tisdag, augusti 31, 2010

Rödgrön regeringsplattform

Nu är den här. Bland annat innehåller överenskommelsen:

• 100.000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser
• Satsning på bostadsbyggande – framför allt hyresrätter
• Studiebidraget höjs med 400 kronor och studielån med 200 kronor i månaden
• Kraftig sänkt maxtaxa i förskolan
• Maximalt 100 kronor i timmen för hemtjänst
• Max fem barn per pedagog i förskolan
• Långtidsplan med 100 miljarder i järnvägs- o kollektivtrafiksatsningar
• Tandvården avgiftsfri fram till 24 år
• En heltidsmiljard – och beredskap att lagstifta om stärkt rätt till heltid om det inte kommer framåt avtalsvägen

Det är en bra plattform, som tydligt kontrasterar mot de fyra senaste årens elände. Nu tar vi och vinner valet.

(Expressen listar 18 av förslagen. Se också AB, DN)

11 kommentarer:

Hampus sa...

Bra jobbat rödgröna! :)

Ni har lätt min röst och jag drar mitt strå till stacken för att fler ska rösta på er :)

Strålande att höja studiebidraget! Det är mycket välkommet bland oss studenter. :) Det är knapert för dom som inte bor två i en lägenhet. Och genom högre bidrag, så blir inte lånet så svidande som Alliansen verkar vilja att det ska bli...

Anonym sa...

Med bidrag vinner man val... vi tänker ju alla trots allt med plånboken. Det funkade 1998, och funkar i framtiden. Nydanande och alltid, alltid rätt. Bra där av de rödgröna, men vilka finansierar hela överbudskalaset?

Anonym sa...

Är det någon som tänkt tanken hur mycket försvinner i fördelningspolitikens transfereringssystem? Är det 30% kanske som försvinner i meningslös byråkrati, eller är det ännu mer? Kostar gör det i vart fall, det kan alla vara överens om. Inga fler pärmbärare tack.

Hugo

Anonym sa...

Esbati, är det inte lite taskigt att låta en person med så pass tydliga psykiska problem som Hugo skriva så mycket på bloggen? Jag tror att sånt kan trigga igång ännu mer av fantasier och vanföreställningar hos honom. Sedan är det jobbigt för oss andra också, men mest tänker jag att det egentligen är lite osolidariskt att låta honom hållas.

Simon F. sa...

Måste säga att anonym 11:37 har en viss poäng. "Hugo" är uppenbart störd på något vis och det skulle vara bättre för bloggen om han inte fick manifestera sin psykiska/sociala störning här.

yabosid sa...

Noterar heltidsmiljarden - det var längesen man hörde sossarna snacka om att använda makten att stifta lagar till att göra något som Svensk Näringsliv och LO inte kan lösa i sann Saltsjöbadsanda!

Jävligt skönt!

Anonym sa...

Skilj på ambitioner ("i mån av utrymme") och löften ("definitivt").

Tack annars en bra och mycket tydlig sammanställning.

Anonym sa...

Simon o Ano 11:37. Jag skall uppfylla er önskan och försvinner nu härifrån.

Valet är ju redan i praktiken förlorat för de rödgröna så det finns inget mer att tjabba om. Sista spiken i kistan för Mona blev att ta med kommunister i en ev regering. De konservativa sossarna har alltid hållit rent på vänsterkanten. Många flyr nu SAP likt Leif GW Persson. En röst på Mona blir indirekt en röst på Ohly.

Förutom dåligt ledarskap tror jag detta förklarar sossarnas historiskt låga siffror i alla mätningar och deras forna maktdominans verkar nu vara bruten. Återstår bara att rensa upp i vårt sossedominerade myndighetsväsende vilket kommer att ta tid.

Tack och adjö.

Mvh

Hugo

/lasse sa...

Man ökar vårmotionens förslag (nästan 16 miljarder) med 13 miljarder men där står inget om hur detta ska "finansieras". I VåM är prognosen att det ska finansieras till 75% med höjning av den "platta" skatten socialavgifter och konsumtionskatter. 25% är från kapitalskatter som inte heller de är så lätta att "räkna hem". Så till åtminstone är 75% av "finansieringen" fråga om indragen konsumtion någon annanstans?

Hur ska de ytterligare 13 miljarderna "finansieras"? Eller är det fråga om en ren stimulans av ekonomin?

Nu är det förstås inte helt lätt för en regering att finansiera då man inte kan bestämma inkomsterna. Man kn teoretiskt bestämma storleken på utgifterna, man kan bestämma hur stor procent av BNP som ska tas ut i skatt men man kan inte bestämma storleken på BNP.

Jag undrar varför just restaurangverksamhet ska gynnas med så stor andel om det skulle uppstå reformutrymme 2012-14. Finns det brist på restauranger? tycker det aldrig verkar har funnits så många krogar som nu. Går hushållen för lite på krogen? Är det krogbesök som hushållen här i landet allra helst trängtar efter om de ska öka sin konsumtion?

Anonym sa...

Tack och adjö Hugo!

Du kommer förvisso inte att fattas oss.

Anonym sa...

Ano 8:04, det fattar jag. Gör denna blogg till en sekteristisk blogg med självupptagen beundran i sann Marxistisk självonani för tider som flytt o vars ideer redan prövats och gått i graven sedan länge. Inget har ni förstått och kommer heller aldrig att förstå.

Ovillkorligt sista inlägget.

Farväl.

Hugo