söndag, februari 28, 2010

Har vi råd att lyssna på struntprat från Per Schlingmann i fyra år till?

Moderaterna startar surrealistisk kampanj för pigavdraget. "Har vi råd att säga nej till nya jobb?" frågar sig det nya arbetarpartiet i en affisch med jättkonstig färg och logotyp. Det är lite lustigt, med tanke på att arbetslösheten har ökat och sysselsättningen sjunkit väldigt mycket i Sverige. En utveckling till vilken det nya arbetarpartiets ekonomiska politik starkt bidragit. Inte minst har förkvävningen av den offentliga sektorn - där det finns skriande behov av fler anställda och möjlighet att förverkliga detta med hjälp av offentliga medel - har inneburit att man "sagt nej" till såväl gamla som nya jobb.

Diagrammet nedan visar anställda i offentlig sektor mellan fjärde kvartalet 2006 och fjärde kvartalet 2009, som andel av alla anställda.


(Källa är SCB, kortperiodisk sysselsättningsstatistik. Från första kvartalet 2008 gjorde man en omläggning av statistikkällan som kan innebära att de kommunalt anställda blir 30.000 mindre i statistiken, huvudsakligen på grund av deltidsarbete. Den streckade linjen visar att trenden är densamma även om man lägger tillbaka de 30.000 rakt av).

32 kommentarer:

Anonym sa...

"Har vi råd att säga nej till nya jobb?"

...skulle dom ju kunna använda på svenska ockupationsssoldater i Afghanistan och Irak också.

"its a dirty filthy job but somebody´s got to do it" -JR.Ewing.

Lite taskiga odds med tanke på att de ockuperade gör motstånd, men säkert bra betalt för de svenska legoknektarna...

Anonym sa...

tjat revisited :

H-E-L-L-A-S

Razmatazuz sa...

Man kan ju bli förbannad över betydligt mindre än den affischen! Det är VÅR färg, inte högerpartiets! Inte nog med att de kallar sig det nya arbetarpartiet, och därmed försöker stjäla röster från vänstern och sossarna, nu är de uppenbarligen Det Gröna partiet också! Nej, snart får det vara nog!

Anonym sa...

det gröna står för Islam. En kupp av somaliamoderaterna som ogärna ser sina RUT-genererade inkomster försvinna.

Per Johansson sa...

Det är lite lustigt, med tanke på att arbetslösheten har ökat och sysselsättningen sjunkit väldigt mycket i Sverige
Vilken statistik säger att sysselsättningen sjunkit väldigt mycket?
Defending Reinfeldt (as best I can)

morpheo sa...

Jag gillar hur de i princip rätt ut erkänner att det är de som betalar svart - givet alla kurvor, diagram och grafer vi sett.

lasse sa...

"Defending Reinfeldt (as best I can)"

Tja om använder din källa, AKU statistiken 15-74, så har ju antalet sysselsatta minskat från december 2008 till dec 2009 med 67 000, de i arbete minskat med 221 300 och arbetslösa ökat med 107 800 (totalt 416 600 arbetslösa enligt den statistiken).

Allt går bra fram till dec 2007 där man ser en vändning. En ny regerings första år ärver de ju till stor del den riktning som fanns under den förra regimen, sådana här saker vänder ju inte på en femöring.

Det ganska fantastiska var att alliansen med hjälp av borgerlig media lyckade göra valrörelsen 2006 till en fråga om arbetslöshet och landets påstådda usla ekonomi, det var ju inte precis en korrekt verklighetsbeskrivning, snarast direkt lögnaktig relativt sett våra förutsättningar då. Även om regimen Persson inte direkt hade så stor inverkan på den internationella högkonjunkturen och "the consumer of last resort" envetna försök att hålla uppe den globala konsumtionen med sitt handelsunderskott. Det är förstås illa att vi sedan lång tid har en politik som inte i stort raderar ut utanförskap under högkonjunkturerna.

Att det inte blivit värre än det är trots rekordfall i BNP och inte minst exporten beror förmodligen till stor del på att exportsektorn befinner sig högt upp i förädlingskedjan och har haft en stadigt minskande betydelse för sysselsättningen, andelen lönekostnad i exportprodukterna är ganska liten. Man kan ju också notera att trots det kraftiga exportfallet har importen fallit i ungefär motsvarande grad. Sen tillkommer ju även sänkningen av kronan under 2009 som borde ha sänkt nettoexporten. Det säger en del om exportsektorns dominans för importen.

lasse sa...

Om man lägger örat mot marken så verkar det som om Mona gillar av skattebetalarna subventionerade pigor. Kommer hon att gå emot kongressbeslutet? Mp verkar nu också inte bara gilla stadsjeepar utan även bidragspigor. Hur skall detta gå. När vänder V och rättar in sig i ledet?

