas röster så hamnar saken i ett lite annat läge eller hur?

Jag tror att det är en falsk bild som sprids, och det kan nog vara så att västerländsk media fokuserar på den urbana medel och överklassen i norra Teheran eftersom dom är mer västerländska och klär sig mer som oss och att därför tror att vi i väst kommer känna mer sympati för dom än för dom fattigare iranierna som inte ser lika västerländska ut. Jag har var i Teheran för 3 år sen och kan vittna om det är stor skillnad på hur folk är klädda i den norra rika delen jämfört med den fattiga södra delen.

Problemet är att västerländsk media nästan helt har osynliggjort den iranska underklassen. Nästan alla reportage från Iran och intervjuer med iranier inför och efter valet har varit med välutbildade, välbeställda ungdomar från norra Teheran. Det är därför fler och fler föraktfullt kallar protesterna för "gucci riots". Det tjänar knappast demonstranterna på...

Anonym sa...

Är det någon som har skjutit sig i foten här så är det stora delar av vänstern, som ena stunden föraktar och ser igenom propaganda kriget inför en ny USA-aggression och i andra sväljer hela betet med hull och hår.

Vi såg det när västmakterna styckade upp Jugoslavien, stödde terrorister och bombade på rykten och hörsägen. En sällan skådat blodtörstig vänster hurrade när ett helt folk skulle bombas urskillningslöst. Nu när sanningen börjar komma fram håller vänstern käft i skam, om detta talar vi inte.

Nu är det dags igen. Förberedelserna pågår för fullt för ett sionistiskt angreppskrig med kärnvapen mot iran och mitt i det "råkar" de välbeställda "frihetshjältarna" som från ingenstans passa på med ett uppror som hotar att destabilisera och göra det lättare för israel att genomföra sina aggressioner.

Vänstern jämför sig med och hyllar brackor och brats som springer omkring och gapar. Kanske för att dessa iranier är så välrepresenterade i Sverige att de nästan uppgår till 100%

Rika och priviligierade Venezulaner har vi inte många här, de har det bäst hemma eller i Miami, men man kan ge sig fan på att många nyttiga idioter skulle hylla dem om och deras "frihetskamp" de började komma hit...

Anonym sa...

Det enda utländskt land som har enorm makt i dagens Iran är Ryssland. Varför säger Ali inte ett enda ord om Ryssland? Vem levererar vapen till Iran i flera miljarder dollar? Var du inte mot vapenindustri Ali? Vem säljer kärnbränsle till Iran? Var du inte för miljön Ali? Vem stödjer Iran i alla internationella sammanhang? Israel och USA eller Ryssland? Vem var först att gratulera Ahmadinejad efter sk "nyvalet"? Ryssland och Venezuela.

Anonym sa...

Santiago:

vart vill du komma egentligen? Du verkar minst sagt förvirrad.

80% av iranierna vill ha Ahmadinejad, det är fakta. De har inte deltagit i samhällsomstörtande verksamhet, Var har du fått det ifrån? Skulle de rösta, vinna och sedan vägra erkänna sin egen valseger och gå med i motståndarsidans pöbelhop, hur står det till egentligen? De gick och röstade och vann valet punkt slut, sedan återgick de till sina vardagliga sysslor.

20% priviligierad medelklass ville inte ha Ahmadinejad och vägrade till varje pris erkänna resultatet varpå västliga mediekonglomerat hängde på och saken eskalerade. Som otaliga artiklar pekar på är denna taktik standard i färgkodsrevolutioner. Gå till val, innan valet är över och när det står klart att inte västs kandidat vunnit skriker ni FUSK! Som från ingenstans dyker plasmaskärmar tält datoruppkopplingar mobiler och twitter upp och sedan kan cirkusen börja. CNN & Co finns på plats omgående.

Att de 80% vanliga iranier som vann valet och är nöjda med sin kandidat inte syns i västlig papegojmedia ingår givetvis i spelet. Som jag sade så är dessa protester helt avsedda för västlig konsumtion, vanliga hederliga iranska arbetare springer inte omkring med engelska plakat och ställer sig framför CNNs kameror och pratar flytande engelska. Speciellt inte sedan deras kandidat vunnit.

