måndag, juni 13, 2005

Övergrepp på människor och språk

Grova övergrepp mot människors rätt och värdighet är en av de grundpelare som det globala nykoloniala projekt USA leder vilar på. Förhållningsstrategin innebär lögner, förnekanden och omdirigering av ansvar. Men också att sätta ramarna för vad som är acceptabelt på glid. Så kan Pentagon, när detaljerade rapporter om tortyr på Guantanamo-basen sipprar fram, börja presentera agerandet som legitimt.

Det är vidrigt. Men kanske ännu mer alarmerande är att se hur medierna lydigt hänger efter och hur vårt språk och därmed våra tankar utsätts för övergrepp. Mohammad al-Qahtani har klätts av naken, tvingats skälla som en hund, fick stora mängder vätska intravenöst inpumpad i kroppen och tvingades därefter utföra sina behov i byxorna. Han ”förhördes” under tre månader.

Detta kallas av TT (AFP) för "tuffare förhörsmetoder".

Tortyren utfördes enligt Donald Rumsfeld "av utbildade yrkesmän". Han yvs över sina torterare. Och jag tänker att jag vill fan inte leva i den här världen. Men man kan ju inte välja. Därför kämpa emot normaliseringen av vansinnet. Gråta en skvätt och bita ihop sen. Inte låta sig trubbas av.

7 kommentarer:

Fredriksson sa...

Håller med om det mesta. Gräv fram bevisen i den mån dom finns, döm dom, lås in dom o kasta bort nyckeln.

Finns det inga bevis, släpp dom.

Anonym sa...

Precis så. Märker själv att det är svårt att stå emot. Fy fan.

Anonym sa...

Vätska inpumpad intravenöst låter inte rätt. Det skulle nog tagit kål på honom på nolltid. Tvångsdrucken kanske?

Unknown sa...

En sak har "kriget mot terrorismen" i alla fall uppnått: tortyr bedöms fortfarande som avskyvärt, men nu kan man uppenbarligen diskutera det rättfärdiga i att tortera för ett gott syfte. Och det gäller inte bara USA. I Tyskland hotade en polischef en kidnappare med tortyr om han inte avslöjade det bortförda barnets vistelseplats. Brottslingen bröt ihop, barnet räddades - och när polischefen blev fälld för sitt övergrepp (av vissa historiska skäl är det absolut förbjudet för tysk polis att använda sig av ens hot om våldsanvändning under förhör) blossade en mediedebatt om hans fall upp. Kontentan blev att han gjorde rätt och att det minsann är bra att tillfoga lite våld när "man kan rädda liv". Ändamålet helgar med andra ord fortfarande medlen, och då är det ju bra att vi har proffs som kan konstens regler.

Unknown sa...

Ali, du känner mycket väl till min identitet och du har nog missuppfattat mig:

Jag kan uttrycka mig tydligare: Det riktigt äckliga i sammanhanget är att det för bara några år sedan inte hade varit möjligt att ens antyda att tortyr - eller politiska uppdragsmord för den delen - på något sätt skulle kunna vara försvarbara. Idag görs det hela tiden, bara det gäller att bekämpa "terrorismen". Att konservativa tidningar i Tyskland tycker att det är ok att tortera "pedofiler" om det skulle leda till att ett barn räddas - är bara ett exempel på en tydlig diskursförskjutning som även kan skönjas i Sverige.

Eller ännu tydligare: det pågår en konservativ kulturrevolution i synen på kampen mellan "det goda" och "det onda". Onda människor diskvalificeras som samhällsmedborgare, vilket motiverar brott mot mänskliga rättigheter begått av "civiliserade" nationer dvs västvärlden. Och effekterna av denna kulturrevolution kan man nu också skönja på hemmaplan.

Ali Esbati sa...

Jag tog bort mitt inlägg innan jag läste ditt andra. Jag var bara helt förvirrad, läste helt fel och skrev ett snabbt inlägg. Sorry. Poängen med mitt huvudinlägg var faktiskt just det du skriver - även om rubriken gör det lite missvisande - det blir en förskjutning av vad som är acceptabelt. Att vissa människor helt kan förlora mänskliga och medborgerliga rättigheter - i ett krig som ofta förs i just universalismens namn! - är ju "intressant". Vi rullas tillbaka till tiden långt före franska revolutionen.

(Sen var det faktiskt så att barnet i tyska exemplet inte blev räddat, utan redan var mördat).

Anonym sa...

Föreslår att du, Ali, också gråter en skvätt för dem som brutalt mördats av PFLP och andra terrorister. I stället stödjer du terror. Och utan skam.

Hur kan du räkna med att tas på allvar? Extremvänstern är liksom extremhögern bortom all anständighet. Det kan man också gråta över.