Man kröp till korset när det gällde det bisarra överskottsmålet och budgettak.

Säga vad man vill annars om högerpigan men hon har lyckats väl med sin överraskande allians att dämpa ev. radikal kritik av högerekonomismen som länge präglat landet och som accentuerats under Reinfeldts regimen. Förvisso har det kostat rejält opinionsfall för S men det kanske det var värt, ändamålet helgar medlen.


Är budgetunderskott livsfarligt?
USA:s budgetbalans relativt BNP 1930-2008.

Wonder Warthog sa...

"Defending Reinfeldt (as best I can)"

Gick inte så bra va?

Hugo sa...

Vad det är enkelt i vänsterns värld. Expandera offentlig sektor för att minska arbetslösheten! Att denna delen av ekonomin i de flesta fall har negativ produktivitet tycks inte bekymra det minsta. Alla skall ha det lika dåligt och förlita sig på pappa staten. Svensken är ju korkad och dum och oförmögen att ta hand om sig själv.

Det finns ingen tillväxtdynamik i den svenska modellen såväl under sossar som borgaren. Det är grundproblemet som ingen oavsett partifärg vill inse, eller vågar ta tag i.
Det tjatas LAS som blivit en symbolfråga, men denna lag rundas friskt av både fack och företag. För småskuttar finns möjlighet att ge enskilda firmor uppdrag istället för anställning, bemmaningsföretag osv.

Långt viktigare är att 3:12 regelverket avskaffas så nya företag och arbetstillfällen skapas. Sår man inget, finns heller inget att skörda, så enkelt är det.
Här står både höger o vänster tomhänta.
Det är inte rimligt att avkastningen av passivt kapitalägande skall beskattas med 30%, medan den som satsar hus o hem i borgen för sitt bolag skall slås i skallen med 3:12 klubban för lite aktieutdelning.

Baccus sa...

Lite sysselsättningssiffror:

http://baccusblogg.wordpress.com/2010/02/17/fler-i-arbete-2009-under-lagkonjunkturen-an-2006-under-hogkonjunkturen/

Ali Esbati sa...

Sysselsättning 15-74.

Kvartal 4 2006: 65,9%
Kvartal 4 2009: 63,8%

Anonym sa...

" sysselsättningen sjunkit väldigt mycket i Sverige"

Kvartal 4 2006: 65,9%
Kvartal 4 2009: 63,8%

Ali Esbati briljerar i understatements.

Hugo sa...

Ali, du kan komma med dina siffror, men vari ligger framtiden? Planekonomi som vi alla vet gått käpprätt åt helvete, eller fritt företagande?
1968 skulle Wallenbergarna, Bonniers m fl skjutas i kommunismens namn enligt KFML(r).

Finns det några enstaka personer som skapat mer jobb och välfärd än den bespottade familjen Wallenberg? Tror inte det. De har varit Sverige trogen trots löntagarfonder o annan skit. De andra stack, Rausing, Kamprad m fl.
Mervärde skapas inte av sig självt, det kräver en arbetsinsats. Det har vänstern glömt, allt kommer från andras arbetsinsatser i denna förenklade värld som vänstern fortfarande drömmer om.

200 000 mer i offentlig tjänst enligt ditt partiprogram? Var skall du täcka kostnaden? Du är mig svaret skyldig.

SOCIALIST UNITY sa...

Marketing - Marketing Strategy - Marketing Plan - Marketing

Den rød-brune islamofobi -marketing
ekspert Ali Esbati er like enkel i hodet som andre (Islamic Forum Europe )agenter .


George Galloway, a London MP, admitted in recordings obtained by this newspaper that his surprise victory in the 2005 election owed more to the IFE “than it would be wise – for them – for me to say, adding that they played a “decisive role” in his triumph at the polls.

Anonym sa...

en röst på Ohly är en röst på Bodström som justitieminister. Hej integritetskränkning och opportunism.

Anonym sa...

en röst på anonym är en röst på hitler.

/j

Dick sa...

Ali "råkade" bara missa att Sverige och världen genomgått den djupaste lågkonjunkturen sedan andra världskriget. Efterfrågan på svenska exportprodukter har sjunkit drastiskt på den globala marknaden.

Jag är förundrad över att vi klarat oss så pass bra trots krisens djup.

Martin sa...

Sakine Madon kommer att stå främst i hejaklacken: har vi råd fyra år till med hennes brackiga polemik och hennes påhopp på alla som hotar Timbros världsbild?

Af Dunkelspel sa...

