måndag, december 12, 2005

Rojas marscherar vidare

Igår visade SVT en dokumentär om Lasermannen. Här framträder bilden av känslomässigt störd psykopat, men också en störd tidsanda, som fick utgöra fonden för de inre processer som till sist fick honom att börja skjuta invandrare. Man går och lägger sig lite omskakad med minnena från åren då det plötsligt började hetsas i tidningarna och man fick räkna med att bli kallad svartskalle i de mest skilda sammanhang, någon gång i veckan.

Så vaknar man på morgonen och möter en debattartikel av Mauricio Rojas i DN som är en kalkylerad och genomvidrig brandfackla för att underblåsa samma typ av stämningar som i 90-talets början. Jordmånen finns. De koloniala stämningar som USA:s bombkrig och global statsterror stampat fram, har redan inneburit en aktivering av existerande rasistiska strukturer i västerländska samhällen. Men nu kommer slag i slag en medveten exploatering av situationen i ytterligare politiska syften – en exploatering som sätter samhällen i brand och skapar hets mot människor som inte kan och inte ska behöva värja sig. Som gör människor illa.

Det Rojas gör är alltså att använda den strukturella diskriminering som invandrare som grupp utsätts för, för att skuldbelägga och slå mot just invandrare. Det är ”the oldest trick in the book” i rasistiska och främlingsfientliga kretsar. Rojas går igenom statistiken och noterar – föga förvånande – att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Rojas menar att invandrarnas socioekonomiskt sämre ställning inte ”förklarar” hela skillnaden. För det första förpassar han då det som är den viktigaste generella faktorn för all strukturell förståelse av brottslighet till periferin i några pennstreck. För det andra spelar han bort korten grovt i ett annat avseende:
Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort.
Det som citeras är självklart i ett samhälle där rasismen är ingrodd i vardagen. Det är uppenbart att bostadsort eller inkomst inte är hela förklaringen till hur människor upplever sin situation och kan leva sina liv. Men detta avfärdas av en Rojas som gör sig dum:
Inte heller kan diskriminering eller "rasism" vara en avgörande förklaringsfaktor eftersom det då vore mycket svårt att förstå varför chilenarna enligt samma studie uppvisar en betydligt högre brottsöverrepresentation än exempelvis etiopierna och andra grupper från Afrika söder om Sahara, eller varför personer från Mellanöstern skulle ha dubbelt så hög brottsbelastning jämfört med indier och vietnameser.
Detta är djupt korkat. Det är givet att de problem som drabbar olika invandrargrupper ser delvis olika ut, av en mängd olika orsaker, till exempel vilka grupper som haft anledning att utvandra, vilken tid och vilket sammanhang man kommit att invandra till Sverige, och om det finns en inre social dynamik i exilgruppen och hur den ser ut. Mauricio Rojas vet vilket ord han ska använda för detta för att få den maximala effekt han önskar för sina grumliga och illaluktande syften: ”sociokulturellt arv”. Synsättet är den moderna rasismens adelsmärke. När biologin diskrediterats som särskiljande hierarkiserande faktor, kommer den diffusa och därmed användbara uppfattningen om ”kultur” – betraktat som just ett orörligt klet människor bär omkring på endast om de kommer utifrån – fram som slagträ.

Människor som utsätts för socialt förtryck väljer olika reaktionsstrategier. Ibland kämpar man hårdare och försöker visa sig duktig, ibland ger man upp i cynism, ibland hävdar man sin plats i världen genom brott. Detta är processer som kan analyseras och förstås, om man är intresserad av det. Det är inte Rojas, det framgår med önskvärd tydlighet.

När han alarmistiskt talar om invandrares överrepresentation i brottsstatiken svävar han också snabbt förbi att de flesta brott begås av etniska svenskar. Antalet invandrare som begått brott är lågt. Ändå är det just invandrare som grupp som Rojas är ute efter – eller snarare: han är ute efter den etniska majoritetens reaktioner mot invandrare. Det är dem han vill komma åt. Det är endast invandrare som måste bära hela sin etnicitet i just brottssamanhang. Det är inte så att någon kommer och börjar rota i det "sociokulturella arvet" hos alla blonda svenskar, när någon sådan begår ett brott. Och så skriver Rojas mot slutet av sin artikel:
Vi måste sluta tala i generaliserande termer och ta avsteg från påståenden som drar alla invandrare över en kam. Sanningen är att invandrade personer från vissa länder inte alls begår brott oftare än infödda svenskar medan invandrare från andra länder gör det i mycket stor omfattning.
Det är fantastiskt. Först säger han att man ska sluta göra det hela hans debattartikel är ämnad att göra. Dels uppmanar han till misstänkliggörande olika invandrargrupper emellan och försöker än en gång rikta blickarna bort mot grundproblemet: den strukturella rasismen i Sverige; den som han underblåser.

Att det finns gott om forskning och argument som kan och kommer att avfärda Rojas rasistiska argumentation är inte särskilt intressant. Visst kommer det att komma en debatt. (Minns en tidigare omgång. Då gick Rojas och folpartiet istället ut och började säga att forskarna var socialdemokrater!) Men Rojas vill – precis som Sverigedemokrater och Nationaldemokrater – ha just en sådan situation där själva diskussionen bekräftar hans utgångspunkt. Skillnaden är att Rojas har tillgång till DN Debatt och därmed möjligheten att sätta dagordningen.

Ännu mer än Ny Demokrati en gång i tiden vet Rojas vad han håller på med. Vi andra borde sedan länge veta att han och Folkpartiet länge är de som mest aktivt etablerat de rasistiska och främlingsfientliga partiernas dagordning i den allmänna debatten. Antirasister – alla som vill leva i ett annat samhälle än det som föder förtryck och Lasermän – måste börja se Rojas och Folkpartiet som en huvudfiende.


(Tidigare, relaterade inlägg: här, här och här)

70 kommentarer:

 1. Anonym9:05 fm

  En typisk kappvändare..

  allvarligt talat finns det någon förutom patetiska pissliberaler som tar denne Chilenske Pinochet-anhängare på allvar?

  I sitt hemland är han en fascistisk nolla ihågkommen av ingen. I sverige välkommnas dock gamla avdankade högerdiktaturkramare som företrädare för de "städade" nyliberala smygfascisterna.

  SvaraRadera
 2. Anonym10:28 fm

  Man blir mållös... en etablerad politiker uttrycker sig så som Rojas, det värsta är att det är så utstuderat. Han ska framstå som trovärdig då han själv har utländsk härkomst, funderar bara hur han är skapt denne Rojas som ställer upp på detta.
  Jag vill kopiera och skriva ut den här texten (Alis), får jag göra det? Jag anger källa i så fall. Ska på en träff, det är 5 personer, min tur med diskussionsämne (tänkte välja tsunamin, men vill hellre detta ämne). DNs artikel och FPs inställning är angeläget att diskutera.

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra skrivet. Rojas och Folkpartiet är skrämmande företeelser.

  Det känns något märkligt att liberaler, som brukar fnysa åt kollektivisering och hylla individualitet, kan brännmärka en grupp människor kollektivt. Går inte det rakt emot deras egen ideologi?

