tisdag, augusti 17, 2010

En radiopärla, och en svarslös statsminister

Dagens rasistiska utspel från Folkpartiet har Nyamko Sabuni stått för. Invandrare ska få sämre föräldraförsäkring samt befolka låglöneyrken är hennes förslag för "förbättrad integration". Det är svårt att bemöta den typen av utspel, där syftet så tydligt är signalerna som sänds ut (även om kraven på etnisk lönesättning inte bara signalerar att invandrare är mindre värda, utan också är en reellt viktig för att inte säga avgörande del av högerns "integrationspolitik").

Men i Studio Ett idag så gjorde vänsterpartiets Kalle Larsson det, på ett sätt som även icke-nördar med gott samvete bör kunna kalla Epic Win. Det är en tragedi för svensk samhällsdebatt att Folkpartiet ännu en gång gör hets mot utlänningar till en röd tråd i sin valrörelse. Men det är i alla fall skönt att det bjuds kompetent och välformulerat motstånd.

Lyssna
!

Lyssna gärna också på Ekots utfrågning av Fredrik Reinfeldt. Till skillnad från Sabuni är Reinfeldt skicklig på att svara och argumentera. Men han kommer ändå tydligt till korta flera gånger under utfrågningen. Tydligast skiner den här mandatperiodens politik igenom när Reinfeldt ska försvara kollapsen i sjukförsäkringen. Den biten börjar cirka 29 minuter in.

12 kommentarer:

Anonym sa...

I sitt desperata försök till försvar mot Kalle Larssons totala slakt av hennes argument så tar Sabuni upp en aspekt av Folkpartiets politik som är anmärkningsvärd: Invandrare hör bara hemma i tjänstesektorn (lägst löner redan).
Dessutom humor i det här resonemanget: "När man höjer skatten på alkohol så dricker folk mindre, alltså jobbar folk mindre om man höjer inkomstskatten." Man tar sig för pannan!

Anonym sa...

man skickar upp sitt invandrade alibi att goera det rasistiska utspelet.
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Fredrik sa...

Och filk röstar på dessa partier...

Anna Stahre sa...

Och du sa någon gång att Frida Metso var mer representativ än Filip Wendahl för sitt Folkpartiet?

Ali Esbati sa...

Nej, tvärtom. Jag skrev att hon inte var det (ens tidigare).

http://esbati.blogspot.com/2010/01/pa-seminarium-ommed-framlingsfientliga.html

Ali Esbati sa...

Däremot gjorde möjligen Metso själv det. Se kommentar på inlägg om Wendahl:

http://esbati.blogspot.com/2010/01/liberal-mangfald.html

Pelle sa...

Hoppas nu att v försöker få fram den efterfrågade statistiken på "problemet". Är det lika vanligt som burkorna? Vad blir nästa fp-förslag på ett icke-problem? Invandrare ska inte få odla potatis i vardagsrummet?

morpheo sa...

@pelle: läste någonstans att just "bryta upp parketten och odla potatis i vardagsrumsgolvet" är typ den enda myt som faktiskt har sin grund i viss sanning vad gäller invandring. Ska ha varit under första hälften av 1900-talet och då främst av finländska invandrare. Orsaken ska ha varit att det under trägolven ofta var grundat med fin matjord.

Fast du ser ju själv hur tveksam jag verkar när jag skriver det. Måste kollas upp!

Anonym sa...

Om tex en familj kommer hit till Sverige och har med sig sin 5-åriga dotter så har de nu möjlighet till 16 månaders föräldraledighet.
Är det verkligen rimligt?
Nej.

Simsalablunder sa...

Tror inte potatis växer speciellt bra i dunkla små hus och fukten från bevattningen lär inte tala för det heller. Finnarna bodde ju inte i växthus.

Simsalablunder sa...

Bo Grahn har hittat hit och sin vana trogen skriver han dumheter.
Är han verkligen rimlig?
Nej.

Kass sa...

apropå främlingsfientliget i FP: och att hela högern kan! http://kineticartsurrealiststockholm.blogspot.com/2010/08/frankrike-utvisar-romer.html