fredag, februari 25, 2005

Muf i samarbete med iransk extremhöger!

Först idag blev jag uppmärksam på en artikel som den 11 februari lagts upp på Moderata ungdomsförbundets (Muf) hemsida. Artikeln handlar om Iran. Den börjar med orden
”11 februari 1979, skakades Iran, när islamiska extremister tog makten och med Ruhollah Khomeini i spetsen, bildade en islamisk republik”.
Det handlar alltså om årsdagen av den iranska revolutionen 1979. Jag måste läsa om meningen flera gånger för att tro mina ögon. Har Muf lagt upp en artikel på sin hemsida för att sörja störtandet av Shahens diktatur? Det visar sig att det är precis så det är. Man skriver om ”extremisternas maktövertagande” 11 februari 1979. Det är en hårresande beskrivning av en komplex och genomgripande social revolution som svepte bort en brutal diktatur i form av en totalitär monarki. Alla möjliga politiska krafter och sociala skikt var i rörelse och det dröjde flera år innan just Khomeinis islamister kunde befästa sin makt. Det är en lång och sammansatt historia, som kräver stort utrymme för att diskutera och begripliggöra. Men den ståndpunkt som torgförs på Muf:s hemsida är en annan – den är historierevisionistisk å det grövsta.

Den som skrivit artikeln heter Nahid Ansari (NA). Tillsammans med bland andra Ardavan Khoshnood (AK) ingår hon uppenbarligen i Muf:s Iran-grupp. Det är mycket, mycket anmärkningsvärt.

NA (här på tur med föreningen förenade monarkister) och AK är aktiva rojalister. Och nu talar vi inte bara om att de är för monarkin i Sverige, även om det tydligen också följer med. AK skriver följande insändare till en rojalistisk sajt, efter att den svenska kungen varit i Brunei och berömt envåldshärskarens oerhörda närhet till det egna folket:
Bäste Per Hagwall...
Jag blev oerhört glad efter att ha sett denna hemsida.
Som en hängiven monarkist, var det ett sant nöje. Jag är född i Iran och är självklart en anhängare av HKM. Shahen av Iran. Monarkin är en del av mig.
Jag skickar till dig min artikel ang. Hans Majestät Konungens uttalande om Brunei, och hoppas du att tycker om den.

Gud bevare HM. Konungen
Ardavan Khoshnood
Detta kan tyckas lite corny. Betydligt mer obehagligt är att AK och NA är aktiva i gruppen Rastakhiz, som betyder ”upprättelse” eller ”resning”. Det är en grupp/sekt som i devota ordalag hyllar Pahalavi-familjen, alltså den siste Shahen och hans far, och vill återupprätta monarkin i Iran. På de persiska sidorna har de rapporter från högtidlighållanden av kungarna, som arrangerats i Oslo. Man beskriver hur en grupp lyssnar på den gamla kungssången och ungdomar bär in standar och fanor med rojalistiska symboler. De använder dessutom en egen tideräkning (!) enligt vilken vi nu befinner oss i år 2565. Detta räknat efter det att Shahen gjorde ett försök med en ny startpunkt för historien, höftat för att kunna köra med sloganet ”2500 år av monarki” och ordna jättelika fester.

Sajten pryds alltså av porträtt av såväl Mohammad Reza (den siste kungen) som Reza Shah (hans far). Den sistnämnde var auktoritär nationalist, starkt inspirerad av den framväxande europeiska fascismen. Under hans tid kom Hitler-mustaschen att bli mode bland en del män. Samtidigt uppmuntrades en arier-kult i landet – Iran betyder ursprungligen ariernas land och kungatiteln Aryamehr – ariernas ljus/kärlek – togs i flitigt återbruk. Trots att Iran utropade sig neutralt hade kungen ett långtgående samarbetade med nazi-Tyskland under andra världskriget. Bland annat byggde nazisterna mycket järnväg och broar för att förbereda ett eventuellt angrepp söderifrån mot Sovjetunionen. Reza Shah – som bland annat var känd för att egenhändigt ha misshandlat flera av sina medarbetare till döds – blev av de allierade deporterad till ön St. Morris och dog senare i Johannesburg. På 70-talet försökte den iranske ambassadören förmå den sydafrikanska apartheidregimen att resa ett monument över honom, men detta tycks ha varit för magstarkt också för de sydafrikanska rasisterna.

Brutaliteten under sonens tid vid makten är mer känd och väldokumenterad i otaliga böcker och rapporter. I en artikel kallar AK – alltså medlem i Muf:s Iran-grupp och åtminstone för ett tag sedan styrelseledamot i Malmö – Shahen för ”landsfader”. Under nämnde ”landsfaders” regeringstid skickade till exempel den färska juntan i Chile efter kuppen 1973 delegationer av säkerhetsagenter till Iran för att de skulle tränas av säkerhetstjänsten SAVAK i ”extraordinära förhörsmetoder”, i klartext tortyr. (Läs fler artiklar av Ardavan här).

NA:s artikel på Muf:s hemsida kan tyckas vända sig mot den nuvarande iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter och förtrycket av det iranska folket. Men den är alltså skriven med udden mot själva den revolution som svepte bort Shahens USA-beroende skräckvälde. Bland riktiga påpekande om problemen i dagens Iran finns också märkliga och lögnaktiga spekulationer, som att Iran skulle ha haft en ”roll” (ospecificerat vilken) i 11 september-händelserna, något som inte ens USA (ännu) hävdat.

Och de som driver Muf:s Iran-politik är alltså människor som hyllar självhärskare och önskar att deras avkomma skall återföras till makten i Iran. Det är alltså inte frågan här om någon guily by association, utan om att dessa de facto, som muf-medlemmar, bestämmer muf:s politik här och nu.

