torsdag, februari 24, 2005

Nytt glädjebesked: Lättare att mörda utomlands

Lagom till vår världshärskares besök i den förut något trilskande, men numera harmoniskt servila ”nya världen”, kommer nu nya rapporter om hur allting ska bli bättre och tryggare. Från Pentagons sida pågår ett arbete för att amerikanska soldater även formellt ska ges möjlighet att döda och spränga människor i andra länder i hemliga operationer – nu utan att behöva underrätta amerikanska ambassadörer i aktuella landet, rapporterar Washington Post. Ambassadörerna har tydligen kinkat lite ibland.
”The Pentagon is promoting a global counterterrorism plan that would allow Special Operations forces to enter a foreign country to conduct military operations without explicit concurrence from the U.S. ambassador there, administration officials familiar with the plan said”.
Kritikerna i State Departement tar fasta på den viktigaste frågan när de nu luftar sin oro:
”Other officials cited another case to illustrate their concern. In the past year, they said, a group of Delta Force soldiers left a bar at night in a Latin American country and shot an alleged assailant but did not inform the U.S. Embassy for several days”.
Det är klart att det är oerhört kränkande att man frångår ambassadörens rättigheter när det ska fattas beslut om mord på misstänkta. Man blir ju som karriärdiplomat både arg, ledsen och besviken.

För övrigt bör alla iranier också känns sig trygga, och alla Wittgensteininspirerade språkforskare spetsa sina intellekt, ty följande besked har nedkommit:
”This notion that the United States is getting ready to attack Iran is simply ridiculous. And having said that, all options are on the table.”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Detta inlägg av Ali har faktiskt ett värde, ett positivt värde.

Ingen skall missförstå mig här: USA, USAs president och det amerikanska folket har en sak som är deras primära uppgift och målsättning. Och det är värna om USA och dess befolknings intressen. Inget annat.

Uttryckligen har (de i)USA inte några skäl att försöka blidka politiker, tyckare, allsköns gnällare, sk 'intellektuella' mm i Europa eller någon annanstans.

Inte heller är deras uppgift att ständigt städa upp efter andras misstag, betala nödvändiga insatser på olika håll i världen, eller få nödvändigt men mindre kul jobb gjorda på alla möjliga häll därför att ovannämnda gnällvänster inte har förmåga, ork, vilja, mod eller råd att på egen hand se till att det blir gjort.

Ändå gör USA en hel del av det: Stävjade folkmord i Kosovo, undsatte Aceh provinsen med handfast hjälp som mat, sjukvård helikoptertransporter osv, snarare än gruppfoton på Europeiska politiker med pannan i veck, för att inte tala om (med enbart pengar som vapen) nedkämpa Sovjetdiktaturen och befria stora delen av de som förtrycktes av kommunismen. Även instatserna i slutet av 2:a världskriget har varit till oerhörd gagn för oss i Europa, när 'våra' politiker inte själva i tid klarade av att sätta stopp för ondskan.

I de två sista fallen låg det trots allt i USAs långsiktiga intressen att bjuda motstånd, och vi i Europa kan skatta oss lyckliga att de (USAs skattebetalare och soldater) tog smällen som vi först inte ville och sen inte kunde ta.

Men som Ali påtalar är det inte oproblematiskt att alltid hoppas att någon annan tar upp notan och dessutom gör jobbet. Dels så kommer den som gör något alltid att kunna kritiseras dels för alla baksidor som aktivt handlande har, dels kommer det att begås misstag, felbedömningar och dessvärre även rena vidrigheter när ett otrevligt jobb sklall utföras. Som lök på laxen kommer dessutom tredje part att drabbas, både direkt och indirekt och inte sällan också som brika i spelet. Alla dessa invändningar är tyckarvänstern extremt snabb att kritisera och fördömma

(Och det är inte ens uppenbart fel att vara förnumstigt kritisk till avigsidorna och efterklok vid varje felgrpp som sker, även om den kritiken är lättviktig från den som aldrig gör ett handtag för att förhindra totalitarism, och bara gnäller om att andra skall göra saker annorlunda)

Men, och detta är den viktiga punkten här, om det hela tiden blir en och samma aktör som tar smällen, kostnaderna och ser till att grovjobbet, även det obehagliga, blir gjort, då finns risken att det tas (mindre snygga) genvägar, att hänsynen till omvärlden (som mest gnäller men aldrig ställer upp) minskar, och att enskilda kränks och drabbas.

Att USA kan tänkas agera militärt utanför sina egna gränser är inte roligt, och oavsett hur det går till leder det till riktiga otrevligheter. Men vi skall tacka vår lyckliga stjänra att det är i USA som detta diskuteras. Både vi och alla i USA får kännedom och kan öppet kritisera om USA vill ändra sina lagar i det hänseendet. Därför att det i en demokrati som måste stifta lagar som alla känner till, kan kritisera, utmana och ändra med politiska medel osv.

