onsdag, november 25, 2009

Centerpartiet tar ställning mot verkligheten

Det är en lätt surrealistisk upplevelse att läsa Maud Olofssons spärrpanikartikel i dag, där man på DN Debatt upprepar förslag om att med statligt tryck införa organiserad lönedumpning för ungdomar på arbetsmarknaden. Artikeln bygger på en beställd opinionsundersökning med fundamentalt galen frågeställning. 9 av 10 ungdomar kan tänka sig att ha en lägre ingångslön på sitt första jobb. Andelen ungdomar som idag har lägre ingångslön på sitt första jobb är idag närmare 10 av 10. Detta regleras i stor utsträckning av – tadam – kollektivavtal. Nu tror jag inte att Centerpartiets nyvunna nyliberalism är särskilt känslig för fakta eller annat som kommer från verkligheten, men det kan ändå vara skoj att påminna om en del saker. Josefin Brink svarade på ett liknande Centerutspel redan för några veckor sedan:
Centerpartiet tycks utgå från att 19-20-åringar och nyutexaminerade har samma löner som äldre och mer erfarna kollegor, och att det är därför unga har svårt att få jobb. Det är fel. Unga har redan lägre löner än äldre; i alla kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden är lönen för den som saknar arbetslivserfarenhet lägre än lönen för den som jobbat ett antal år. Hänsyn är alltså redan tagen till att den som är helt ny på ett jobb inte är fullärd.

Vad centerpartiet föreslår är alltså att ytterligare ett steg under den lägsta lönen ska införas, men bara för ungdomar. Hur mycket lägre lön unga ska ha framgår inte av den artikel där förslaget presenteras i dagens Aftonbladet, men Annie Johanssons uttalanden avslöjar en hel del. Enligt Johansson kan det handla om att en heltidslön på 15 000 kronor i månaden ska reduceras till knappt 10 000 kr i månaden, vilket ger 8 700 kronor kvar efter skatt. Unga ska alltså förlora en tredjedel av lönen jämfört med dagens nivå!
Läs gärna hela.

I verkligheten är det också så att turordningsreglerna inte har någon avgörande påverkan på ungdomars arbetslöshet. Att ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden beror på att det finns för få jobb – en bieffekt av bland annat centerpartiets nuvarande ekonomiska politik – och att ungdomar förlorar sina jobb beror bland annat på osäkra anställningsformer – som Centerpartiet vill ha mer av.

Vidare förhåller det sig så i verkligheten, att länder med högre skatter inte har lägre sysselsättning generellt.

I verkligheten är det också så, att låga löner förvärrar krisen – som ligger till grund för att alltför få får jobb.

Slutligen kan nämnas att mycket låga löner i unga år – alltså det som Centerpartiet föreslår – tenderar att vara något annat än ”en fot in” på arbetsmarknaden. Snarare blir det gärna en tung hand som håller ner, något LO diskuterat i exempelvis den här rapporten.

Men sånt är förstås marginalanteckningar om man har en religiös tro på sina marknadsmodeller och ett genomcyniskt förhållningssätt till maktutövning och propaganda.

Det är ett gott skäl att önska Centerpartiet ut ur riksdagen vid valet 2010. Men det tyngsta skälet är förstås att deras politik skapar misär och ungdomsarbetslöshet.

19 kommentarer:

Jonas sa...

Sverige har bland de absolut högsta ingångslönerna i världen. Se gärna diagrammet ”ingångslön som andel av medianlön” här: http://www.jonaspettersson.dinstudio.se/text1_8.html

Problemet är att steget in i arbetslivet blir för stort när det skiljer för lite mellan oerfaren och välmeriterad.

Hotell och Restaurangfackets lägstalön för en 19-åring är nationellt 14818.
Med avstampsjobb blir det en bruttolön på 9879 vilket idag ger en nettolön i Stockholm på 8390. Visst är det lågt. MEN det är samtidigt högre än studiemedel och helt fritt från återbetalning!

Kommunals nationella lägstalön för en 19-åring utan arbetslivserfarenhet är 15300.
Med avstampsjobb blir bruttolönen 10200 vilket ger en nettolön på 8624. Jämfört med den som pluggar vidare på högskola får den som tar ett avstampsjobb mer, men behöver inte betala tillbaka något.

Syftet med låga ingångslöner är ju inte att man ska vara fattig för evigt utan att man ska få erfarenheter och meriter så att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden!

Så fungerar det i verkligheten!

Anonym sa...

Åh..

Jag bara väntade på att den första idiotmuppen skulle nappa....

lasse sa...