  Jag skrev tidigare om hur rasismen har bytt karaktär från biologiska förtecken till mer kulturella sådana (som implicit återspeglar biologiska föreställningar. Etienne Balibar skriver i "Ras, Nation, Klass" att det har alltid existerat en rasism som inte haft det pseudobiologiska rasbegreppet som sin viktigaste drivkraft, och vars prototyp är antisemitismen:

  "En rasism vars dominerande tema inte är det biologiska arvet utan de kulturella skillnadernas orubbliga karaktär, en som vid första anblicken inte postulerar att vissa grupper eller folk är överlägsna andra utan 'bara' talar om det skadliga i att avskaffa gränser och om oförenligheten mellan olika livssätt och tradidtioner: det som man med rätta kan kalla en differentialistisk rasism."

  "Liberalernas" syn på brottsstatistik är intressant. Man tar ständigt upp invandrare som ett varnande exempel, men "glömmer" lägligt nog att den grupp som verkligen är överrepresenterad är män.

  När får vi se en företrädare för det "liberala" partiet skriva en artikel på DN Debatt om mäns kollektiva skuld?

  SvaraRadera
 4. Länken fixad.

  Använd gärna texten!

  Bra med Balibar-citatet. Tänkte på det, men hann inte.

  /Ali

  SvaraRadera
 5. Anonym10:57 fm

  Jag ska läsa igenom Rojas artikel och se vad han har att komma med. Men först en kommentar till Fidelito... Rojas flydde till Sverige just p.g.a Pinochet, eftersom han var aktiv socialist. Så att han skulle vara Pinochet-anhängare har du onekligen fått om bakfoten.

  SvaraRadera
 6. Anonym11:07 fm

  Metro den 27/12-04?: Reporter: "Menar du att svensk-chilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?"
  Rojas: "De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer... Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre."

  Bjöd inte Timbro, under Rojas tid, in Pinochets före detta arbetsmarknadsminister José Pinera till ett seminarium?

  jag kan ha fel, i sådana fall böjer jag mig dubbel i skam, men jag tycker iallafall att det luktar diktatursympatisör.

  SvaraRadera
 7. Ali: ”Antalet invandrare som begått brott är lågt. Ändå är det just invandrare som grupp som Rojas är ute efter – eller snarare: han är ute efter den etniska majoritetens reaktioner mot invandrare.”

  Det är en otäck utveckling tycker jag. Folkpartiets främlingsfientlighet har närmat sig SD och ND med stormsteg från att tidigare varit ett socialliberalt parti som sett positivt på invandringen.

  Märk oxo att Rojas väljer att gå ut dagen innan rapporten redovisats. Skälet är uppenbart, då uppnår (fp) och Timbro ett försteg i debatten och många kommer att återkomma till dem. Iofs måste man erkänna att det är ett listigt drag, framförallt med tanke på att de journalister som ska redovisa rapporten i morgon inte har en chans att läsa igenom den och själva fundera. Då är det enkelt att saxa något ur Rojas DN-artikel.

  Men det är klart, har man näringslivet som betalar notan kan man nyttja dyra spindoctors förstås..

  Olydig hänvisar till Balibar vilket är bra. Rasister tenderar alltmer att hänvisa "nää, vi är inte rasister, vi är ju samma ras.."

  Rojas för denna taktik ytterligare ett steg framåt.

  SvaraRadera
 8. Anonym11:25 fm

  Rojas svarar i ett pressmeddelande 27/12 2004:

  I artikeln får man intryck av att jag är positivt inställd till diktatorn Augusto Pinochet och rättfärdigar diktatorns brutaliteter genom att hänvisa till Chiles starka ekonomiska tillväxt. Det är givetvis helt galet. Det finns inte någon ekonomisk tillväxt i världen som kan rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter, och Pinochet borde sitta i fängelse. Det betonade jag tydligt i intervjun med Metros journalist.

  SvaraRadera
 9. Nu har jag läst igenom Rojas DN-debattartikel. Det är ytterst få saker som han säger som är ens kontroversiella. (Såvida inte verkligheten är kontroversiell i kraft av sin egen existens).

  Den enda slutsats jag finner lite konstruerad är att BRÅ:s kommande rapport skulle föranleda att vi MÅSTE studera sociokulturella bakgrunder bland olika grupper.

  (Fast offentlig-Sverige har en tradition som sträcker sig över många decennier av just gruppindelingar och mätning/statistik för allsköns utfall inom sådana och dem sinsemellan. Så denna reflex borde inte förvåna i sig).

  Lite anmärkningsvärt är dock att denna informationsinsamlig ger exakt diametralt motsatt reflex än den gänse hos vänstern:

  Studier som tex visar att män som grupp vållar än det ena än det andra, har varit högsta mode bland tyckarvänstern och spektrat av åtgärder som dessa 'vetenskapliga fakta' skulle rättfärdiga har varit omfattande och brett.

  Notera 'åtgärder mot'(!) (tex mansskatt), inte bara fortsatta studier (som Rojas i DN-artikeln).

  Men å andra sidan, vi som av frihetliga skäl oftast kritiserar både vänsterns kunskaper , analyser och ffa rop på ännu fler dekret och direktiv, har ju aldrig hävdat att vänstern har något som liknar principiell konsekvens i något den tar upp, tvärtom ... precis som här!

  SvaraRadera
 10. Anonym11:57 fm

  "Nu har jag läst igenom Rojas DN-debattartikel. Det är ytterst få saker som han säger som är ens kontroversiella" skriver Jonas N, KAS har läst med och tycker för en gångs skull att Ali stormar i ett vattenglas. Det enda jag reagerade på är att vissa som skulle komma från nordafrika skulla vara i statistiken 300 % mer än de som kom någonstans från asien. Vad i hela friden ska man inte få redovisa det Ali och ha en uppfattning i frågan ... mår Du inte riktigt bra eller?

  KAS som älskar det mångkulturella föreslår att några öppnar både ögon och öron och blanda inte in USA i detta som bara angår oss alla i sverige.

  SvaraRadera
 11. Anonym12:09 em

  Mauricio Rojas är högerns Onkel Tom. Eftersom SAF/Timbro försöker applicera alla andra amerikanska debattstrategier i Sverige (oftast med pinsamt resultat) så är väl detta inte särskilt oväntat.

  Mycket riktigt, F. Legnemark - Timbro bjöd in en f.d. minister från Pinochets diktaturregim till ett seminarium. Denne är bland annat skyldig till brott mot mänskliga rättigheter, då han var en av arkitekterna bakom det våldsamma utrotandet av fackföreningarna. Med tanke på SAF:s historia av militaristiskt vurmande är dessa eskapader dock inte särskilt förvånande. Det är back to the roots, helt enkelt. :-)

  SvaraRadera
 12. Anonym1:17 em

  Nej, detta är inte en storm i ett vattenglas. Tror man det rekommenderar jag programmen om lasermannen. Här gäller det att mota Olle grind.

