måndag, februari 13, 2012

Postrealistisk regeringskommunikation

Marika Lindgren Åsbrink skriver bra om radioprogrammet Kaliber och om en regering som helt enkelt vägrar förhålla sig till fakta. Strategin är verkligen genomgående att Inte komma med motargument eller ens bortförklaringar, utan helt enkelt undvika fakta. "Klyftorna kan man diskutera, jag köper inte riktigt den bilden av att de skulle öka", är kommentaren från statsministerns pressekreterare, till det faktum att klyftorna ökar. Statsministern själv ställer inte upp på intervju.

I ett demokratiskt samhälle är tanken att det fria meningsutbytet – med medierna som en avgörande del – ska bidra till att lögner avslöjas och fakta får spridning. Det är ganska dåligt ställt med det där. Och nej, det är inte oberoende av höger och vänster. När jag startade min blogg 2005 var det väldigt mycket i frustration över att det som såldes in som "granskning" av dåvarande regeringen, var vidareförmedling av missvisande statistiktolkningar eller direkta spin. Några exempel som är intressanta såhär 6-7 år senare:
Nu har Sverige haft högerregering i snart 6 år. Nu har missvisande beskrivning av statistiken fått ge vika för axelryckningar åt statistik. Regeringen har gjort sin postrealistiska hållning till officiell kommunikationsstrategi. Granskning av regeringens faktiska politik hör fortfarande till undantagen. Om nu Kaliber-exemplet, och Agendas belysning nyligen av regeringens försök att omdefiniera sysselsättningsstatistiken, är indikationer på en förändring, är det inte en dag för tidigt.

5 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Själv minns jag dåvarande miljöministern Andreas Carlgrens kommentar till forskningens slutsats att Förbifart Stockholm skulle öka utsläppen: Jag anser inte det.

Regeringen är väl postmodernister - verkligheten finns inte, den är bara en konstruktion, det som gäller är diskursen.

Eller också har deras politiska bas en så tjock stoppning av pengar mellan sig och verkligheten att verkligheten blir overklig.

Robert C sa...

Denna "postrealism" tycks greppa överallt omkring sig. Vetenskapliga fakta kring växthuseffekten avfärdas som en "åsikt" bland andra. Kvacksalveri bereds plats i tv-tablån. Fakta, förnuft och vetenskap relativiseras. På en gång både skrämmande och logiskt att denna logik tillämpas av en regering på kollisionskurs med verkligheten.

Julian sa...

Du ser lite trött ut på bilden till höger, ryck upp dig!

mkk sa...

Ack du sköna verklighet, hvart blifva du utav?

Ripper sa...

Så här blir det när debatt och kommunikation drivs av "stories", anekdoter, "ansikten" och publikfriande etiketter snarare än av verklga argument, idéer och beskrivingar av realiteter. Och när media hänger med: de senaste tio åren har tidningar och tv gjort en mäktig u-sväng ner i PR-branschens sätt att berätta och beskriva. Politiken följde efter (eller jämsides).