Konkurserna har ökat kraftigt med krisen, allt fler tomma lokaler syns. I Maudhögerns värld beror detta på de arbetslösa ungdomarna som inte kan frälsa företagen med billiga löner. I den verkliga världen går företag i konkurs och jobben försvinner för att man säljer mindre. När konkurserna ökar finns där 10 ggr fler som är i problem och har svag orderingång och troligen överkapacitet. Deras största problem är inte att utbudet av arbetskraft är för litet.

Politiker såväl av de flesta kulörer i det här landet har en mycket märklig inställning till ekonomi, produktion och konsumtion som det som genererar efterfrågan på arbete för att tillfredställa människors konsumtionsbehov. Man jämför gärna med andra länder som till synes har andra regler på arbetsmarknaden men glömmer alltid att länder som USA och på senare tid Danmark vanligen för en mer expansiv ekonomisk politik än vi gör. För normala människor skulle förstås Ockhams rakkniv ge utslaget att det är den mer expansiva makropolitiken som ger ett bättre resultat när sådant finns.

Här i Malmö får vi väl ännu en gång hoppas att danskarna räddar julhandeln, svensken lär väl ha lika små möjligheter som förra året. Sänkta ungdomslöner och ökat arbetskraftsutbud lär inte göra det.

Men vad förstår Maudan om sånt, hon som själv ärvt sina skogsegendomar och aldrig behövt utbilda sig, landets högst betalde partiledare i partiet som blev landets rikaste efter att ha sålt sin lönsamma tidningskoncern. Snacka om att surfa in till välstånd som skapats av andra, här kan man tala om knugens stekta sparvar.

Magnus sa...

"Endast fakta kan ha fel, aldrig Führern"

-Heinrich Mann i sin dagbok efter att ha lyssnat på ett av Hitlers skrytsamma radiotal hösten 1939. Retorikens principer har som vi ser inte förändrats.

Anonym sa...

....och ändå kostar en limpa och en liter mjölk lika mycket för den som få sämre betalt.... och tänk om man redan har utbildat sig!!! Avstamp my ass!

Per Johansson sa...

Från LO-rapporten, sid 20:
Vår tolkning av den internationella forskningen är att det mesta tyder på att höjda
lägstlöner påverkar sysselsättningen negativt men att det är svårt att säga något om
storleken på effekten. När det gäller Sverige finns endast ett fåtal studier, dessa visar på
relativt starka samband mellan lägstlönerna och sysselsättningen. Det är dock, baserat
på två studier, svårt att dra starka slutsatser om storleken på sambandet i Sverige.


Se även, "Sänkta minimilöner ger invandrare jobb"

Är det verkligen så att Centerpartiet tar ställning mot verkligheten? Det kan inte vara Vänsterpartiet?

Anonym sa...

Det är intressant... När jag började jobba (4 år sen) så gick ju jag in på en lön som låg 7000 kr under min nuvarande lön. Tycker som du att det är ytterst märkligt att prata om att man ska lönedumpa.. I min bransch handlar det ju minst om 7000 kr löneskillnad mellan helt grön och fullfjädrad.. Och jag gick ändå in på 3000 kr över det som är kollektivavtalets lägsta lön. Maud borde ta sig en titt i verkligheten.

Hugo sa...

Arbeit macht frei, d v s om man får behålla lönen för utfört arbete. Så är det inte i Sverige med sinnessjuka skatter på låginkomsttagare..

Hampus Eckerman sa...

Vad menar J (Jonas Pettersson)? Att vi ska sänka lägstalönen för anställda så att den hamnar *under* de pengar som en student har att röra sig med varenda månad? Att vi därmed ska göra det omöjligt för ungdomar att flytta hemifrån när de skaffar sig ett jobb utan tvinga dem att bo kvar hemma?

För inte har de studenrabatter eller rätt till studentlägenheter.

Om J själv känner att han vill ha lägre lön är det bara att säga till. Han jobbar på Centerpartiets riksdagskansli och kan därför varken ha erfarenhet eller vara särskilt meriterad. Snarare bevisar han raka motsatsen.

Jag tycker därför att det är utmärkt att han nu lovar sänka sin egen lön tills han skaffat sig erfarenheten att han är med i fel parti. Ett offentligt utspel om det vore en bra början. För givetvis är det inte bara andras löner han vill sänka? Han vill väl själv vara ett gott föredöme som omeriterad och oerfaren?

Ann Helena Rudberg sa...

Ja du så mycket har inte jag kvar efter att ha jobbat nästan 40 år. Jag har alltså mindre än så kring 8 000 drygt i pension. Det ordnade den förra regeringen genom att ta ifrån mig omkring en halv miljon innan de till slut förlorade makten.

