onsdag, juni 15, 2005

Partiledardebatt 2

Och naturligtvis får svenska folket höra en härligt saklig presentation av debatten, signerad Aktuelltredaktionen. Programledaren presenterar inslaget: "Vid partiledardebatten i riksdagen idag svarade statsminister Göran Persson på kritiken om den höga arbetslösheten och de generösa bidragssystemen". Speakerröst till debattbilderna:"I ett försök att visa handlingskraft lovade Persson 10 000 nya jobb".

Man skulle till exempel också ha kunnat säga: "I ett försök att undvika svara på frågan om vad han anser om moderaternas förslag om sänkta ersättningsnivåer till 65% samt de egna förslagen att på sikt bortåt halvera ersättningen för långtidsarbetslösa, eftersom man vill utbetala 7000 kronor i månaden till alla, använde Lars Leijonborg uttrycket 'det ska löna sig att arbeta' så många gånger att alla tappade räkningen".

Men det gjorde man inte. Det skulle bli en så förvirrad dramaturgi. Tittare skulle kunna höra av sig och upprört säga att man inte förstod vem som var dum och vem som var bra, egentligen. Man har ju ett ansvar, ändå.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra exempel Ali. Journalister på "opartiska och neutrala" SVt ska försöka att avhålla sig från onödiga värderande uttryck, oavsett om de kommer från höger, vänster eller uppifrån.

Sedan har väl inslaget i sak rätt, han svarade på kritiken X och X. Dock kan man alltid analysera vinklingen...

Johan Ingerö sa...

Trams. Det är fullständigt sjäölvklart att statsministern är den som "ställs till svars" under partieldardebatterna. Så var fallet med Carlsson, Bildt och Göran Persson. Efter 2006 kommer Reinfeldt att sitta i samma sits. Herregud, till och med socialister brukar erkänna att om SVT drar åt något håll så är det vänsterut.

Robert Nordman sa...

...en annan viktig orsak till dramatiseringen av Perssons uttalande är det väl är runt 10000:e gången han utlovar jobb, utan att det tidigare givit resultat.

Anonym sa...

Robert N.

Det är lustigt (nja, tragikomiskt snarare) med politiker (av de flesta schatteringar). De säger att det krävs pengar för att skaffa fram jobb, nu senast GP med 5 miljarden för att få ner arbetlösheten.

I själva verket är det ju precis tvärtom, arbete skapar pengar (eller mervärde), inte tvärtom.

Fast formuleringen antyder väl så tydligt vad det egentligen är frågan om, det gäller att dölja misslyckandet på just det området, att där inte uppstår nya jobb, genom att 'betala bort' dessa ur statistiken.

Kom bara ihåg att det är fortfarande bara de (ganska få numera) riktigt arbetande, dvs de som skapar verkligt mervärde som är de som bär allt detta på sina ryggar!