Jag är mest förundrad att trickydick fortfarande skyller på krisen.
Det är många arbeten som behöver utföras tricky och att som dick skriva trams på sin och andras bloggar hör inte dit.

Anonym sa...

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/norge-har-fatt-oljesjukan_4361319.svd

läs och begrunda varför vissa flyttat vidare :-)

Ali Esbati sa...

Läs och begrunda:

http://www.okonominettverket.no/noop/file.php?id=894

Micke sa...

Den här tjejen är snyggare ,sjunger och spelar bättre och är viktigare än Schlingman nånsin blir men jag har ingen källa till det

Hugo sa...

Det där med 200 000 i offentlig tjänst och hur det skall finansieras undviker du noggrant Ali.
Är det en kommande plats i riksdagen och livstids försörjning som redan fördunklat ditt politiska patos?

"Att leva är att ta ställning. Jag hatar likgiltiga människor"

Citat, du vet vem.

Wonder Warthog sa...

Hugo, nu är du igång med ditt tomgångspladder igen!

Och Wallenbergarna var mera Hitlertrogna än andra svenska bolag, Bosch och IG-farben med sitt zyklon-b byggde deras förmögenhet. Konfiskerade egendomar från bl.a judar luktade lika lite som svenska pengar när de gick som betalning ner i Wallenbergarnas fickor!

Hugo sa...

Wonder Warthog, visst gjorde de affärer det skall inte förnekas och det mesta är klargjort i en dokumentär som sändes för ett antal år sedan. Glöm i sammanhanget inte bort Roul som mötte döden i rysk kommunistisk fångenskap för sina insatser att rädda judar.
För övrigt var Sverige en messtat under denna tid och transittågen med tyskar rullade friskt genom Sverige till östfronten o delar av Norge.
Sedan satt rasbiologin fast och fin även inom sosseriet vid denna tid. Betänk alla de som av (ras)biologiska skäl lobotomerades under denna hemska tid. Tror det tog slut först på 50-talet, rätta mig om jag minns fel.

Mvh

Hugo sa...

Om jag inte minns helt fel var det ett svenskt företag som sålde cyklon b till tyskarna. Om det var ägt av Wallenberg heller inte, vet jag ej. Kanske någon kan upplysa mig om det stora hyckleriet med svensk neutralitetspolitik under denna tid.

Det var de allierade som som betalade priset i blod för vår frihet undan nazism och senare Stalins kommunism. Två totalitära kollektivistiska system som har mer gemensamt än som skiljer dem åt. Skåda bara monumental konstens artistiska uttryck under denna epok. De är tyvärr snarlika vare sig du Wonder gillar det heller inte.

Wonder Warthog sa...

Hugo, det var IG-farben som tillverkade cyklon-b. Wallenberg finansierade IG med generösa lån. Läs gärna "Affärer till varje pris : Wallenbergs hemliga stöd till nazisterna" av Aalders, Gerard; Wiebes, Cees om du kan låna den så förstår du bättre varför Raul W nackades av Sovjet.

Simsalablunder sa...

"Skåda bara monumental konstens artistiska uttryck under denna epok. De är tyvärr snarlika"

Och Hitler och Stalin hade båda mustasch! Det styrker Hugos tes ytterligare.

Hugo sa...

Sluta nu, ni vet bägge vad jag menar i min jämförelse. Vill inte dra det längre med Pol Pot o annan skit, men någon gång måste ni besinnar er kommunister som ni är.

Skåda verkligheten för en gångs skull och skall ni dömma, gör det med historiska belägg i så fall. Sverige var en ynklig liten fis-stat i neutralitetens namn, det kommer vi aldrig ifrån. En samling idioter som inte ens vågade sätta upp sitt finger för friheten och demokrati. Torgny Segerstedt på Handelstidningen är i detta sammanhang ett unikum. Det finns inga av hans eller Herbert Tingstens gubbar kvar. Synd för Sverige. Vänstersvammel har vi mer än nog av. Behöver jag repetera dess totala haveri, känner mig tjatig då. Viva Chavez.......

Hugo sa...

Ok Wonder, viker ner mig om du har rätt, har ännu inte kollat, men vet att svenska företag var inblandade, Wallenberg eller inte. Hur som helst en jävla skandal i neutralitetens namn oavsett vem som satt med besluten, direkt eller indirekt. Sverige är och har alltid varit ett land utan ryggrad, det är det som retar mig mest.

Simsalablunder sa...

Med rak ryggrad och bra sikt från sitt köksfönster ser Hugo hur världen är. Där bakom gardinen ser Hugo bl.a att Västra Götaland har 47000 anställda varav 25000 är pärmbärare.
Så är det, konstaterar Hugo. För jag har rak ryggrad.