De sänkte min sjukpenning från 19 000 till drygt 8 000 efter skatt. När jag var ung var det självklart att man inte kunde tjäna lika mycket om någon som hade jobbat i tio eller tjugo år. Varför ska ungdomar göra det?

Hampus Eckerman sa...

Tja, Ann Helena. Nu hade du kunnat förespråka att du själv inte borde ha fått sänkt sjukpenning. Istället kräver du att andra ska ha sänkta löner bara för att du är sur för att du själv fått mindre pengar.

Varför inte ställa krav på den nuvarande regeringen om högre pension istället? På grund av en kombination av sadism mot ungdomar och masochism gällande dig själv?

Förövrigt tjänar inte ungdomar lika mycket som de som jobbat i tio eller tjugo år. Varifrån har du fått den förvirrelsen?

Hugo sa...

Ja du Hampus, man kan väl börja med att återbetala de 250 miljarder som Ringholm snodde ur pensionssystemet. Då blir också pensionerna högre, men är man vänster och blind så är man.

Staffan sa...

Fast det finns väl fler grupper som behöver komma in på arbetsmarknaden. t.ex. har invandrare svårare att få jobb än svenskar så då måste (c) väl också tycka att man ska ge lägre lön till personer med icke-svensk etnicitet.

Ann Helena Rudberg sa...

Hampus: Det är lite sent att påverka min sjukpension som jag har nu. Det var förra regeringen som sänkte den dit. Och dom visste inte ens vad dom gjorde. Jag skrev till hela socialförsäkringsutskottet och påtalade det hela. Va? Sa dom ungefär.

Skillnaden i löner är inte särskilt stor. Det har ingått i politiken att jämna ut så att det inte ens skulle löna sig att studera. Bara för rika, som inte behövde ta studielån.

Jag kräver ingenting för min egen del utan jämför bara grupper med varandra. Det finns inte på kartan att jag eller någon annan ska få någon höjd pension. Tvärtom så sänks den nästa år, när jag blir ålderspensionär.

Simsalablunder sa...

"Det har ingått i politiken att jämna ut så att det inte ens skulle löna sig att studera."

Att det inte skulle löna sig att studera är en tröttsam högermyt och den blir inte mer sann genom upprepning. Om pengarna var dig kärast skulle du valt att utbilda dig till ett yrke som betalade bättre. Den yrkesinformationen var inte hemlig när du utbildade dig.

Ann Helena Rudberg sa...

Simsalablunder: Du igen. Jag har svarat på ditt personliga påhopp längre upp också. Får se om blogginnehavaren publicerar detta.


Jag har ett yrke som betalar sig bra, men jag är sjukpensionär. Lönerna på DN är inte dåliga. Men det har inte lönat sig för mig att utbilda mig, vilket jag skulle ha behövt efter 45 års ålder.

Prata i större skala än att hoppa på mig. Tack! Ditt sätt att argumentera genom att komma med svepande formuleringar är värsta sortens retorik.

Hampus Eckerman sa...

Hugo, jag är helt för att Ringholm betalar alla de 250 miljoner du påstår att han har i sitt bankkonto till pensionerna. Jag har heller inget emot att alla de som röstade ja till det nya pensionssystemet får leva på vatten och bröd resten av sina liv så att deras inkomster går tillbaks i det system som de hjälpte till att förstöra.

Du håller med mig vad jag förstår?

Anna Helena, vill du ha mindre pengar själv så är det naturligtvis upp till dig. Att önska att andra ska ha mindre pengar för att du vill ha större inkomstklyftor är något annat.

Simsalablunder sa...

Ena stunden skriver Anna Helena svepande
"Det har ingått i politiken att jämna ut så att det inte ens skulle löna sig att studera."

Och när man reagerar på just ditt svepandet uttalande, då byter du till att det handlar om dig och skriver "Lönerna på DN är inte dåliga. Men det har inte lönat sig för mig att utbilda mig".

Därefter avkräver du mig att "prata i större skala", vilket var det jag gjorde från början, innan du gick över till att prata om dig själv.

"värsta sortens retorik."
Vad kallar du ditt eget hattande efter behag? Bästa sortens retorik?

Nils Lindholm sa...

!!!
Då jag började jobba för 45-år sedan så hade jag 1,60 kr för att byta kylare på Amason.
Skulle jag ha fått 1-spänn då istället för samma jobb!!
Varför skulle jag som yngre få mindre betalt för exakt samma grej?

Det hela handlar förmodligen om att skapa nya låglönejobb.
Typ: städarna på hamburgerierna.

Renfeldt hade ju en barnpiga på 25 eller 35 spänn o Migrationsministern en städhjälp för 15 spänn.
Där har vi nog den plattformen.