måndag, december 12, 2005

Tsunamin och opinionen

Ruabs i och för sig sällan särskilt pålitliga opinionsundersökning kom nog som en överraskning för de flesta, och som en kalldusch för de borgerliga politikerna. Mätningen är gjord under den tumultartade period efter Katastrofkommissionens rapport, då regeringen fått brutalskäll i medierna. Socialdemokraterna går framåt. Moderaterna går bakåt. Trots all kritik mot regeringen, skriver alla.

Visst är det överraskande, och mätningen är som sagt osäker. Men låt oss inte utesluta möjligheten att just denna förskjutning faktiskt skett på grund av rapporten och debatten därefter. Björn Elmbrandt antydde att något sådant kunde hända, i sin radiokrönika i fredags, där han bland annat sa:
Men när det gäller katastrofkommissionens rapport finns det förmodligen ingen entydig väljaropinion, den är kluven och sammansatt. Det finns inbitna sossehatare och men också förtvivlade tsunamioffer och deras anhöriga som vill att huvuden ska rulla. […] Och det finns den större allmänheten, där jag misstänker att blodtörsten är starkt överskattad, man skakar ofta på huvudet åt alla mediala turer och är mest intresserad av att få svar på frågan: ”Nästa gång det smäller, vad har vi för beredskap då?”
Jag tror att det ligger mycket i detta. Jag tror att många med rätta reagerat mot borgerlighetens hysteriska försök att slå partipolitiskt mynt av katastrofen utan någon som helst tanke på den faktiska krisberedskapen.

Bloggen Rättvis och balanserad, skriver ur delvis samma vinkel, men mer provokativt. Det finns ett gammalt sossehat som luftas i angreppen mot regeringen, och som får fritt flöde när den kommer i social självsvängning hos medieelit och politiska kommentatorer. Och när sossehatet överskuggar sorgen och omtanken om framtiden, då väcker det reaktioner hos många.

Därmed inte sagt att debatten kommer att upphöra eller att borgarna inte kommer att lyckas vinna poänger ändå. Medias och upprepningens makt är stor. Moderaterna är smarta och vet att man ska dra detta i långbänk, göra politiskt hallå kring KU-förhören och mala på, istället för att presentera sin högerpolitik, som få gillar och ännu färre tjänar på. Men ändå. Det här säger viktiga saker om svenska folket och den politiska opinionen.

12 kommentarer:

  1. Anonym6:03 em

    DAgens industri

    "En tolkning är att väljarna ogillar borgerlighetens dribblande med misstroendeförklaringar mot Göran Persson och Laila Freivalds mer än regeringens bristande ledning vid flodvågskatastrofen."



    Be om ursäkt eller avgå Fredrik Reinfeldt
    Be Svenska folket och arbetarrörelsen om ursäkt för att Du drog in Olof Palme i Dina smutsiga krav på Statsministerns och arbetarrörelsens politiska ledares avgång.



    Avgå moderatspöke

    SvaraRadera
  2. Anonym7:48 em

    Jao... En handfallen ointresserad självgod statsminister är väl inget att hänga upp sig på.

    SvaraRadera
  3. Anonym8:44 em

    Problemet är just att det inte kommer att finnas några rutiner nästa gång en stor katastrof drabbar många svenskar så länge vänster-högerskalan skymmer behovet av reformer. Det är bara sååå bekvämt för regeringen att avfärda alla krav på ansvarstagande som sossehat. Dessutom kan de ju då tillåta sig att tycka synd om sig själva, vilket verkliga losers alltid gillar att göra.

    SvaraRadera
  4. Anonym9:17 em

    Stalin säger.....

    Vadå högerpolitik? Reinfeldt är ju en röd sosse med lite blåa stänk i. Nej, gör som i Irland, skrota arbetsrätten o sänk skatterna. Då blir det fart här också. Dom har redan kört förbi oss i 180, här sitter alla bara o gnäller om fördelning och unken socialism som överlevt sig själv. Det finns ju snart inget att dela på heller för den delen, så problemet löser nog sig självt i slutändan.

    SvaraRadera
  5. Anonym9:24 em

    Stalin säger....

    För övrigt är jag enig om att borgarna gräver en grav för sig själv med allt velande o fjoll med misstroende. Sådant kan bara hända i Kalle Anka landet Sverige.

    SvaraRadera
  6. Anonym11:59 em

    Herr Stalin

    Frågan är blir bättre för vem? De stora flertalet eller för den rika överklassen? Vilket samhälle föredrar du?

