onsdag, juli 08, 2009

Våld, men vart?

De rapporter som kommer från Iran nu är mörka, blodiga. Regimen trappar upp repressionen å det grövsta. Brutalt våld mot politisk opposition har aldrig försvunnit från iransk politik. Men de massgripanden som nu genomförs och de systematiska övergrepp i fängelserna som följer på dem, har inte varit vardagsmat sedan studentprotesterna för tio år sedan. Och nu är det mer, värre.

På Tehran Bureau skriver en av dem som själv kom relativt lindrigt undan, om sina upplevelser i Evin-fängelset. Folk dör i häktena nu. Jag har sett och hört andra redogörelser, trovärdiga, som vittnar om människor som invaldiserats, våldtagits, bankats till döds.

På torsdag är det tioårsdagen för studentprotesterna 1999. Samtidigt har den stora sandstormen som svept in över Saudiarabien och Irak, också tagit sig in i Iran. Myndigheterna har utlyst helgdag. Kanske utblir den stora urladdningen som många väntat sig imorgon. Men när sandstormen skingrats, kommer det fortfarande att vara oklart vem som definierar vad den Islamiska Republiken Iran egentligen är. Tvivlet på det har nu trängt långt in i de breda lager som önskat systemet kvar och konstitutionen respekterad. Då blir det också allt svårare för dem som slår och dödar, att veta vem man ska "rädda" systemet åt.

[Bilden nedan: "Gud är på vår sida. Ska ni filtrera bort honom också"]

33 kommentarer:

Anonym sa...

Din spelade sympati med proteströrelsen får mig att kräkas.

Dra åt helvete tillsammans med dina antisemitiska och rasistiska vänner och kommentatörer.

Du är en förrädare i det frihetstörstande folkets ögon.

Anonym sa...

Vilka är alla dessa hatiska typer som flockas till Esbatis kommentarsfält? Man blir ju mörkrädd.

Hampus Eckerman sa...

Anonym, jag känner igen dig! Du har tidigare skrivit och krävt att cykelbanorna i Stockholm ska läggas ned. Sen har du sagt att alla judar skr brännas på bål och att muslimer ska kastreras.

Inte nog med det, Anonym. Jag har också sett dig försvara både pedofiler och våldtäktsmän. En gång såg jag dig skriva att alla som inte var AIK:are skulle utrotas.

Anonym, varifrån får du allt dit hat? Försonas med dig själv och du ska snart känna harmoni igen.

Anonym sa...

wow hamashoran esbati har uppmanats av ambassaden att spela lite för ahmadi

du kan brinna

Anonym sa...

ali suger bahlools och eckermnans kukar

Anonym sa...

Kunde lika gärna varit in rapport från Shaen tiden. Känner du dig stolt nu Ali?

När du står på Mossads barrikader? Trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här. Jag är äldre än du, iranier med arbetarbakgrund.Men aldrig trodde jag att jag skulle få se er tillsammans med dem.

SKÄMMES din jävel....!

Enade vi stå söndrade vi falla sa...

Hur kommer det sig att du aldrig skrev om dessa dumheter och rykten vissa exil-iranier sprider till varandra innan detta "window of opportunity" för "regime change" öppnades för israel?

Och hur känns det att stå på rasstatens sida i den här saken och hugga dina forna landsmän i ryggen?


Anonym 10:23:
Sök hjälp för dina sinnessjuka vanföreställningar och sluta spamma "antisemitisk" skit här, idiot.

Anonym sa...

Det säger sig självt att ett land omringat av aggressiva ockupationsmakter och som själva står inför hot om förintelse måste stävja inre upprorsmakare och samhällsomstörtare i dessa makters tjänst.

Ofta med mycket våldsamma medel, det är naturligtvis inte önskvärt men en realitet under dessa omständigheter.

Men att hålla på att sprida rykten och hörsägen med tvivelaktigt ursprung gagnar inte någon iranier.

Mats E sa...

De spyor som kastas upp här går utöver det mesta som kan ses i bloggkommentarsfälten på nätet. Ali fördöms både för att han stöder Ahmadinejad (vilket han givetvis inte gör) och för att han stöder (eller hycklar stöd) till demokratirörlsen och därmed står på Israels och USA:s sida (vilket han givetvis inte gör). I dag ska jag tala på två manifestationer till stöd för demokrati i Iran. Nästan samtidigt. Splittringen i exilen är tragisk.