  Rojas artikel visar varför det är så farligt att bygga sina idéer på statistik, som någon sorts förment vetenskaplighet. Statistiska resultat beror ju på vad man har valt att mäta. Jag påstår inte att Brå är rasistiskt, de är säkert välvilliga. Men vad kan statistik egentligen säga oss? En aspekt som t. ex jag saknar i debatten är hur krig inverkar på det mänskliga psyket. Jag jobbade en gång som musikassistent till en dramapedagog och träffade då en liten kille från forna Jugoslavien. Det var fullkomligt hjärtskärande att se hur han började skrika och gråta plötsligt och utan synbar anledning under hela lektionen. Detta i en tid av hans liv som för de flesta svenska barn är ganska sorglös. Jag har flera gånger sett folk på stan och på tunnelbanan med krigspsykoser.
  Och nej, deras reaktioner på krig beror inte på nåt sorts kulturellt "svartskallearv" (ursäkta uttrycket, men det är ju det som Fp vill komma fram till). Det är ju ett känt fenomen bland t. ex amerikanska soldater från Vietnamkriget, och också nyligen från Irak, att många kommer hem och går bärsärkagång och ibland slår ihjäl folk.

  Allt det där snacket om att detta är så kontroversiellt, men det måste fram i ljuset ger eko från Ny Demokrati. Om vi tar itu på allvar med diskrimineringen och börjar ta hand om folk med psykisk ohälsa igen, så kommer vi nog att kunna lösa problemet med "överrepresentation".

  SvaraRadera
 13. Anonym1:28 em

  Detta kan vara intressant att läsa nu när alla liberaler och folkpartister dras över nån slags blåbrun kam:
  http://www.luf.se/index.php?show=197_SWE&reflogin=197_SWE

  SvaraRadera
 14. Har Sverige mer av olika sociala problem, brottslighet, arbetslöshet etc än länder med mindre invandring? Skiljer vi ut oss från länder som tex Finland som tar emot få invandrare? Jag har för mig att bilden i stort är likartad. Om så varför är det så viktigt att dissekera fram olika ”kulturella överrepresentationer”. Om trenderna ser likartade ut oavsett invandring är väl det troliga att de egentliga orsakerna också är likartade.

  Om den ekonomiska modellen är sådan att ett visst mått av arbetslöshet och missanpassning är vad man vill ha för att det inte skall bli inflation är det naturligtvis orättvist om invandrare med vissa kulturella rötter skall bära en tyngre börda av detta än övriga medborgare.

  Närmast bisarrt att etikettera folk från kontinenter och geografiska områden i global skala som Afrika söder om Sahara, Sydamerika, Asien eller Mellanöstern efter de små selektiva flöden som kommit till Sverige.

  SvaraRadera
 15. Anonym2:54 em

  Frågan är vad folkpartiets führer vill säga med sin senaste debattartikel. Att invandrare är överrepresenterad i brottstatistiken är känt sedan länge. Svenskar som utvandrat till Australien är överrepresenterade i detta lands brottsstatistik. Betyder det att svenskar kommer från en kultur som "sanktionerar brott"?

  Nordafrikaner och chilenare är överrepresenterade med 300% i mordstatistiken skriver Rojas. Men menar han verkligen att det skulle vara 3 gånger så OK att mörda någon i dessa länder? Inte ens Mauricio kan vara så urbota korkad, mordtabut existerar i alla mänskliga kulturer.

  Jag är inte statistiker, men visar inte de här siffrorna bara på det vanskliga i att försöka dra långtgående slutsatser om något så luddigt som en folkgrupps "kultur" utifrån det begränsade statistiska underlag som utgörs av en invandrad befolkningsminoritet i Sverige? I så relativt små grupper blir genomslaget för individuella variationer märkbart.

  SvaraRadera
 16. Anonym3:05 em

  Bra uttalande av LUF för övrigt. De pekar bland annat på något som Rojas, såvitt jag såg, helt utelämnar från sitt resonemang. Nämligen olika behandling inom rättssystemet, något som jag vill minnas är undersökt och dokumenterat.

  SvaraRadera
 17. Anonym3:05 em

  Låt oss säga att statistiken visar att t.ex. latinamerikaner begår fler brott än vietnameser, är det då inte intressant att försöka ta reda på varför?
  Varför har vietnameserna lättare att anpassa sig i ett främmande land?
  Vad har latinamerikanerna i bagaget som gör acklimatiseringen svårare?
  Beror det på förhållandena i ursprungslandet?
  Beror det på gruppens förhållningssätt till det nya landet? O.s.v.
  Allt detta är frågor som kräver svar, men först måste vi använda statistiken för att veta vilka frågor vi ska ställa.

  SvaraRadera
 18. Anonym3:41 em

  Till den senaste anonyma;

  "Varför har vietnameserna lättare att anpassa sig i ett främmande land?" frågar du dig. Problemet är att man inte ens kan göra den generaliseringen på det materialet, det räcker inte till för att dra sådana slutsatser. Det är så otroligt många faktorer som utelämnas att man fullkomligt baxnar. Att inte ens skilja på anledningar till varför människor från olika platser på jorden kommit till Sverige diskvalificerar undersökning fullständigt.

  SvaraRadera
 19. Anonym4:13 em

  Rojas är uppenbarligen synsk. Så här står det i en annan artikel i DN:

  "Mauricio Rojas uppger att han inte själv sett Brås rapport utan fått resultaten refererade."

  Rojas har alltså inte ens läst rapporten som han hänvisar till! Han är inget annat än ett stort skämt, en populismens Onkel Tom.

  SvaraRadera
 20. Jag har ingen aning om ifall Rojas har rätt eller inte. Han hävdar att det är "det enda som kan förklara". Han kanske har fel, kanske finns det nåt annat som kan förkara.

  Men notera att Esbati inte har nån alternativ förklaring. Allt han gör är att klaga på att Rojas lägger fram en förklaring, och så försöker han implicera att Rojas är rasist och invandrarfientlig.

  Enligt Esbati är själva felet att man påpekar att skillnaderna finns. Socio-ekonomiska fakta skall tigas ihjäl om dom inte passar inte i Esbatis världbild. Dom enda socio-ekonomiska skillnader som får existera är dom mellan arbetare och borgare. Allt annat skall bekämpas, tydligen med personangrepp och lögner.

  Återigen blundar alltså Esbati för verkligheten. Det är inte konstruktivt.

  SvaraRadera
 21. Anonym4:53 em

  to: Lennart Regebro
  Syftade Esbati att ge en förklaring?

  Även om jag är övertygad om att den socioekonomiska förklaringen är mer eller mindre den enda, så är ditt ifrågasättande föga avväpnande.

  Ta och se vad kriminologen säger...

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=501750&rss=1399

  Och så kan kanske en av dina egna kan förklara syftet med Rojas artikel. Om du inte tyckte att det framgick av Esbatis?

  http://www.luf.se/p305/p305_swe.php?article=357

  SvaraRadera
 22. Anonym5:40 em

  Det är intressant, och samtidigt djupt beklämmande, att så fort det kommer någon med invandrarbakgrund som ifrågasätter den gängse (vänster-)bilden av invandrare, invandring, dess problem och dess styrkor så kallas dessa personer konsekvent för "Onkel Tomare" av representanter för vänstern. Detta om något visar på den kollektivism, och kanske t.o.m omedvetna rasism som finns i vänsterns agenda.
  Man måste som "blatte" ha vissa åsikter annars så blir man en förrädare. Igår hette vänsterns skällsord "klassförrädare" idag är det "Onkel Tomare".

