måndag, januari 11, 2010

Arbetslinjen förklarad

Fredrik Reinfeldts pressekreterare (fram till valet politisk reporter på Ekot) Edvard Unsgaard har via sociala medier kommunicerat vad Den Nya Arbetslinjen innebär, inte minst för bostadsrättsägare, och hur den bidrar till integration:
tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!
Arbetslinjen innebär alltså att arbetslösheten ökar och jobbtryggheten dalar, samtidigt som det sitter invandrare på helspänn någonstans och väntar på att skickas ut på sådant de antas vara bäst på: snabbutryckningar till förmögna servicebehövande.

Arbetslinjen är med andra ord den linje som förbinder förmodernt klassförakt med samtida, etnifierat dito.

I en efterföljande intervju preciserar Unsgaard att bajstorkande är ”en bra väg in i det svenska samhället” för ryskor.

11 kommentarer:

Simsalablunder sa...

3-liters fryspåsar på händerna, en hink med vatten, lite tvättmedel samt hushållspapper och trapphuset skulle varit rent på någon minut. Edvard Unsgaard hade då visat på miljömedvetenhet och riktig handlingskraft och inte på den bulvansort där man skickar fram andra att agera. Grannarna hade fått se vilken reko kille deras granne är, en som kavlar upp armarna och handgripligen tar itu med enkla om än lite obehagliga problem. Unsgaard hade efter städningen kunnat säga till sig själv -det var bra gjort. Nu får han intala sig det istället.

Micke sa...

Han har redan i sin tråd börjat intala sig själv att hans kacklande om "invandrare" och "en "ryska" inte handlar om invandrare.

Han lyckas säkert med det.

Sen har han naturligtvis helt fel om arbetslinjen.

Arbetslinjen handlar helt och hållet om att flytta folk från ett försäkringssystem till ett annat som ger lägre utdelning för den försäkrade.

Det hade varit billigare för skattebetalarna om man helt enkelt sänkt utdelningarna i dom system där dom sjuka befann sig men vad gör man inte för att framstå som ett parti som älskar hela folket.

Anonym sa...

Ett idiotiskt uttalande. Jag tror dock inte att det i första hand är ett tecken på rasism utan på en rätt skitnödig (sic) liberal attityd till invandrare. Han är så mån om att tala om hur positiv han är till invandring, och sen blir allt bara fel. Visst är uttalandet väldigt okänsligt och korkat, men jag tror inte det handlar om ren gammal grosshandlararrogans.

Anonym sa...

I DN försöker Unsgaard får det att låta som att han inte alls är för fin i kanten för att själv torka upp lite skit (vad tar det, 1 minut?) utan måste skaffar sig en tjänare istället. Han urskuldar sig nämnligen genom att betona att han ringde "proffs" istället. Det blir idiotiskt hur han än vänder och vrider på det. Att ett av moderaternas toppnamn erkänner sig så handfallen att han inte ens kan torka upp lite skit själv är rätt diskvalificerande. Har Unsgaard en tjänare som torkar honom i stjärten också?

Mangan sa...

Suck, ja. Men lika illa är att de har AF-byråkratin med sig på detta också. I höstas kom en kille i Lund, han hette Linus, i tidningen sedan han ställt sig med ett "JAG VILL HA JOBB"-plakat vid järnvägsstationen. Naturligtvis fann han något tillfälligt arbete inom 48 timmar. Ledde det till en diskussion om varför folk tvingas till den sortens desperata grepp? Nej. Ett par månader senare, när kritiska synpunkter på Arbetsförmedlingen för en gångs skull luftats av en arbetssökande i Sydsvenskan (i en artikel, inte en insändare - tidningen backade alltså upp det), svarade en av cheferna hurtigt "Jag tror att Lund har många duktiga Linusar". Yeah, yeah, det är *så* vi ska lösa det!

Det hon sa var helt enkelt att det är okay att de arbetslösa betraktas om en reservarmé som sitter på språng och väntar på att rycka ut.

Mangan sa...

Och innan nån säger "jaha du, tycker du inte att folk ska kunna anstränga sig eller tännka själva, ska de bara ta emot stekta sparvar som flyger in i mun?" (som kungen antydde) så kan man ju föreställa sig ett läge där 300 Linus, Lina och Abbas, många av dem i slitna kläder, står på gatan varje dag i yrande snö och med stora plakat och väntar på att nån barmhärtig entreprenör ska ge just dem ett jobb. Tror ni att det skulle bli en solskenshistoria, det också?

Paolo Pissoffi sa...

- Invandrare hade egentligen inte något alls med saken att göra, men jag har tidigare på Facebook uttryckt hur fantastiskt det är med de personer som är rätt nya i Sverige kommer hem och städar våra lägenheter. Från DN

vad är det fantastiska med det?

Marcus Linder sa...

Jag tror mest han är lite korkad. Han borde naturligtvis ha förstått hur uttalandet skulle tolkas när han använde ett så laddat begrepp som 'invandrare'.

Men att han ville betala pengar (ev. via månadsavgifter, t.ex. 'hyra') för att slippa städa bajs är väl ändå hans ensak? Det är väl varken fel eller rätt? Det är bara hans subjektiva värdering av hur han vill spendera sina egna pengar.

Och personen som städade var väl inget offer? Jag har definitivt varit i perioder i livet då jag hade tagit ett sådant jobb om det erbjöds mig till normal lön. Det var inte synd om mig under de perioderna i livet - jag hade bara ont om pengar. Jag var knappast en mindre värd människa eller vad som nu skulle antydas av att kalla arbetet i sig ovärdigt.

----

Angående att tigga arbeten på centralstationen: Två kommentarer.

1) Det är alltid viktigt att marknadsföra det man har att erbjuda. Att informera eventuella köpare (arbetsgivare i det här fallet) om sitt eget utbud görs inte av sig självt. Kreativitet är ofta av godo. Även företag försöker synas på offentliga platser ibland, eftersom det passerar mycket folk där.

Det vore dock naivt bortom all tänkbar obildning att tro att arbetslösheten skulle lösas på det sättet.

2) Den kan bara lösas på ett sätt: Genom att göra det till en bättre affär att anställa folk. Detta kan ske genom att

a) höja värdet på folks arbete (t.ex. relevant utbildning i praktiska sysslor; t.ex. genom att arbetslösa flyttar dit deras kunskaper efterfrågas, osv) eller

b) sänka kostnaden för att anställa dem (t.ex. lägre löner, t.ex. kortare uppsägningstid, mindre administration per anställd osv).

Och missförstå mig inte, även om detta låter enkelt så är det naturligtvis inte enkelt alls!

Wonder Warthog sa...

Han lejde alltså ryssar för att ta livet av mr Hankey! Är SÄPO inkopplat?

Anonym sa...

hahah dagens hycklare

Ni är så ohederliga : det är inte attytiden att "ryskorna bajstorkar" som Ni egentligen är sura på utan det faktum att de gör det i privat regi och inte i offentliga servicehem.

DDR-analys alla tider.

Simsalablunder sa...

Anonym trampar in kl 3:55 och tycker att skåpet skall stå mitt i dörröppningen.