21-nyheterna toppas med ”avslöjanden” om att svenskar är ”mest borta från jobbet” i EU. Ordet frånvaro upprepas en massa gånger, vi får höra telefonsvararmeddelanden som säger att folk är borta och se bussförare ringa efter ersättning. Ingen kan missa budskapet: vi är slappa i Sverige (som annars trots allt har Europas högsta sysselsättningstal). Folk fuskar och får ut pengar i onödan.
Men vad säger siffrorna egentligen:
1) Redan i Aktuellts egna siffror ingår, förutom sjukfrånvaro, även semester och föräldraledighet! Detta vävs in i det svenska frånvarorekordet. Det är faktiskt helt otroligt. Skulle Aktuelltredaktionen ha kurage nog att göra ett reportage som rätt ut säger att den svenska föräldraledigheten är ett problem? (Lyft upp Italien och Slovenien som föredöme…) Skulle man kunna propagera för en reaktionär offensiv med avskaffade semesterveckor? Inte än, i alla fall. Men man kan slinka in semestersiffror tillsammans med siffror på sjukfrånvaro.
2) Ingenstans ställs den fullständigt centrala frågan: innebär det faktum att människor i andra EU-länder har något lägre sjukfrånvaro, att de mår bättre? Och vidare: Är det bra om människor går till jobbet och sliter ut sig, när de är sjuka? Vill vi ha ett samhälle där människor är ännu mer ängsliga över att förlora arbetet, och därför går med på vad som helst?
3) 1,7 miljoner svenskar har värk i skuldror, nacke eller axlar, varav 440.000 svår värk. 600.000 lider av värk överallt. Problemen har vuxit på sistone, särskilt bland kvinnliga arbetare (se t.ex. LO, Ohälsans trappa). Är det någon som tror att de problemen blir mindre för att det blir svårare att sjukskriva sig, eller man får kortare semester? Och vad är förresten chansen för att utredaren från konjunkturinstitutet hör till dem som lider av stressrelaterade värksymptom på grund av sitt jobb?
4) Sanningen om sjukskrivningarna är att antalet är ungefär detsamma som för 7-8 år sedan. Det som hänt att fler är långtidssjukskrivna (i sin tur beroende på just stress och maktlöshet på arbetet). Det torde vara ännu ett skäl till att i grunden avfärda pratet om ökat sjukskrivningsfusk. (En utförlig artikel)
Men Aktuellts inslag som kablades ut till miljoner svenskar körde ett varv till om vår slapphet och misttänkta fuskande.
Sedan blev det närmast surrealistiskt, när man talade om LO:s arbetsmarknadsseminarium, där också moderaterna deltagit. LO skriver bland annat så här:
”Såväl regeringen som moderaternas arbetsmarknadspolitik bygger idag på att arbetslösa ska söka arbete effektivare och att det ska får ner arbetslösheten. Genom att mer aktivt söka arbete ökar chanserna att få ett arbete väsentligt. Men frågan är om politiken är för ensidigt inriktad på utbudet av arbete? [...] Moderaternas förslag innebär att en ny arbetsmarknad med väldigt lågavlönade jobb skulle etableras. Syftet med moderaternas politik är att ha en lönenivå på 10.000-12.000 kronor i månaden för en stor grupp av vuxna arbetare och tjänstemän. Moderaterna är numera inte främst ett skattesänkarparti utan ett lönesänkarparti.”Vad är Aktuellts vinkel på detta? Jo att ”LO och moderaterna är överens i sin kritik mot att regeringen gör för lite”!!
Ingen spin doctor på moderaternas kansli hade kunnat göra det bättre.
Det är roligt att växelläsa dig och Dick.
SvaraRaderaDick - Ali
Ali - Dick
En klockren analys av hur högerpropagandan idag dränker svenska medier, mycket intressant läsning!
SvaraRaderajepp, spännande nyhet det där. Faktum är att de sammankopplade de här siffrorna med att "vi jobbar för lite i sverige", vilket är HELT JÄVLA ABSURT! Om nån är föräldraledig, då träder en vikarie in, om nån är sjuk, då träder en vikarie in, om nån åker på semester, ja, då fixar de för i helvete en vikarie! Det jobbas inte mindre för att folk är borta från sin tjänst!
SvaraRadera(Obs, om de inte fixar nån vikarie, då finns de ju uppenbarligen inget jobb att utföra där...)
/Petter