  SvaraRadera
 23. Nej, Esbati syftar inte på att ge en förklaring. det är just det som är problemet. Esbatis artikel är bara ännu en del av hans patetiska försök att hävda att liberaler är fascister.

  Och jag påpekar att det är det som är felet med Esbatis artikel. Han tillför inte nåt, han bara sysslar med svagt förtäckta personangrepp och lögner.

  Och så samtidigt försöker han svartmåla alla som vill diskutera frågan. Det spelar ingen roll om man är invandrarfientlig eller vill ha mer invandring, enligt Esbati skall invandring inte diskuteras, och alla som gör det är fascister, tydligen.

  SvaraRadera
 24. Anonym6:03 em

  "Det är intressant, och samtidigt djupt beklämmande, att så fort det kommer någon med invandrarbakgrund som ifrågasätter den gängse (vänster-)bilden av invandrare, invandring, dess problem och dess styrkor så kallas dessa personer konsekvent för "Onkel Tomare" av representanter för vänstern."

  Äh kom igen Daniel, det där skulle du ju kunna säga om det vore så att (fp) för en gångs skull skickade fram en invandrare för att plocka rasiströster. Som vi alla har sett så är det snarast en medveten strategi från partiets sida att låta partiets invandrarepresentanter gå ut och säga de här sakerna, för om en invandrare angriper en invandrare så har man ju liksom garderat sig mot anklagelser om rasism, eller..?

  SvaraRadera
 25. Anonym6:19 em

  "Detta om något visar på den kollektivism, och kanske t.o.m omedvetna rasism som finns i vänsterns agenda."

  Till skillnad från kollektivismen hos Volksparteis företrädare som pekar ut invandrare som ett problem, kollektivt mer skyldiga till brott?

  SvaraRadera
 26. Anonym7:13 em

  Rojas har ju blivit absurd, manisk tillochmed. Bisarrt också av flera här att anklaga vänstern för smutskastning. Rojas har gått över en gräns. Detta är bortom vad även DN brukar gå med på att publicera som seriös debatt. Som antytt ovan skulle synpunkterna och hela artikeln kunna ha skrivits av sverigedemokraterna. Då hade den minsann smakat så äckligt som den gör.

  SvaraRadera
 27. Anonym7:21 em

  men det är ju bisarrt att påstå att en "blatte" inte skulle kunna vara rasist precis som alla andra. det i sig är ett rasistiskt antagande.
  ungefär som att du automatiskt blir feminist bara för att du är kvinna.
  det funkar inte så.
  men nu när essentialismen är på gigantisk frammarsch verkar det vara upplagt för alla sådana tolkningar. du är det du föds till. basta.
  rojas skrämmande artikel är ett ypperligt exempel på det.
  och precis som tagits upp tidigare är en given orsak till den statistisk som rojas nämner såklart att vårt rättssystem i sig är rasistiskt. vita medelålders män döms sällan till samma straff som invandrade som begått samma brott.
  här ett exempel http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=1316&Artikel=402510

  sedan finns boken LIKHET INFÖR LAGEN
  av Christian Diesen, Claes Lernestedt, Torun Lindholm och Tove Pettersson som tar upp samma grej.

  SvaraRadera
 28. Anonym7:41 em

  Undrar om det visar sig att BRÅ är fascister o rasister de oxå...? kanske finns där någon Onkel Tom? Vem vet?

  SvaraRadera
 29. Anonym8:30 em

  "Äh kom igen Daniel, det där skulle du ju kunna säga om det vore så att (fp) för en gångs skull skickade fram en invandrare för att plocka rasiströster. Som vi alla har sett så är det snarast en medveten strategi från partiets sida att låta partiets invandrarepresentanter gå ut och säga de här sakerna, för om en invandrare angriper en invandrare så har man ju liksom garderat sig mot anklagelser om rasism, eller..?"

  Jag tycker att det är något som i mer eller mindre hög grad gäller alla partier. Och nog tusan har man hört den där valsen om "Onkel Tom" och "kockosnötter" vevas några gånger för mycket när en person med invandrarbakgrund kommer ut som borgerlig sympatisör.

  SvaraRadera
 30. Anonym8:33 em

  Och nog tusan har man hört den där valsen om "Onkel Tom" och "kockosnötter" vevas några gånger för mycket när en person med invandrarbakgrund kommer ut som rasist

  SvaraRadera
 31. Statistik är statistik och kan inte vara rasistisk. Däremot kan både insamling och analys av statistik vara rasistisk (ex. att man inte tar hänsyn till huruvida invandrare oftare döms i vårt rättsystem). I detta fall är det helt klart analysen som är rasistisk.

  Med statistik kan man bevisa lite vad som helst. Minns att det finn ett statistiskt samband mellan antalet pirater och den globala medeltemperaturen.

  SvaraRadera
 32. Anonym9:24 em

  Timbro gav för ett par år sedan ut en bok som heter Frihetens klassiker, en antologi med texter av liberala tänkare. I denna ingår en essä som heter "Rasism" och är skriven av Ayn Rand. Jag tycker Mauricio Rojas borde läsa denna och fundera en stund på om det verkligen är liberal han bör kalla sig.

  "Något kollektivt eller ras-eget intellekt finns inte, lika litet som det finns några prestationer bundna till ett kollektiv eller en ras. Det enda som finns är individuella intellekt och individuella prestationer – en en kultur är inte en anonym produkt av konturlös massor utan summan av enskilda människors intellektuella prestationer." (s. 254)

  SvaraRadera
 33. Det vanliga önsketänkandet från vänstern *smile*

  Varenda halmstrå till förklaring får duga för att slippa hantera verkligheten ...

  Här kan vi läsa att:

  -Mauricio är genomvidrig,
  -vill ha en ny laserman,
  -detta orsakas av USAs urskiljningslösa bombande,
  -och koloni- och imperieterror,
  -i syfte att aktivera rasistiska strukturer.
  -Medvetna försök att sätta samhällen i brand
  -Odla rasism och hat mha en manual
  -skenliberal kappvändare och Pinochet-kramare
  -bortglömd nyliberal smygfascistisk nolla och dikaturkramare
  -Näringslivets spindoctorer (och pengar) ligger bakom
  -Maurico är också en Onkel Tom, en populisitsk sådan dessutom, ett skämt
  -SAF vurmar eg för militärdiktaturer (och betalar får det)
  -Volkpartei's Führer
  -Folk flyr olika länder av olika anledningar (alltså får man inte prata om det!?)
  -Brå's rapport är ju inte
  officiell ännu
  -Fp skickar ju 'alltid' fram invandrare!
  -absurd, manisk, bisarr, äcklig, rasist, samt sverigedemokraterna
  -BRÅ passar nog in i det mesta ovan också, Onkel Brå?
  -rasisitisk analys

  Ja, jag är i sanning imponerad av pregnansen hos de samlade argumenten. Och ändå bemöts inte Rojas i sak, trots att hans artikel varken är speciellt kontroversiell, eller direkt uppbygglig.

