söndag, december 11, 2005

SVT:s patriotiska (miss)gärning

När vi drar ut i koloniala krig blir vi också översköljda av kolonial krigsrapportering i uppdaterad form. Sverige bidrar till USA:s ockupation i Afghanistan, i en styrka som står under Nato-befäl. Aktuellt hade idag ett reportage om några av de svenska soldaternas vardag i denna verksamhet. Ett helt obegripligt tokigt krigspropagandainslag av en typ som man bara kan vänta sig i ett krigförande land med pockande behov av att sälja in kriget till befolkningen. Samtal med Judith har en lysande genomgång som säger det mesta. Läs!

(Tidigare inlägg: Hämta hem soldaterna nu!)

9 kommentarer:

  1. Det bästa införsäljningsargumentet för Afghanistan-operationerna borde vara att 3.5 miljoner flyktingar återvänt till Afghanistan sedan taliban-regimen störtades. Fråga dem om de håller med om att USA:s invasion var ett imperalistiskt fälttåg och om de tycker att Afghanistan var en trevligare plats under talibanstyret.

    SvaraRadera
  2. Anonym1:55 fm

    Till skillnad fran Irak kriget sa gjorde USA mer nytta an skada nar de invaderade Afganistan. Talibanerna, som utan nagon som helst tvekan ar de i sarklass storsta fortryckarna i modern historia, avsattes. Kan handa att de landet fortfarande ar kaotiskt men helt klart battre an innan.
    Naturligtvis kunde allt ha skotts battre, men att ta hem soldaterna nu kommer garanterat bara gora en dalig situation varre.
    Det ar samma med Irak kriget.

    Det ar uppenbart, och borde vara det fran vansterns hall med, att tillbakadragande av trupper kommer att lamna ett vakum dar religosa galningar och diverse warlords kommer att forgora hela landet.
    3.5 miljoner atervanda Afganer kan inte ha fel.

    Haller dock med om att reportaget var absurt.

    SvaraRadera
  3. Kulturella fåror skriver också om debaclet. Hans liknelse med Fox News känns inte allt för långsökt.

    Och är det bara jag som får kalla kårar när man tänker på att Sverige är ett krigförandeland? Det går inte ihop med det jag fick lära mig i mellanstadiet.

    SvaraRadera
  4. Anonym2:47 fm

    No Blood for Saffran! Ta hem trupperna nu! Inga svenska kolonistugor i Afghanistan!

    SvaraRadera
  5. Anonym5:05 fm

    FILMERNA SVENSKA MEDIA INTE VISAR OSS:
    http://www.truthout.org/multimedia.htm

    SvaraRadera
  6. Anonym12:14 em

    Bassem,

    Ja, Vänsterpartiet måste verkligen tacka Centerpartiet för deras stöd åt dödsverkande imperalister. Ni har "presterat" den här gången. Låt oss dra lärdom av detta och i fortsättningen stödja fler aktioner som direkt leder till en försämrad situation för de otaliga människor som väntar på att bli exploaterade av det system Ni förordar.

    SvaraRadera
  7. Anonym2:07 em

    Att 3,5 miljoner människor återvänt tyder ju verkligen på att situationen försämras....

    SvaraRadera
  8. Anonym4:04 em

    Ni som använder de 3.5 miljoner flyktingarnas återvändo som argument för att bomba och avliva lite obetydliga andra tycker jag ska ta reda på:

    var de flyktingarna befann sig under tiden de var flyktingar, hur länge de var det och var de har hamnat nu.

    Återkom så ska jag förklara varför.

    SvaraRadera
  9. Anonym4:34 fm

    Anonymous said:

    "Låt oss dra lärdom av detta och i fortsättningen stödja fler aktioner som direkt leder till en försämrad situation för de otaliga människor som väntar på att bli exploaterade av det system Ni förordar."

    Ur vilken synvinkel ar det nu en forsamrad situation i Afganistan?
    Tycker du att talibanerna var battre?
    - Nar de avrattade valdtagna kvinnor och flickor utan sloja genom att krossa huvudet pa dem med sten efter att de blivit nedgravda i sanden?
    -Kanske var det lagen som sade att kvinnor inte tillats besoka lakare du gillar, eller att praktiskt taget allt var forbjudet?

    Jag ar ratt sa nyfiken pa hur nagon kan tycka att Afganistan var battre under Talibanernas styre an vad det ar nu?

    SvaraRadera