”…svårare att uthärda är beslut som inte fattas och som gäller socialdemokratins övergripande mål: en ekonomi som växer och ett folk som har arbete”.Fair enough. Kanske kunde det dock vara intressant att nämna, att 1) svensk tillväxt hör till de högsta i Europa, samt 2) arbetslösheten upprätthålls just exakt på grund av den normpolitik politik som Feldt en gång var med och introducerade i Sverige, och med hjälp av den riksbank vars ”oberoende” från politiskt ansvar högern och kanslihussossarna varit överens om att hävda.
I några bisatser slänger herrarna också in några nydanande förslag: slopad förmögenhetsskatt (absurt om man vill ha nya jobb, tyvärr redan beslutat), samt pigavdrag (”som en feministisk [!] motpol” till avdrag för villaägare).
Så vänder vi på bladet och hittar på ledarplats Hanne Kjöllers emblematiska och uppfriskande raka människoförakt omvandlat till politisk prosa. Kjöller har varit på seminarium med LO. Hon har varit observant. Här serverades tilltugg med engångsbestick och engångstallrikar. Slutsatser dras:
”En miljon människor saknar arbete. Men LO anser sig tydligen inte ha råd att anställa någon som diskar kaffekoppar till ett seminarium om arbetslöshet. Eller så det kanske själva arbetsuppgiften som LO menar det är något fel på”.Problemet i samhället är alltså att det går omkring massa människor ”som inte har någon utbildning och […] inte heller har någon lust att skaffa sig en”. Dessa ska diska kaffekoppar. Ty Hanne Kjöller vet att de inte har lust med annat än att hänga runt och lyfta bidrag. Alla undersökningar som visar att arbetslösa i ännu högre utsträckning än dem som arbetar, vill arbeta, är inget värda. Inte heller de tiotusentals högutbildade invandrare som inte har något jobb. Eller alla (kvinnor) som fått sparken från offentlig sektor, trots skriande behov av vård- och utbildningsjobb. Eller industriarbetare som blivit arbetslösa när profitbegäret lagt ned lönsamma företag.
Men visst. Tänker vi efter så finns det jävligt mycket att diska. Varför inte hemma hos Hanne Kjöller?
Och för att fullborda triaden skriver Peter Wolodarski om tjänstedirektivet under rubriken ”Rädda européer tackar nej till jobb”. Tjänstedirektivet bygger på ”en enkel och genial tanke”, skriver Wolodarski. Det är helt riktigt.
Nämligen denna: om arbetsgivare kan ställa arbetare mot varandra så kan man tvinga fram den lägsta lönen; exploatera varje enskild arbetare (”tjänsteförsäljare”) till max. Kollektivavtal bygger på en lika enkel men genial tanke: Om man går samman och vägrar att spelas ut mot varandra är det arbetsköparen som sitter i klistret. Man kan köpa tillbaka lite av sitt människovärde i kollektiv handling. Wolodarski skriver att facken står för ”särintressen” (alla som lönearbetar – en liten obetydlig klick). Allmänintresset representeras då alltså av byggherrar, fabriksägare och DN:s ledarsida.
Så framträder den underbart sköna borgerliga världsbilden: Ansamlade förmögenheter, pigor, tallriksdiskande biträden och daglönearbetande byggjobbare utan kollektivavtal. Fräscha tankar, aldrig förr prövade! Vi kan kalla det Allians för Sverige. Och vi kan välja ett vårdoftande motto: För Sverige i tiden!
Ali, din blogg får mig att orka med. Du är bäst.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaIntressanta referat av de tankar den liberala världsåskådningens företrädare för fram idag - mars 2005.
SvaraRaderaAtt Kjell-Olof Feldt länge retat sig på ett besvärligt Sverige är ingen nyhet. Minns en gästföreläsnning 1998 för oss nationalekonomistudenter i Uppsala.
Feldt ägnade mycket möda åt att beskriva hur svårt det var att vara villaägare i dessa tider. Bl.a. ondgjorde Feldt sig över hur okristligt dyrt det var att få någon att klippa häcken runt hans villa. Han hade till sist klippt den själv, med stort besvär, för att slippa de höga vita avgifterna.
Vi tyckte förstås synd om honom, att inte ha råd med en trädgårdsmästare till sin villa, vilken olycka!
Jag frågade om Feldt höll med den framlidne statsministern Tage Erlander att utvecklingen måste gå mot ökad planekonomi. (Tidens Debatt 1/1980, s. 34).
Feldt började sitt svar med att säga: "Jag har aldrig trott på marknadsekonomin". Han rättade sig och sa att han menade att han alltid hade trott på den. Men för en millisekund öppnades avgrunder på det ideologiska fältet och hela den fullsatta hörsalen kippade efter andan.
Erlander hade sina funderingar, men Feldt själv hade aldrig varit lagd åt det hållet. Kanske hade han på känn att mer planekonomi inte heller skulle fixa hans trädgård.
Härligt att se denna kulingvind blåsa på mittenfronten. Att en gammal räv som Feldt t.o.m. tagit sitt förnuft till fånga trodde man aldrig, men som vi alla har konstaterat tidigare kan en empirisk formel säkerligen börja ta form:
SvaraRaderaDesto äldre man blir, desto mer förnuftigare blir man och desto mer åt höger blir man.