  Vänstern målar upp sina demoner och står redo för att nedkämpa dem med alla medel, oavsett konsekvenser!
  *smile*

  SvaraRadera
 34. Anonym11:33 em

  Lite från en diskussion tidigare idag ang rasism:
  "Att skapa en svag underklass som dessutom förutom svagheten även är moraliskt förtappade ger struktur, det ger anledning till ytterligare sammansvetsning av det rakt motsatta. Och det behöver inte ens vara sant".
  Kanske lite djupt det där, men mycket av det som händer nu, både vad gäller invandrare, sjukskrivna, arbetslösa som har svårt att hävda sig i samhället går ut på att skapa en underklass med moraliska svagheter. Medvetet, strukturellt och fruktansvärt otäckt.

  SvaraRadera
 35. Anonym12:12 fm

  räck upp en hand den som tror att rojas kan minska brottsligheten...

  skön snubbe som erkänner att våldtäkter, mord och rån är kulturellet okej företeelser i hans födelseland chile. för så måste det ju vara, om nu brottsligheten uteslutande har kulturella förklaringar, att i chile springer folk runt på gatorna och mördar varandra utan att någon bryr sig. chilenarna kanske till och med tycker att det är rätt. rättsväsendet belönarna mördarna. politikerna för en "mordvänlig" politik. vad jag hört av min chilenska vänner stämmer det inte riktigt. mord, våldtäkter och rån är lika avskyvärda fenomen i chile som i sverige.

  SvaraRadera
 36. Anonym12:18 fm

  när det gäller överfallsvåldtäktsmän så kan en enda snubbe göra mycket oreda. det höjer statistiken och drar en kollektiv skuld över alla landsmän...

  och jag tror att många vet att det är lättare att sätta dit en blatte. därför anmäls de oftare...

  och tamejfan om de inte fälls oftare också.

  SvaraRadera
 37. Anonym12:39 fm

  Det ar ganska uppenbart att vissa minoriter ar overrepresenterade i brotts statistiken. Att papeka detta ar inte rasism. Att kora huvudet i sanden och kalla det rasism hjalper inte heller.

  Det ar viktigt att ta reda pa varfor det ar sa har. Varfor har dessa minoriteter sa svart att anpassa sig till en annan kultur.

  Jag befinner mig just nu i Sydney dar det for tillfallet pagar stora upplopp bara nagra kilometer darifran jag sitter. Orsaken till upploppen var att ett gang Lebanesiska ungdomar misshandlade tva badvakter.

  Problemen med Lebanesiska ungdomar i Sydney har funnits lange. De begar enormt mycket mer brott an nagra andra etniska grupper. De valdtar enormt mycket mer kvinnor an nagra andra etniska grupper oxa. Detta ar bevisat flertalet ganger.
  I Sydney finns lika mycket Asiater som vita.
  Rasism som den ser ut i Europa existerar inte efterssom alla ar invandrare. Inga andra minoritetsgrupper orsaker sana har problem.

  Man kan praktiskt taget inte ga forbi dessa ungdomar pa stranden med en tjej utan att de skriker "javla hora vi ska valdta dig", samtidigt som man far en knuff i ryggen. Varenda gang.

  Nar en grupp lebanesiska ungdomar slog ner badvakterna for att de tyckte att stranden tillhorde dem fick lokalbefolkningen nog.
  5000 vita white trash Australiensare blandade med nynazister och gick ut pa stan och jagade varenda muslim de kunde hitta och gav dem rejalt med stryk likt en lynchmob fran vilda vastern.

  Sant har hander nar politiker inte vagar ta en debatt om ett kansloladdat problem. Samma kan latt handa i Sverige. Vissa minoritets grupper har helt enkelt problem med att anpassa sig. Detta ar ett problem som maste losas, inte sopas under mattan.

  Sen ar det samtidigt sant att flera partier (till viss del aven FP) anvander denna manniskors radsla for dessa grupper i samhallet till at framja sina egna mal. Vanstern maste mota smygrasismen i samhallet med en oppen debatt istallet for att skrika "rasist" sa fort fragan tas upp.

  SvaraRadera
 38. Anonym12:41 fm

  så här funkar BRÅ-statistik. polisen får en profilering på vilka etniska grupper som är överrepresenterade i kriminalitet. och sen fokuserar polisen på just dessa grupper. i rapporten från 1986 var nordafrikaner överrepresenterade i kategorin våldtäkter. det är väl klart som fan att de fortfarande är det med tanke på att alla polisens resurser har lagts ner på "mellanösternmännen" i 20 år nu.

  BRÅ-statistik lever på sig själv och skapar självuppfyllande profetior. och medan araberna ska kastas ut i kylan och hatas och diskrimineras ännu mer, vilket är den enda möjliga konsekvensen av folkpartiets utspel, så våldtas kvinnor ostört av anhöriga i sin hem i sverige. utan att det någonsin syns i statistiken.

  SvaraRadera
 39. Anonym1:56 fm

  Ali: Du är fullkomligt lysande. Så totalt sinnesförvirrad och i total avsaknad av verklighetsförankring-du är den svenska bloggvärldens absolut bästa "ståuppare"-fortsätt att roa oss--din fullblodskretin!

  SvaraRadera
 40. Anonym4:13 fm

  Statistik är ganska harmlöst i sig. Tolkningen av den måste ändå vara fri att diskutera. Vi finländare lär toppa Brå:s rapport och framstå som "värstingar". Det är olyckligt, icke desto mindre helt korrekt. Just det Ali säger om den sociala dynamiken spelar här en stor roll, som tid/sammanhang/grupp. Frågan är dock om jag ska ta illa upp som just finsk invandrare. Sverige har ett överskott på tungt kriminella finländare med MC-gängen i spetsen. Till det alla gravt alkoholiserade landsmän som tydligt gör sig hörda på gator och torg ( vilka dessutom säkert lagförs titt som tätt). Det finns många förklaringar till varför de är i Sverige, det kan bero, det intressanta är: Blir jag nu som finne/småföretagare/korpfotbollspelare/man/pappa, skuldbelagd genom Brå:s rapport? De kriminella som folkpartiet ville få utvisade sist Rojas o gänget var i farten var som bekant mest finnar. Jag igen? Mina landsmän slåss och super, jobbar svart,spöar kärringen, bidragsfuskar precis som Svensson. Det faktum att någon påpekar det är inte orimligt. Tvärtom, peka med hela armen. Att inte göra det är verkligen att kollektivt skuldbelägga finländarna i Sverige.

  SvaraRadera
 41. Anonym5:09 fm

  Rojas helgarderar sig för säkerhets skull genom att chilenarna får en snyting. Det är såklart inte oss finländare karln är ute efter, heller inte sina chilenska bröder. En brottsling är inget annat än en brottsling och han skall identifieras oavsett härkomst. Det inte riktigt det Rojas vill fördjupa sig i. Han och folkpartiet är redan fullständigt på det klara med sin analys. Problemet för dem är att formulera det..och göra det innan kommande val dessutom. Alltså försöka (naturligtvis i en "uppriktig,öppen, seriös debatt") förklara för svenska folket att Islam och muslimer är fienden och inte hör hemma hos "oss". Vi kommer att få se många fler inlägg i denna kategori av folkpartister inom kort, de vet att det funkar. Rojas VET redan vilka som är värst (vi finnar) , men en blind gris förstår ju vad han fiskar efter. Med eller mot, sade Bush och släppte sina krigshundar. Och ingen drar väl så hårt i kopplet som Mauricio.

