Man blir avtrubbad av Agenda, vilket ju är precis det som är meningen. När det kommer något som bara är galet – inte megavansinnigt – då tycker man att det är lite skönt. Gårdagens program:
I. Ryssland går mot mer av auktoritärt styre. Intressant och komplext ämne egentligen. Den i och för sig hedervärde liberalen Javlinskij med via länk. Troligen på gamla meriter som förespråkare av privatiseringar och inte nya, som förespråkare av sociala skyddsnät och politik för jämställdhet. Tror nog att Adaktusson blev lite förvånad över att Javlinskij lyfte fram problemet med att Ryssland saknar starka fackföreningar. Det mest intressanta är den metod som jag påpekat tidigare: två inbjudna svenska gäster – Urban Ahlin (s) och Cecilia Malmström (fp) – som är överens om allt och får representera hela det politiska spektrat.
II. Diskussion om eventuellt nytt feministparti. Adaktusson har mycket, mycket svårt att hålla sig från att le skadeglatt när han pratar om att det nu kan bli ”strid om de kvinnliga väljarna”. Gudrun Schyman som oftast lysande när hon är igång. Marita Ulvskog hade svårt att göra sig gällande.
III. Det obligatoriska kampanjinslaget för regeringsskifte. Om ”politiserade” utnämningar och att det är många sossar som utses till chefer. Borgarna upprörda. Visst är socialdemokratins sätt att använda utnämningsmakten för att belöna de egna möjlig att kritisera. Men den valda vinkeln visar minst två saker som bör komma upp till diskussion. 1) Det borgerliga sättet att se på politik är just detta: en strid om poster i statsmakten. Menar man att det stora politiska problemet är vem som får leda länsarbetsnämnder säger det oerhört mycket om borgerlighetens bevekelsegrunder och om Agendaredaktionens nyhetsvärdering. 2) Av dem som utnämns av regeringen är det 20% som alls kommer från ”den politiska sfären”. Av de 80% som utnämns är med största sannolikhet en mycket stor andel människor med borgerliga grundvärdering och en syn på världen som skapats i ett socialt sammanhang långt bortom de allra flesta vanliga människors. Och generellt sett så har borgare sällan något behov av att arbeta partipolitiskt för att få större makt att förändra samhället. Den viktigaste makten finns kompakt förborgad i arenor där man aldrig behöver utsätta sig för val – ”näringslivet” till exempel. Och därifrån rekryteras en hel del chefer också inom statsförvaltningen (och som jag skrev tidigare – direktörer räknas inte som borgerliga av borgerligheten). Så borgarnas förslag innebär helt enkelt att inte ens den lilla andel utnämningar som går till högerorienterade karriärsossar ska få göra det i framtiden. Inte för att jag ömmar för dessa sossars rättigheter. Men man bör se igenom det verbala fluffet.
Tjena Ali.
SvaraRaderaKul att få någon sorts analys från ditt håll också. De vänsternissar jag snackat med ser ner på bloggande än så länge, något jag tycker går helt i linje med resten av vänstern. Skippa fakta, diskussion, analys, rationalitet, och ut på gatorna och yra om kapitalismen.
Så jag hoppas att andra följer ditt intiativ. Om folk bara orkade följa bloggar lite mer skulle det vara en ypperlig form av samhällsdebatt, hundra ggr bättre än två pers som skriver åt varandra i morgonsofforna.
Hur som; Politkerklassen som har vuxit fram i sverige är en helt absurd företeelse. Jag är 21 år, och har mer riktig arbetslivserfarenhet än Göran. Så att chefer und so weiter bra utnämns från (s) led torde vara något ni också skulle reagera på.
Ang vad du kallar den obligatoriska reklamfilmen för regeringsbyte, vad kan man säga. Fattar att du tycker det är jobbigt att det tycks i alla fall kunna bli en fajt vid valen 2006, men (s) har styrt Sverige så länge att det vore bra för alla inblandade med ett regeringsbyte.
Over and out, and keep on bloggin.
"Vänstern tänker med hjärtat, högern med hjärnan."
- Okänd
"Man kan inte tänka med hjärtat, vänstern tänker alltså inte alls."
- Jag
Om jag förstår Ali rätt finns det något fel i borgarnas intresse av vem som utnämns till högre poster inom statsförvaltningen. Finns det samma fel över att vissa grupper är över/underrepresenterade?
SvaraRaderaDet verkar som en sådan åsikt inte passar in i Alis parti. Med ett eventuellt försvar av Åke Gren skulle Ali bli V's roliga rebell.
/B
Naturligtvis är det (som Ali skriver) inte fel att kritisera socialdemokraternas utnämningspolitik. Felet med högerns kritik är att den inriktar sig på en liten och ganska obetydlig del av socialdemokraternas politik. Den mest rimliga högerkritiken borde istället inrikta sig på saker som skatter, välfärdssamhället, miljöpolitik och liknande. Alltså de "riktiga" politiska frågorna, där det finns verkliga åsiktsskillnader, istället för psuedofrågor som utnämningspolitiken.
SvaraRaderaDessutom kan kritiken lätt vändas mot högern: I de borgerliga partierna säger man sig vara för en stark äganderätt. Detta innebär att människor genom arv får stor makt över företag (t ex H&M, Siba och Tetra Pak). Dessa personer får inte sina jobb på grund av kompetens, utan på grund av att de råkar ha "rätt" blod i ådrorna. Detta är minst lika illa som att någon får ett jobb på grund av "rätt" åsikter, och dessutom oändligt mycket vanligare. Detta gäller inte bara chefspositioner. Väldigt många människor, särskilt yngre, får jobb/sommarjobb/praktikplats för att företaget leds av "Mammas gamla studiekamrat" eller "Pappas Rotarykompis". Dock är det svårare att få ett ett jobb på sådana grunder om man råkar ha föräldrar som arbetar som t ex svetsare eller städare.
Daniel Larsson har en vettig invändning i att det finns viktigare frågor. Men å andra sidan verkar makten inom socialdemokratin ganska ärftlig också. Om man tittar noga alltså.
SvaraRadera