Ali Esbati sa...

Mats (och anonym 11:02),

Ja, det är tragiskt med splittringen och det destruktiva tonläget i exilen.

I det här fallet ska det dock också understrykas att det inte i första hand är situationen i Iran som triggat igång folk, utan Israel. Jag är till exempel tämligen säker på att just första kommentaren här inte kommer från någon arg iransk extremist, utan från den sedvanliga pro-israeliska nätmobben, med samma syften som alltid.

Peter Olsen sa...

Ali Esbati .

Jeg har levert 3 komentarer i dette feltet som du har sensurert vekk.

1 komentar hvor jeg utrykker solidaritet med Kinas muslimer.

1 komentar som erklærer min avsky til rasistiske Obama-hatende anti-amerikanere.
1 komentar som erklærer min avsky for den udemokratiske manipulerende politiske prosesser i land som Iran ,Kina og Russland .

Autokratirævdilteren Ali Esbati oppsumerer for den lille venstreekstremistiske sekten .

Du er en patetisk og kvalm diktatormedløper og sensurist i beste venstrefascistisk tradisjon.

Anonym sa...

Jättebra att du tar bort den här "Norska" idioten ovan men försök att ta bort honom helt. Det är jobbigt att behöva vada igenom hans sjuka vador i jakt på något vettigt...

Anonym sa...

Ali,

De som protestera idag i Tehran och resten av världen mot Khamenei & Ahmadinejad har helt andra åsikter än dina. Du tror på " öppenhet och intensitet i valprocessen" men vi är säkra på valfusk. Du kallar Ahmadinejad för " folklige presidenten" men folk i iran avskyr honom. Även små städer och byar tar avstånd att kallas Ahamadinejads anhängare. Minst 23 personer har dödats och tusentals arresterats av anhängare av din " folklige presidenten". Fortsätt skriva gott om honom efterrsom han umgås med Chavez och Morales och är anti USA men var konsekevent och vänd inte kappan efter vinden. Ta avstånd av din artikel i Aftonbladet helt enkelt. Det var fel.

Ali Esbati sa...

Hej Anonym,

Jag har ingen anledning att "ta avstånd" från den artikel jag skrev i Aftonbladet för en månad sedan, men väl från din "läsning" av den.

- Det är tydligt att det förekommit oegentligheter i valet (vilket jag också skrev redan då). Om det var avgörande för resultatet eller ej är - vilket jag påpekat flera gånger - inte en huvudfråga. Det var det knappast då, och är det absolut inte idag.

- Valprocessen, alltså kampanjerna månaden före valet, präglades av en ovanlig öppenhet och intensitet. Detta har haft avgörande betydelse för att det folkliga engagemanget och även organiseringen skulle byggas upp så startk. Detta var också något som exv. Khamenei noterade före valet, varför han bad kandidaterna lugna ner sig.

- Jag har skrivit att Ahmadinejad drev en "framgångsrik populistisk kampanj". Det är något annat än att alla gillar honom. George W. Bush drev också en framgångsrik populistisk kampanj.

- Som du säkert kan läsa innantill så går inte den aritkeln eller någon annan som jag skrivit, ut på att "skriva gott" om Ahmadinejad.

- Naturligtvis måste den som önskar förändring i Iran fortfarande ta hänsyn till att många människor stött systemet, att motsättningarna är mer komplexa än för och mot Ahmadinejad, och att Ahmadinejad hade och har ett stöd i breda folklager. Förstår man inte det, förstår man inte mycket.

- Det har aldrig varit mitt syfte eller mål att tycka samma sak som alla i Iran. Det torde också vara uppenbart omöjligt, eftersom det finns många människor i Iran, som tycker många olika saker.

mvh
Ali

Anonym sa...

Vad menar du med "folklige presidenten"? Är det inte skriva gott om en president speciellt när en vänsteraktivist hävdar så. Varför blandar du valkampanj med valprocess? Alla kandidater även Mohsen Rezaie hävdar omfattande fusk i valprocessen och resultaträkning? Inga representatanter av kandidater kunde närvara i Inrikesministeriets högkvarter.