  SvaraRadera
 42. Anonym8:10 fm

  Rojas, socilalist då det passade men som aldrig övertygade någon Chilenare blev Pinochet-anhängare efter en tid i Sverige, tankar han inte vågade yttra högt men som blev allt tydligare när han stack kniven i ryggen på sina torterade landsmän baktalade dem kampen mot USAs lyddiktaturer och dödsgulager och gick med i Svenska högern.

  SvaraRadera
 43. Anonym9:34 fm

  Rojas huvudfiende?

  Jag tror inte det, bara en marionett som springer slavdrivarens intressen. Viktigt att i kölvattnet av Rojas pajaseri se vad som händer i praktiken. Sossestyrda myndigheter som har ett perspektiv liknande Rojas ochfp kring sakernas tillstånd.

  SvaraRadera

 44. By Kurt Vonnegut

  ... Some of the loudest, most proudly ignorant guessing in the world is going on in Washington today. Our leaders are sick of all the solid information that has been dumped on humanity by research and scholarship and investigative reporting.

  They think that the whole country is sick of it, and they want standards, and it isn’t the gold standard. They want to put us back on the snake-oil standard. …

  SvaraRadera
 45. Anonym11:40 fm

  mauricio rojas använder kollektiv och individuell skuldbeläggning om vartannat, vilket ger mig ett ogenomtänkt (läs: propagandistiskt) intryck. dels säger han att det inte är lönt att tala om invandrare som ett kollektiv, dels att vissa invandrargrupper är mer skyldiga brottsligheten än andra. av det resonemanget kan man alltså dra slutsatsen att till exempel araber som grupp har en kollektiv skuld till kriminaliteten, men inte invandrare som grupp. vad mauricio rojas inte har förstått (?) är att den stora majoriteten av alla araber är laglydiga medborgare. så att anklaga kulturen blir problematiskt. precis som att gruppen invandrare inte kan skuldbeläggas kollektivt gäller samma sak för gruppen arabiska invandrare. trodde jag var en självklarhet för en "liberal".

  SvaraRadera
 46. Anonym12:08 em

  Your minds are closed.

  SvaraRadera
 47. Staffan W said...
  Som vi alla har sett så är det snarast en medveten strategi från partiets sida att låta partiets invandrarepresentanter gå ut och säga de här sakerna, för om en invandrare angriper en invandrare så har man ju liksom garderat sig mot anklagelser om rasism, eller..?

  Du tror tydligen att alla partier har någon slags Stalinistisk interndiktatur där man bestämmer vad som skall säjas. Rojas säger vad han vill och enbart det han vill. Jag tror inte för en sekund att fps ledning har godkänt eller ens sett Rojas artikel innan den publicerades. Fp funkar inte så, och hade Fp gjort det hade Rojas skitit i det ändå. :)

  Ingen inom fp har "plockat fram" någon att säga nånting. Anledningen till att det ofta är invandrare som pratar om folkpartiets integrationpolitik är att folkpartiet har en överrepresentation av invandrare i dom grupper som lägger grunden för politiken. Och folkpartiet väljer invandrare att göra det därför att dom har egen personlig erfarenhet av frågan, och alltså kan mer om det. INtegrations politiken blir bättre om invandrare får uttala sig, precis som skolpolitiken blir bättre om elever och lärare får uttala sig. Det är inte speciellt konstigt.

  Vem bestämmer vänsterpartiets invandringspolitik? Lars Ohly? Nähä.

  Du verkar se konspirationer lite överallt. Det är nog inte så nyttigt.

  SvaraRadera
 48. Anonym12:49 em

  "Vi finländare lär toppa Brå:s rapport och framstå som "värstingar". Det är olyckligt, icke desto mindre helt korrekt. Just det Ali säger om den sociala dynamiken spelar här en stor roll, som tid/sammanhang/grupp. Frågan är dock om jag ska ta illa upp som just finsk invandrare."

  Enligt Rojas så kommer du alltså från en kultur som uppmuntrar brott. Det är så vitt jag kunde läsa den enda egna slutsats han drar i sin artikel. Resten är bara referat av rapporten ifråga.

  Intressant att det inte verkar vara någon här som är beredd att försvara den idén. Kanske för att alla hör hur korkat det låter?

  SvaraRadera
 49. Anonym1:05 em

  "Ingen inom fp har "plockat fram" någon att säga nånting. Anledningen till att det ofta är invandrare som pratar om folkpartiets integrationpolitik är att folkpartiet har en överrepresentation av invandrare i dom grupper som lägger grunden för politiken."

  Jaja, och vem kommer inte ihåg hur Lars Leijonborg sprang ifrån den reporter som försökte få honom att säga sin åsikt om förslaget att utvisa alla invandrare som hade begått brott, "ingen kommentar". I brist på bevis i form av interna partidokument så blir det väl en bedömningsfråga. Är det en slump att alla gånger som folkpartiet gått ut och krävt hårdare tag mot invandrare, så har det varit invandrare som fått ta debatten? Partitaktik eller slump? Själv har min respekt för (fp) devalverats hårt de senaste åren så jag har inga problem med att misstänka fult taktikspel.

  SvaraRadera
 50. Den enda förklaringen om Fp ledningen inte känt till sin integrationstalesmans utspel är väl om han låtit bli att e-posta den före publicering och haft den krypterad på sin dator annars hade det väl fastnat i partiets stasistalinistiska övervakningssystem. :-)  Vad har folkpartiet för sig egentligen
  Samma dag sen eftermiddag fick chefredaktören [Per Dahl Barometern] ett telefonsamtal från partisekreteraren, som ville hjälpa till "med korrigeringar av en ännu ej publicerad ledare". På frågan om han över huvud taget hade fått kännedom om texten svarade han enligt Dahl ungefär "Låt oss anta att Maria Carlshamre sänt mig den".

  SvaraRadera
 51. Anonym1:43 em

  GÅ IN HÄR OCH FÅ DEJ ETT SKRATT:

  http://www.expressen.se/index.jsp?a=487689

  SvaraRadera
 52. Anonym1:46 em

  vad i h-e hände med individen?
  och när har vi någonsin diskuterat kulturella orsaker till brott som svenska män begår?
  brott som pedofili, trafficking och alkoholrelaterat våld har väldigt höga mörtkertal. där är svenska män FÖRMODLIGEN kraftigt överrepresenterade.
  vem vill diskutera vad det är i den svenska kulturen som uppmuntrar pedofili? någon?
  och när tre ishockeyspelare anklagades för gruppvåldtäkt på en 20-årig tjej var det många i svenska medier som vill bortförklara händelsen. på sin höjd pratade man om "machoideal i ishockeykulturen". ingen, jag upprepar ingen, pratade om den svenska kulutren som orsaken till den anmälda gruppvåldtäkten...

  kultur är ett svårt begrepp som inte KAN användas lättvindigt.