Men jag tycker också det är djupt obehagligt att tänka tanken att jag kan råka illa ut i Sverige eller i (tex) Colombia för att jag av misstag blandas ihop med någon terroristaktör eller -vän, eller bara råkar befinna mig på fel ställe en viss tidpunkt. Och det för att USAs säkerhettjänst funnit det nödvändigt att stävja terorrism utanför sina egna gränser (eller bara för att 'agenten' är full, dålig eller oduglig eller bara behöver täcka upp en tidigare 'screw-up').

Riktigt obehagligt är det, och därför är Alis inlägg (denna gång) angeläget och adekvat. Tyvärr måste jag säga att jag själv inte känner till dessa detaljer och jag här läst vilken oerhört dåligt 'track-record' Ali har när det gäller att referea sanningen korrekt och nyanserat, så jag vet fortfarande inte. Jag måste kolla mer, och kolla själv. Men iom att jag gör detta har iaf min horisont vidgats lite, och åt ett håll där jag normalt inte är lika 'på'.

Men, 'make no mistake about it', terrorhotet mot USA finns och är påtagligt och är något som USA (och dess president) måste hantera. Det finns många grupper som inget hellre skulle vilja än att smälla av en atombomb i Chicago eller NewYork. Och inte bara skulle de vilja det, de jobbar hårt för att komma dit.

Var, vem? Det vet vi inte. PÅ många ställen sannolikt. Och dessvärre så får de beskydd av skurkregimer, de får aktiv hjälp av en hel del 'legitima' politiska rörelser, fast inte öppet, och de får passiv draghjälp av en stor mängd lättledda, vilsna, ignoranta vänstervurmande 'nyttiga idioter'.

Jag tror inte att Ali Esbati verkligen vill att någon terrorist-cell skall lyckas med detta, sitt ondskefulla uppsåt. Men jag tror heller inte han, om det hände, skulle tycka att det var alldeles för djälvigt och att USAs medborgare via sin president och militärmakt hade rätt att söka skydda sig mot sådant med de medel som står dem till buds. (Aj, visst ja, det hade redan hänt, men det var flygplan och skyskrapor då).

Jag gillar inte amerikanska dödsskvadroner, och bästa sättet att slippa är att hålla efter ligisterna så gott vi kan själva på hemmaplan. Ali har en annan uppfattning, han visade väldigt mycket överseende med vandalism, djurplågeri och stenkastande i Göteborg, och sa 'jag har inget ansvar, jag kastade inga gatstenar' (förhoppningsvis ärligt).

Men FYI, Ung vänster skickade monetära medel till en palestinsk organisation som öppet stödjer och finansierar terrordåd mot civila i Israel (vill minnas att det var 2- eller 5-tusen kronor, och i syfte att visa lite civil olydnad mot dum-svensk lagstiftning, men skall inte svära på fakta just nu. Fyll gärna i, den som har mer fakta!).

Avslutningsvis: Terrorhotet mot civila (och andra) är reellt. Det finns och måste hanteras. Det är varje (civiliserad) stats skyldighet (!) och, märk väl, att göra allt vad den kan för att hantera detta och skydda sina medborgare (sina, inte andras!).

Alla fega som tittar bort, eller som gnäller att 'storebror' minsann kunde gjort något annat/bättre, eller som tom kanske hoppas att 'the underdog' ger 'storebror' en knäpp på näsan kanske inte är aktivt skyldiga. Men de hjälper sannerligen inte till att göra världen bättre.

Anonym sa...

Tack Roland, för uppskattningen

Jag skriver ibland när jag känner för det. Jag undrar vad läsare denna sidan kan ha, om det är mest vänstersymatisörer eller redan övertygade. Det verkar iaf som om de värsta dumheterna (från vänsterhåll) bemöts ganska snabbt och fakta och sakförhållanden nyanseras av kunniga inlägg.

För den intresserade kommer här lite länkar om Esbati's stöd till palestinska terrororgansisationen PLFP:

http://www.ungvanster.se/pressmeddelande.asp?do=visa&id=63

http://www.folkpartiet.se/templates/ListPage____2368.aspx

http://library.nps.navy.mil/home/tgp/pflpgc.htm

http://www.answers.com/topic/popular-front-for-the-liberation-of-palestine

http://www.middleeastfacts.com/middle-east/popular-front-for-the-liberation-of-palestine.php

Ingen kul läsning, verkligen. Konstigt att vänstern så ofta hamnar på fel sida. Och så repeterbart. Det kan nästan användas som vägvisare.

Alicio sa...

Bra skrivet, Jonas N.

Tobias Lindberg sa...

Ha ha ha... Jonas N, hur känns det egentligen att få uppskattande berömm från en som Alicio?

Anonym sa...

Tack Tobias, för uppmärksamhet, och Alcio för uppskattning.

En av er är väldigt kunnig inom allehanda utrikespolitiska frågor. Något jag verkligen uppskattar eftersom den mesta 'nyhets'förmedling som kommer från befintliga svenska redaktioner huvudsakligen tycks handlaom tyckande och önsketänkande, emellanåt med någon arrangerad bild, eller ensidigt återgiven händelse som 'backdrop'.

Och en av er har nyligen läst en kurs i neurobiologi och har, såvitt jag kan bedöma, återgett delar av kursstoffet därifrån korrekt.