I alla val i iran i senaste 20 åren har systemts kandidat inte fått mer än 20% av väljarnas röster. I valet 2005 röstade inte 50% av de som kunde rösta och av de som röstade fick Ahmadinejad i bästa fall 30-40% av rösterna. Regimen i iran har ingen folklig stöd och är ostabil. Det saknas bara en bra lternativ.

Peter Olsen sa...

Det er en pussig liten politisk islamistisk hvalp (Ali Esbati )som utrykker seg meget tvetydig.

Er Ali Esbati blitt en karikaturtegning av seg selv ?

"Att leva är att ta ställning. Jag hatar likgiltiga människor" /Antonio Gramsci/Ali Esbati.

Kommissær eller kalif.
I boken "The Reckless Mind" har Mark Lilla vist hvordan de pre-totalitære kokker drømmer om den sunneste Rettferdigheten og Godheten, men i virkeligheten gir seg hen til den totalitære fristelsen.

I siste instans baner deres tankeløse lapskaus vei for en Führer, en bolsjevistisk kommissær - eller en kalif.

Ali Esbati sa...

- Att Ahmadinejad har haft och har en folklig framtoning - och att han har spelat hårt på det - är ett faktum. Att konstatera det är något annat än att gilla honom. Det kan väl ändå inte vara så svårt att förstå?

- Jag påpekar att jag med valprocessen menar processen inför valet. Det framgår också av annat jag har skrivit. Att det har förekommit diskussioner på gatorna, valreklam i TV och direktsända debatter mellan kandidaterna är inte vardagsmat i Mellanöstern och inte heller i Iran tidigare.

Ali Esbati sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Ursäkta Ali men jag har lite svårt att förstå därför vill ha din hjälp att få klarhet.
I så fall menar du att Ahmadinjad har bara en folklig framtoning men han själv inte är folkig? Eller du menar att han är folklig och har dessutom folklig framtoning? Jag antar att du INTE gillar Ahmadinejad. Eller hur?

Är det inte märkligt att du som är en politisk person blandar ihop valprocess med valkampanj?

Ali Esbati sa...

Lägg ned ordklyverierna. De talar dessutom inte till din fördel.

Den process som föregår valet innehåller de olika kandidaternas kampanjer och en massa andra samhälleliga händelser, som att folk pratar med varandra, bildar sig en uppfattning, vågar uttrycka det, osv.

Det är riktigt att jag inte gillar Ahmadinejad.

Du behöver inte anta så mycket, det räcker att läsa det jag har skrivit i lugn och ro.

Hampus Eckerman sa...

Extremt fegt av denne anonyme att inte våga skriva under eget namn och inte själv våga stå för sina åsikter eller tidigare ställningstaganden.

"Skalleknusare" skulle man kunna kalla honom för att citera vår oförståelige norske rättshaverist som envisas med att skriva om kineser i bloggposter om Iran.

Anonym sa...

Att diskutera med sionistiska haverister är direkt kontraproduktivt. De är inte intresserade av "klarhet" i påstådda frågor utan letar efter en möjlighet att sätta dit dig, svärta ner din karriär och stänga en populär och välbesökt blogg.

Inte för att du inte KAN gå i polemik med dessa "fruktat intelligenta" rasstatskramare utan för att det är ett slöseri med tid....

Micke sa...

Vilka är alla dessa hatiska typer som flockas till Esbatis kommentarsfält? Man blir ju mörkrädd.


Dom är fascister.En del av dom röstar på Folkpartiet.

Anonym sa...

The covert and not-so-invisible operation in Iran found expression in a failed electoral challenge followed by ‘mass street demonstrations’ centered on the claim that the electoral victory of the incumbent anti-imperialist President Mahmoud Ahmadinejad was a result of ‘electoral fraud’. Western mass media played a major role during the electoral campaign exclusively providing favorable coverage of the opposition and negative accounts of the incumbent regime. The mass media blanketed the ‘news’ with pro-demonstrator propaganda, selectively presenting coverage to de-legitimize the elections and elected officials, echoing the charges of ‘fraud’. The propaganda success of the US-orchestrated destabilization campaign even found an echo among broad sections of what passes for the US ‘left’ who ignored the massive, coordinated US financing of key Iranian groups and politicos engaged in the street protests. Neo-conservative, liberal and itinerant leftist ‘free-lance journalists’, like Reese Erlich, defended the destabilization effort from their own particular vantage point as ‘a popular democratic movement against electoral fraud.’