  SvaraRadera
 53. Staffan W:
  Är det en slump att alla gånger som folkpartiet gått ut och krävt hårdare tag mot invandrare, så har det varit invandrare som fått ta debatten?

  Eftersom det har skett exakt en (1) gång, nämligen just den gång du nämnde, så tycker jag ditt försök att se mönster i detta är svårt att tolka som nåt annat än en rent överaktiv fantasi.

  SvaraRadera
 54. Anonym11:14 em

  "Eftersom det har skett exakt en (1) gång, nämligen just den gång du nämnde, så tycker jag ditt försök att se mönster i detta är svårt att tolka som nåt annat än en rent överaktiv fantasi."

  Visst visst en gång var det ja... När det skulle plockas rasiströster förra gången med förslaget att utvisa invandrare som begår brott m.m. så var det Nyamko Sabuni som var ute i alla debattprogram, och förslaget presenterades på en presskonferens med Sabuni, Rojas och en till invandrarepresentant som jag inte kommer ihåg namnet på.

  Under valrörelsen 2002 befann jag mig i Spanien, men nån annan kan säkert berätta om vilka som presenterade kravet på språktest. Och kanske hittade dom någon poster boy med socialbidrag också att plädera för förslaget om att alla socialbidragstagare ska tvångsjobba för sina ynkliga slantar...

  SvaraRadera
 55. Ali skriver:
  "Det är givet att de problem som drabbar olika invandrargrupper ser delvis olika ut, av en mängd olika orsaker, till exempel vilka grupper som haft anledning att utvandra, vilken tid och vilket sammanhang man kommit att invandra till Sverige, och om det finns en inre social dynamik i exilgruppen och hur den ser ut."

  Rent substantiellt skriver Ali då under på en del av resonemangen Rojas för. Om man läser bägge noggrant, och samtidigt försöker bortse från den förförståelse (ibland rimlig, ibland baserad på fördomar) man oftast bär med sig.

  Själv skiver jag under på LUF:s pressmeddelande.

  Jag har också extremt svårt att betrakta Mauricio Rojas som liberal.

  SvaraRadera
 56. Anonym11:17 fm

  Och idag kom brås rapport ut http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=3&id=191 . Som jag hade misstänkt, hade Rojas tagit några lösryckta citat och sedan blandade han in sin egen rasism. Det ser dåligt ut nu för Rojas men kräket kommer bara antagligen att köra på som vanligt.

  SvaraRadera
 57. Anonym1:18 em

  Hur ska man tolka BRÅ-rapporten?
  Som jag förstår det så är invandrare oftare MISSTÄNKTA för brott, medann infödda svenskar oftare BEGÅR brott. Invandrare misstänks alltså oftare än svenskar men begår inte oftare brott, vilket inte väl var någon nyhet.
  Rojas har nog i alla händelser missförstått rätt mycket (medvetet eller omedvetet?)

  SvaraRadera
 58. Visst visst en gång var det ja... När det skulle plockas rasiströster förra gången med förslaget att utvisa invandrare som begår brott m.m. så var det Nyamko Sabuni som var ute i alla debattprogram, och förslaget presenterades på en presskonferens med Sabuni, Rojas och en till invandrarepresentant som jag inte kommer ihåg namnet på.

  Ja, precis, en gång var det ja. Och dom som resenterade förslaget var dom som tog fram förslaget. Gruppen som tog fram förslaget var mycket riktigt dominerad av invandrare.

  Tycker du det är fel att man låter en grupp som skall ta fram ett integrationsprogram dmineras av invandrare? Är det nåt fel i det?

  Dom du säkert vet plockade partiledningen bort förslaget om förändring i regelverket för utvisning av straffade invandrare från programmet innan man godkände det.

  Under valrörelsen 2002 befann jag mig i Spanien, men nån annan kan säkert berätta om vilka som presenterade kravet på språktest.

  Lars Leijonborg, vad jag kommer ihåg. Och det var inget förslag om "hårdare tag mot invandrare" som var det som diskuterades. Enbart förslaget ovan om automatiskt utvisning kan ses som "hårdare tag mot invandrare". Det är hårdare enbart tag mot brottsliga invandrare, såklart, men visst, det är hårdare tag mot invandrare.

  Inga andra fp-förslag kan rimligen tolkas som "hårdare tag mot invandrare". Av dom kontroversiella förslag som har presenterats och som har tagits upp av vänstern som grund för ert skitsnack om att fp skulle flörta med främlingsfientliga, har enbart ett förslag, det som nämns ovan, presenterats av invandrare.

  Det vore trevligt om ni slutade ljuga i den här frågan. Men, det är klart... då skulle ni ju inte har nån kritik mot fp längre.

  SvaraRadera
 59. Anonym1:47 em

  Sv D skriver idag:

  citat
  "De utrikes födda är alltså överrepresenterade när det gäller brottsmisstankar, men Brå konstaterar att de allra flesta brott begås av personer födda i Sverige"
  slut citat

  Länk:

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_11292014.asp

  Rojas tolkning av BRÅ-rapporten måste väl vara årets missförstånd?

  SvaraRadera
 60. Anonym1:54 em

  "Det vore trevligt om ni slutade ljuga i den här frågan. Men, det är klart... då skulle ni ju inte har nån kritik mot fp längre."

  Vem behöver ljuga? När folkpartiets integrationspolitiska talesman går ut på DN debatt och hävdar att invandrare mördar pga sin "kultur" så överträffar verkligheten dikten.

  "Ja, precis, en gång var det ja."

  Det känns fånigt att behöva konstatera det uppenbara, men hur står det till med matematikkunskaperna?

  "Tycker du det är fel att man låter en grupp som skall ta fram ett integrationsprogram dmineras av invandrare? Är det nåt fel i det?"

  Nej jag tycker det är utmärkt. Däremot tycker jag att det är fel att låta gruppen domineras av Mauricio Rojas. Och om man inte ser fulspel i folkpartiets val att skjuta fram den mannen i den position han nu innehar, dvs ansvarig för flykting- och integrationsfrågor, så är man nog mer än lovligt godtrogen. Alla visste vad Rojas gick för långt innan han gick med i folkaprtiet.

  Man kan ju bara konstatera att han hade varit omöjlig på den posten på Bengt Westerbergs tid. Men den nya folkpartiledaren har ju en klar agenda: profilera folkpartiet som ett hårdare-tag-parti och plocka rasiströster, då passar det ju finfint att ha Rojas och några till som med jämna mellanrum går ut och släpper rasistiska testballonger. Man får mycket debatt och publicitet, sen kan man ju i värsta fall, om den interna kritiken blir för hård, ta tillbaka de mest stötande förslagen senare, folkpartiet har ju ändå fått den profilering man önskar.

  SvaraRadera
 61. Anonym2:00 em

  "Rojas tolkning av BRÅ-rapporten måste väl vara årets missförstånd?"

