lördag, december 10, 2005

Viktigt upprop för grundläggande rättsprinciper

Jag var nere en stund på ett möte i Rinkeby Folkets hus idag. Där framträdde Ahmed Yusuf, den svensk som genom ett godtyckligt, ogrundat och allmänt beslut i Vita huset, som därefter oreflekterat och i strid mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna, trumfades igenom i Säkerhetsrådet. Detta hände för fyra år sedan. Ahmed Yusuf är fortfarande rättslös. Hans tillgångar är frusna, han får inte öppna konton och han får inte ta något betalt jobb.

Inte nog med att inga anklagelser preciserats mot honom. FBI har dessutom gjort en egen undersökning som visar att den organisation han tillhört och som pekades ut får fyra år sedan – finansnätverket Al-barakat – inte kan kopplas till något brott.

Ändå fortsätter Yusuf befinna sig i denna bisarra och inhumana situation.

Idag gör 50 kända svenskar något bra och viktigt. De bryter medvetet mot lagen och betalar i laga ordning arvode – med skatt och sociala avgifter – till Ahmed Yusuf för hans framträdande på mötet i Rinkeby. De hoppas, som Robert Aschberg också påpekade, att detta kan få efterföljare, dels så att Yusuf får framträda på fler platser och får pengar, dels så att situationen uppmärksammas och svenska myndigheter tvingas agera.

Det som hänt Ahmed Yusuf är ett allvarligt hot mot grundläggande rättsprinciper och mänskliga rättigheter. Det är positivt att deltagandet är brett. Uppropet i Aftonbladet har undertecknats av bland andra Jan Myrdal, Johan Norberg, Hans Tilly, Åsa Linderborg och Kjell-Olof Feldt. Heder åt dem i denna fråga.

Och ska vi snacka misstroendeförklaring mot Laila Freivalds, så är detta ett klart rimligare fall än det som nu diskuteras. UD:s kryperi och passivitet i frågan är skamligt.

(Tips: Mikael Nyberg, som är en av initiativtagarna och också deltog på mötet i Rinkeby, har skrivit ett viktigt och omfattande reportage, publicerat i Arena, här på hans egen hemsida. Läsvärt. Det han beskriver är ett exempel på att talet om statens globaliserade bortvittrande till förmån för individuella friheter är fluffigt, och att vad vi snarare ser är ”hur statsmakten frigör sig ur demokrati och grundläggande rättsprinciper”).

14 kommentarer:

  1. Anonym6:19 em

    Varför skrev Johan Norberg under då? Är inte han nyliberal längre...?

    SvaraRadera
  2. Anonym7:02 em

    Peter...
    Du skriver...

    "Hur tänker de i vänstern när de påstår att det är högerns fel att vissa människor fråntas sina rättigheter i (S)verige? Man undrar ju..."

    Yusuf har varit berövad rätten till sina pengar av FNs säkerhetsråd sedann 2001 efter ett utpekande från USAs finansdepartement. Svenska regeringen har försökt förhandla med USA, och Silbersky har överklagat fallet till högsta instansen inom EUs domstol i Luxenburg.
    Har jag fattat fel Peter?

    SvaraRadera
  3. Det första tiotalet kommentarer visar på behovet av att stänga av anonyma kommentarer på denna blogg.

    Uppropen visar på behovet att ständigt kämpa för att mänskliga rättigheter respekteras, och att svartlistor förbjuds (se punkt 13).

    SvaraRadera
  4. Anonym8:39 em

    Det är inget fel på grundläggande rättsprinciper så länge de inte hindrar det fria flödet av varor och tjänster samt tillfaller dem som kan betala för dem.

    Allt annat vore odemokratiskt utopiskt och absurt!

    SvaraRadera
  5. Anonym11:40 em

    Värnande om människor och värnande om ekonomiska friheter står inte mot varandra, snarare tvärtom. Anledningen till svält och fattingdom är just bristen på rättvis fördelning och respekterande av äganderätten av naturtillgångarna i tredje världens länder. Det är ingen slump att de allra mest reglerade och ofria marknadsdiktaturerna i tex USA och EU drabbas av Massarbetslöshet nyfattigdom och liknande, samtifigt som mer liberala stater som Ryssland Venezuela och Kuba skapar ett otroligt stort välstånd åt sig själv och andra.

    SvaraRadera
  6. Anonym11:58 em

    Jag blev väldigt glad att se att det verkligen är ett tvärpolitiskt snitt som skrivit under, alltfrån Johan Norberg till Jan Myrdal. Som Ali skriver "All heder åt dem"!

    SvaraRadera
  7. Anonym12:14 em

    Anonymous skrev: "Varför skrev Johan Norberg under då? Är inte han nyliberal längre...?"

    Att bekämpa en maktfullkomlig stat som kränker individens frihet och rättssäkerhet. Det är väl just det som är nyliberalism?

    SvaraRadera
  8. Anonym2:59 em

    Trist att se att Norberg har sålt sig och sällar sig till kommunisternas och terroristernas skara. Givetvis ska Yusufs tillgångar spärras, han är terrorist.

    Kriget mot terrorismen skulle gå så mycket snabbare om vi kunde isolera alla muslimer finansiellt, de är ju trots allt terrorister.

    SvaraRadera
  9. Anonym3:01 em

    "Anonymous said...
    Anonymous skrev: "Varför skrev Johan Norberg under då? Är inte han nyliberal längre...?"

    Att bekämpa en maktfullkomlig stat som kränker individens frihet och rättssäkerhet. Det är väl just det som är nyliberalism?"

    Mitt inlägg var en ironisk kommentar till ett i sin tur ironiskt (?) inlägg av en nyliberal som hävdade det motsatta. Instämmer med Ali: Heder åt alla undertecknare!

    SvaraRadera
  10. Anonym3:46 em

    Förresten inte konstigt att liberaler har fått dåligt rykte på den här sidan. Hälften (minst) av de som kallar sig liberaler o skriver hos Ali är troll.

    SvaraRadera
  11. Anonym5:23 em

    Håller med "Daniel", hälften av de (två) nyliberaler som ständigt spammar och skitar ner hos Ali är inte bara troll utan muppar.

    Om vi tog bort dessa sorgliga nyrika skitungar från något yuppieghetto någonstans, som tyvärr utgör merparten av alla inklägg, så kunde vi diskutera mer konstruktivt.

    SvaraRadera
  12. Anonym5:31 em

    Skulle övriga nyliberaler som "kikar in" vara mer normala då?

    Tvivlar på det eftersom nyliberalism är en allvarlig och aggressiv sjukdom den smittade tvingar på sin omgivning.

    SvaraRadera
  13. Anonym6:38 em

    Saken är ju faktiskt den att det är omöjligt att skilja inlägg skrivna av reellt existerande högermän från parodier på de samma.

    De lågempatiska unga män med djupt fascistoida åsikter som figurerar här är i sig själva så bisarra att det blir fullkomligt omöjligt att parodiera dem.

    SvaraRadera
  14. Inlägget 2:59 PM

    Jag ser att den vämjeliga loser-vänstern återigen måste skriva inlägg under falsk signatur för att tro sig vinna ett litet försteg i 'debatten'

    Patetiskt!

    SvaraRadera