    SvaraRadera
  7. Anonym1:08 fm

    Varför har det under alla dessa år sen Estonia inte kommit någon motion från de borgerliga om katastrofhantering? Visst kan man kritisera faktumet att det inte kommit någon proposition, men det är lika kasst att inte borgarna gjort något. Låt den som är utan skulld kasta första gatstenen.

    SvaraRadera
  8. Anonym6:32 fm

    Stalin säger...

    Pinochet, vi arbetar ju inte längre i detta land vilket är problemet. Ett allt större flertal lever istället på nåder med olika bidrag från staten. Den rika överklassen har f ö stuckit eller sticker om beskattningsvansinnet fortsätter. Det är ju fri rörlighet inom unionen och allt fler stater inför platt skatt mellan 19-30%. Tror det är bättre vanlig folk får möjlighet till jobb o egenförsörjning istället, precis som på Irland. Förneka inte att det rullar på av bara h-e i detta land efter man kastade ut resterna av unket socialistiskt tänkande.

    SvaraRadera
  9. Anonym12:59 em

    Herr Stalin

    Vi arbetar inte längre? Svenskar räknas som väldigt effektiva och produktiva i arbetslivet. En av detta lands stora fördelar i "globaliseringen".

    När det gäller arbetslöshet så är den betydligt lägre än i de flesta länder.
    Det som är fantastiskt med Sverige är ju att det går faktiskt att försörja sig på ETT arbete. Detta kan man inte säga om så många andra länder i världen. Till råga på allt får man ett otroligt bra socialt välfärdssystem på köpet.

    Dessa fördelerar berör mest de med mindre ekonomiska tillgångar. Har man ett par miljoner på banken så visst kan man alltid välja ett privat alternativ..

    Överklassen sticker?? Är detta ett löfte? =)
    Statistiskt stämmer inte detta eller vart häntar du dina uppgifter ifrån? DN?

    De låga klasskilnaderna i landet som dock nu på politiskt väg håller på eskalerar och i synnerhet om högeralliansen får vara med och bestämma.

    är också fördelaktiga för överklassen med tryggt samhälle med en internationellt sätt låg brottslighet.

    Det kanske rullar på i Irland men för vem? Det ser tom vackert ut i statistiken, men vad betyder det. När man har fler jobb till bekostnad för de som skapar mervärdet i samhället....

    SvaraRadera
  10. Anonym3:53 em

    Stalin säger...

    Pinochet, där fick du till det riktigt ordentligt o trampade rakt i fällan.

    "När man har fler jobb till bekostnad för de som skapar mervärdet i samhället...."

    Följdfråga blir vem skapar mervärdet och får njuta fröjden av eget arbete,... och vilka tar sig den självklara rätten att parasitera på andras? I arbetarrörelsen barndom var devisen "gör din plikt, kräv din rätt", åt trasproletäriatet gav min inte ett ruttet lingon. Alla o envar efter bästa förmåga.
    Sedan vet jag inte om du driver med mig beträffande låg arbetslöshet, men jag utgår från det. Vi kan ju alla hänga upp gardiner i statens regi om inte annat. En kommunist är en person som inget äger och vill dela med alla.

    SvaraRadera
  11. Anonym12:20 fm

    Herr Stalin

    Det kapitalistiska systemets grundläggande faktor är att alla skapar mervärde, mer eller mindre spelar väl ingen roll? Det är vinstintresset framför allt det andra..

    Den som i sanna kapitalistisk anda får njuta av mervärdet är ju "brukspatronen" aktieägarna eller någon annan parasit i sammanhanget =)

    Hänga upp gardiner. Det finns en otrolig mängd spännade jobb i USA i samma anda polera räcken i köp centrum sätta upp gardiner etc. så kapitalismen skapar dessa fantatiska jobb var inte orolig..

    En kapitalist är en person som äger allt och inte vill dela med sig..

    SvaraRadera
  12. Anonym4:50 em

    Stalin säger.....

    Pinochet, du gjorde bort dig riktigt ordentligt o visade det horribla med ditt tankesätt. Bara misstanken att en kapitalägare tjänar en krona rättfärdigar högre arbetslöshet! Är du vid dina sinnens fulla bruk? Marx o planekonomi har överlevt sig självt o är inget alternativ, lär åtminstone av forna öststater nu med facit i hand. Det gick åt skogen. Du kanske vill köa i några år för att få köpa dig en Trabant (moped med fyra jul) men det vill ingen i västvärlden. Med lika lön i ett kollektiv o utan eget ansvar, finns det ingen som anstränger sig utan alla anpassar sig till lägsta prestationsnivå. Varför skall du anstränga dig, det lönar sig ju ändå inte. Det är bara ni "rättrogna" som sitter o drömmer om flydda dagar. Egentligen är det för bedrövligt.

    SvaraRadera