Intressant nog för svensk media att följa upp? Och får man höra en förklaring från Muf:s ledning?

---
(Läs gärna mitt Iran-reportage från i somras)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Esbati,

Vad är det för fel på dig? Ska vi införa medborgarlön i Sverige? Ska vi införa trängselskatt? Ska vi höja skatterna? Ska vi släppa invandringen fri? Blev du tappad när du var liten?

Man häpnar när man bläddrar igenom dina desperata försök att svartmåla intelligens och sunt förnuft. Jag tror att du gillar att gå emot det sanna, du gillar kaos och bråk och stoj, jag tror faktiskt att du tillhör de som gillar uppståndelse. Du tror inte riktigt på vad du skriver men försöker andra att få det. Vänsterpartiets politik gränsar till vansinne. Tur att endast ca 7 procent av befolkningen är så jävla pantade att de lägger sin röst på Marxistiska idiot-ideologier. Det borde vara olagligt! Va? Är jag emot röstfriheten? Nej, men var går gränsen för när politik går över i sinnessjukdom? Ett överdrivet teoretiskt exempel: Bara för att en majoritet vill gasa ihjäl judar betyder väl inte det att det är demokratiskt korrekt att göra det? Precis, när går demokratin över i vansinne? Vänsterpartiet har redan gått över gränsen och det handlar bara om att bromsa, bromsa och sedan tvärnita. Fram för det fria kapitalet och de fria marknaderna! Där populationen kan segra och nå högre höjder! Maktskifte nu!

Anonym sa...

Vad ironiskt. Extremvänstern gnäller över att Muf samarbetar med extremhögern. Skärp dig för fan Ali.

/Tobbe

Anonym sa...

Intressant och bra text Ali! Spännande att se om detta spår tar skruv i media.

Anonym sa...

Ha! Det märks att man har träffat rätt när högern slutar försöka argumentera och börjar yla okvädningar i högan sky.

Tobias Lindberg sa...

Ja, detta var faktiskt en riktigt bra text! Läskigt när man ser det tydliga sambandet mellan författarna i MUF och den gamla diktaturen i Iran.

Ali, är sådant som denna text något du skickar till medierna eller brukar journalisterna läsa det du skriver här på din blogg?

Anonym sa...

Jaha. Den här gången står MUF med skägget i brevlådan som råkat på ett gäng insmickrande galningar. Förra gången var det ironiskt nog ett gäng vänsterpartister som var med i Svensk-Kubanska föreningen och tycker att Castro är en schyst kille.

Den viktiga frågan är egentligen hur partierna (alla partier!) ska skydda sig mot knäppgökar. Det är faktiskt inte så lätt när det finns en hel del platser ute i kommuner, landsting och stat samtidigt som intresset för att ta på sig ett förtroendeuppdrag är så pass lågt.

Det räcker antagligen med att dyka upp på några möten och undvika att ta upp sina väldigt egna åsikter för att hamna på någon lista eller i någon nämnd.

Hur ska detta undvikas? Jag har inga svar.

Anonym sa...

/B

Anonym sa...

Precis. Därtill kan man ju fråga sig vilket som är värst; att ett par enstaka muf-medlemmar tidigare haft monarkistiska sympatier, eller att hela Ung Vänster givit sitt fulla stöd till (och även stötts av) några av världens grymmaste massmördardiktaturer?

Det här känns som en storm i ett vattenglas.

Anonym sa...

Hej Ali fantastiskt, det behövs mer vänster folk för att bemöta övervikten av sionist/liberal maffian som härskar på nätet jag ska blogga flitigt nu... gå in och läs på följande länk:http://vilseipannkakan.blogspot.com/2005/02/libralerna-visar-sitt-rtta-ansikte.html

Anonym sa...

Håller med Esbati. Alla partier och ungdomsförbund skall kasta ut sin medlöpare. Även Muf.Inga Sha kramare i Muf. Inga Fidel vänner i UV. It´s a deal, Ali.

Anonym sa...

Det fina med att ha en kreativ och fantasifull hjärna till skillnad från de mer teoretiska och rationella är att man kan få precis vad som helst att gå ihop. Har man dessutom en grupp åhörare med minst lika kreativa hjärnor så går ju argumenten ihop helt automagiskt. För visst är det fantastiskt att MUF både kan hylla monarki och anarki samtidigt. En dagen är man nyliberala galningar som vill avveckla hela staten och inför en sorts anarkokapitalism, nästa dag är dom stockkonservativa reaktionärer som skulle få gamle Burke att vända sig i sin grav. Det är helt obegripligt på min ära!
Eller är det bara i huvudet på vissa mörkermän på vänsterflanken som detta kan vara sant?

/Brandman

Anonym sa...

Vem fan tror du du är Ali Esbati? Dina åsikter är helt sjuka. Marxister som du skall hålla klaff och inte vräka ur sig en massa lögner. Du är en landsförrädare och du bör skämmas.
Maktskifte nu. Leve MUF.

Anonym sa...

"Vår historia började med Mecka och Medina"

Nu är det dags igen, minns du hur talibanerna förstörde de jättelika Buddhastatyerna i Afghanistan? Nu har islamisterna i Iran förstört Cyrus mausoleum och andra arkeologiska monument och fornminnen.

Cyrus den store författade omkring år 540 f Kr en deklaration om de mänskliga rättigheterna, den första i mänsklighetens historia.

Förstörelsen skedde på årsdagen av Khomeinis maktövertagande 11 februari 1979.