torsdag, september 16, 2010

Vi kan faktiskt inte ha det så här

När jag har varit ute och hållit torgmöten och annat i den här valrörelsen har jag alltid tagit upp sönderslitandet av sjukförsäkringen. Jag tycker att det ensamt skulle räcka för att vilja byta regering. Exemplen på hur människor misshandlats i det utförsäkringssystem som regeringen hårdhänt och utan att bry sig om remissinstansernas varningar genomförde, har såsmåningom blivit ganska många.

Idag har jag med tårarna rinnande läst ytterligare ett. Det är skakande. För jävligt. Det börjar så här:
Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn. Jag har traskat varv efter varv runt lägenheten som en rastlös hund. För det finns ingenting annat att göra. Det svek som Alliansen visat de allra svagaste lämnar mig alldeles uppgiven och oförstående.

Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv.
Inlägget är väldigt långt. Men jag tycker verkligen, verkligen att du ska läsa det, och tänka en gång till på om det är ett sådant här samhälle du vill leva i. Fredrik Reinfeldt och hans regering är stolta över att ha gjort något med sjukfrånvarostatistiken. Det här är vad de har gjort med de människor som är den statistiken.

Vi kan faktiskt inte ha det så här. Så söndag måste det bli ett slut.

12 kommentarer:

Anonym sa...

ja men gubben, önskar du att du hade plast-kpisten i skyltfönstret i handen?

jeppen sa...

Frågan är varför Alliansen är ansvariga för att försäkringskassan gjort fel i ett enskilt ärende.

På söndag blir det antingen Alliansseger eller (tyvärr) SD i vågmästarställning. Aldrig att vi går tillbaka till att ha sjukförsäkringen som arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Hemlige sa...

Jämför gärna det med ohnny Munkhammars (M) erfarenheter av att själv ha drabbats av sjukdom. Hans slutsats är att vården och omsorgen behöver bli mera ojämlik, han vill ha business class inom vården.

http://www.dn.se/ledare/signerat/inte-alls-sa-sjukt-1.1170146

Hampus Eckerman sa...

Jeppen, sjukförsäkringen har aldrig varit någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Däremot har den varit en - sjukförsäkring.

Nu är den inte det. Nu blir sjuka av med sin inkomst. P.g.a personer som dig. Dig personligen. Du skrämmer mig mer än SD.

Simsalablunder sa...

Jeppen får sluta sticka huvudet i sanden för där finns ingenting.

Många fall där människor far illa pga Alliansens förändringar i systemen finns det. Detta är ett av av många exempel, ett väldigt talande sådant. Alliansen direktiv till FK har lett till detta.

Sjukförsäkringen var inte tidigare en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, det är en högermyt, hårt pushad av SNL och Timbro.

Anonym sa...

Jeppen:

Därför att tusen enskilda ärenden är en trend.

Därför att försäkringskassan lyder under och handlar efter lagstiftningen.

Därför att undermålig lagstiftning ansvarar uteslutande politikerna för.

Lasse sa...

Ännu en som inte fattat att det är regeringen med Husmark-persson som ger direktiv till FK om vilka regler de ska följa.
Jo och det är regeringen som ändrat sjukreglerna så att svårt sjuka ska söka jobb och bli utan ersättning om de inte kan jobba, helt enligt deras devis Arbeit Macht Frei

Jan Wiklund sa...

Det är regeringen som ger direktiv. Och direktiven har sen mitten av 90-talet varit att vara så snål som det över huvud taget går, eller helst ännu snålare. Redan 2003 eller 2004 fick vår vän Marita besked om att sjukpenningen skulle dras in eftersom hon kunde arbeta. Två månader senare dog hon i cancer.

Men regeringen Reinfeldt lyckades skärpa reglerna ännu mer. Nu är det helt simpelt förbjudet att vara sjuk längre än två år.

Anonym sa...

Ja, allt är Alliansens fel!

Kvinnan är uppenbart felbehandlad av FK, bra att det uppmärksammas. Så här får det inte gå till, kvinnan är ju uppenbarligen inte arbetsför, klart hon ska få samhällets stöd, så som alla lagar och regler säger!

Intressant historia dock: Hon jobbade 30 år i en tandvård som var hårt åtgången av Socialdemokratiskt vanstyre, nekades korrekt vård av den Vård-Skola-Omsorg som Socialdemokraterna 2005 tyckte var världens bästa. Inte förrän efter att Alliansregeringen valts in 2006 var det en läkare som lyssnade och gjorde rätt. Inte förrän under Alliansens styre fick hon den analys och det stöd varje människa ska ha rätt till.