  Nä, det skriver han faktiskt. Men läste du inte Oivo Polite i Expressen:
  "Invandrare är, lite beroende på hur man väljer att definiera dem, ungefär dubbelt så kriminella som svenskar. Pratar man procent så gäller att ungefär en procent av de svenskfödda invånarna och två procent av de utlandsfödda finns i lagföringsstatistiken. Tittar man på ett längre tidsutsnitt växer siffrorna. 99 respektive 98 procent finns alltså inte där. Också för de landsgrupper med sämst siffror gäller att 95 procent är laglydiga."

  SvaraRadera
 62. Anonym2:16 em

  Staffan... Årets feltolkning, menar jag. Dvs, Rojas har ju tvistat BRÅ-raoppren till oigenkännlighet. Min lokala blaska (fp-styrd) hängde på direkt igår i ledaren, där menade man "invandrare begår hundrafallt fler brott än svenskar", ett uttalande som idag faller på sin egen rasistiska dumhet då man inte ens förmått räkna procentuellt utan även där feltolkat rent matematiskt.
  Åtskilliga ursäkter tarvas, men misstänker att ingen kommer att framföras.
  FPs rätta jag kommer allt tydligare fram. Vilket i sig kan vara värdefullt då det är val inom ett år.

  SvaraRadera
 63. Rojas och Leijonborg blir I alla fall allt mer omhuldade “sanningssägare” i SD-kuriren. Vem vet det kanske så småningom kan bli ett valsamarbete.

  SvaraRadera
 64. Anonym5:46 em

  Ja, varför inte Lasse CC? Ponera att Fp skulle sjunka under fyraprocentsspärren och Sd få 1-2% av rösterna. Om Sd i ett sådant läge skulle närma sig Fp med förfrågan om valsamverkan, under försäkran om att man numera är ett demokratiskt parti som rensat ut de nazistiska elementen...
  En ren hypotes förstås, men vem skulle våga satsa sitt liv på att det är en omöjlighet?

  SvaraRadera
 65. Vem behöver ljuga? När folkpartiets integrationspolitiska talesman går ut på DN debatt och hävdar att invandrare mördar pga sin "kultur" så överträffar verkligheten dikten.
  Jag, jag förstår att ni dräglar över möjligheterna att missförstå och överdriva detta, men detta är en folkpartist som har sagt en sak, och det bara två dagar sedan. Jag har redan personligen haft kontakt med andra i folkpartiets lending som INTE håller med om detta. Du försöker klistra på en persons åsikt på ett helt parti, i förhand.

  Och tydligen behöver ni ju ljuga! För vänstern har ju ljugit och påstått att folkpartiet är främlingsfientligt i flera år. Varför ljuger nu? Varför är det så fantastiskt svårt för vänstern att hålla sig till sanningen?

  Jo, för om ni inte ljuger har ni inga argument. Så enkelt är det.

  men hur står det till med matematikkunskaperna?

  Tack bra. Du har tagit upp en gång när folkpartiet har föreslagit hårdare tag mot invandrare. En (1) gång. Och det var egentligen inte folkpartiet utan en grupp tillsatt av folkpartiet, som föreslog detta. När programmet blev godkänt var det kravet borttaget. Så strikt sett är det ingen gång alls, det kanske var det du menade?

  Nej jag tycker det är utmärkt.

  Så du tycker det är utmärkt att man låter invandrare dominera gruppen som tar fram ett integrationsprogram, men när förslaget till program presenteras av dom invandrare som tog fram programmet, då är det fel. För det klagade du ju på innan. Du hävdade att man lät invandrare presentera programmet för att folk inte skulle kritisera innehållet.

  Du tycker alltså att man skall låta invandrar göra jobbet och svenskar ta äran. Det tycker jag är ett rätt vidrigt förhållningssätt. Ja, faktiskt skulle jag påstå att det är direkt rasistiskt.

  Är du rasist? Är du en del av Esbatis berömda brunvandring? Eller klantade du dig bara när du innan klagade på att man lät invandrare presentera programmet? Om man skall använda samma kriterier på rasism som du gör när det gäller folkpartiet så gör ju din tabbe (för jag fattar ju att det var en tabbe) här dig till en fullfjädrad nynazist!

  Du kanske skall vara lite försiktiga med att övertolka allting i framtiden? Ditt lilla nazistsvin där. ;)

  Och om man inte ser fulspel i folkpartiets val att skjuta fram den mannen i den position han nu innehar, dvs ansvarig för flykting- och integrationsfrågor, så är man nog mer än lovligt godtrogen. Alla visste vad Rojas gick för långt innan han gick med i folkaprtiet.

  Nej, jag ser inte fulspel i det. Vad är det för fulspel i det? Vad går Rojas för menar du? Och hur visste alla vad han gick för, vad det nu innebär?

  Tala ur skägget. Sitt inte gör fega anklagelser mot folk sådär, det är ett rätt äckligt uppförande faktiskt.

  För jag tycker det är märkligt att du för härja på det här sättet på ett debattforum. Jojom det vet ju alla vad du går för. Det kan man ju fråga din dotter om, om inte annat. Hmhm.

  Nähä? Nä, sluta att insinuera då.

  Du ljuger och du insinuerar. Det är en rätt vidrig debattteknik fatiskt.

  Och full typisk för vänster. För som sagt, några sakliga argment har ni ju inte.

  SvaraRadera
 66. Anonym3:15 em

  Varför är alla så politiskt korrekta? Rojas är en populist, han förenklar och utelämnar medvetet fakta. Jag tycker också att både BRÅ´s rapport och Rojas analys eller vad det nu är (han har ju inte läst hela innehållet) är såpass förenklade att det är svårt att dra några slutsatser över huvud taget.

  Men varför är det så kontroversiellt att säga att invandrares kulturarv kan vara en orsak till brott? Eller att erfarenheter från krig och elände förskjuter gränserna för vad som är moraliskt försvarbart.

  Jag skulle vilja ha en förklaring till varför Nordafrikaner är överrepresenterade i överfallsvåldtäkter? (En ovetenskaplig bedömning är kanske en faktor 1 till 15) Är det strukturell rasism????????? Eller är det en myt?????????

  (Observera att rapporten inte säger det här. Den säger bara att nordafrikaner begår brott och att invandrare våldtar mer än svenskar. Det är mina egna erfarenheter från anstalt som talar)

  SvaraRadera
 67. Anonym5:06 em

  "Tala ur skägget. Sitt inte gör fega anklagelser mot folk sådär, det är ett rätt äckligt uppförande faktiskt."

  Mår du bra eller? Jag har talat ur skägget hela tiden, om du går tillbaks och läser. Du borde däremot ta dig en valium och lugna ner dig lite.

  Bra iallafall att du tydligen inser att Rojas är så pinsam så att du flera gånger påpekar att det minsann finns personer inom (fp) som "inte tycker så". Det vore ju bra om de personerna då såg till att det partiet bytte integrations- och flyktingpolitisk talesman. Vi som inte "haft kontakt med personer i folkpartiets ledning" kan annars lätt få uppfattningen att han går partiets ärenden.

  SvaraRadera
 68. Anonym10:43 em

  Fortfarande har ingen svarat på frågan om hedersmord, barnbröllop och gruppvåldtäkter beror på Svenskarnas rasism.

  SvaraRadera