måndag, juli 06, 2009

Honduras, USA och kampen om rapporteringen

Militärkuppen i Honduras fortsätter, och militären går hårdare fram för att stoppa de folkliga protesterna. Flygplatsen blockerades fysiskt när presidenten Zelaya skulle landa och demonstranter som kommit dit slogs ned.

USA har fortfarande – till skillnad från de andra länderna i OAS – inte dragit tillbaka sin ambassadör från Honduras och har inte gått vidare från den initialt uttryckta oron för utvecklingen. Det är väl ungefär nu som den hållningen kan börja betraktas som ett implicit stöd till juntan.

(Jag har på bloggar och Facebook sett rykten om att Israel och Taiwan (!) skulle ha erkänt den nya regeringen i Honduras, men har inte hittat någon bekräftelse. Någon som vet något mer?)

Mest ville jag tipsa om Erik Bergs utmärkta inlägg Gorillornas dagar är räknade.
Hur hade den här historien återgivits idag om inte Hugo Chavez regering 2005 hade tagit initativet till en progressiv latinamerikansk TV-kanal för att bryta dominansen av amerikanska medier och privata mediemogulers desinformationsfontäner i Latinamerika?

TeleSUR väljer genomgående ett annat perspektiv och intervjuar andra källor än CNN och de internationella nyhetsbyråerna. Allteftersom kvällen fortskred framträdde teleSUR som den auktoritativa internationella källan till information om händelserna i Honduras, med flera reportrar både på marken och ombord på Zelayas plan som kom direkt från OAS möte i Washington. När soldaterna på flygplatsen öppnade eld mot demonstranterna för att till varje pris förhindra att landningsbanan rensades från de fordon militären ställt upp för att blockera presidentens plan från att landa, då återgav teleSUR hela förloppet direkt i hela sin kaotiska brutalitet. Och när natten övergick i morgon här i Sverige hade även SvD fallit till föga och citerat teleSURs rapportering. Inte undra på att kanalen retar gallfeber på de konservativa, här blir plötsligt det tidigare osynliggjorda andra perspektivet omöjligt att ignorera, precis som då Al Jazeera sände live innifrån Gaza under Israels operation gjutet bly och gjorde brotten mot mänskligheten synliga för hela världen.
Läs hela!

Läs också Dick Emanuelssons långa reportage i Flamman, från händelsernas mitt i Honduras.

Och Anders Svensson: USA och kuppen i Honduras.

Och Paolo Pissoffi: USAs eviga hyckleri när det gäller demokrati.

[SvD][SvD][AB][DN][DN]

2 kommentarer:

as-Salam wa al-Hurriya sa...

Påståendet om Israel och Taiwans agerande kommer från honduransk högerdagspress, att bägge ambassaderna skulle ha upprättat kontakter med kuppmakarnas regering. Det var dock inte upprepats i några andra artiklar.

Ronny sa...

Jeg hoppet også på det der med Israel og Taiwan, siden det kom i norsk dagspresse via et nyhetsbyrå. Men Aftenposten skrev 4. juli at "Regimet i Tegucigalpa er så ivrig etter å vise at de har iallfall noe støtte i utlandet, at de kunngjorde at Italia, Taiwan og Israel støttet dem.

Men Italia er blant landene som har hjemkalt sin ambassadør, Israel benektet kategorisk at de anerkjenner regimet, og Taiwans president Ma Ying-yeou, som var på rundreise i Mellom-Amerika, avlyste et besøk i Honduras lørdag."

Så jeg tviler nå sterkt på sannhetsgehalten i påstanden.