Micke sa...

Splittringen i exilen är tragisk.



Det är snarare splittringen i skallen på skandinaviska fascister det handlar om.

Anonym sa...

Senaste kommentaren visar att FiB:arna inte har semester, de är hårdkodade bidragsgivare till Partiets program.

Peter Olsen sa...

Siviløkonomer som frivillig melder seg ut av arbeidsmarkedet i Norge har ikke min respekt.

I kraft av sin innsats blant venstreekstremistiske kneppgjøker melder Ali Esbati seg ut av de Norske samfunn.

Intet ville glede meg mer enn en ærlig og oppriktig Ali Esbati som måler Israel , Iran ,Russland,Kina og USA med like kriterier og bruker samme retorikk og saftig følelsesmessige retorikk om alle overgrep.

Den primitive demagogi han har adoptert fra angryarab er kun egnet til å fremkalle antipatier.

Ashkan sa...

Jag röstade på Musavi men det hindrar inte mig och se sanningen, fusk förekom men det spelar ingen roll eftersom ahmadinejad ändås skulle vinna. Enligt terror free tomorow hade ahamdinejad folklig stöd. jag tror mer på vetenskapliga fakta än bara på folks ord som har hört det från någon som har hört det från någon släktning i iran. ahamdinjad hade stor stöd i lands byggden och städer som esfahan och mashad är trogna ahmadinjead supporters.

Skalleknus sa...

Som han säger! "Saftig følelsesmessige retorikk", det är sånt vi vill ha. Gärna hallonsaft.

Anonym sa...

Islamfasist Ali Esbati morer seg med anonyme komentarer på sin egen blogg, patetisk.

Men hvis jeg nu skal være helt ærlig så tror jeg faktisk at Obamas skandaløse tavshed overfor præstestyret i Iran var et udtryk for kold politisk beregning mere end svaghed. Det var det endelige dødsstød til illusionen om at Obama er en demokratisk idealist. Det er han ikke, for hvis han var det ville han have støttet det iranske folk betingelsesløst ligesom Reagan og Thatcher støttede de demokratiske bevægelser i Østblokken. Jeg tror han er et kynisk magtmenneske, og denne kynisme kom tydeligt til udtryk da han forsvarede sin tavshed overfor Iran med at Mousavi alligevel ikke var meget bedre end Ahmadinejad - hvilket naturligvis overhovedet ikke var pointen; pointen var at det iranske folk havde valgt Mousavi ved et demokratisk valg der ikke blev respekteret. Dét er det eneste der bør tælle for lederen af den demokratiske verdensorden, ikke hvilken kandidat der vil være bedst for USA.

Nej, vi kan godt forvente os hardball fra Obama. Men det er ikke sikkert vi vil bryde os om resultatet.

Anonym sa...

“Obama er ikke svag” spar mig. Han udviste måske ikke antydning af svaghed overfor præstestyret i Iran ovenpå deres horrible såkaldte “valg”? Eller var det endnu bare et exempel på hans “empatiske” og “forsonlige” stil?

Det prøver han at råde bod på nu overfor det såkaldte “militærkup” i Honduras (hvis nye præsident rent faktisk er valgt af parlamentet, ikke militæret, i fuldstændig overensstemmelse med forfatningen). Der kan han vel nok give den som stærk mand. Jeg gad vide om det har noget at gøre med at der kun bor 7 millioner mennesker mod Irans 70 millioner…?

Skalleknus sa...

"kom tydeligt til udtryk da Marve Fleksnes forsvarede sin tavshed og vilje til puling"

Hurra!! Kunde inte sagt det bättre själv

"Dritings betingelsesløst ligesom"!!!!

Behöver mer sägas? Alis, du borde ge denna chefsideolog ovan en mer framträdande plats och varför inte en liten rökruta för andra som också föredrar svart afghan.

Marve Almar Fleksnes sa...

Skalleknus

Krigen er intet annet enn en fortsettelse av de politiske forbindelsene iblandet andre midler, «Om krigen», bok 7, kap. 6B.
Du kan ikke lage omelett uten å knuse egg