Gamle gråsossen Feldt är väl över 70 och bättre sent än aldrig får man väl säga i hans fall.
Jag hoppas att buffeln Persson tar sitt förnuft till fånga, om han sitter kvar till nästa val vill säga, och samarbetar med centern, folkpartiet eller liknande delar av samhällseliten.
/ Nick
Och DN Debatt blir nyheter på SVT Text...
SvaraRaderaINRIKES Publicerad 24 mars
"Samarbetet med v och mp måste brytas"
Socialdemokraterna måste bryta sitt
samarbete med vänstern och miljö-
partiet och lägga fram en egen politik
för tillväxt och sysselsättning. Det
skriver den tidigare finansministern
Kjell-Olof Feldt på DN debatt i dag.
Feldt och medieprofessorn Stig
Hadenius menar att det till och med
är bättre att riskera regeringsmakten
vid nästa val än att fortsätta sam-
arbetet.
Enligt Feldt och Hadenius saknar mp
visioner för ekonomiskt tillväxt och
vänstern vill endast skapa fler jobb
inom den offentliga sektorn.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700
Nick,
SvaraRaderaEmpirismen är annars baserad på hårda bevis, inte någon sorts kul vanföreställning om att man har absolut rätt.
Gabriel,
SvaraRaderaHårda bevis är just det faktum att desto äldre man blir, desto mer borgerlig blir man. Detta är ett faktum som många vetenskapliga undersökningar säkert kan bekräfta. Man utvecklas som person och förstår att de utopiska, för att inte säga korkade, deviserna "Jämlikhet åt alla" etc inte är pragmatiska i ett fungerande samhälle. Jag själv kommer ihåg när jag var 11 år gammal och propagerade för socialdemokratin och att "alla ska ha lika". I dag skrattar jag åt mitt eget ungdomliga oförstånd och skulle aldrig i livet rösta på något socialistiskt parti - det fungerar helt enkelt inte, och det är det enda som är intressant. Fungerar det eller inte?
/ Nick
ESBATI ! ! ! ! ! !
SvaraRaderaFÖR 4e GÅNGEN ! !
VAR PRESENTERAR DU DIN POLITISKA IDEALBILD FÖR SVERIGE SÅ ATT VI KAN FÅ TA DEL AV DEN???? KAN DU VÄNLIGEN SKRIVA NER HUR DITT IDEALSAMHÄLLE SER UT VAD GÄLLER SKATTER, ARBETE, TYP AV EKONOMI ETC ? ? ?
TACK.
/ Nick
Nick, mfl.
SvaraRaderaDessbättre kommer Ali (och resten i vänsterfållan) aldig kunna utforma 'sin' version av idealsamhället. Och skulle de bli fler skulle de bli inbördes osams (aj visst ja, det är de redan) om hur det skulle se ut och vara.
Då tror jag snarare att alla dessa vänstermuppars idealsamhälle innebär att de får fortsätta vara försörjda genom det politiska och producera ordsvall och annat av icke-värde, och det genom tvångsrekvisition av våra (som arbetar hederligt) skattepengar.
Tack Ali.
SvaraRaderaSkönt med någon som kan kommentera vansinnet på ett relevant sätt.
På Dan Josefssons hemsida finns det mer att läsa om Feldts politik när han hade den politiska makten. Mvh /Masoud
SvaraRaderahttp://www.josefsson.net/
Nytt och spännande eller gammalt och tryggt?
SvaraRaderaÄr det inte bättre med den gamla tråkiga höger som visserligen tråkar ut Ali och resten av maktmaffian med sina krav på sänkta skatter? Alternativet är ju trots allt nya spännnde förslag al la Lejonborg om skattestopp och språktester.
/B
Språktester är nytt och mycket spännande! Men varför anonymt B?
SvaraRaderaNi kommunister är som ett gäng yra bagare som länge (snart 100 år nu...)försökt baka en ätbar tårta. Enda haken är att ingrediensen arsenik ALLTID måste ingå. Men nån gång ska det ju funka. (tror ni)
SvaraRadera/Dubya
Hej Ali,
SvaraRaderadet är känns alltid skönt att någon slår hål på det nyliberala mantrat som etablisemanget skriker ut dag in och dag ut.
Den känslan som jag får när jag läser borgerlig media - finns det något annat, undrar man ibland - är samma känslor som jag får när man debatterar med de yngre borgarna på skolor...de har lärt sig några fraser och ord som tex "valfrihet", "individens rättigheter", "ni kommunister är som Stalin" och "ni i vänstern måste alltid säga NEJ till allt". Enda skillanaden att den pubertala debatten får lite finare ord när det står i DN:s ledarsida.
Tack för alla knivskarpa analyser!
/Thaher
Hej Masoud Vatankhah. Jag bloggar inte så jag behöver inte länka någonstans. Vidare tycker jag att anonymitet funkar rätt bra i nätsammanhang. Det finns faktiskt rätt många knäppskallar på nätet.
SvaraRaderaJag är en helt vanlig och rätt tråkig ickemakthavare som oftast inte håller med Ali. Jag ser faktiskt inte något större allmänintresse i mitt namn som kan uppväga fördelarna med min anonymitet.
/B
Detta var tamejfasen det finaste jag läst sedan konfirmationen...
SvaraRaderaFair enough B.....glad påsk! /M
SvaraRadera