Men allt är Alliansens fel! Rösta rätt! Rösta tillbaka oss till en tid som skapar nedbrutna kvinnor som nekas vård! --rk

Simsalablunder sa...

Anonym 5:24 måste vara särdeles korkad som tror att det är Alliansens förtjänst att en läkare ser patienten och att det då skulle vara frid och fröjd bara inte FK "gjort fel".
Hur många gånger skall det behöva påpekas att FK går på regeringens direktiv?

Den situation som råder idag ansvarar Alliansen för. Genomför man förändringar är man också ansvarig för förändringarna. En självklarhet kan man tycka men uppenbarligen inte för en å annan Allianskramare.

Anonym sa...

Särdeles korkad var ordet, sa Bull.

Men att S skapade en sjukvård som bröt ned de som arbetade i den, utan att ge dem eller oss andra nån bra vård, det glömmer du. Sedan regeringsskiftet 2006 har vi inte sett en enda vårdpersonalskandal som liknar alla de som ständigt fanns under s-regimen. Nu finns bättre koll på vårdarbetsgivarna, större konkurrens mellan arbetsgivarna och möjlighet för människor att jobba med vård utan att slita ihjäl sig. Något som förstås också hjälper dem att ge bättre vård.

Alla som har nån sans förstår att det som berättas i artikeln är en felbehandling, som måste åtgärdas. Kanske är det en handläggare som inte passar i sitt jobb. De kanske t o m försökt rätta till problemet men stopats av facket. Kanske hade hon bara en dålig dag eller annat i tankarna. Kanske ville hon skapa debatt genom att övertolka reglerna. Kanske har hon missförstått direktiven och behöver utbildning. En ensam anekdot visar inte en trend. Självklart är regeringen den som är långsiktigt ansvarig - och måste se till att detta utreds och åtgärdas. Dock utan ministerstyre - sån är nu vår folkvalda väg. Vi ställer inte bara människor mot skyttevallen i denna del av världen. Och: att gå tillbaka till S-tidens vanstyre skulle bara göra allt sämre. Se på historien; kvinnan blev ju kroniskt sjuk just P.G.A S-sjukvården. (För även de är väl ansvariga för vad som händer under deras regeringstid?)

Däremot verkar du tro att det är Alliansens mål att modern i blogposten ska lida. Att de sitter och njuter av det, som ett barn som plågar en fångad fluga genom att rycka av vingarna. Hur kan du ha fått en så skev människosyn, undrar man stilla.

Särdeles korkad var ordet, sa Bull. --rk

Simsalablunder sa...

Ja, rekord är till för att slås och Anonym --rk slår sina enfaldighetssrekord med hästlängder.

Och det med än mer dumheter om att anställda inom vården fått det bättre och nu inte slits ut, inga vårdskandaler trots att de fortsatt komma i stadig takt, nu senast med Attendo Care återigen inblandat. Det är ju ingen tillfällighet att man diskuterade vårdskandaler i SVT:s "Agenda" nyligen. Anonym --rk gör som Alliansen så gärna gör, väljer att ljuga helt enkelt.

Och bättre koll på vårdarbetsgivarna, jo tack.
Låt oss återigen som exempel använda en av de jättarna bland privata vårdarbetsgivare, Attendo Care.
2008 avslöjade Rapport att 15 anställda och tidigare anställda på Lidingö sjukhem skrivit till kommunen att de kände sig hotade av företaget, då de hade förbjudits att tala med media och att om så gjordes skulle företagets jurister kunna sätta dit dem.
Privata vårdarbetsgivare lyder inte under offentlighetsprincipen, vilket innebär att någon bättre koll har det inte blivit, tvärtom sämre koll. Dessutom visar exemplet att anställda fått det sämre.

Och med ytterligare hittepå i den lägre skolan försöker Anonym --rk försvara det massiva eländet systemförändringen lett till.
Klassikern är att som alltid dra till med "enskilt fall" trots att det finns mängder och åter mängder av fall där människor farit och far illa på detta sätt.
Men det räcker inte för Anonym --rk, det är förmodligen handläggarens fel eller varför inte t.o.m. fackets fel!

Alla med sans förstår att detta är ett systemfel då det sker om och om igen. Alla med sans håller inte på att försvarar ett systemfel genom att fall efter fall efter fall hävda att det är enskilda fall. Dessa fall har uppstått EFTER att Regeringen Reinfeldts systemförändring trädde i kraft.