måndag, maj 31, 2010

Räcker inte till

Jag följde den begynnande militära omringningen av hjälpflottan till Gaza igår kväll. Oroade mig, som många andra. Men trodde trots allt, trots allt vi vet om det staten Israel gjort genom åren, inte att jag skulle vakna till en planerad massaker. Det finns tusen saker jag har tänkt att jag skulle vilja blogga om; den bisarra israeliska propagandaoffensiven, hur den fortfarande fungerar rätt bra på västerländska medier, behovet av att bryta normaliteten runt behandlingen av apartheidstaten Israel. Men orken är slut just nu. När man sätter sig ned är det mörkt och segt av trötthet och smärta. Jag har dock twittrat hela dagen. Följ gärna mig där. En del dyker upp i högermarginalen här också.

Och så kommer jag att sms-duellera om utrikespolitik på nyheter24.se imorgon (tisdag) kl 09.00 och en stund framåt, mot Johan Ingerö. Titta gärna in.

15 kommentarer:

Helena Duroj sa...

ja det är jävligt sorgligt

Anonym sa...

är det kring en fråga vi enas, du och jag, är det kring den israeliska våldsarrogansen.

Mikael sa...

Ja efter ilska och bestörtning ligger bara ett deprimerande täcke kvar. Men vet att snart kommer beslutsamheten åter.

Anonym sa...

Tröttheten du beskriver är en exakt illustration över mina känslor efter massakern i Gaza 2009. Då raserades den sista uns av hopp jag hade om att Israel ändå skulle kunna omvärdera sin inhumana apartheidpolitik. Därför är jag inte förvånad den här gången, speciellt inte efter att man försökt hindra kända personer från att åka med den sista biten. Kändes ganska uppenbart att man ville hindra betydande profiler från att kunna vittna om den planerade massakern.

Molly sa...

Jag är fullständigt övertygad om att detta var en planerad räd för att döda den där terrordömde shejken, som var på båten. Israeliska kommandsoldater gör inte 'fel'. De visste precis vem och var. Resten av offren befann sig helt enkelt på fel plats, tough shit liksom.

Mangan sa...

Dilsas inlägg i Expressen idag tisdag vore komiskt om det inte var för dess självfallna okunnighet och cynism. "Sitt ner i båten!" utropar denna kavata skribent som inte ens kan skilja på reaktioner från diplomater, regeringar och inom den öppna opinionsbildningen, enligt henne bör dessa alla ställas till svars enligt samma principer - samma glidning som Israel och Expressen körde med under sluggandet mot Donald Boström och Aftonbladet alltså.

Enligt Dilsa "vet vi för litet", framförallt vet vi inte om Israel har brutit mot folkrätten eller farit fram med övervåld. Tjenare. Undrar vem som ska ta reda på det åt oss, kanske IDF:s undersökningskommission?

Anonym sa...

Johan Ingerö ägde sönder dig som dagens ungdom säger.

Anonym sa...

Anonym 5:05/
Om det var en tävling i att undvika svara på sakfrågan och komma med märkliga insinuationer så håller jag med!

Anonym sa...

hahaha, läste nu. ingerö (vem är det egentligen?) snackade ju bara om nordkorea! vilken lirare. verkar inte helt vid sina sinnes...

Pelle sa...

Ingerö är verkligen en usel debattör. Men sms-formen är möjligen ännu sämre. Som läsare är det omöjligt att se vad som är svar på vad etc.

Men för att komma tillbaka till Ingerö, vad är det för fel på karln? "Grumlig demokratisyn", "Nordkorea" och "bombastiska tal på Kuba". Är det det bästa högern kan åstadkomma i en utrikespolitisk debatt? Pinsamt.

Paolo Pissoffi sa...

Mark Steel skriver bra och underhållande om den israeliska propagandan.

But some defenders of Israel are so blind to what happens in front of them there’s nothing at all they wouldn’t jump to defend. Israel could blow up a cats home and within five minutes they’d be yelling “How do we know the cats weren’t smuggling semtex in their fur for Hamas?”http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/mark-steel/mark-steel-of-course-they-were-asking-for-it-1988684.html

Hugo sa...

Nu när dimman lättat, verkar det inte ha varit mycket till massaker. Soldaterna hade ju bara handeldvapen och plastkulor i motsats till bilder när Hamas med automatvapen skjuter ihjäl sina egna Fatah-bröder liggandes på magen. Snyggt jobbat minsann.

Men vad Hamas gör med sina egna räknas väl inte in i sammanhanget.

Anonym sa...

@Hugo: Vad försöker du säga? Att de som blev mördade på båten egentligen inte dog?

Anonym sa...

Palestina skulle aldrig kunna
överleva på egen hand liksom
Kosovo och Östtimor.

Så hela frågan är onödig.

Pelle sa...

De på båten dog egentligen inte enligt Hugo eftersom andra har skjutits i Palestina? Världsrekord i förvirring?