Peter Olsen sa...

Takk Ali Esbati at du gjennom din sensur viser hvor din sympati ligger.

Nå har jeg aldri tvilt på at du er en primitiv venstrefascistisk propagandist.
Men ærlig talt tror du at du kan samle flere enn en håndfull politiske sympatisører i Norge og Sverige ?

Santiago sa...

Anonym, min förra kommentar var riktad till Ern och inte till dig.

Skulle Ahmadinejad ha stöd av 80% av iranierna? Då är det väl oppositionskandidaten Mousavi som har valfuskat, enligt det officiella valresultatet fick Ahmadinejad väl drygt 60%.

Sen betyder en röst i ett iranskt val där alla kandidater måste godkännas på förhand av väktarrådet inte särskilt mycket. Det kan mycket väl tänkas att en del av dom fattiga iranier som röstat på Ahmadinejad skulle ha röstat på en annan kandidat som för en progressiv ekonomisk politik men som inte tillåtits ställa upp. Mousavi har ju rent ekonomiskt förespråkat en väldigt nyliberal politik medan Ahmadinejad har förespråkat en mer social ekonomisk politik och det kan nog ha fått en del fattiga iranier att rösta på Ahmadinejad snarare än Mousavi.

Det betyder inte att dessa fattiga iranier inte skulle välkomna reformer i det politiska styrelseskicket dock.

Anonym sa...

Du Santiago, Du påstår att mousavi förespråkat en väldigt nyliberal politik. Vissa mig en enda påstående från Mousavi eller från hans valplatform som bevis.

Anonym sa...

Santiago:

Du bör väga in två viktiga saker i din "analys": Ahmadinejad har satsat stort på välfärd och sociala reformer något som givetvis gynnar majoriteten iranier (80%) det skulle vara förakt för dessa människors intelligens att påstå att de då skulle rösta på någon som huvudsakligen gynnar de rika och deras privilegier...

Sedan är som sagts otaliga ggr landet under ommedelbart krigshot från rasstaten israel, givetvis röstar ingen på en förvirrad kandidat som vill föra en undfallande och feg politik gentemot aggressorn, det säger sig själv.

Santiago sa...

Jamen det är ju det jag säger, att många ur den iranska arbetar och underklassen har röstat på Ahmadinejad just på grund av hans välfärdsprogram och sociala reformer och inte på grund av att han är en fundamentalist och hardliner.

Det är ju det korrupta valsystemet i Iran som gör att andra kandidater som också satsar på sociala reformer men som inte har en hårdför islamistisk agenda inte tillåts att ställa upp. Det kan mycket väl tänkas att många av dom som röstade på Ahmadinejad kanske hellre skulle ha röstat på en sådan kandidat.

Jag kan mycket väl tänka mig att en del av dom också kan vara kritiska till systemet.

Vad jag menar att jag har svårt att se Ahmadinejad som en legitim president även om han skulle ha besegrat Mousavi eftersom det största valfusket som begicks var när väktarrådet underkände tusentals kandidater som aldrig tilläts ställa upp.

Anonym sa...

Vänner, varför läsa denna blogg? Esbati vurmar inte för ngt annat än sin egen stjärna.

ashkan sa...

KAKTUS
Vilken skämt du är!!!!
kan du visa mig denna brev? israeliska bröder hahaha när blev de våran bröder.
Däremot kan du se på zogby internationall att majoriteten av iranier kommer aldrig se israel som en stat och en del andra kan endast se israel som en stat om palestinier får sitt land och en liten liten del av undersökning erkänner israel som stat.

ashkan sa...

santiago
när det gäller de fredliga demontsrationerna så var de religiösa inblandade. denna demonstration handlade inte om överklass och medel klass, det fanns alla sorters människor i denna val på både sidorna. Mina kusiner som tillhör Basij röstade på musavi och de deltog i demonstrationerna men som alla i iran vet var det en del folk de flesta från överklassen som började bränna och kasta stenar och många försökte stoppa de men det gick inte. de var där för andra ändemål. det finns video där man försöker stoppa de som kastar sten